Revija Joker - Sedmeri pomagajte, šesta sezona je preč

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Sedmeri pomagajte, šesta sezona je preč
...
StricBedanc sede okobal na zmaja in se za pasjo dlako izogne eksploziji ognjice, ki buškne v zrak. Drobci marmorja mu prerešetajo abdominalno votlino, toda krepčilna mesna pita mu povrne moči. Nato ga zasuje ploha puščic in Rdeči bog mu ne odgovarja več na krokarjevske esemese s prošnjami po oživljanju.

Pa smo pričakali konec šeste sezone nadaljevanke o joških in zmajih, kot je v nekem intervjuju zarobantil kosmatojezični Ian McShane, ki je svojo neprekosljivo mimiko posodil svetu Zahodnjega za en del. Ampak ali je Igra prestolov res le nadaljevanka o joških in zmajih? Glede slednjih lahko McShanu samo pritrdimo. Drogon je letos večji in silovitejši kot kdajkoli prej. Z malce zakr­nelima bratcema, ki sta več kot sezono prebila v kevdru, leta po nebu, da se kar kadi. Raču­nal­niš­­ki animatorji so se potrudili, saj kadar Dany zajezdi zmaja, ne gledamo več arhivskih posnetkov iz Neskončne zgodbe, temveč kraljico, ki na zves­tem jahancu vliva strah v kri nasprotnikov. Pa žens­ka oprsja? Tokrat jih je občutno manj kot prejšnja leta, sekspozicije (podajanja predzgodbe med dialogom, podkrepljenim z golimi telesi v kadru) ni več, razmerje med razkritimi dojkami in penisi pa še nikoli ni bilo tako enakopravno. Edinole Tormund ga še ni razkril, ker ni kamere, ki bi ga lahko zajela v vsej div­ješki veličini.

Tyrion razklene okove zmajema, kar podžge teorije, da se tudi po njem pretaka targaryenska kri.

Jon Sneg kot Bruce Willis zakorači proti Ramsayju z lokom. Njegovo orožje je ščit hiše Mormont.

Severna vstajenja
Največje vprašanje, ki je z gledalci bivalo od konca pete sezone, je bil seveda metabolni status Jona Snega. Po intervenciji rdeče svečenice, ki je vmes pokazala svojo pravo, zgubano podobo, je postriženi Jon znova zadihal in se prebudil v svet, kjer ga niso več vezale zaobljube do Nočne straže. To je prepustil Edu Turobi, še prej pa ostro kaznoval zarotnike, ki so mu prešpikali prsni koš. Nasploh je bilo obešanje v tej sezoni najbolj priljubljena usmrtitev na drobno, medtem ko je za grosistične smrti poskrbel ogenj.
Puščice in meči pa so kosili smrt v bitki pankrtov, ki je bila središčna točka letošnjih severnih zgodb. Ljudoderec Ramsey je po umoru fotra Roosa stopil v španovijo s pedofils­kim Karstarkom in mladim gospodom Umberjem, ki mu je dostavil Rickona ter Skuštrančko­vo glavo. Spopad Jona Snega, divježev, enega velikana in redkih Se­vernjakov z Boltonovo vojsko je bil eps­ki projekt tako za gledalce kot za ustvarjalce. Dirigent Miguel Sapochnik se je znova izkazal kot eden najboljših, če ne celo najboljši režiser serije. Le Rickona bi moral naučiti teči cikcak. Drugače je krvava jebačina potekala dokaj predvidljivo, vse do rohanovskega prihoda vitezov Dola pod Mezinč­ko­vim vodstvom. Za pomanjkanje nepričakova­ne­ga smo bržda krivi gledalci sami, saj je na Redditu in drugod vsak teden vzniknil nebroj teorij, kaj se lahko zgodi. Za najbolj bizarno špekulacijo vseh časov pogug­laj D + D = T in meci čeljust po tleh ob dokazih, da je Tyrion v resnici otrok Daenerys in khala Droga, ki je v maternico Joanne Lannister priletel skozi čas. George, daj nam knjigo, da ljud­je ne bodo kvasili bedarij. 

Visoki vrabec je zmanipuliral Tommena, da je krmilo Sedmih kraljestev predal v roke Vere. Margaery se je skesala le navidez, a vseeno sta oba končala v zelenih plamenih.

Sadistični psihopat Ramsey z Rickonom. Čez nekaj minut mu pošlje puščico v hrbet, sam pa malce kasneje postane pasji doručak. Gledalci smo to sprejeli s stoječimi ovulacijami.

In ko smo ravno pri črkovnih enačbah. Bran je v eni od vizij preteklosti pod mentorstvom Triokega vrana prisostvoval Nedu v Stolpu radosti, kamor se je pokojni ata Stark ob koncu Robertovega upora odpravil po sestro Lyanno. Tam je videl, da njegove tete Rhaegar Targaryen ni ugrabil, ampak je odšla z njim prostovoljno in mu povila sina. In če­tudi imena zmajskega princa nismo slišali, smo dobili potrditev za R + L = J, Rhaegar + Lyanna = Jon. Targaryeni so ravnokar dobili še enega, četudi pankrtskega člana rodbine. Oziroma bolj razumljivo: Jon je nečak od Daenerys.
Za razliko od Jona, ki je počasi drsel v vse večjo depresijo in ga je volja do življenja zgrabila šele, ko je za las ušel mendrajočim tacam vojnega kaosa, je Sansa vseskozi kolebala med odkritostjo do polbrata in zanašanjem na Mezinčka, ki je skušal zasejati seme družinskega razdora. Sansa je doži­ve­la bržda najbolj navdušujočo osebnostno rast v šesti sezoni. Sodeč po nasmešku ob zvokih sestradanih psov, ki so trgali Ramsayja Boltona, plahe in krhke deklice, ki sanjari o princu na belem konju, dokončno ni več. Tudi vez med njo in Jonom se zdi najmočnejša doslej in bržda se bosta naslednje leto skupaj uprla Mezinčku. Ta se ni zdel nič kaj prida navdušen, ko so Jona razglasili za novega kralja na Severu v prizoru, ki je preveč spominjal na Robbovo kronanje, da bi nas navdajal z vedrino.

Mladi Hodor, ko je bil Wyllas in mu Bran še ni podelil vratarskih zadolžitev.

Brana in Meero pred neživci reši izginuli in srednježivi Benjen Stark. Škoda, da ne jaha vapitija kot v knjigah.

Drž vrata in trebuh 
Bran med vršakovimi koreninami ni spremljal samo družinske zgodovine, ampak ga je Trioki vran vpeljal v skrivnosti samega sveta in nastanka belih hodcev, ki so jih za obrambo pred ljudmi ustvarili otroci gozda. Ker tradicija veleva, da mora mladi vajenec preizkušati svoje moči brez nadzora mentorja, je to storil tudi Bran in spotoma pokasiral znamenje Noč­nega kralja, zahodnjansko verzijo pijanskega tatuja. Beli hodci so tako z armado neživcev napadli postojanko otrok gozda in poklali vse po vrsti, gledalci pa smo s pomočjo večstopenjskega menokošt­­va izvedeli, kako je Hodor postal Hodor, in potočili najbolj iskreno solzo leta.
Zadnja iz nabora Starkove dece, Arya, je na drugi strani ozkega morja poskrbela za največje razkorake med apn in carskimi prizori. Po razvlečenem karatekidovstvu brez voska je dobila novo morilsko nalogo. Za fent je bila določena glavna igralka potujočih gledališčnikov, ki so v Braavosu predstavljali svojo interpretacijo Robertovih in Joffreyjevih kraljevskih let. Glumače so izvrstno izkoristili za metakomentarje, njihovo odrsko udejstvovanje pa je poskrbelo za nekaj najbolj iskreno humornih trenutkov cele sezone. A kaj, ko je šlo potem vse skupaj v franže s ponesrečenim spopadom med Aryo in Sirotico, iz katerega je sicer zmagovito izšla prva, vendar za ceno množičnega majanja z glavami, da je preživela rane, ki bi bile pri večini drugih likov smrt­ne. Na srečo se je na koncu odkupila s Freyevo pito in rezanjem vratu staremu Walderju. 

Edine tri minute bukolične idile v celotni seriji. Pes je nazaj, ampak mi bi še McShana.

Daenerys khala Mora in njegove krvne jezdece preseneti s tekočo dothraščino. A svobodo ji kupi šele piromanstvo.

Psi, lignji, kače in bajs
Kar težko je bilo verjeti, da je čudne braavoške prizore režiral isti človek, ki je poskrbel za poetično vrnitev Sandorja Clegana in njegov maščevalni morilski pohod med odpadlimi členi Bratovščine brez bander. Zato smo malce zastrigli z ušesi, da se Mark Mylod vrača kot režiser v sedmi sezoni, medtem ko Sapochnika ne bo. V naslednjem letniku, ki pa bo malo zamudil, čakamo tudi na vrnitev novega glavnega kra­kena, Eurona Greyjoya, ki je ubil Theonovega fotra, na kraljevem shodu navdušil železorodne z obeti serviranja svojega mednožnega kalamara zmajski pºrincesi, zdaj pa ihtoma gradi novih tisoč ladij na otokih brez gozda. Če bodo v seriji vpeljali čarobni rog, s katerim lahko prikličeš zmaje, ki ga ima v knjigi, je to edina priložnost, da se Zahodnje kakorkoli upre Daenerys, ki je na poti domov.
Na jugu kraljevine jo nestrpno pričakuje Ellaria Pesek, ki je s Peščenimi kačami v prvem delu poklala vse Martelle in prevzela oblast, nakar je Dornija – Sedmeri naj bodo večno hvaljeni – izginila z zemljevida do desetega dela. To puščavsko kraljestvo os­ta­ja največja rakrana serije, s katerim ustvarjalci ne vedo točno, kaj bi, morajo pa nekaj, četudi bi za potek zgodbe povsem zlahka na prestolu ostal Doran Martell. Na jug je s severa takisto prispel Sam, ki je na poti poskrbel za najbolj nelagodno družinsko ve­čerjo vseh časov, vštevši letna srečanja rodbine Bolton in rdečo svatbo. Njegova vloga letos je bila očit­no zgolj kraja rodbinskega meča iz valyrijskega jek­la, ki zna priti prav v spopadu z belimi hodci. Prizor v citadeli pa je s humorjem mojstrsko olajšal težo zaključnega dela.

Daenerys sledi prerokbi Pet Shop Boys: Go West! Na začetku sedme sezone pričakujemo Dothrake z morsko boleznijo, ki jim spodrsava na lastni bruhici.

Tormund se je po srednješolsko zatrapal v Brienne. Žal ima eno dlan preveč.

Levinja in lev
A humorja ni bilo v Cerseijini zgodbi. Od prvega trenutka, ko srečna pričakuje hčerino vrnitev, nakar izve, da je Jaime v Kraljevi pristanek pripeljal Myrcellino truplo, se kraljica mati spusti po strmi spirali v temino. Spletkarjenje s Tyrelli, da bi zrušili vse večjo moč vrabcev, ji spodleti, ko Tommen pod vp­livom preračunljive Margaery sprejme Vero kot steber kraljevine. Njen ljubi sin za povrh prepove sojenje s spopadom in s tem uniči Cerseijinega aduta, zombakljastega Gregorja Clegana. Bivša kra­ljica, da bi znova prišla do oblasti, ki ji je že povsem spolzela iz rok, med sojenjem Lorasu Tyrellu tako z ognjico vrže v zrak Baelorjevo septo, v kateri je pol redne igralske zasedbe. 
Tommen v grozi, ko spozna, da njegove prikupne že­ne ni več med živimi, skoči v smrt, že povsem otopela Cersei pa se da okronati. Kraljevi pristanek čaka novo obdobje tiranije, dočim Jaime, ki se v prestolnico vrne ravno pravi čas, da vidi, kako mois­ter Qyburn, novi Roka, položi Cersei krono na glavo, ni videti preveč navdušen. Bo moral pokončati lastno sestro, kakor je že enega blaznega vladarja? Do tistega trenutka se lahko vsaj tolaži, da mu je uspelo zavzeti Rečnjavo skoraj brez žrtev. Srečanje z Brienne, ki je na Sansin ukaz prišla prosit Črno ribo, da pripelje Tullyjeve sile na pomoč Severu, pa v njem vzbudi občutke, ki jih je že skorajda potlačil.

Trnova kraljica pove Peščenim kačam, kaj si o njihovih karakterjih mislimo gledalci.

Arya očitno ni Starkova, ampak nezakonska hči Deadpoola in Wolverina.

Slabe šale in zmaji
Na drugi strani sveta so v Meereenu nestrpno čakali, da se vrne Daenerys, in medtem sklepali neus­peš­ne mirovne pakte ter si pripovedovali slabe šale. Tyrion se poveže s svečenico rdečega boga, da bi ljudem pridigala o Daenerys in tako vzdrževala njen kult osebnosti. Sprva jim to uspeva, mesto znova zaživi, a sužnjarji prekršijo dogovor in napadejo z mogočnim ladjevjem. Preden veliko piramido zravnajo z zemljo, na Drogonu prileti Daenerys, ki ima po novem podporo združenih khalasarjev travnega morja. Njihove khale je zažgala v svetišču in sama ostala nepoškodovana v ponovitvi zaključnega prizora prve sezone.
Zmaji se pokažejo za izjemno sredstvo prepriče­vanja in obleganje se kmalu konča. Ko v Meereen pripluje Greyjoyevo ladjevje z Yaro in Theonom, Varys pa priskrbi ladje Martellov in Tyrellov, Daenerys končno odrine proti Zahodnjemu. Tam jo bo naslednje leto pričakala krhka kraljevina, ki poka od not­ranjih sporov in navkljub navideznemu miru ne bo sposobna nuditi ostrega odpora. Naj se razčefuk prične! Vprašanje je le, ali se mu bosta pridružila tudi Jorah Mormont, ki išče zdravilo za sivolusk, in Daario Naharis, ki mora skrbeti za Meereen. Znabiti zaradi neuslišane ljubezni presedla na drugo stran?

Melisandra izgublja vero in pokaže svoj pravi obraz. Še vedno bolj romantično kot Somrak.

Odkritje sezone je vladaričica Medvedjega otoka, ki smo jo v podkastu Glave poimenovali mala Angela Merkel.

Kaj bodo pisali kronisti
Prva sezona brez javne Martinove knjižne podlage je bila zelo valovita. Dobri deli so bili mana z neba, pri slabših pa ga je močno lomila. Sama zgodba se od knjižne zgolj zaradi šparovnega nabora nastopajočih oseb razlikuje že toliko, da gre za povsem svojo interpretacijo. To pa vseeno vodi k istemu cilju, kot ga pripravlja belobradi pisec. Theon in Yara s plovbo v Meereen tako prevzameta vlogo, ki jo v knjigah igra njun stric Victarion, Pycella v Kraljevem pristanku ne zaštihajo Varysove, ampak Qyburnove ptičice, Freyeve pite pa ne speče gospod Manderly (v knjigah največji obvladon igre prestolov na severu, ki ga tu srečamo za pet minut kot skesanca, ki prvi podpre Jona Snega kot kralja na Severu), ampak Arya. 
Ravno zaradi sprememb se lahko bralci tolažimo, da nam serija ni postregla s kopico kvarnikov za prihajajoče Vetrove zime, ampak nam je predvsem nakazala smer, v katero bodo knjige zavile. Konec koncev je na papirju Shireen Baratheon še živa, tako kot Doran Martell, za katerega si upam trditi, da ima Martin daljnoročnejši načrt. Njegov govor o maščevanju z ognjem in krvjo so v seriji porazdelili med vse prisotne v Dorniji, žalibogove pa je umanjkal tudi govor septnika Meribalda o strtežih iz Vranje gostije. Upali smo, da ga bo povedal Ian McShane, toda so mu v usta položili druge besede, dasi je njegov lik osnovan tudi na Meribaldu.
A vseeno ne gre zanemariti popkulturnega vpliva serije. Če bi pred desetimi leti kdorkoli dejal, da bo največji teve dogodek leta fantazijska nadaljevanka, bi se mu bržda režali v ksiht. Benioffu in Weissu s sodelavci je uspelo. Lahko bi jima želeli kanček srečnejšo roko pri izbiri kakšnega režiserja, a meša­ni­ca epskih in intimnih prizorov, podložena z izjemno glasbeno podlago Ramina Djawadija, bo naslednje leto spet ena glavnih kandidatk za nagrade. Nakar nas čakata še dve sezoni. Sicer krajši, saj naj bi skupaj šteli le trinajst delov, vendar ustvarjalci pravijo, da imajo štofa le še za trinajst ur in da nočejo nategovati zgodbe. Tudi prav. Če se v teh trinajstih urah skriva veliko Dornije, jih lahko brez težav skrajšamo na ducat.

Jaime se sreča s Črno ribo in zdi se, da išče potrditev očetovske figure. Ne dobi je.

Tommen je ime Kraljevi pristanek vzel dobesedno.

Sedmeri pomagajte, šesta sezona je preč objavljeno: Joker 276
julij 2016