Revija Joker - The Mummy

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Mummy
The Mummy
...
Sneti

Pa smo dočakali spočetje Dark Universa, še enega fantazijsko junaškega univerzuma po zgledu Marvelovega, DCjevega in Legendaryjevega (Mons­ter­Verse, ki ga je začela Godzilla). Studio Universal z materialom ni imel težav, saj sedi na pravi zakladnici čudaških bitij in junakov, s katerimi so navdu­še­vali sredi minulega desetletja. Toda 'klasiki' Drakula, Van Helsing, Frankenstein, Človek-volk in Stvor iz Črne lagune bodo morali počakati na na­čr­to­vanih osem filmov do 2020 in čez. Prvenec je pripadel Mumiji, ki sicer izvira iz leta 1932 in je že do­ži­vela priredbi z Džungelskim Jurijem v glavni vlogi (zanimivost: od tu se je odsukal Rockov Scorpion King). Tokratna je po zgodbeni plati še bolj odmak­njena od originala, po učinkovni pa mu je bližja. Ne gre za odkrito zafrkancijo, temveč skuša film mestoma strašiti in biti resen.

Hey Tom, you big stud! Take me to bed or lose me forever. Letalska scena je sicer kul, toda Maverickovi časi so davno mimo. Crash and burn!

Pod žarometom ni več svečenik Imhotep, temveč oživljena mumija postane staroegiptovska princesa Ahmanet. Ta je zlomljenega srca sklenila pakt z bo­žanstvom smrti Setom in pridobila čarobnjaške mo­či, nakar je za tisočletja pristala v sarkofagu. Izpod zemlje jo v sodobnosti spravi tumpasti pustolovec Nick (Tom Cruise), nakar se začne igra mačje z miš­jo, ko skuša izcuzana dekla priti do magičnega bodala, Nick in blontna sotrpinka pa ji to preprečujeta. Flenča se ne heca, temveč rezurekta trupelca, kliče otrovno žuželčnjad, ukazuje pticam, sesa življenjs­ko energijo iz žrtev in dviga peščene viharje. Celo nad London, ki očitno še ni zadosti trpel pod napadi puš­čavcev. Baba je trmasta, sovražno-zaljubljeni parček pa tudi, tako da solidno posnete in dinamič­ne akcije ne manjka. Vmes Niko sreča zaveznika iz viktorijanskih angleških zgodb, se izkaže za lovable bastarda v slogu Indiane Jonesa, nastavi iztočnice za dvojko in krepko namigne na širše vesolje.
Nek presežek Mumija ni, vendar sem v njej čisto užival. Po eni strani je poskrbljeno za zabavo s komedičnimi boji, ko se udi tokrat prisrčno lesenega Cruisa potapljajo v prhke zombaklje in ima enega na roki, dva na nogi ter dodatnega za vratom. Po drugi pa vsebuje kar nekaj tradicionalno srhljivih trenutkov z napadi podgan in pajkov, trzajočimi trupelci ter nepopustljivimi okostnjaškimi zasledovalci, ki dokažejo, da jim voda ne dela problemov. Omeniti velja tudi karizmo alžirske igralke in plesalke Sofie Boutelle, katere egiptovska princesa je s svojo kruto usodo in dejanji občutno manj karikirana kot svojčas Imhotep. Nepričakovano všečna sladkorna pena s finim retroobčutkom in obetaven začetek Dark Universa. 

The Mummy objavljeno: Joker 287
junij 2017