Revija Joker - Ognjeni krst v ledenici

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Ognjeni krst v ledenici
...
Na kraju sedme sezone Igre prestolov je Nočni kralj dobil letečo igračko, Daenerys táko za v posteljo, Cersei pa za v temnico, medtem ko si Starkovi otroci z Mezinčkom podajajo ornamentalno bodalo. Kalander hitro prešteje trupla in se zazre v prihodnost.

Kar se začne z masakrom in zaključi z inces­­tom, bi za vmes terjalo nekaj več žmohta. Tako pa se zdi, da je S07 kljub odstranitvi militantnih, versko blaznih vrabcev na zaključku prejšnje kar preveč pod vplivom čistunskih sedmerih božanstev. No, z izjemo izdatnega žrtvovanja R'hllorju, saj so zmaji končno v prvem planu in bojnih linijah skoraj vsake bitke. Z njimi je povezan tudi največji preobrat v zgodbi, ki hkrati ponudi prvi del odgovora na vprašanje, kaj je tako dolgo zadrževalo invazijo Belih hodcev. Drugi del je seveda proračun za računalniško grafiko, ki je zagotovila, da so bile invazije, armade in horde vredne imen. Še bolj kot po estetiki pa bo sezona ostala v spominu po tem, kako presenetljivo malo vodilnih likov je zaključilo Igro za železni prestol, čeprav so bile izbrisane kar tri rodbine.

Retrospektivni prizor pokaže nadseptnika, ki razveljavi poroko princa Rhaegarja z Elio Martell in ga poroči z Lyanno Stark. Po 21 letih smo tako bralci izvedeli, kdo je Jonova mama. Nakar še, kdo je fotr.

Tetka za sekspozicijo
Sedma sezona je prinesla pričakovane presežke glede na pomen te številke v mitologiji Pesmi ledu in og­­nja. Sedem poštirkanih epizod je vsebovalo vse, kar smo si želeli: pikre in kvantaške dialoge, strateško diplomacijo, epsko akcijo, krvavo morijo ter celo razcvet mlade ljubezni in vrnitev sekspozicije™. Ti elementi so dosegali standarde, a hitra zgodba je zahtevala veliko premikov po zemljevidu. Zaradi večjega poudarka na akciji pa junaki gledalcev niso več tako pogosto povabili na ježe in plovbe, ki so dajale najboljši občutek, da se gibljemo skozi živi, resnični svet. Tako so avtorji sezone pokazali vse, kar so mislili, da hočemo, ob tem pa pozabili, da je pot mnogokrat enako pomembna kot cilj. Kar se tiče potovanj; v zadnji epizodi je mimogrede raz­lo­že­no, da dothraška horda pri polni hitrosti potrebuje dva tedna ježe od Kraljevega pristanka do Zimišča. Če to postavimo v perspektivo, so vsi premiki znot­raj časovnice sezone logični. Izjema je Samovo prečkanje kontinenta, ki ga je okronal tako, da si je prisvojil Gillyjino razkritje Jonovega stanu. 

Če smo bili pred zasloni nestrpni, ko smo več sezon čakali na epske zmajske boje, kako je moralo biti šele Nočnemu kralju, ki nanje čakal nekje 8300 let. A rek ’kdor čaka, dočaka’ drži tudi onkraj Zidu.

V prejšnji sezoni je Branova vizija odkrila Jonovo poreklo, zdaj pa še ključni podatek, da mu je ime Aegon Targaryen in da je zakonski sin Rhaegarja Targaryena, prestolonaslednika Sedmerih kraljes­tev in Daenerysinega brata. To spremeni več premis, na katerih stoji ustavna ureditev Zahodnjega. Za začetek je bil Robertov upor, ki je strmoglavil Targaryene, osnovan na laži in ljubosumju, saj Robertove obljubljene neveste Lyanne Stark niso ugrabili, temveč je srce prepustila Rhaegaru. Njuna poroka pomeni, da je Jon oziroma Aegon legitimni kralj, celo bolj kot njegova teta Daenerys. Tista teta, s katero kralj Severa v zadnji sceni pristane v pos­­telji. In to le nekaj minut po tem, ko se zaključi os­rednje incestno razmerje med dvojčkoma Jaimejem in Cersei Lannister; tisto, ki je pravzaprav sp­ro­žilo uvodni zaplet pred mnogimi leti. Igre prestolov se drži sloves serije o joških in zmajih, a kaže, da v ta opis sodi tudi krvoskrunstvo. 

“Petyr, a uganeš, iz česa sem diplomirala v šoli za poklicne morilce? Naj ti namignem z zamahom bodala.” Jezični dohtar je tako dobil sicilijansko kravato, Arya pa nov izkustveni nivo.

Požigi in pobegi
Če se je zadnji del šeste sezone zaključil z epskim posnetkom nenadkriljive armade pod banderami Daenerys Targaryen, smo v prvem delu sedme sp­remljali, kako so Lannisterji v zavezništvu s krakenom Euronom in Samovim oče­tom Tarlyjem odbili in ustavili njeno invazijo. V prvih treh epizodah so vzele slovo velike hiše Frey, Martell in Tyrell, se je pa vrnilo seme Baratheonov. Po mnogih ugibanjih, kam je odneslo Gendryja, ki ga je Davos vkrcal na čolniček v 4. sezoni, smo bastarda odkrili v Kraljevem pristanku. V enem od pretirano samoreferenč­nih trenutkov se Čebulni vitez iz tega celo pošali. Drug tak trenutek je bil naskok Zmajske matere na lannisterske vrste, ki je ponudil veličastni televizijski rekord Igre prestolov za največ zažganih kaskaderjev (73 v epizodi, dvajset naenkrat). Še lani je namreč krožila šala, da bodo večino dodatnega proračuna požrle piromanske težnje tehnične ekipe. 

Druga postava sanjske ekipe: namesto poraženih Greyjoyev, Dornijčank in trnove kraljice ji hrbet krije Sever. Kmalu se jim pridruži Jaime, edini, ki ga je ugrabljeni neživec zares prepričal.

Ta požig je bil Daenerysin prvi resni odziv na poraze in je Lannisterje stal večino pešadije, igralca Jeroma Flynna pa spoštovanja publike. Čeprav je bil njegov kvantaški Bronn zmeraj eden najbolj priljub­ljenih junakov, je v intervjuju povedal, da so ga začeli ljudje na ulici zmerjati, ker je skušal ubiti zmaja. Vojaški podvigi na jugu so se zaključili z mirovnim pogajanjem pred Kraljevim pristankom. Na tis­tem zboru je prišlo do že dolgo pričakovanih sre­čanj med liki z vseh vetrov, dasi je bilo vse skupaj precej telegrafsko. Naslednja knjiga The Winds of Winter bo temu in še mnogočemu nedvomno namen­ila več prostora. Po zadnji napovedi bodo Vet­rovi zime zaveli enkrat v letu 2018. Za neučakance je George R. R. Martin na spletu že objavil enajst poglavij iz predvidoma 1500-stranskega dela. 

Cleganebowl si želimo, odkar vemo, da je bratec prismodil Psa in mu s tem priskutil ogenj. Spopad bo moral biti veličasten, a ga ne bomo videli tako kmalu. S08 bržda pride na spored šele 2019.

Štrleči prst
Medtem so Sever trle razvlečene spletke med Sanso, Aryo, Branom in Mezinčkom. V intervjujih sta bila avtorja serije Benioff in Weiss videti jako ponos­na nase, da sta ustvarila ta zaplet. A vsakdo, ki sp­remlja Igro prestolov, je lahko že od daleč zaznal, kam krvovolk taco moli. V Mezinčka, kakopak. Za pravi suspenz bi potrebovali malo bolj razgibano dogajanje, ker pa je ves čas kazalo, da ima vse niti v ro­kah Baelish, je bilo jasno, da bo sledil preobrat. Tako se je Sansa izkazala kot preudarna vodja in kot kaže, bo ostala varuhinja Severa vsaj še par minut naslednje sezone. Zimišče bo namreč ponovno na udaru, kriva pa je odprava Jona Snega, ki je šla daleč na Sever na lov za neživcem. Tega so sicer up­lenili, toda cena zanj je bila astronomska. Ne samo, da so izgubili edinega človeka na kontinentu, ki je prakticiral oživljanje, marveč še zmaja Viseriona. Točno ta ses­tavni del je Nočni kralj potreboval, da se prebije skozi Zid. Najbrž je ravno v ta namen s sabo priročno vlačil ogromne ketne. 

Euron Greyjoy je kralj, pirat in berserker v eni osebi in najbolj psihopatski lik sezone. Ne pozabimo tudi, da je edini poleg Jona in Berica, ki je vstal od mrtvih, pa čeprav po le par trenutkih med kronanjem. Poleg tega ima ladjevje z GPSom!

Zaključek sezone je dal upanje na strnjene vrste upora proti zombakljem, a hkrati natresel toliko povodov za razprtije, da bo moralo biti poslednjih šest naslednjih epizod prekleto nabasanih in dolgih. Žal jih skoraj zagotovo ne bomo videli pred letom 2019. Sploh ker morajo pred začetkom snemanja počakati na primerno zimske razmere. Prva bitka bo najbrž za Zimišče, nakar bo sledila še ena z Lannisterji in Zlato družbo. Mož­nosti, da bi se ti borili ob boku Jona in Daenerys, se zdijo nične. Le kakšno pogibel bo doživela Cersei, morda od roke lastnega brata? Kaj pa bo z drugim kraljevskim parom, ko se bo razkrilo sorodstvo? Najbolj logična rešitev se zdi, da bo en od njiju umrl, drugi pa bo na koncu zavladal, otožen. Glede na prakso samopomilovanja in jadikovanja ima Jon nekaj prednosti. Še bolj martinovska se zdi opcija, da oba premineta, a za njima ostane otrok, ki ga njuni svetovalci vzgajajo. Če se bo serija zaklju­­čila s prihodom pomladi, je za to dovolj časa. 
Nakar so tu temačne teorije. Denimo, da sta Bran in Nočni kralj ista oseba, ker sta podobno oblečena. Ali pa, da so Beli hodci zgolj nerazumljene duše, ki jih ogrožajo ljudje. Veliko bolj verjetna je cikličnost dogodkov: da bo ogromni zmaj Drogon zažgal modrookega Viseriona, kakor je khal Drogo nadutega princa Viserysa. To bi moralo biti dovolj za preobrat bitke, ki ne bo boj, temveč mesarsko klanje.

Podoba napada zmajske khaleesi na Lannisterje se je po lokaciji in hrupu topotajočih kopit zgledovala po vesternih, ampak ta kader je čista Apokalipsa zdaj! Jutranji zmajev ogenj res diši po zmagi. Eden najboljših prizorov serije!

Ognjeni krst v ledenici objavljeno: Joker 289
avgust 2017