Revija Joker - The Brothers Grimm

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » The Brothers Grimm
The Brothers Grimm
...
Navi

Pojav, da filmi vsebujejo bolj ali manj opazne reference na drugo filmovje, knjige in ostale sadove umetnosti, je vse pogostejši. A če zadovoljive razsvetlitve z drobnimi pomenljivostmi naphanih izdelkov navadno ni brez konkretne načitanosti oziroma nagledanosti, za nadgrajeno uživanje ob Skrivnosti bratov Grimm zadostuje čtivo, ki ga je po knjižnicah najti pri cicibanih - Grimmove pravljice.

Coprnjaštvu Belučijeve Monike do ultimativne maže za zatiranje gub in celulita še precej manjka. Argh!

Režiser in koscenarist Terry Gilliam iz znanih pravljičarjev, ki v resnici nista imela bogvekako razburljivih življenj in sta v bistvu zbirala pripovedi od drugod, s montipajtonovsko domišljijo ustvari glavna junaka domišljijske odpulijade. Nastopaškega Wilhelma igra Matt Damon, prismojenega Jakoba pa Heath Ledger, ki ga pomnimo iz Vitezove usode. Pridaniča vandrata po od Francozov okupirani domovini, prežita na ljudska vraževerja in se preživljata z goljufanjem naivnih domačinov. Prevarantskima izganjalcema duhov in drugih gnusob pa se biznis zalomi, ko ju pohopsa general v podobi Jonathana Pryca in jima naloži, naj razvozlata skrivnostna izginotja dekletc iz neke z zloveščim gozdom obdane vukojebine. Brata, ki jima za ovratnik nenehno diha generalov hilariozno trčeni pribočnik Cavaldi (Peter Stormare, zlodjevec v Constantinu), sta se tokrat za spremembo primorana spopasti z resničnim zlom, dočim nujno pomoč (plus objekt poželenja, iz česar se izcimi par hecnih scen) najdeta v prvobitni vaščanki Angeliki (Lena Headey). Likovje je močnih, skorajda grobih potez, neke globine pa kljub zanimivo deformiranim značajem pri njih ni iskati - natanko tako kot pri osebah v pravljicah, kar film tudi je. Ko Grimmova enkrat stopita v blatni dol, bizarna komedijantska srhljivost zgodbe namreč čisto podivja. Blage nagnusnosti, ki segajo od zlohotnega rastja, gomazečih žužkov in faličnega stolpa do posebej ustvarjalnih načinov mučenja, filmu skupaj z veščo rabo zlasti toplih barv pridodajo tisto pravljicam nujno potrebno sočnost ter mračno ost, zaradi katere so že stoletja tako priljubljene. Asociacije in križne povezave na zalahkonočnice skačejo izza vseh vogalov, saj srečamo neizbežnega zobatega kosmateža, frfotajoče rdeče ogrinjalce, steklene šolenčke, ribanje poda, samozavest podpihujoče ogledalo, ponorelega kolačkomoža, zalizovanje z žabo, spletkarjenje zlobne čarovnice (Monica Bellucci) in še in še. Elementi so vključeni premeteno in nepredvidljivo, tako da njih prepoznavanje poskrbi za dobro mero zabavne vzhičenosti.
Bezljajoči ritem te dveurne prismuknjenosti vsem sicer ne bo pogodu, a če vam kraval v slogu letečega cirkusa dogaja, se z očmi na pecljih le odpravite tudi v uročeni boršt.

The Brothers Grimm objavljeno: Joker 147
oktober 2005