Revija Joker - Prestani, Bollan!

ČLANKI
stranka » članki » slikosuk » Prestani, Bollan!
Prestani, Bollan!
...
Nekega lepega nedeljskega popoldneva si Sneti ogleda Bloodrayne, film po skorajda uspešni seriji sekljačin. Zdaj objokuje izgubo oči, ki si jih je od groze iztaknil z gumijasto žogo in jih ob misli na nevarnost, da bi znova uzrl kaj podobno odurnega, vrgel skozi okno.

Najslabšemu švabskemu režiserju Uweju Bollu se seveda ne kanim opravičiti za nič, kar sem o njem zapisal v do njegove persone non grate upravičeno žaljivem članku "Uwe, nehi!!!" v Jokerju 145. Še vedno mislim, da je takoj po rojstvu krepko padel na glavo, da je za pridobitev akademskega naslova molil nago rit v luft in da s svojimi celuloidnimi kosi dreka rulj utrjuje v prepričanju, da so igre za kretene. Mu pa priznam, da ve, kako s čim manj dela dobiti kar največ evrov. Ne da je zato car, ampak ve. Izkorišča namreč nemško davčno zakonodajo, ki omogoča, da zaslužiš s slabimi filmi.
Kako že? Hja, zakon pravi, da morajo Nemci, ki vlagajo v filme, davek plačati le na dobiček od njih, medtem ko lahko ves vložek, izgubo in obresti odpišejo. Ne bom se delal pametnega, da zastopim, kako to funkcionira, ker mi niti pod razno ni jasno, kako lahko Uwejeva firma Boll KG pušne devet milijonov dolarjev z The House of the Dead in 26.000.000 $ z Alone in the Dark, a ima še vedno na lagru Far Cry, In the Name of the King, Postal ter Fear Effect. (Za podrobnejšo razlago preverite Uweja na Wikipediji ter članek, ki pojasnjuje, kako je Paramount s Tomb Raiderjem zaslužil, še preden ga je začel vrteti: www.slate.com/id/2117309). Ampak zamisel deluje in vsled zakonodaje - ki so jo januarja letos spremenili, a očividno ne dovolj - moramo trpeti ob katastrofalnih inačicah za bakšiš odkupljenih špilavnih licenc. Situacija bi bilo vsaj delno simpatična, če bi bil Uwe tako kot legenda Ed Wood nesposoben režiser, zaljubljen v filme. Toda fičfirič je umazan poslovnež, ki izdajalsko čepi za kamero in se je lotil masakrirati igrarske licence, ker so poceni ter založnike boli kurac, kaj se z njimi dogaja, ko jih prodajo. Še dobro, da ima Hideo Kodžima možgane in je Uweja poslal v tri krasne, ko je slišal, da se interesira za Metal Gear Solid. Kdo ve, kaj bi bolni zelježer naredil iz tako krasne igre, če ima težave že z debilijami, kot sta Hiša mrtvih ter Bloodrayne?

Uwe je preroško upodobil efekt, ki ga imajo njegovi filmi na gledalčev uč.

Prestani, Bollan! objavljeno: Joker 155
junij 2006

poglavja članka:

Uvod

Dežkrvi iz naših oči


sorodni članki