Revija Joker - Vreži znamenje (Veronica Roth)

ČLANKI
stranka » članki » črkožer » Vreži znamenje (Veronica Roth)
...
Flegma

Vreži znamenje (Veronica Roth)

Veronica Roth je mlada ameriška pisateljica, ki je zaslovela z mega­uspešno mladinsko distopično trilogijo Razcepljeni, prevedeno tudi v slovenš­či­no. Knjige so ujele momentum Iger lakote in so zamišljene ter spisane dovolj dobro, da se niso izgubile v poplavi podobnih del. No, žanr distopije je za­čel kazati znake utrujenosti, kar se je pokazalo pri filmski predelavi Razcepljenih: če bodo zadnji film sploh pos­neli, ne bo ugledal kinodvoran, le ma­le zaslone. Rothova pa se je v enem izmed najbolj pričakovanih izidov za­čet­ka letošnjega leta podala v nov žanr.
Vreži znamenje, katerega prevod je iz­šel sočasno z izvirnikom in začenja novo serijo, nas popelje med zvezde, v osončje z več raznolikimi in poseljenimi planeti. Na enem sobivata ljudstvi, ki sta od nekdaj
v krvavem sporu. Ko nasilnejši Šoteti vdrejo na ozemlje miroljubnejših Thuvhejcev, ugrabijo mladega Akosa in njegovega brata Eijeha, pri čemer ubijejo njunega očeta. Eijah naj bi imel zmožnost videnja prihodnosti, kar bi Šotetom prišlo še kako prav. Ko se zgodba čez nekaj let nadaljuje, Akos živi v ujetništvu, kjer skuša rešiti brata. Tam sreča Ciro, sestro krutega vladarja, ki izkorišča njeno zmožnost povzročanja neizmerne bolečine z do­ti­­­kom. Akosova in Cirina pot se prep­lete, kljub različnim poreklom pa se m­ed njima začne plesti zaupanje in morda še kaj več, čeprav to za oba pomeni izdajo.
Pri pisanju je Rothova bolj subtilna kot prej, poglobi se v čustva in razmišlja­nje junakov, ki si želita vsak po svoje ubežati okovom. Slednje je osrednja nit pripovedi, ki jo razširi s političnimi zarotami in družinskimi skrivnostmi. Romanca je kakopak neizbežna, a ni v ospredju, občasni akcijski pripetljaji pa prekinjajo sicer dokaj umirjeni tok romana. Ta sledi trendom izpostavljanja močnih ženskih likov, kajti Cira je bolje izdelana in aktivnejša od dokaj 'poženščenega' Akosa. Žanrsko ne gre za pravi ZF, ampak nekakšno znanstvenofantastično fantazijo, podobno Vojni zvezd (tudi tu poznajo ener­gijo, ki povezuje vsa živa bitja), le da s precej manjšim epskim obsegom.
Povest je, tako kot smo od Rothove vajeni, spisana sila berljivo. Kljub vsemu pa jo preveva nekakšna 'praznost', zaradi katere se težko ogreješ tako za junake kot za zgodbo. Kot bi ne imela povedati česa res tehtnega ali znala tekom poglavij poglobiti sicer solidno zastavljenih izhodišč. Kdor je avtori­či­na dela čislal že prej, bo že zaradi sloga bržda užival tudi tokrat. Ampak Vre­ži znamenje bo težko prepričal nove bralce. 

Vreži znamenje (Veronica Roth) objavljeno: Joker 287
junij 2017