Revija Joker - What Remains of Edith Finch

IGROVJE
stranka » igrovje » pc » What Remains of Edith Finch
What Remains of Edith Finch

Drugi

Ko so prsti utrujeni od tepežkanja in streljanja, se paše usesti pred špil, ki od nas ne zahteva preveč in nam pocrklja sentimentalno plat. Taki so 'walking simulatorji', umirjene raziskovalne igre, ki jih žene predvsem odkrivanje pristnih, človeških likov in razmerij med njimi. Tale sveži nas­lov v tem slogu nas postavi v čevlje naslovne junakinje, ki se po dolgem času vrne na dom prednikov. Z mamo sta ga pred leti zapustili zaradi strahu pred družinskim prekletstvom, kajti Finchevi umirajo hitreje od ostalih in na nenavadne načine. Edith na poti do sprejemanja lastne minljivosti vodimo skozi čudaško hišo, v kateri je kljub praznini še vedno moč čutiti družinsko toplino, zlasti pa prisotnost ljudi, ki so v njej nekdaj bivali.

Špil je vizualno bogat in poln podrobnosti. Žal so le redke interaktivne.

Temelj je sprehajanje po skrivnostni, v escherjevska nadstropja grajeni hiši, kar Edith pestri s povzemanjem in komentiranjem nesrečne zgodovine te rodbine. Preostanek zgodbe izvemo v sobah njenih sorodnikov, ki so pravzaprav povesti v malem. Prostori so zapečateni, zato se moramo vanje prebiti, vendar to v slogu tega lahkotnega 'žanra' ni te­ža­va. Ročice, gumbi in vzvodi so prijazno osvetljeni in odpirajo duri, skrite za knjižnimi policami ali celo v knjigah samih. Ko vstopimo v bivališča preminulih Finchev, smo nagrajeni z miniigro, skozi katero podoživimo njihove zadnje trenutke pred smrtjo. V nevihti denimo spuščamo zmaja in se gugamo vse više, kar popestri siceršnjo nepresta­no hojo in je kakopak dobrodošlo.
What Remains of Edith Finch ne ponuja obilja nelinearnih izbir kot Stanley Parable, niti ne globokih, razvejanih dialogov kot Firewatch. Namesto tega predstavi unikatno potovanje do sprejemanja končne usode človeka. Grafična plat je zanimiva zaradi mešanja vizualnih slogov, navduši pa tudi otožna glasba, delo televizijsko plodnega Jeffa Russoja. V spretni kombinaciji raziskovanja in doživljanja tako preigramo pomirjujočo, sodobno pravljico o smrti. Škoda le, da je trourno doživetje za svojo ceno prekratko. 

Primer zanimive (in tragič­ne) miniigre. Kdo je gugalnico postavil na rob pečine?

What Remains of Edith Finch
založnik: Giant Sparrow
objavljeno: Joker 287
junij 2017