| Dobrodošel, gost! ( Vpis | Registriraj se ) |
![]() ![]() |
6.03.2008, 19:58
Sporočilo
|
|
![]() analizira banalne analogije kanalov. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 13.02.2005 |
Bral sem temo speljevanje in sem pač malo razmišljal koliko različnih načinov vožnje sem že videl.
Eni speljujejo na hitro, drugi tiščijo sklopko ves čas, tretji med menjavanjem sprostijo gas da avto cukne ko 100 hudičev, četrti dodajajo gas med menjanjem.... Debato bi rad speljal bolj na mehansko raven, zanima me kako vi prestavljate in speljujejte pa seveda kako sklopko in menjalnik čim manj mučit oz. kako jima podaljšat življensko dobo. Moja vožnja je nekako tkole... Speljevanje-spuščam sklopko in sproti počasi dodajam gas dostikrat se mi zgodi, da ga je pač premalo, a me navor avta vedno reši. V primeru, da moram peljati 1.0 mašino avtomatsko pohodim gas do konca...da slučajno nebi probal crknit Pri menjanju prestave navzgor vedno preden do konca spustim sklopko že dodam gas tako zadeva gladko zleti, pri menjanju prestave navzdol gas pravtako dodam. V situacijah ko si z desno nogo na žlajfu...recmo po bregu dol pa prestavo premenjam tako da res nežno spuščam sklopko kot bi speljeval. Avto tako ne cukne. No hvala za vaše odgovore. -------------------- 440 Six Pack inside...Be afraid...
|
![]() |
6.03.2008, 20:37
Sporočilo
|
|
![]() štopa v Vrdlovce. Skupina: šerifi in depjutiji Pridružen: 12.04.2004 |
Prevec razmisljas...
lp |
![]() |
6.03.2008, 20:40
Sporočilo
|
|
![]() analizira banalne analogije kanalov. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 13.02.2005 |
Boh pomagi ja...
Šerifi ste samo še za spamat dobri al kako? -------------------- 440 Six Pack inside...Be afraid...
|
![]() |
6.03.2008, 20:47
Sporočilo
|
|
|
več kot očitno žre doručak na mn3njalu. Skupina: vesoljci Pridružen: 13.12.2004 |
Glede šaltanja je tako da morem sklopko obvezno do konca stisnit drugače ne gre v prestavo. Pri speljevanju dostikrat kar hitro spustim sklopko do konca... Mam 2.0 tako da se mu ne pozna dosti...
Če je to poanta teme -------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
6.03.2008, 20:48
Sporočilo
|
|
QUOTE (Tadey @ Mar 6 2008, 09:47 PM) Glede šaltanja je tako da morem sklopko obvezno do konca stisnit drugače ne gre v prestavo. Pri speljevanju dostikrat kar hitro spustim sklopko do konca... Mam 2.0 tako da se mu ne pozna dosti... Če je to poanta teme To bo to. Pa kaj se vsi delate neki šutaste saj sem lepo napisal kaj sprašujem... QUOTE zanima me kako vi prestavljate in speljujejte pa seveda kako sklopko in menjalnik čim manj mučit oz. kako jima podaljšat življensko dobo. Ne rabim nobenih posebnih podatkov samo debata je. -------------------- 440 Six Pack inside...Be afraid...
|
![]() |
6.03.2008, 21:27
Sporočilo
|
|
![]() več kot očitno žre doručak na mn3njalu. Skupina: vesoljci Pridružen: 16.10.2004 |
Po pravici povedano se s tem ne obremenjujem (pre)več, speljem in to je to
Po moje, slej ko prej vse skupaj postane avtomatsko in takrat, če le imaš nekaj občutka za avto, je speljevanje blizu optimalnega. -------------------- Ana Pupedan FTW!!11ena
|
![]() |
6.03.2008, 23:27
Sporočilo
|
|
|
eden od desetih najboljših fafačev Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 6.05.2007 |
Hm nekako se ne obremenjujem preveč s tem.
Pri menjavanju dol vedno postopoma spuščam sklopko da ne cukne avta in mu ne nabije preveč obratov naenkrat (tako me je foter učil na tovornjaku,ker če tam narediš to da naenkrat spustiš pri dolšaltanju naloženih maš pa 15 ton te kr fajn zabije Menjavat pač poskušam optimalno s čim manj cukanja.Sicer pa pri avtu niti ni tako pomembno (gas med menjavanjemi ipd) ker nisi težki 20 ton da bi nevem kak zgubil obrate... |
![]() |
7.03.2008, 13:29
Sporočilo
|
|
![]() skače z ritko na svečko. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 14.07.2005 |
V domačem sklopko spuščam zraven dodajam plin, za prestavo višje lepo spustim plin in n a hitro zamenjam, za prestavljanje navzdol dodam še malo gasa. Ko stojim na križišču imam v ler in če je klanec še ročna. Speljujem pa hitro, ker nimam rad, da se mi nabira kolona.
V službenem ko se mi malce bolj mudi delam samo to razliko, da preden ko speljem, dam v 1. malo pohodim gas in speljem. -------------------- Pain is caused by pleasure.
|
![]() |
7.03.2008, 17:21
Sporočilo
|
|
![]() analizira banalne analogije kanalov. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 18.01.2005 |
Hmnja...speljevanje mi nikoli ni delalo nekih problemov. Na semaforju stojim tako, da imam v 1. prestavi in sklopko spuščeno. V 1. sekundi, ko se prižge zelena luč pritisnem na gas in prilagodim sklopko tako, da je speljevanje zvezno (ne cukne) potem med prestavami pa zelo podobno temu, peljem do območja največjega navora, pritisnem sklopko, med tem časom obrati nekaj padejo in lepo kontrolirano pritiskam in spuščam hkrati plin ter sklopko tako, da so pospeški največji, cukanja med prestavljanjem pa ob tem praktično ne čutiš.
|
![]() |
7.03.2008, 18:31
Sporočilo
|
|
|
je bil diskvalificiran iz fANAL za mistra. Ima premalega. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 8.01.2005 |
Ne znam povedati kaj točno naredim, ker je to že rutina. Pač poslušaš avto, saj slišiš če daš preveliko oz. premalo gasa.
Ne bi se ravno obremenjeval s tem. -------------------- Neumen je tisti ptič, ki se sramuje svojega gnezda.
|
![]() |
7.03.2008, 18:37
Sporočilo
|
|
![]() analizira banalne analogije kanalov. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 18.01.2005 |
|
![]() |
7.03.2008, 23:07
Sporočilo
|
|
|
analizira banalne analogije kanalov. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 2.01.2006 |
pr men je pa čist odvisno od trenutnega razpoloženja...
če vozim na polno (maksimalni pospeški) prve dve ali tri šaltam čimhitreje a še vedno s sklopko da obrati ne padejo prenizko. potem se pa samo še trudim šaltat hitreje kot eno sekundo drugače pa lepo srednji obrati, speljevanje na polno in potem samo še šaltaš... -------------------- rotacijska powah
|
![]() |
7.03.2008, 23:17
Sporočilo
|
|
![]() skače z ritko na svečko. Skupina: komunisti Pridružen: 30.12.2004 |
gor šaltam mehko (sklopka + gas), dol bremzam z motorjem... šaltam hitro... pač tako da sem kar najhitrej na tistih 50 al pa 90... menjam pri 2,5k obratih...speljujem normalno.
lp, domen -------------------- Wenn ist das Nunstruck git und Slotermeyer? Ja!...Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!
|
![]() |
8.03.2008, 07:40
Sporočilo
|
|
![]() si po drkanju nikoli ne umije rok. Prašiček. Skupina: prostozidarji Pridružen: 22.10.2004 |
Kar se tiče speljevanja js sploh ne vem, zakaj je treba iz tega delat kakšno znanost, o polovici vsega vam tako pove knjižica ki sliši ime navodilo za uporabo avtomobila in preostalo pa vam tako ali tako pojasnijo ob nakupu avtomobila in potem bi se naj tega v večini primerov držal.
Eno izmed pravil vožnje je, da ne gledaš samo tablice pred seboj vozečega avtomobila oziroma v stilu Fast & Furious menjaš cel cajt pasove je tudi ta, da spremljaš dogajanje pred seboj in če se pripeljem do semaforja, pa že pred tem pol ure gori rdeča, počakam na sklopki. Sicer pa se brez težav da na semaforju za pešče spreljat, kdaj bo zelena - ko se tista tam ugasne, se ponavadi zanjo v nekaj sekundah prižge rdeča in v takrat si iz prostega teka prestaviš v prvo in porineš sklopko do konca in lepo mirno spelješ. Če prehoda za pešče ni, da preprosto spremljaš nasprotno križišče, kdaj se avtomobili pričenjo ustavljat in tedaj prestaviš v prvo. Dejansko namreč bedaki za volanom (posebej kakšne babe) speljuje tako, da je med dvema avtoma najmanj za en avtobus prostora. Kako pa ravnat v primeru kolon in špic pa ne vem, ker grem pa pot prej ali pozneje, oziroma uporabljam stranske ceste in se tako ne vozim po gužvi. Tako, da speljem tako, da lepo počasi dam gas, 2100rpm. Kolikor vidim pri speljevanju nisem za na drag dirke, še vedno pa večina folka ostane zadaj saj sem sam mimo semaforja, on pa še vedno stoji... Vi zaradi mene lahko nabijate še 50 let da se gas do daske splača, oziroma čimhitrejše pospeševanje do željene hitrosti, ker to avto najmanj žre. Bc nabije ob gasu do daske na od 30-60 L+ / 100km v primeru da tiščiš ko blesav in ob sami mestni vožnji je mestna poraba višja za 2l (preveril na ročni izračun), medtem ko če normalno spelješ in prestavljaš v nizkim obratih prideš morda do 20 l / 100km in poraba po mestu je ob vožnji semafor semafor do 2l nižja. In enako pravijo tudi navodila za uporabo, da se naj izogibamo naglih pospeševanjem in zaviranjem, saj poleg obremenjevanja okolja in porabe goriva bolj trpijo tudi pogonski dela avtomobila npr menjalnik, sklopka,.. zato porinem sklopko do konca prestavim in nato počasi spuščam sklopko in dodajam gas, da ne cuka in dalje nežno pospešujem do naslednjih 2100 rpm ko spet prestavim. S takim načinom vožnje pri skoraj 1.4 tone težkem avtu držim porabo pozimi s zimskimi gumami in trugo na strehi pod 6l, poleti pa na dobrih 5litrih, pa vseeno nisem med najpočasnejšimi. Vedno vozim na meji omejitev, ali pa še kak km čez, razen na avtocestah. Ob tem seveda se še nismo pogovarjal o pnevmatikah, katere z naglim pospeševanjem tudi mnogo bolj obremenjuješ. Vsaj ko js prtisnem na gas, noben TCS ne pomaga, ampak se kolesa zavrtijo v prazno v prvi in drugi, pa še v tretji brez težav če ni povsem suha cesta. Zračni upor pa kolikor opažam na Leonu, Touranu se začne resno kazat šele pri višjih hitrostih. Npr BC kaže pri vseh treh avtomobilih porabo pri furanju s tempomatom pri 80 3.5-4.6 l / 100km, pri 100 je na dobrih 5, pri 130 pa že na 7l. Vzrok je pri obeh 3.000rpm pri 130 (1.9 TDI 105KM9 medtem ko altea 2.0 140KM kaže 6.5 (6 prestav , 2500 rpm nekje). Zato so pač moje potovalne hitrosti do 110 na uro. In tudi sicer je nekako mnenje, da se zračni upor resneje pozna, razen če furaš tovornjak pri hitrostih nad 100 na uro - temu lahko samo pritrdim, pa tudi v dosti testih terencev je bila napisana ogromna razlika v porabi med 100 in 140 na uro. Tako, da tist ki misli da bo md 70 in 90 kej pršparu in zato blokira medkrajevni promet, je naveden pedak - razlike je morda za 0.2 do 0.0 l / 100km. Ni vredno. Je pa dejstvo, da avto potrebuje kdaj tudi višje hitrosti, saj če ga nikoli ne pritisneš, postaja motor vse manj odziven in zaspan - zato nažalost je treba vsake tok časa se peljat tut kakih 140... |
![]() |
8.03.2008, 11:37
Sporočilo
|
|
![]() si po drkanju nikoli ne umije rok. Prašiček. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 15.10.2004 |
Jst k je sklopka še hladna jo kar mal več pokurim, ker drugače mi precej poskakuje (majhna kubikaža). Se pa pri vsakem avtu navajam speljevanja s čimmanj obrati, tolikimi da ga ne zamori preveč (to zna fajn škodit če je motor mrzl).
-------------------- http://www.myspace.com/jimi46
|
![]() |
8.03.2008, 13:21
Sporočilo
|
|
![]() prispeva veliko gnoja. V vse izbe. Skupina: prostozidarji Pridružen: 14.12.2004 |
QUOTE (Thrivial @ Mar 6 2008, 08:37 PM) +1 Imo je tole vprašanje identično vprašanju s kolikimi prsti držite prestavno ročico. Če bi vprašanje postavil totalni začetnik, bi mu povedal naj začne sklopko počasi spuščat pri 1.500 obrati in hkrati pa naj bi pazil, da obrati pri spuščanju sklopke ne padejo. Za tiste, ki pa imajo izpit že dlje časa oz. vejo kako se stvari streže je pa samo še vprašanje rutine. Sam vozim tako, da je čim manj cukanja in da je vse skupaj čim bolj umirjeno. Imo se samo po obratih motorja ve, da sem prestavil. Seveda pa kdaj tudi zasede tudi opalit z bičom čez konjičke, takrat pa lepa in zvezna vožnja ne igra vloge ampak samo gas in hitro spuščanje sklopke, da se čim prej doseže čim višja hitrost. Mitnica na Logu je taman za tako priganjanje. Do naslednjega nadvoza je že 180km/h na števcu. -------------------- http://www.youtube.com/watch?v=Yv2GiUAAQoY
|
![]() |
8.03.2008, 20:45
Sporočilo
|
|
|
si po drkanju nikoli ne umije rok. Prašiček. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 9.11.2004 |
Sposojam si temo, imam vprašanje za vse strokovnjake avtomobilizma in ne za vaške pametnjakoviče ki mislijo da vse znajo. Mučijo me naslednja vprašanja in me ta vprašanja bolj zanimajo s tehničnega vidika in ne z razumskega
Avto je 1.2 Opel Corsa (pa še eni starčki so ga vozil, tak da je čist zamorjena mašina in ne gre nikamor): - Je pametno voziti v nizkih obratih, recimo v 4 prestavi voziš 40+ km/h brez da ti avto cuka - Je pametno voziti v 2 prestavi da ti avto cuka v koloni ali v prvi da so visoki obrati? - Je pametno voziti na avtocesti (ravnina) 80km/h v 5 prestavi? - Na avtocesti je manjša poraba če tiščim sklopko, da avto gre v "prazen tek" v dolino? kot pa grem 140km/h - Je bolje speljevati v klanec brez ročne ali na hitro s sklopko? - Je bolje upočasnjevati z zavoro ali z stisnjeno sklopko? - Je večja poraba bencina če grem v klanec 80km/h v 5 prestavi ali v 4 prestavi? V 5 prestavi ga že tiščim do konca če želim doseči to hitrost. |
![]() |
8.03.2008, 21:36
Sporočilo
|
|
![]() SPACE SHEEP Skupina: vesoljci Pridružen: 15.10.2004 |
Prvo pejt na avtocesto pa spucaj mašino. Upokojenska vožnja zasvinja mašino, jo naredi leno in sploh pretty lame with cherry on top. Torej segrej mašino in hop na avtocesto. Pa ne šparat.
-------------------- Even unsuccessful troll is a troll.
|
![]() |
9.03.2008, 07:08
Sporočilo
|
|
![]() si po drkanju nikoli ne umije rok. Prašiček. Skupina: prostozidarji Pridružen: 22.10.2004 |
QUOTE (svecka @ Mar 8 2008, 09:45 PM) Sposojam si temo, imam vprašanje za vse strokovnjake avtomobilizma in ne za vaške pametnjakoviče ki mislijo da vse znajo. Mučijo me naslednja vprašanja in me ta vprašanja bolj zanimajo s tehničnega vidika in ne z razumskega Avto je 1.2 Opel Corsa (pa še eni starčki so ga vozil, tak da je čist zamorjena mašina in ne gre nikamor): Od 1.2 motorja ne moreš pričakovat čudežev, sploh pa če si prej vozil kak bolj konkreten motor od tega, imaš občutek, da stvar ne gre nikamor Drugače pa za samo vožnjo malo preveč kompliciraš - nauči se poslušat motor - v prenizkem številu obratov motor čisto mrtev in ima opazno bolj "dušen" zvok, nad nekimi obrati pa običen zvok. No v tem območju obratov naj nebi človek vozil, ker se motor matra. Podobno tudi ni treba, pa čeprav je bencinski motor, motorja navijat v obrate proti rdečemu polju - večje kot je število vrtljajev, bolj je motor "pod stresom" v smislu tega, da se s številom obratov veča trenje v motorju. Nekako optimalno je, če voziš v območju optimalnega navora, oziroma v srednjih obratih - primer, kako so nemi svetovali na servisu za ibizo (1.4 60KM 5500 rpm rdeče območje). Prestavljaj med 2500 in 3500, sicer drži obrate nekje na 2500 za obično vožnjo. Navor je bil največji pri okol 3500. Avto je še vedno stroj in služil ti bo, tako, kot boš z njim ravnal, zato osebno predlagam zmernost pri uporabi. Mislim, da ti je povsem samoumevno potem, da avto ne sme cukat, v kakšnih obratih vozit v koloni pa sem ti tudi odgovor - koloni se vedno hitrost spreminja in s tem prilagajaš tudi prestavo - praviloma pa če se rabiš gasa so lahko toliko nizki, da ti avto ne cuka. Najbolj sem se nasmejal tvojim vprašanjem z zvezi z avtocesto: tvoj motorček je namenjen mesti vožnji, ter mogoče še do babice pa nazaj, saj 1.2 motor niti približno ni namenjen takih hitrostim, o katerih se ti pogovarjaš. Predvidevam da maš končno hitrost tam okoli 150 do 160 na uro in dragi moj, 140 je že teranje motorja, kaj rezultira v ogromni porabi goriva. Tam nekje med 110 in 120 je meja, ki tvoj motor zmore, brez da bi ga zato mučil. Vsaj v mojih navodilih za uporabo je odsvetovana vožnja na meji zmogljivosti motorja - na ravnini lahko mirno voziš 80 v 5ti prestavi. Če greš v klanec 80 pa avto ne gre nikamor, ti zdrava pamet pove, da je možno dvoje: a) prestaviš niže, b) držiš isto hitrost in ne tišiš gasa do konca. Kolikor vem s tem samo "zlivaš bencin skozi okno". Malo zdrave pameti, kako prestavljat. - kar se tiče zaviranja in prostega teka: če spremljaš porabo po BC in prestaviš v prosti tek, lahko vidiš, da je poraba 0.9 l / uro, medtem ko če daš samo nogo z gasa, je poraba 0.0 l / 100km. Namreč v primeru, da maš ti v prestavi pa ne tiščiš na gas, ženejo motor kolesa in elektronika dovod goriva se v tem času (menili v eni temi na forumu) zapre. Zdej če maš to elektroniko, potem vsekakor boljše vozit v prestavi, sicer pa to prosti tek izvajaj resnično samo na kakšnem klancu po avtocesti. Prihranki za tako početje so zanemarljivi, v primerjavi s stroški hitrejše menjave zavor, ker folk ne zavira s motorjem, ampak vedno gas do semaforja pa bum po bremzi. Če se peleš s kakega smuščiča v dolino ves čas v prostem teku, se lahko tudi ubiješ - pregretje zavor. Tudi v vsem navodilih za uporabo piše, da naj se zavira z motorjem - seveda noben tega ne dela ko v avto šoli, ampak pač se prpeleš v četrti, mal preden začne cukat, pa prestaviš tuk niže, oziroma za tistih 30 na uro stopiš nežno po bremzi, prestaviš v prosti tek. Za sklopko in klanec ti pa nej drugi povedo. |
![]() |
9.03.2008, 09:43
Sporočilo
|
|
S četrto se ustavljaš pred križiščem? Logično da šaltaš navzod brez bremzanja pa se praktično ustaviš lepo na črti brez da bi enkrat pipnil bremze.
Potovalni računalnik je itaq poln bikovega dreka kar se tiče porabe, obratomera pa tud nimajo(mo) vsi -------------------- Even unsuccessful troll is a troll.
|
![]() |
9.03.2008, 10:04
Sporočilo
|
|
|
več kot očitno žre doručak na mn3njalu. Skupina: vesoljci Pridružen: 13.12.2004 |
Sj ko zacne blokada tolči pol veš da je dosti obratov
-------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
9.03.2008, 22:28
Sporočilo
|
|
|
eden od desetih najboljših fafačev Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 6.05.2007 |
QUOTE (svecka @ Mar 8 2008, 09:45 PM) Sposojam si temo, imam vprašanje za vse strokovnjake avtomobilizma in ne za vaške pametnjakoviče ki mislijo da vse znajo. Mučijo me naslednja vprašanja in me ta vprašanja bolj zanimajo s tehničnega vidika in ne z razumskega Avto je 1.2 Opel Corsa (pa še eni starčki so ga vozil, tak da je čist zamorjena mašina in ne gre nikamor): - Je pametno voziti v nizkih obratih, recimo v 4 prestavi voziš 40+ km/h brez da ti avto cuka - Je pametno voziti v 2 prestavi da ti avto cuka v koloni ali v prvi da so visoki obrati? - Je pametno voziti na avtocesti (ravnina) 80km/h v 5 prestavi? - Na avtocesti je manjša poraba če tiščim sklopko, da avto gre v "prazen tek" v dolino? kot pa grem 140km/h - Je bolje speljevati v klanec brez ročne ali na hitro s sklopko? - Je bolje upočasnjevati z zavoro ali z stisnjeno sklopko? - Je večja poraba bencina če grem v klanec 80km/h v 5 prestavi ali v 4 prestavi? V 5 prestavi ga že tiščim do konca če želim doseči to hitrost. Oprosti ampak ti si budalo. |
![]() |
10.03.2008, 09:25
Sporočilo
|
|
|
fracka packa Skupina: dekline Pridružen: 7.12.2006 |
^^oprosti, ampak res
|
![]() |
10.03.2008, 18:13
Sporočilo
|
|
No, no...
Tako 'odmorjenje' lahko ucinkovito pripelje do prezgodnje smrti motorja. Najprej na en orenk pregled tekocin in jermenov, potem pa lepo pocasi vse hitreje. Minimalna omejitev na AC je 60 km/h in ce ga ne moti, da ga prehitevajo avtobusi, zakaj pa ne. lp |
![]() |
10.03.2008, 19:50
Sporočilo
|
|
![]() ne ve, kam bi sam s sabo. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 1.11.2004 |
Motorja po tem ko je zamorjen ratu ne morš odmorit s tem da ga tišiš na mrtvo. Razn če so injektorji zapacani, pol se da mal rešit z uno tekočino za odmaševanje injektorjev in parkrat zahodt napolno. Ampak to se bolj kaže kot cukanje mašine, ne pa kot primankljaj moči. Ponavad je vzrok v zapacanih filtrih, starih tekočinah etc.. tko da treba prvo servis narest. Glavni gubitek moči pa se nardi na začetku, ko obročki še niso ulaufani, s penzionistično vožnjo dosežeš da se obročki ne usedejo najbolš zrabijo se pa lih tko. Tko da pol motor nima dobre kompresije. Rešitev za to je samo honanje bloka, nove obročke not in gasa od začetka. se loh pozna tud do 5-10% v moči.
Kar pa se tiče vožnje blagodejne za avto, pa jasno ne ribat dolg po sklopki, opazovat promet - tko se izogneš nepotrebni pospeševanjem in zaviranjem, pa jasno ne tišat motorja (sploh ne turbakov) ko je le ta še mrzel. Dodajat gas pri downshiftih je recimo blagodejno za sklopko, s pravilnim t.i. double-clutchanjem pa ste blagodejni še do menjalnika. -------------------- Wise men speak because they have something to say, fools, because they have to say something.
|
![]() |
10.03.2008, 19:52
Sporočilo
|
|
|
QUOTE (Thrivial @ Mar 10 2008, 06:13 PM) No, no... Tako 'odmorjenje' lahko ucinkovito pripelje do prezgodnje smrti motorja. Najprej na en orenk pregled tekocin in jermenov, potem pa lepo pocasi vse hitreje. Minimalna omejitev na AC je 60 km/h in ce ga ne moti, da ga prehitevajo avtobusi, zakaj pa ne. lp Kokr so nas učili je na ac najmanjša dovoljena bila 80km/h. Ali so jo znižali? Toliko da se vem malo pripraviti na nekatere norce ki se dejansko tako vozijo. Sicer pa glede tiščanja to se res bolj počasi dela kot je napisano zgoraj še prej pa priporočam servis. Pri naši petki(renault da ne bo pomote) in uvajanje. Na začetku ni šla več kot 70km/h (res ne vem kaj ji je bilo) nato po približno 2h mesecih je že normalno delala. Aja pri zamorjeni je bila poraba cca 15 litrov na 100 kilometrov -------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
10.03.2008, 20:28
Sporočilo
|
|
in niste pomisll da je vrjetn neki narobe. Če se vozš z kepo blata v frgazrju vrjetn nau preveč dobr delal a
-------------------- Wise men speak because they have something to say, fools, because they have to say something.
|
![]() |
10.03.2008, 20:51
Sporočilo
|
|
|
si po drkanju nikoli ne umije rok. Prašiček. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 9.11.2004 |
@RaPMaN
Če nimaš kaj pametnega povedat, odj** kapiš? |
![]() |
10.03.2008, 20:54
Sporočilo
|
|
|
QUOTE (Apolan @ Mar 10 2008, 08:28 PM) in niste pomisll da je vrjetn neki narobe. Če se vozš z kepo blata v frgazrju vrjetn nau preveč dobr delal a Ah ne use je blo rastelano ko hudič -------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
11.03.2008, 00:15
Sporočilo
|
|
in potem se je samo naštelalo nazaj?!
-------------------- Wise men speak because they have something to say, fools, because they have to say something.
|
![]() |
11.03.2008, 06:35
Sporočilo
|
|
|
QUOTE (Apolan @ Mar 11 2008, 12:15 AM) Ne jaz sm se igral Samo ko je bil spucan je bolje nasploh tekel -------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
12.03.2008, 13:00
Sporočilo
|
|
![]() si po drkanju nikoli ne umije rok. Prašiček. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 15.10.2004 |
Vozit mors tko k v igrci. Se pravi prva do konca, druga do konca, tretja do konca, zadn moment bremzo, volan do konca zamotat da gres v ovink, nekje na sred ovinka zacet spet tisat gas, pa prestavlat...
Jst sm tud kupu avto od penzionista, in svojimi 45 konji je dost poskocen, sam ga mors zavrtet. Vendar na zacetku ni blo tako, sploh se ni hotu dvigat stevcek ko sm enkrat prisu do 100. Ampak s cajtom se zlaufa. Sam ne teraj mrzlega, ne ugasaj pregretega, ko je mrzel vozi z optimalnimi obrati, ne prevec in ne premalo, ker olje ne maze tko dobro pr visokih in oljna pumpa ne poganja tako dobro pr nizkih. Pripravi se da bo treba najverjetneje menjat sklopko, tako da ne se cudit ko bos imel obcasno cuden obcutek, kot da ne znas speljevat. Pa jst k sm avto dobil,so ble gume zapacane in je precej bolj drselo kot bi moralo, to sm odpravu tako da sm mal noru, da je tisti povrsinski sloj dol odbrusilo. Pa isto velja za amortizerje, skripanje posledica tega da se je na krajih posusil in je zacelo drsat, pa se dosti elementov, vecina kjer je naleg kovina-kovina in bi moralo bit dobro mazano. Pa kar se tice voznje v visoki prestavi z malo obrati, ni skodljiva ce je motor topel, ni panike, ker pr 1500 vrtljajih ti vrze ene 20 konjev ven, kar je dovolj da se ti peljes tistih 80 po cesti. Sam je pa fora, v porabi, ker ti za tiste slabe 500 obratov razlike, precej bolj odpres pipco in ti najverjetneje tako troši več. Jst v klanc vozim v 4. če gre. Ker na tak način ne izpadiše kot tisti nončko ki ga je vozil pred tabo. -------------------- http://www.myspace.com/jimi46
|
![]() |
12.03.2008, 20:01
Sporočilo
|
|
Avto s 45 konji NE more bit poskočen. Nikakor. Sem mel Škodo s 65 konji pa ni šla nikamor. Zdej mam Accenta s 85 konji pa je razlika občutna. Lancer z ~98 konji je šele real deal, pa bi verjetno spremenil mnenje ko bi pod nogo dobil 120+ HP zadevo.
Sej lahko zadevo spustiš v obrate da se mašina zavrti, sam še vedno ti enostavno zmanjka moči in navora. Kjer Accentu zmanjka pri 170 bo Lancer vlekel kot da bi rabil še šesto prestavo... -------------------- Even unsuccessful troll is a troll.
|
![]() |
12.03.2008, 22:55
Sporočilo
|
|
QUOTE Avto s 45 konji NE more bit poskočen. Nikakor. Sem mel Škodo s 65 konji pa ni šla nikamor. A-a. Ce tvoja ceska krava ni sla nikamor, to se ne pomeni, da nimas poskocnih zadevic s 50 konji... Ni vse v stevilkah. lp |
![]() |
12.03.2008, 22:58
Sporočilo
|
|
45 konjev? Give me a break o poskočnosti lepo te prosim...
In ja, vem da ni vse v konjih, ampak tak kavni mlinček ne more met niti kaj prida navora... Rešuje ga lahko zgolj teža pa še to dvomim da za kej dost... sam veter te ne sme ujet -------------------- Even unsuccessful troll is a troll.
|
![]() |
12.03.2008, 23:10
Sporočilo
|
|
Recimo:
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=1936177 in http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?id=1912314 Nobeden od njiju ni raketa, sta pa vsekakor obadva poskocna. Justy je bil sploh pri hisi kar precej casa in pomojem, da overall bolj kvalitetnega avtomobila se nismo imeli. Tipicen japonec iz zacetka 90-tih. lp |
![]() |
13.03.2008, 08:30
Sporočilo
|
|
To, da avto odmoriš z nekim tiščanjem je postal prov mit. Najprej je treba filtre, olje zamenjat, loputo oz uplinjač spucat pa auspuh pogledat, oz. če je katalizator zabasan.
Kar se tiče sklopke jaz sem jo na svoji felici menjal pri 150.000 km. Ko sem avto kupil pri 130.000 je bila že taka bolj na koncu pa se je dalo kar lepo vozit, edino prijela je zlo pozno. No zdj mam novo sklopko približno 2000 km in mam feeling, da je zlo bolj zajebano speljat...Več časa jo je treba držat oz. spuščat, da spelješ brez nepotrebnega cukanja... Verjetno se mora udelat pa jaz navadit nanjo. Drugač pa vedno dodajam gas pri down in up shiftih, ne veliko glih tolk da avto ne pocuka. Pa zagotovo pri švohejših avtih prej nardiš omleto iz sklopke saj moraš pri speljevanju več časa viset na njej. Poskočni pa so komot lahko tud 45-50 konjski jajčki...En lep primer, ki sem ga vozil je fiat seicento. -------------------- 440 Six Pack inside...Be afraid...
|
![]() |
13.03.2008, 08:49
Sporočilo
|
|
|
si po drkanju nikoli ne umije rok. Prašiček. Skupina: prostozidarji Pridružen: 14.10.2004 |
odvisno od avtomobila, pri enih ne mores hkrati bremzat in s peto pritisnit gas, ker je gas prenizko in preblizu skupaj, bi si moral izpahnit sklep, da bi s peto pritisnil po gasu, ce pa delas kontra pa se ne da lepo kontrolirat bremza. sicer je pa to tehnika za voznjo na meji ne ravno za sklopko šparat, zato da ne zmotis ravnotezja s prestavljanjem.
sicer pa so tudi majhni avtomobil z majhnim motorjem lahko poskocni, ampak ta poskocnost se ponavadi ustavi pri dokaj nizkih hitrostih. aja pa sklopka je narejena zato da lahko postopoma speljes, ce jo spuscas na hitro se sicer ne obrablja drsna drsna povrsina, ampak zato toliko bolj ob šoku trpijo lezaji, menjalnik, polosovine... sklopka je potrosni materjal in je cenejsa od ostalih delov, ki se lahko pokvarijo ce na tak nacin sparas sklopko. |
![]() |
13.03.2008, 12:46
Sporočilo
|
|
Rejzor: Ja jst se s svojim unotom lepo peljem za avti k majo okol 80 konjev, ampak je treba stisnt, ce ces da povlece. Je kr lepo poskocen, ampak se hitro konca. Kile so zlo pomembne in tale jih nima odvecnih dost. Pa se vecinoma se sam peljem.
Mr. Kleinfeld: Sej ti mora zdrava pamet povedat da je treba manjsi servis narest po nakupu avta, ampak dotocni in izpusni kanali, ventili in se kaj se rado zamaže, in ce ne mislis motorja odpirat ti ne preostane drzga kot da mal obremenis plinovode. Ja pr twingotu lahk jst pohodim vse tri pedalke z eno nogo, pa nimam glih velke noge. Že dolgo pa uporabljam heel&toe, ker smo včasih imeli pri hiši Alfico s precej obrabljenimi sinhroni na 1. 2. in 3. brzini, tako da sem ze takrat zacel prakticirat bolj ugodno prestavljanje za menjalnik in je bilo precej razlike (sploh zvočne). Tako pri prestavljanju navzdol, če že ne bremzam dodam plin takoj ko vključim sklopko. Pri prestavljanju navzgor se mi zdi dodajanje plina nesmiselno in prej škodljivo. -------------------- http://www.myspace.com/jimi46
|
![]() |
13.03.2008, 13:18
Sporočilo
|
|
|
nima niti za kumkvat. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 17.10.2004 |
QUOTE (Jimi @ Mar 13 2008, 12:46 PM) Ja pr twingotu lahk jst pohodim vse tri pedalke z eno nogo, pa nimam glih velke noge. Že dolgo pa uporabljam heel&toe, ker smo včasih imeli pri hiši Alfico s precej obrabljenimi sinhroni na 1. 2. in 3. brzini, tako da sem ze takrat zacel prakticirat bolj ugodno prestavljanje za menjalnik in je bilo precej razlike (sploh zvočne). Tako pri prestavljanju navzdol, če že ne bremzam dodam plin takoj ko vključim sklopko. Pri prestavljanju navzgor se mi zdi dodajanje plina nesmiselno in prej škodljivo. Twinga sem sam imel in lahko povem, da ima pedale definitivno preveč natlačene skupaj. Če primerjam s svojo zdajšnjo Ibizo, lahko rečem, da so tu pedali razmaknjeni tako, kot je treba in se da prav lepo vozit. Kar se tiče samega spušanja sklopke pri speljevanju, lahko rečem, da je vse zelo odvisno od avta do avta. Pri avtih z manj navora pri nizkih obratih je potrebno sklopko pri speljevanju počasneje spuščati in dlje časa zdrsavati, pri dieslih in močnejših bencinarjih pa lahko sklopko hitreje spustiš brez strahu, da bi avto ugasnil. Sem vozil že veliko različnih avtov z različnimi motorji v svoji kratki vozniški karieri tako, da se zdaj že kar hitro privadim različnim avtom. Pri prestavljanju navzgor sem navajen skoraj vedno med spuščanjem dodajati plin, ker pri veliki večini avtov to pomeni lepše sklapljanje oz. prestavljanje brez sunkov. Pri prestavljanju navzdol pa večkrat spustim sklopko počasi z občutkom brez hkratnega dodajanja plina, ker sem ugotovil, da pri zaviranju z motorjem tako dosežeš boljši zavorni učinek, kot če obrate motorja povsem "ujameš" oz dvigneš preden spustiš sklopko. Sunek pri nižanju prestav je ob spuščanju sklopke z občutkom lahko tudi brez hkratnega dodajanja gasa minimalen ali pa ga celo ni, če paziš pri katerih obratih prestavljaš. Je pa to zelo odvisno od avta, ker imajo avti različne menjalnike(z različnimi prestavnimi razmerji) ter različne sklopke in pri nekaterih je možno prestavljati brez sunkov skoraj pod vsemi pogoji, pri drugih pa je potrebno biti ob spuščanju sklopke bolj previden. Avti, ki ob spuščanju sklopke pri nižanju prestav skoraj ne cukajo, praviloma slabše zavirajo z motorjem(recimo Fiat Punto 1.2 16v). Tisti, ki pa malce bolj cuknejo pa tudi bolje oz. nenadneje začno zavirati z motorjem. |
![]() |
13.03.2008, 14:09
Sporočilo
|
|
|
U madonca
Ej rejzor čuj nena se sekiraj. Imam unota 1.0 Fire jajček sicer ga kr dobr stisne. No zdaj malo manj ko je prednja bremza stisnila se.... Lahko pa kapo dol pri sičentotu un je pa preveč nor avto. Twingo tudi. Drugače pa je dosti odvisno od teže avtomobila. Recimo uno napravm petki 1.1 prou leti(ne bmw5). Kako vem? Punca je pelala unota pa me je nascala -------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
13.03.2008, 15:34
Sporočilo
|
|
QUOTE (fifi @ Mar 13 2008, 02:18 PM) Twinga sem sam imel in lahko povem, da ima pedale definitivno preveč natlačene skupaj. Če primerjam s svojo zdajšnjo Ibizo, lahko rečem, da so tu pedali razmaknjeni tako, kot je treba in se da prav lepo vozit. Kar se tiče samega spušanja sklopke pri speljevanju, lahko rečem, da je vse zelo odvisno od avta do avta. Pri avtih z manj navora pri nizkih obratih je potrebno sklopko pri speljevanju počasneje spuščati in dlje časa zdrsavati, pri dieslih in močnejših bencinarjih pa lahko sklopko hitreje spustiš brez strahu, da bi avto ugasnil. Sem vozil že veliko različnih avtov z različnimi motorji v svoji kratki vozniški karieri tako, da se zdaj že kar hitro privadim različnim avtom. Pri prestavljanju navzgor sem navajen skoraj vedno med spuščanjem dodajati plin, ker pri veliki večini avtov to pomeni lepše sklapljanje oz. prestavljanje brez sunkov. Pri prestavljanju navzdol pa večkrat spustim sklopko počasi z občutkom brez hkratnega dodajanja plina, ker sem ugotovil, da pri zaviranju z motorjem tako dosežeš boljši zavorni učinek, kot če obrate motorja povsem "ujameš" oz dvigneš preden spustiš sklopko. Sunek pri nižanju prestav je ob spuščanju sklopke z občutkom lahko tudi brez hkratnega dodajanja gasa minimalen ali pa ga celo ni, če paziš pri katerih obratih prestavljaš. Je pa to zelo odvisno od avta, ker imajo avti različne menjalnike(z različnimi prestavnimi razmerji) ter različne sklopke in pri nekaterih je možno prestavljati brez sunkov skoraj pod vsemi pogoji, pri drugih pa je potrebno biti ob spuščanju sklopke bolj previden. Avti, ki ob spuščanju sklopke pri nižanju prestav skoraj ne cukajo, praviloma slabše zavirajo z motorjem(recimo Fiat Punto 1.2 16v). Tisti, ki pa malce bolj cuknejo pa tudi bolje oz. nenadneje začno zavirati z motorjem. Podpis. -------------------- 440 Six Pack inside...Be afraid...
|
![]() |
14.03.2008, 16:28
Sporočilo
|
|
Ja sam če bi kdaj probal prestavlat navzdol pr 6k obratih iz 3. v 2. spet nekje pr 6k pa dol, bi videl kako pomaga zavorni učinek tam, in brez vmesnega plina bi obrabil precej elementov in no time.
Za prestavljanje navzgor pa sm navajen tok hitro šaltat da obrati motorja niti ne padejo pod območjem naslednje brzine. Pač odvisno od ljudi, ampak na začetku ko sm tud jst kot da je menjalnik iz sveč prestavljal se spomnim da sem dodajal gas da je glih skočilo na tiste idealne. Pr majhnih avtih se vse to precej pozna, ker so vztrajnosti motorja in samega avta majhne. -------------------- http://www.myspace.com/jimi46
|
![]() |
14.03.2008, 17:46
Sporočilo
|
|
|
QUOTE (Jimi @ Mar 14 2008, 04:28 PM) Ja sam če bi kdaj probal prestavlat navzdol pr 6k obratih iz 3. v 2. spet nekje pr 6k pa dol, bi videl kako pomaga zavorni učinek tam, in brez vmesnega plina bi obrabil precej elementov in no time. Sem napisal, da se navzdol brez dodajanja gasa pred sklapljanjem šalta samo pri ustreznih obratih in s previdnim spuščanjem sklopke. Če voziš agresivno in na visokih obratih, si pač moraš pomagati z gasom oz., če se ti ljubi in pogosto pretiravaš pri vožnji, se splača uporabljati tudi vmesni plin pri prestavljanju navzdol. Ni pa to potrebno pri običajni vožnji, poleg tega večina voznikov vožnje z vmesnim plinom ne obvlada pa tudi v avtošoli je že dooolgo več ne učijo. Vmesni plin pride v upoštev zgolj pri športni vožnji in pri kakšnih prahistoričnih avtih oz. tovornjakih z nesinhroniziranimi menjalniki oz. pri avtih z uničenimi sinhroni v menjalnikih. Pri normalnih avtih in običajni vožnji je prestavljanje z vmesnim plinom tako gor kot tudi dol povsem brez veze, kljub temu da pri tovrstni vožnji sinhroni manj trpijo, vendar samo če zadevo res dobro obvladaš. Če je ne, lahko narediš več škode kot koristi na ta način. |
![]() |
14.03.2008, 22:52
Sporočilo
|
|
Ja sej se strinjam. Vsak ma svoj stil voznje. zato so pa nesrece, ker nekje se mora zalomt.
-------------------- http://www.myspace.com/jimi46
|
![]() |
14.03.2008, 22:58
Sporočilo
|
|
|
ovčja brozga Skupina: govnači Pridružen: 15.10.2004 |
Uf, ne vem na pamet. Pri semaforju mam vedno v leru, ampak ker nisem debil pač gleda msemafor in ne avta pred mano in pravočasno prešaltam. Če sm prvi v vrsti gledam semafor za pešce/pomožno luč za zavijanje v levo. Pač sklopka dol, prva, počasi spuščaš sklopko in dodajaš gas. Se lahko še kako drugače sploh spelje? Med vožnjo prestavljam gor sklopka - prestava - počasno spuščanje sklopke in dodajanja gasa. Dol pa bremzam z motorjem. Aja, pa z druge mi skor vedno rata speljat (1.1 mašina), s tretje pa nikoli. Se to sploh da?
-------------------- Ce qui embellit le désert, dit le petit prince, c'est qu'il cache un puits quelque part...
|
![]() |
14.03.2008, 23:10
Sporočilo
|
|
![]() skače z ritko na svečko. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 2.12.2005 |
Jaz sem speljal z Golfom II s peto brzino, je pa res, da je rabil nekaj časa
PS; menjalnik smo dodali naknadno, da ne bo kdo pameten, da to ni možno. |
![]() |
9.04.2008, 22:56
Sporočilo
|
|
![]() več kot očitno žre doručak na mn3njalu. Skupina: vesoljci Pridružen: 18.02.2006 |
Tale moj Peugeot 106 1.0 50HP mi nikamor ne gre, zato grem večkrat z drugo kr do 80 pri 6000rpm, potem pa s tretjo do ene 110-115, na avtocesti se pa itak že pri 140 konča veselje, je to zdravo za mašino in se pri 6k lahko BP šalta oz. kolk bi bla tista meja?
Za porabo mi ne gre, ker res zlo mal kur, če bi pred nakupom to vedel bi seveda kupil 1.4. EDIT: Aja, 1.0 bi po tehničnih podatkih moral it 150kmh, je manjša končna hitrost posledica 8 let starega avta? -------------------- E8400@3.6GHz | 4GB | GTX460 1GB | X-Fi-HD555
|
![]() |
10.04.2008, 09:33
Sporočilo
|
|
Če vam to dopušča zadosti odzivna stopalka za gas (+ elektronika) v vašem avtomobilu, probajte pri prestavljanju navzdol (primer za bencinski motor, pri +3000vrt/min) mal se z med-gasom špilat. Dost lepše in zvezno in z manj bolečinami za menjalnik in sklopko
Še neki. Koncentracija malenkost pade, ko človek še na to pazi/razmišlja, tako da previdno s tem LP |
![]() |
10.04.2008, 10:26
Sporočilo
|
|
Ne vem zakaj bi dodajal gas med prestavlanjem. Je pa ja boljš ujet idealne obrate in hitrost pri prestavlanju kot pa da kuplengo drajsaš med vsakim prestavlanjem.
|
![]() |
10.04.2008, 10:48
Sporočilo
|
|
QUOTE (RejZoR @ Apr 10 2008, 11:26 AM) Ne vem zakaj bi dodajal gas med prestavlanjem. Je pa ja boljš ujet idealne obrate in hitrost pri prestavlanju kot pa da kuplengo drajsaš med vsakim prestavlanjem. Med prestavljanjem navzdol - večje udobje so-voznikov, razbremenitev obrabe diskov/ploščic, manjša možnost blokiranja koles (ok, v malo bolj ekstremnih primerih), daljša življenjska doba sklopke/menjalnika, itd. Pa še malček več zaupanja v takega človeka (glede na to, kolikšna količina nesposobnežev se dandanes vozi po cestah) dobi nekdo, ki sedi poleg njega LP |
![]() |
10.04.2008, 13:25
Sporočilo
|
|
|
Glede lovljenja obratov je tako.... Če maš tak avto da ti to dopušča(ali pa noge ki se lahko ukrivijo toliko)... Recimo pri unotu bri bremzanju ne morem vmes dodajat gasa ker ima bremzno višjo kakor pa gas :ranting:
Pri fordu pa to že malo lažje. -------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
10.04.2008, 13:29
Sporočilo
|
|
|
ne ve, kam bi sam s sabo. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 25.11.2004 |
Med-gas pride še posebej prav pri vožnji v kakšen hud hrib. V takem primeru ni cukanja avta niti škrtanja zobnikov ko je treba hitro prestaviti in motor ohrani več obratov kot pri navadnem prestavljanju.
Z malo vaje se tega navadi lahko vsak. Po ravnini pa tak ni potrebe po takšnem načinu prestavljanja. |
![]() |
10.04.2008, 13:37
Sporočilo
|
|
|
si mota joint. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 15.10.2004 |
kako speljujem...hm, odvisno kaj čem
1.4 mašinca mal preveč skoči, če dam recimo več kot 10% plina ko speljujem. dostkrat speljem tudi brez gasa, ker mi pač ni problem. je pa finta pol, ker prva, če spelješ lepo normalno in pohodiš, vrti in škripa in ceu fakof, da pol še stric policaj kašno položnco napiše za silovito speljevanje, tko da je pametno pogledat ali je v bližini kak tak stric drgač pa kaj, če ga peštam, menjavam okrog 6800, ker dosti več ne gre(limitator)...edino kr jajca, je 3. brzina, saj ne gre najbolj gladko vanjo...magari je avto letnik 93, sam vseeno me mal moti da se zatika. drgač pa ne filozofiram dost, če se ti ne da fukat, nabiješ gas, spustiš lih mal bl počasi kot v hipu, pa sam gledaš kak štart spustiš -------------------- Take what you can, give nothing back!
|
![]() |
11.04.2008, 16:24
Sporočilo
|
|
![]() več kot očitno žre doručak na mn3njalu. Skupina: vesoljci Pridružen: 18.02.2006 |
QUOTE Recimo pri unotu bri bremzanju ne morem vmes dodajat gasa ker ima bremzno višjo kakor pa gas Dej mal razlož tole, ker ne vem zakaj bi rabil med bremzanjem gas. -------------------- E8400@3.6GHz | 4GB | GTX460 1GB | X-Fi-HD555
|
![]() |
11.04.2008, 17:04
Sporočilo
|
|
|
Zato, da uloviš obrate. Ko šaltaš v nižjo(na primer iz tretje v drugo), so obrati v nižji prestavi višji kot pri podobni hitrosti v višji prestavi.
Primer: voziš v tretji prestavi pri 2500 obratih in prideš do križišča, kjer nameravaš zaviti levo, pred ovinkom začneš zavirat(nogo daš z gasa na bremzo), malo preden začneš zavijati pritisneš sklopko, prestaviš v 2. prestavo(vmes ves čas rahlo zaviraš z desno nogo) in preden sklopko spustiš(vklopiš drugo prestavo) med zaviranjem malce dvigneš obrate s prsti desne noge medtem ko imaš peto še vedno na pedalu zavore. Potem pa spustiš sklopko, ko so obrati na okoli 3500 tako, da avto ne cukne pri prestavljanju navzdol. |
![]() |
11.04.2008, 19:02
Sporočilo
|
|
![]() polfANAList za mistra mn3njalnika Skupina: šerifi in depjutiji Pridružen: 13.04.2004 |
Tadey: sej prav, bremza mora bit mal visje, da jo lahko tiscis (zaviras) pa zraven gas dodajas. To je najlazje, ce sta v istem nivoju, oz. je gas malenkost nizje od zavore. Ce bi bila pedala ze v osnovi izenacena, potem med zaviranjem ne bi vec dosegu gasa, ker mas zavoro stisnjeno, pa bi gas biu visje.
fifi: mal si narobe povedu ... s prsti desne noge se vedno zaviras, z peto pa blipnes gas. Kontra je mal tezko ... Sicer pa, kaj bi govoril, naj tal niz slikc pove vec podrobneje: Hip HIP Hip, strasni KLIK!. ps: Tukaj gre se za dodatno "double clutching" ... -------------------- ZS-ji delujejo. Aleluja!
|
![]() |
11.04.2008, 21:30
Sporočilo
|
|
|
Zanimiv video... Aja pri unotu je veliko nižji kot tu
Ma sj bo -------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
11.04.2008, 22:34
Sporočilo
|
|
![]() jebe ježevca. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 4.11.2007 |
Pa upam, da gdo ne prestavlja tako na cesti?!? Sam vozim pod zelo nizkimi obrati, pri zaviranju držim sklopko in ga iz pete prestavim, direkt v drugo. Seveda, prestavim šele ko avto upočasni, tako da prestavljanje poteka zelo gladko... Ta način uporabljam, ko vidim, da bom moral ustaviti ali pa zelo zmanjšati hitrost, drugače prestavljam normalno! Res da pri tem načinu bolj trpijo zavore, a je poraba manjša in se po raziskavah bolj splača takšna vožnja!
-------------------- Prepare to be fucked by the long dick of the law!
|
![]() |
11.04.2008, 23:35
Sporočilo
|
|
![]() analizira banalne analogije kanalov. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 16.10.2004 |
Ej, malo offtopic, ampak ima nekako neko vezo s speljevanjem
Torej, a ve kdo koliko konjev nekje rabiš, da lahko delaš lepo AWD donute na suhem? Pa z nekimi normalnimi gumami, ne da daš samo za to druge gor... -------------------- Marsikej se v Lotmerki zgodi
krf se z noža doj cidi |
![]() |
12.04.2008, 09:08
Sporočilo
|
|
|
QUOTE (marjetica @ Apr 12 2008, 12:35 AM) Ej, malo offtopic, ampak ima nekako neko vezo s speljevanjem Torej, a ve kdo koliko konjev nekje rabiš, da lahko delaš lepo AWD donute na suhem? Pa z nekimi normalnimi gumami, ne da daš samo za to druge gor... AWD... Tu bi znal bit problem če ne zaradi druzga zaradi skopke Pi mojem RWD jih je pa 120 cisto dovolj -------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
12.04.2008, 10:41
Sporočilo
|
|
![]() analizira banalne analogije kanalov. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 16.10.2004 |
Saj nebi pretiraval s sklopko, v prvi malo nabral obrate in se že začel premikat, potem pa zasukal v polno, spustil sklopko pri ene 3000 in pune po gasu.. nekaj bi se moglo zgodit pri tvojih konjih x2, ampak vseeno dvomim, da bo to to - se pravi, da bi se vrtel na mestu.
-------------------- Marsikej se v Lotmerki zgodi
krf se z noža doj cidi |
![]() |
12.04.2008, 11:24
Sporočilo
|
|
![]() kvačka. (How gay is that??) Skupina: rumeni jaki Pridružen: 16.12.2004 |
QUOTE (modriadsl @ Apr 11 2008, 11:34 PM) Pa upam, da gdo ne prestavlja tako na cesti?!? Sam vozim pod zelo nizkimi obrati, pri zaviranju držim sklopko in ga iz pete prestavim, direkt v drugo. Seveda, prestavim šele ko avto upočasni, tako da prestavljanje poteka zelo gladko... Ta način uporabljam, ko vidim, da bom moral ustaviti ali pa zelo zmanjšati hitrost,drugače prestavljam normalno! Res da pri tem načinu bolj trpijo zavore, a je poraba manjša in se po raziskavah bolj splača takšna vožnja! +1 Sam tudi npr. ko vozim v četrti in vidim rdečo na semaforju dam kakih 50m kar takoj v mrtvi tek, pa pol po potrebi bremzam. V veliko primerih se vmes že prižge zelena, pa potem dam iz lera lepo v tretjo ali pa drugo, če je hitrost že prenizka. -------------------- Haters make Real Madrid famous. Thank you.
|
![]() |
12.04.2008, 11:58
Sporočilo
|
|
|
QUOTE (marjetica @ Apr 12 2008, 11:41 AM) Saj nebi pretiraval s sklopko, v prvi malo nabral obrate in se že začel premikat, potem pa zasukal v polno, spustil sklopko pri ene 3000 in pune po gasu.. nekaj bi se moglo zgodit pri tvojih konjih x2, ampak vseeno dvomim, da bo to to - se pravi, da bi se vrtel na mestu. Kolega ima sierro cosworth 4x4 pa mu z veliki mukami rata postrani dat, preprosto avto potegne zaradi prvega pogona ima pa cca 250 kljusetov. Ej marjetka najbolj da probaš pa boš videl -------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
12.04.2008, 13:09
Sporočilo
|
|
Ja itak da bom probal
-------------------- Marsikej se v Lotmerki zgodi
krf se z noža doj cidi |
![]() |
12.04.2008, 16:47
Sporočilo
|
|
|
analizira banalne analogije kanalov. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 2.01.2006 |
uh, za awd jih rabiš precej
vprašanje če bi 250 konjev zaleglo, če pa že bi bla bolj muka kot ne -------------------- rotacijska powah
|
![]() |
12.04.2008, 16:47
Sporočilo
|
|
|
QUOTE (marjetica @ Apr 12 2008, 02:09 PM) Ja itak da bom probal Hehe ja kaj pa drugega kot garreta? No edinole bi še lahko prišel Turbonetics Zdaj če bi rad drifal je 200 konjičev dovolj , zavrga še 55 jih je dovolj Če bi pa rad da ti na mestu koplje bo pa to bolj poredko ker prvi pogon poskrbi da samo potegne kot iz topa Keri avtek pa imaš? -------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
12.04.2008, 19:47
Sporočilo
|
|
![]() ravnokar sir je. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 29.07.2007 |
največ vozim mondeota 1.9 cdti čipanga na 165hp in pa še par močnejši stvar. Je pa ta edini ročni menjalnik zato bom tut napiso kk tega vozim. Speljujem počasi s prvo, ga takoj prestavim v drugo in potegnem do 3000 obratov, nato v tretjo tudi do 3000, v četrti pa malo počasneje do omejitve in v peto pri 90kh/h. Če je omejitev 60 ali manj ga menjam v četrto, pri 70 vozim skoz v peti.Vozim tako da ga ne tiščim do omejitve in že prej spustim gas, tako da se mi avto sam upočasni, zaradi tega imam tudi zlo malo porabo bremz.Pač vožnja ki se mi zdi najprimernejša za dizla. Za dirkaške trenutke pa rajše usedem v kaj s pravimi konji 300+ kot pa da traktorčka nažigam v obrate pa mučim turbino
Me pa bol kot samo speljevanje in prestavljanje pri vožnji drugih moti( oz prej opazim) kako vozijo ovinke. Ker nekateri ne vedo da se ponavadi ovinki zategujejo do določene točke, od tiste naprej pa odtegujejo in jih gre zlo elegantno speljat eni pa skoz popravljajo kar je zlo moteče za želodec. lp |
![]() |
12.04.2008, 20:14
Sporočilo
|
|
![]() polfANAList za mistra mn3njalnika Skupina: šerifi in depjutiji Pridružen: 13.04.2004 |
modriadsl: js vcasih tako prestavljam. Seveda ta metoda prestavljanja ne pomeni kaj pri normalni voznji, kjer tudi jaz nekak podobno kot ti prestavljam, pac das prestavo dol in z obcutkom spustis sklopko. Metoda prsti-peta je bolj uporabna za zelo hitro voznjo pa recimo na progi. Na primer, ko vstopas v ovinek, s to metodo lahko pridobis neki casa, ker pac se avto konstantno ustavlja in ne niha gor in dol ko prestavljas prestave dol in s tem spreminja oprijem na kolesih. Spet pa poudarjam, to se najbolj opazi pri zelo hitri voznji, blizu meje zmogljivosti avta. In seveda, ko to metodo popolnoma izpopolnis. Sam sem jo precej izpopolnjeval v PC igrah, sam je precej drugace, kot v mojem avtu na progi
marjetica: 300 konjicev jih po moje ni dovolj ce hoces resno se kaj spilat na suhem asfaltu ... precej je odvisno od teze avta in po moje tudi malo od sirine pnevmatik, ki so na avtu. Izjemno pomemben pa je tudi sam sistem 4 kolesnega pogona. Brez kakih delnih zapor diferenciala je po moje to ze skor nemogoce ... Pa razni dinamicni sistemi ki prenasajo moc med kolesi naprej in nazaj so tudi vprasljivi. Kaj pa se dogaja s sklopko v tem primeru, pa je brezveze sploh govorit, ker jo po moje na tak nacin najhitreje unicis. Vec ti lahko iz lastnih izkusenj morda pove uporabnik Kinetic na tem forumu, iz casov, ko je se mel golfa VR6 Syncro, pa se mal poigraval z njim. Ko je prisla vrsta, da se jaz peljem z avtom, sem se usedu, dal v prvo in spustu sklopko, pa se avto ni vec premaknu Ce ne zgleda bolj takole: KLIK! Pa to je avto z skoraj 500KM ... Pa mal vec kilogramov. Seveda se stvar precej spremeni, ko je govora o malo bolj drseci podlagi (zlizan asfalt, mokro ali sneg in led). Recimo takole: KLIK! ~300KM v hali na bolj spolzki podlagi ... Shorty: hja, to pac velja za tvoj avto. So med avti velike razlike v prenosih in krivulji navora motorja ipd, pa se vsak drugac pelje. Js ko se vozim zdej v sluzbo vsak dan 35km na eno stran, precej skoz naselja voznje pa to, pa je precej policistov na cesti pa tudi mal poskusam porabo met ugodno, ker na tak nacin prisparam najvec. In ko ni dost prometa (recimo na nocni siht pa tut popoldan ponavadi), se peljem lepo u izi med 1000 in 2000 rpm, ves cas v 5. prestavi. Avto se pelje normalno, nic ne cuka, pospeski so bolj klavrni v primerjavi z normalnim pospesevanjem mojega avta, a se v prometu cist gut vklopim z clioti in ostalimi avti okrog sebe. Poraba pa pade na dobrih 7 litrov na 100km (kar je po mojem mnenju zelo dobro za 10 let star 2500ccm bencinar z 1440kg). PS: js mam ponavadi soferja avtobusa dosti ze po manj kilometrih ... -------------------- ZS-ji delujejo. Aleluja!
|
![]() |
12.04.2008, 20:31
Sporočilo
|
|
Hmm, tale ga pa kar lepo izvede,
pa ma garret gtrs (gt28rs) turbino, se pravi, da ne more meti kaj dosti čez 300 konjičov, ker je to en šibkejših garretov -------------------- Marsikej se v Lotmerki zgodi
krf se z noža doj cidi |
![]() |
12.04.2008, 20:50
Sporočilo
|
|
Nekak sumim, da ma kakega konjica vec, kot si napisal. 12.75 na 400m s tem avtom peljat ... hmnja ... ce ma res tak cas, mora met avto mal vec KM. Take case ma priblizno kaka impreza ...
Ne prevec dolgo nazaj sem neki podobnega lastnorocno izvajal z A4 1.8T Quattro, nc predelan, 150KM. Na makadamu. Pa je slo nekak, sam ne tok na simpl. Na mokrem ni slo niti malo ... samo understeer naravnost ... Sej ko ga enkrat spodneses, pa ce mas obrate (beri gas u podnu) pol je nekak ... -------------------- ZS-ji delujejo. Aleluja!
|
![]() |
12.04.2008, 21:01
Sporočilo
|
|
Sem pogledal en drug video od onega modela, ko kaže dyno od onega avta na race fuelu, pa dobi ven 320 HP na kolesih, kar pomeni še kar nekaj več na gredi.. tako, da ma več konjev ja. Na tretjem videu pa 2 BMW-ja M3 prehiti. Dobro mu nese, ni kaj.
Drugače sem pa jaz probal ko je mel avto še cca 180 konjev, isto A4 1.8TQ na mešanici mokrega pa malo snega/leda je blo navzmes, ampak več al manj mokro.. pa ni šlo.. mogoče sem pa mel premali maneverski prostor - malo mi ga je sicer uspelo, da je šel na stran ampak se je vedno nazaj zgrabil, je blo premalo konjev. -------------------- Marsikej se v Lotmerki zgodi
krf se z noža doj cidi |
![]() |
15.04.2008, 22:29
Sporočilo
|
|
|
ne ve, kam bi sam s sabo. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 27.11.2004 |
mja, tale AWD je kr požrešn za dunote...
uhhh, heal+toe pa men sploh ne gre drgač pa... tut jst dodajam pri prestavlanju dol in gor mal gasa, seveda če ne bremzam, kr VW dizli so res mal grobi in cukajoči Emm, aaaaaaaa, je že kdo probu bremzat z levo nogo??? |
![]() |
12.08.2009, 16:00
Sporočilo
|
|
QUOTE 45 konjev? Give me a break o poskočnosti lepo te prosim... In ja, vem da ni vse v konjih, ampak tak kavni mlinček ne more met niti kaj prida navora... Rešuje ga lahko zgolj teža pa še to dvomim da za kej dost... sam veter te ne sme ujet Kar ima nad 100 navora je povsem dovolj, moj 1.2 s 102Nm v tretji v klanec gor normalno pospešuje, ne mi rečt da rabiš močnejši avto za naše ceste, ker ga ne. 74 navora kolker ga ma 1.0 45KM motor je pa res premal za neko dinamično vožnjo, če hočeš prit lepo varno na cilj po omejitvah, je pa tut ta dober. -------------------- E8400@3.6GHz | 4GB | GTX460 1GB | X-Fi-HD555
|
![]() |
12.08.2009, 22:22
Sporočilo
|
|
![]() obvlada otorinolaringološko felacijo. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 26.02.2005 |
Sem probal z levo bremzat pa sem na puna dal prvič... Zaj pa že filing noter in ger to super. Lepo v ovinek bemza, pa gas akr zraven pustim malo...
Pa med gas sems e navado pa nadgradil na double cloutching al nekak tak se reče. Me pa zanima za tehniko prsti peta v čem je fora, bi rad to tuji naštudiral -------------------- Q6600-Canon 40D-1,2L(130HP) x)
|
![]() |
12.08.2009, 23:06
Sporočilo
|
|
|
ne ve, kam bi sam s sabo. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 22.12.2004 |
a voziš tovornjak z nesinhroniziranim menjalnikom al zakaj doubleclutching?
|
![]() |
12.08.2009, 23:35
Sporočilo
|
|
![]() obvlada otorinolaringološko felacijo. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 26.02.2005 |
Šparam z materialom, pa ko se navadiš ni skoraj nič počasneje kot pa ne...
-------------------- Q6600-Canon 40D-1,2L(130HP) x)
|
![]() |
13.08.2009, 05:40
Sporočilo
|
|
QUOTE Sem probal z levo bremzat pa sem na puna dal prvič... Zaj pa že filing noter in ger to super. Lepo v ovinek bemza, pa gas akr zraven pustim malo... Pa med gas sems e navado pa nadgradil na double cloutching al nekak tak se reče. Me pa zanima za tehniko prsti peta v čem je fora, bi rad to tuji naštudiral Zdej pa mislim da si naštel vse 4 advanced tehnike, al kako se temu reče. Sam ne uporabljam nič od tega. Zakaj bi sploh rabil left foot braking, kolko pa zgubiš da prestaviš nogo iz bremze na gas, pol sekunde, sej nismo na dirkah. Prsti-peta pa men ne pride v poštev, mogoče peta-prsti, ker je gas bolj naprej od bremze. Pri double clutchingu pa po vsej logiki izgubljaš sekunde ker moraš za vsako prestavo dvakrat pohodit sklopko. Kaj od tega se torej sploh splača v navadnem prometu? Sem pa opazil da sam preveč drsim s sklopko, po klancu dol z njo kr hitrost lovim, če jo hočem nabrat pohodim do konca, če hočem čist zmanjšat jo povsem dvignem, drugače pa držim nekje vmes. Če se ustavim na klancu, s sklopko držim avto na mestu, ne vem, še zdej se bojim uporabljat ročno in da bi mi avto dol zlezu ali ne bi moral speljat, zato je sploh ne uporabljam. Se pa da v vsak klanc speljat brez ročne brez da bi nazaj zlezel, tko da ne vem kaj tolk komplicirajo glede tega v avtošoli. Zdej če se s tem res tolk rabi sklopka, bom pa moral na en klanec, ne naštudirat, ker znam že, drugo se je navadit to uporabljat. -------------------- E8400@3.6GHz | 4GB | GTX460 1GB | X-Fi-HD555
|
![]() |
13.08.2009, 08:44
Sporočilo
|
|
![]() ne ve, kam bi sam s sabo. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 16.10.2004 |
A ni fora z levo nogo bremzat(večinoma), da pri turbinskih avtomobilih lahko držiš boost zraven, in nimaš nič turbolaga, ko hočeš spet pospešit iz ride?
-------------------- The bird is equal to or greater than the word.
|
![]() |
13.08.2009, 09:51
Sporočilo
|
|
![]() je svinjski pastir s herpesom. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 1.01.2005 |
Jaz sem enkrat na eni cesti (neprometni) izven mesta probal pri majhni hitrosti tole bremzanje z levo nogo na svoji astri (dizel, cdti) pa sem bi lahko rekel pritisnil na polno, da me je kar ustavlo.
|
![]() |
13.08.2009, 12:29
Sporočilo
|
|
Ja jaz z levo bremzam samo na svojem avtu ko se me navado. Med gas je fajn zadeva, aja to ko si reko da sekunde zgubljaš, to lahko v nulo naštudiraš, narediš tak hitro da ne moreš verjet.
Peta-prsti pa bi tuji rad, ker se včasih s kolegi malo rally styla bo odročnih cestah vozimo, pa lahko rečem pesek je svija -------------------- Q6600-Canon 40D-1,2L(130HP) x)
|
![]() |
14.08.2009, 15:41
Sporočilo
|
|
|
če nimaš avta s kvalitetnim štirikolesnim pogonom ti bo tole bolj mal koristl
-------------------- rotacijska powah
|
![]() |
14.08.2009, 22:41
Sporočilo
|
|
![]() si po drkanju nikoli ne umije rok. Prašiček. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 18.10.2004 |
a mi lahko en na hitro opiše PREDNOST "medgasa" med šaltanjem navzdol in vseh tehnik k se zgovarjate tle...se mi res ne da brati zadnjih 10 stani kregancije kvaj e zakej.....SEVEDA PRI CESTNI PROMETNI VOŽNJI V PREDPISANIH OMEJITVAH IN PO CPP RS.
hvala -------------------- http://www.mediafire.com/?ktyd4fjktlt
|
![]() |
14.08.2009, 23:46
Sporočilo
|
|
|
medgasa ne rabiš če voziš avto oz karkoli novejšega letnik
potreben je bil pri starejših vozilih, predvsem večjih (npr traktorji, avtobusi in kamjoni) katerih menjalniki še niso imeli sinhronov (sinhron služi usklajevanju hitrosti dveh zobnikov med prestavljanjem). No če menjalnik nima teh sinhronov se zobniki ne vrtijo z isto hitrostjo in ne moreš "vklopiti" nižje prestave. Zdaj imaš pa dve možosti: 1. lahko poskušaš na silo ujeti prestavo, tako da tiščiš šalthebel in s trenjem uskladiš hitrost zobnikov. Pri tem se sliši ogromno škrtanja, pa taki manevri so lahko precej nevarni (posebej pri starih traktorjih--> težka prikolica, klanec navzdol in če fališ prestavo je lahko težka pizdarija. zavore starih traktorjev NISO naprava za ustavljanje ampak služijo kot pomoč pri zaustavitvi. Glavna zavora je motor) 2. Namesto da bi poskušal "menjalniški" zobnik upočasniti lahko pospešiš tistega ki pride s sklopke (motorja). med prestavljanjem dodaš gas, hitrost zobnikov je veliko bolj podobna kot prej in prestava se vklopi veliko hitreje. pol left foot braking je pač bremzanje z levo nogo (namesto z desno kot je običajno), finta je pa v tem da imaš direkten nadzor nad zavorami in gasom, tako lahko delaš manevre veliiko hitreje ( samo stisneš pedal, ti ni treba nič noge prekladati). pol pa nevem kateri manevri so še -------------------- rotacijska powah
|
![]() |
15.08.2009, 11:06
Sporočilo
|
|
pol pa nevem kateri manevri so še http://en.wikipedia.org/wiki/Double_clutch http://en.wikipedia.org/wiki/Heel-and-Toe http://en.wikipedia.org/wiki/Left-foot_braking -------------------- E8400@3.6GHz | 4GB | GTX460 1GB | X-Fi-HD555
|
![]() |
15.08.2009, 12:07
Sporočilo
|
|
![]() je bil diskvalificiran iz fANAL za mistra. Ima premalega. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 21.12.2004 |
Hja, vse te tehnike pridejo prav pri malo bolj dinamični vožnji, če voziš po pravilih ni neke potrebe da bi se ubadal s tem, edino za medgas mogoče, da ohraniš zobnike.
Medgas se uporablja pri prestavljanju v nižjo prestavo, kjer pričakuješ, da bo avto cuknil in bojo obrati motorja poskočili. To se zgodi ravno zaradi razlike med obrati. Zato ko prestavljaš navzdol, najprej stisneš sklopko, daš v nižjo in še preden sklopko spustiš dodaš konkretno količino gasa, nato pa spustiš sklopko, še preden obrati spet padejo. Tako obrati ostanejo izenačeni in če avto ne cukne, veš da si pravilno izvedel manever. Pri zelo velikih hitrostih je ta tehnika koristna tudi zato, da avto ne izgubi ravnotežja, pri menjavanju v nižjo brzino. Ima pa večina modernih avtomobilov (recimo Clio, kot tipičen slovenski avto) že naštimano tako, da ko stisneš sklopko ti avto sam spusti malo gasa skozi, tako da je potrebno dodati samo malo medgasa, ali pa sploh ne. Double clutching se skoraj ne uporablja več, ta tehnika je prišla prav pri starih avtomobilih, da se je prišparalo sinhrone. Vbistvu gre samo za eno vrsto medgasa, samo malo počasnejšo, pri kateri 2x stisneš sklopko. Prvič da daš v nulo, vmes dodaš gas in drugič da daš spet v brzino. Tehniki Prsti-peta in left foot braking se uporabljata pri dirkanju, tega se gotovo ne uporablja pri vsakodnevni vožnji, tudi če voziš malo bolj dinamično. Prsti-peta je še ena vrsta medgasa, s to veliko prednostjo, da lahko hkrati še bremzaš. Medtem ko menjavaš v nižjo in poskušaš izenačiti obrate, z levo nogo držiš sklopko, z desno pa hkrati držiš bremzo in brcaš gas, da spraviš motor višje v obrate. Desno nogo imaš lahko pri tem poljubno obrnjeno, tako da s prsti držiš bremzo in s peto dodajaš gas, ali obratno, lahko pa imaš tudi levo polovico stopala na bremzi in desno na gasu. Odvisno je tudi od postavitve stopalk, v nekaterih avtomobilih tega manevra sploh ni mogoče izvajati. Left foot braking, oz. bremzanje z levo nogo se lahko uporabi v marsikateri situaciji, vse pa vključujejo veliko hitrost. Ta tehnika je težavna za učenje, ker smo z levo nogo navajeni tolčti po sklopki, bremzanje pa zahteva precejšnjo mero delikatnosti, posebej pri velikih hitrostih, ko je treba ohraniti stabilnost vozila. Drugi problem je ta, da moramo možgane prepričati, da je nekaj normalnega hkrati bremzati in držati gas, ker instinktivno je edina misel voznika, ko izgubi nadzor nad avtom, da se je treba čimprej ustaviti. Vglavnem se uporablja ta tehnika za prenašanje teže nazaj in naprej po avtu. Bodisi zato da nam ne odnese nosa pri avtomobilu na prednji pogon, bodisi zato, ker moramo loviti plešoči zadek. -------------------- Standing calm in the middle of a storm...
|
![]() |
15.08.2009, 12:33
Sporočilo
|
|
|
Prsti-peta je še ena vrsta medgasa, s to veliko prednostjo, da lahko hkrati še bremzaš. Medtem ko menjavaš v nižjo in poskušaš izenačiti obrate, z levo nogo držiš sklopko, z desno pa hkrati držiš bremzo in brcaš gas, da spraviš motor višje v obrate. Desno nogo imaš lahko pri tem poljubno obrnjeno, tako da s prsti držiš bremzo in s peto dodajaš gas, ali obratno, lahko pa imaš tudi levo polovico stopala na bremzi in desno na gasu. Odvisno je tudi od postavitve stopalk, v nekaterih avtomobilih tega manevra sploh ni mogoče izvajati. ta tehnika se uporablja še v rallyu, ko pred ovinkom z bremzami obremeni prednji del avta (boljši oprijem), potem pa gas doda, in diferencial bo poslal kup navora zadnjim kolesom in avto bo začelo odnašati -------------------- rotacijska powah
|
![]() |
15.08.2009, 12:52
Sporočilo
|
|
![]() si po drkanju nikoli ne umije rok. Prašiček. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 18.10.2004 |
Je kej narobe če kuplungo pač počasneje spuščaš, da mašina ne cuka?
jst samo to prakticiram...npr k dam iz 3je v 2go (in tud v ostalih prestavah) spuščam kuplungo čist počas..."vračam-višam" obrate s počasnim spuščanjem -------------------- http://www.mediafire.com/?ktyd4fjktlt
|
![]() |
15.08.2009, 13:19
Sporočilo
|
|
|
jebe ježevca. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 31.03.2007 |
Dej te mi neki povedat, a to ste bremzal s levo nogo na avtomatiku ali s navadnim menjalnikom in s peto prtisnili na sklopko s prsti leve noge pa po bremzi!? Ker če samo s levo nogo (fejst) po bremzi in nč sklopke na navadnem menjalu, lahko skriviš ventilje v motorju in/ali mal zdrobiš zobce v menjalniku, da ne omenjam kurjenje bremze!!
-------------------- Banzai!
|
![]() |
15.08.2009, 13:36
Sporočilo
|
|
![]() analizira banalne analogije kanalov. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 22.01.2005 |
a ti to misliš kombinacijo left-foot braking in downshift al kaj?
Ne štekam pa kaj imajo ventili tukaj veze... Sej motor je še vedno "v fazi", ne glede na to kaj ti delaš z menjalnikom/sklopko/bremzami... -------------------- Bolje ispasti glup nego iz aviona...
|
![]() |
15.08.2009, 16:02
Sporočilo
|
|
|
Je kej narobe če kuplungo pač počasneje spuščaš, da mašina ne cuka? jst samo to prakticiram...npr k dam iz 3je v 2go (in tud v ostalih prestavah) spuščam kuplungo čist počas..."vračam-višam" obrate s počasnim spuščanjem če počas spuščaš in v hitrosti med zobniki ni velike razlike potem ni to nič slabega. Sicer s tem namesto drugih delov avtomobila (menjalnik, diferencial) obremeniš sklopko sam ni hude krize. Dej te mi neki povedat, a to ste bremzal s levo nogo na avtomatiku ali s navadnim menjalnikom in s peto prtisnili na sklopko s prsti leve noge pa po bremzi!? Ker če samo s levo nogo (fejst) po bremzi in nč sklopke na navadnem menjalu, lahko skriviš ventilje v motorju in/ali mal zdrobiš zobce v menjalniku, da ne omenjam kurjenje bremze!! ? lahko na obojem, samo na menjalcu moraš sklopko stisnit ko hočeš prešaltat (razen če nimaš kake elektronske sklopke, šaltautomata al česarkoli podobnega). drugače pa Left foot braking=!Heel toe. Heel toe se izvaja z desno nogo, leva je vedno na sklopki, desna pa na gasu in bremzi hkrati. Pa ni mi jasno kje si ti kake ventile najdu, po tej logiki pol sploh zavirat v sili nebi smel? Je pa možno da vklopiš prenizko prestavo, motor useka čez blokado, takrat pa so ventili v nevarnosti. -------------------- rotacijska powah
|
![]() |
15.08.2009, 16:03
Sporočilo
|
|
QUOTE Dej te mi neki povedat, a to ste bremzal s levo nogo na avtomatiku ali s navadnim menjalnikom in s peto prtisnili na sklopko s prsti leve noge pa po bremzi!? Ker če samo s levo nogo (fejst) po bremzi in nč sklopke na navadnem menjalu, lahko skriviš ventilje v motorju in/ali mal zdrobiš zobce v menjalniku, da ne omenjam kurjenje bremze!! To morš že s tapravo prestavo prit v ovinek, z levo bremzaš, z desno pa takoj ko greš iz ovinka daš gas, je tukaj lepo opisano: http://www.youtube.com/watch?v=vcSAiRxmm0w -------------------- E8400@3.6GHz | 4GB | GTX460 1GB | X-Fi-HD555
|
![]() |
15.08.2009, 18:44
Sporočilo
|
|
|
si po drkanju nikoli ne umije rok. Prašiček. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 13.07.2005 |
Tukej se lepo vidi heel'n' toe, pa še clutch kick.
tukej pa double clutch samo pri stock navadnem avtu, kokr so fantje prej povedali, razn medgasa je drugo bolj kot ne brezveze uporabljat... |
![]() |
15.08.2009, 21:53
Sporočilo
|
|
![]() analizira banalne analogije kanalov. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 22.01.2005 |
Double clutch tehnika se uporablja v kakih hudih dirkalnikih, ki imajo v menjalniku ravne zobe, ker se tako lepše prestavlja...
-------------------- Bolje ispasti glup nego iz aviona...
|
![]() |
16.08.2009, 09:55
Sporočilo
|
|
|
Sem mal probaval talele double clutch pri mojem pa sem ugotovil da je stvar bolj zafukana kokr pa peta-prst...
Uporabljam peta-prst ponavad ko bolj dirkam(kokr se z unotom da sploh Drugače je pa nesmisel tole uporabljat v vsakodnevni vožnji -------------------- ☺/
/▌ / \ |
![]() |
16.08.2009, 10:14
Sporočilo
|
|
![]() si mota joint. Skupina: mn3njalničarji Pridružen: 5.05.2008 |
|
![]() |
16.08.2009, 10:30
Sporočilo
|
|
Pri traktorjih je ponavadi dovolj že vmesno dodajanje plina. Je pa pri traktorjih še ena druga jeba kar se tega tiče, ki pa jo je že nekdo opisal tule.
-------------------- Bolje ispasti glup nego iz aviona...
|
![]() |
19.08.2009, 08:16
Sporočilo
|
|
V čem konkretno je fora double clutchinga? Nekak mi ne uspe ujeti bistva početja tega, če mi lahko kdo pove ozadje. Ker ne vem čemu je to namenjeno in kako naj bi točno izgledalo niti ne vem kaj gledat na posnetkih.
|
![]() |
19.08.2009, 09:58
Sporočilo
|
|
|
več kot očitno žre doručak na mn3njalu. Skupina: vesoljci Pridružen: 7.03.2008 |
brzina-> sklopka-> fole-> sklopka-> brzina
Uporablja se če mašina nima sinhronov, zakaj bi pa to delal v sodobnem avtu pa mi ni najbolj jasno. -------------------- Grazie Capitano!
Vendesi Galliani! |
![]() |
19.08.2009, 13:44
Sporočilo
|
|
![]() je bil diskvalificiran iz fANAL za mistra. Ima premalega. Skupina: rumeni jaki Pridružen: 22.04.2008 |
mnenjalnik sparas tko, ker so vrtljaji izenaceni oz. malo visji, poj pa padejo na izenacene. se pa to ne dela vec pri avtih, pri kamionih pa se (starih, pri novih pa ce si pac navajen). edin novi kamioni majo nekateri razne avtomatske mnenjalnike, tam pa pac ne mores.
pa ne vem, kaj je tisti fole, tam v sredi moras dat gas na malo vec, kot si ga mel v prejsnji prestavi. btw, to se dela sam iz visje v nizjo. pa ne rece se doble clutching (gay), ampak vmesni plin oz. međugas |
![]() |
![]() ![]() |
| Okleščena inačica | Trenutni čas je: 8.09.2010 - 11:44 |