OZNANILA
stranka » oznanila
Mojang in Bethesda pobotana (Objavil Aggressor, 12.03.2012)

Pri Mojangu vedo, da se bo Minecraftova norija nekoč končala in se bodo morali spomniti česa novega, zato že dlje časa snujejo druge naslove. Prvi med njimi je Scrolls, kartaška fantazijska igra nalik Magic: The Gatheringu. A da je Mojangov kvest bolj zahojen, so poskrbeli pravniki iz Bethesde, ki so se obregnili ob ime, ki da je preveč podobno tistim njihovih frpjk serije The Elder Scrolls. In da bodo ubogi zmedeni kupci med tretjeosebnimi frpjkami in kvartopirsko igro povsem pomešali, ker so si vendar tako zelo podobne. Aja, čakaj malo. No, zdrava pamet je zmagala, vsaj napol, saj sta hiši dosegli dogovor. Bethesda je obdržala zaščito rabe besede Scrolls v imenih iger, Mojangu pa je podelila licenco za koriščenje v njihovi igri. Toda pogoji so kar zategnjeni, kajti Švedi imena ne bodo smeli izkoristiti pri nadaljevanjih, zato Scrolls 2 ne bomo nikoli videli (vsaj dokler je Bethesda pri življenju). Takisto se ga ne smejo poslužiti pri kakršnikoli igri, ki bi bila dejansko podobna Elder Scrollsom. Zdaj veste, kaj se vam utegne zgoditi, če boste sami počeli kake Papirje.

Novi sovražniki interneta (Objavil Quattro, 13.03.2012)

Združenje Novinarji brez meja je ob dnevu boja proti spletni cenzuri (12. marec) znova posodobilo svojo lestvico držav, kjer se izvaja cenzura interneta in s tem preprečuje svoboden dostop informacij. Spremno poročilo je letos še posebej zaskrbljujoče, saj navaja povsem nove postopke, recimo od države plačane propagandne blogerje, s katerimi razni režimi pristopajo k blokiranju in brisanju vsebin, ki so po njihovem mnenju za državljane neprimerne.
Po novem sta na lestvici sovražnikov interneta Bahrain in Belorusija, ki sta se pridružila Mjanmaru, Kubi, Iranu, Severni Koreji, Saudovi Arabiji Siriji, Turkmenistanu, Uzbekistanu in Vietnamu. Neslavni status so odstranili Libiji in Venezueli. Posodobljen je tudi seznam držav pod posebnim nadzorom, kjer se je pred nekaj leti zaradi blokiranja strani z igrami na srečo znašla tudi Slovenija, še vedno pa tam najdemo celo demokratične države, kot sta Francija in Avstralija, predvsem zaradi zloglasnih protipiratskih zakonov. Novinarji brez meja so zdaj oko vrgli še na Indijo in Kazahstan.
Ravno v času izdaje poročila je na plano pricurljala še novica, da želi Pakistan zgraditi podoben državni požarni zid, kot ga ima Kitajska. Združenje jih poziva, naj od projekta odstopijo, drugače bodo v poročilu prihodnje leto tudi oni razglašeni za sovražnike interneta.

Android 4.0 za galaxy S2 v aprilu (Objavil LordFebo, 13.03.2012)

Samsung je naznanil, da bo kmalu pričel z nadgradnjami na sistem Ice Cream Sandwich za svojega paradnega konja galaxy S 2. Sprva bo posodobitev na voljo za Korejce, Poljake in Švede, dočim bomo Slovenci, kjer ima dotični aparat velik tržni delež, sladoledno porcijo dobili v aprilu. Nov softver bo poleg hitrejšega in zanesljivejšega srčka prinesel še kup vsesortnih malenkosti od števca prenosa podatkov prek še boljšega mreženjskega povezovanja do novih fotografskih možnosti. Android 4.0 smo doslej videli le v Googlovem galaxy nexusu, vendar je tam šlo za golo različico, Samsung pa ga bo seveda obogatil še z mnogimi lastnimi vmesniškimi in funkcijskimi dopolnitvami. Mimogrede, nadgradnje bo deležen tudi galaxy S in sicer na inačico 2.3 z mnogo dodatnimi možnostmi. Samsung se je ob tej priliki pohvalil z uspešno globalno prodajo, saj naj bi od aprila lani v promet spravil 20 milijonov es dvojk. Nismo prepričani, ako je to res hvale vredno, kajti Apple je v istem obdobju spravil v promet skoraj štirikrat toliko iphonov. 37 milijonov so jih prodali le v zadnjem četrtletju preteklega leta.