10 kriptovalut z največjim potencialom v 2023

Home » 10 kriptovalut z največjim potencialom v 2023

Katere kriptovalute kupiti v 2023? Trg kriptovalut se leta 2022 neusmiljeno skrčil in pregnal marsikaterega vlagatelja. Obenem pa je to čas številnih priložnosti. Ko se bliža leto 2023, številni vlagatelji želijo uravnotežiti svoje portfelje z obetavnimi kriptovalutami. Zato vam tukaj predstavljamo 10 kriptovalut z največjim potencialom v 2023.

Kripto trg zadnje mesece ne prizanaša, skupna tržna kapitalizacija pa se je spustila krepko pod 1 milijardo dolarjev. Kljub sporadičnim bikovskim valom na trgu analitiki pričakujejo, da bodo kriptovalute zaradi tveganj, povezanih s naraščujočo krizo FTX, še nekaj časa padale. Padec 32 milijard dolarjev vrednega imperija je mladi kripto industriji pustil le malo upanja, vlagatelji pa se bodo v bližnji prihodnosti najverjetneje držali nazaj. Coinbase analitiki so napovedali, da bo kripto zima trajala morda do konca leta 2023. Toda vsak cikel se enkrat obrne. In vztrajni navdušenci ravno v kripto zimi iščemo kovance z velikim potencialom v prihodnosti.

Medtem ko smo se že razpisali o potencialu Ethereuma in Bitcoina v 2023, pa se v tem članku osredotočamo na altcoine.

Ključno je, da kupite kriptovaluto ob pravem času in ustrezno upoštevate tveganje. Na trgu kriptovalut je na stotine žetonov, vsak dan pa se pojavljajo novi projekti. Zaradi tega se je težko odločiti o najboljših kriptovalutah, ki bodo postale »naslednja velika stvar«. Da bi vam bil pri tem v pomoč, vam je Joker.si pripravil seznam najboljših poceni kriptovalut s potencialom v letu 2023. Seveda pa bodite pozorni ter ne pozabite, da morate opraviti lastno raziskavo, preden namenite kakršen koli kapital ter in vložiti le toliko, kolikor ste pripravljeni izgubiti.

1. Uniswap (UNI)

UNI je ena najboljših že uveljavljenih kriptovalut za vlagatelje, ki ji je zdaj vredno posvetiti pozornost. Je vodilna v decentraliziranem finančnem sektorju (DeFi). Decentralizirane borze (DEX) povezujejo kupce in prodajalce, tako da lahko med seboj sklepajo posle neposredno. Uniswap je leta 2021 svoj razcvet doživel zaradi prijaznosti platforme do uporabnika in integracije z denarnico Metamask. Poleg tega imajo uporabniki popoln nadzor nad svojimi zasebnimi ključi. Vmesniki drugih DEXov niso bili tako intuitivni kot vmesnik Uniswap. Gre torej le za avtomatiziranega ustvarjalca trga, ki ima odprto kodo.

Razvijalci nenehno uvajajo spremembe, da bi izboljšali uporabnost in pospešili sprejetje na trgu kriptovalut. Ena najnovejših je uvedba podpore za Optimism, zaradi katere je projekt pridobil številne obetavne prednosti:

  • možnost plačila pristojbine za plin v katerem koli žetonu
  • skalabilnost
  • izvajanje takojšnjih plačil
  • zmanjšanje stroškov transakcij

UNI je svojo pot začel 16. septembra 2020 pri 1,03 USD in tekom uspešnega sprejetja svojega DEXa na svojem vrhuncu stal 44.9 dolarja.

2. Apecoin (APE)

NFT-ji Bored Ape Yacht Cluba so nedvomno prodrli globoko v zavest javnosti, saj imajo zdaj eno od teh vrhunskih digitalnih sredstev v lasti številna znana imena, kot so Steph Curry, Mark Cuban in Jimmy Fallon. Dokaj nova izdaja lastnega žetona ApeCoin je trgu kriptovalut dodala še eno premoženje, ki temelji na opicah in bi lahko imelo v prihodnosti ogromen potencial.

Gre za ERC-20 žeton, ki se uporablja za upravljanje organizacije Ape DAO, povezane z zbirko Bored Ape Yacht Club NFT. Govorice, da namerava Bored Ape Yacht Club zagnati svoj lasten metaverse (za kar so zbrali osupljivih 450 milijonov dolarjev), so povečale navdušenje vlagateljev nad to mlado in relativno uveljavljenokriptovaluto. Imetniki žetonov ApeCoin jih lahko uporabijo za izvajanje transakcij v okviru projekta. Ustanovitelji projekta zdaj uporabljajo žeton za razširitev zmogljivosti platforme, poleg tega pa spodbujajo ustvarjanje decentralizirane skupnosti v Web 3.0.

Če želite izvedeti več o tem obetavnem žetonu, si preberite naš vodič.

Priljubljenost žetona izvira predvsem iz priljubljenosti BAYC in glede na to, da APE sploh še ni doživel celega bikovskega cikla, domnevamo, da ima velik vrednostni potencial za 2023 in dlje. Za 2023 se pričakuje, da bodo uvedeni dodatni primeri uporabe, ki bodo ApeCoinu dali pravo uporabnost. Glede na napovedi analitikov bi lahko kovanec lahko dosegel vrednost 50 dolarjev (v času pisanja tega članka se vrti okoli 3.5 dolarjev).

3. Binance Coin (BNB)

BNB je izvirni digitalni žeton hitro rastoče verige Binance Smart Chain. Je tudi uporabni žeton Binance, vodilne svetovne borze s kriptovalutami. Kot si je mogoče predstavljati, ima BNB zaradi tega več primerov uporabe v ekosistemu Binance. Ena največjih prednosti naložbe v BNB je, da ta žeton svojim imetnikom omogoča znižane provizije na borzi Binance. To je v preteklih letih pomagalo povečati povpraševanje po BNB. Danes je zaradi priljubljenosti BNB splošno sprejet tudi kot način plačila.

Binance Coin je Binance na trg poslal 2017 (slabih 0,10 dolarja), najvišjo vrednost pa je kriptovaluta dosegla 10. maja 2021, in sicer 690 dolarjev. Skupno se je torej vrednost povečala za več kot 60.000 %. Vendar se je od takrat cena žetonov BNB znižala za več kot 50 % in v času pisanja tega članka znaša 245 dolarjev. Ta velikanski padec cene pa je vseeno nižji od večine kriptovalut. BNB torej relativno dobro kljubuje medvedjemu primežu.

BNB se je izkazal za enega najboljših altcoinov z vidika uporabnosti. Poleg tega je število žetonov BNB omejeno, ekipa pa je že vzpostavila sistem samodejnega sežiga, ki bo ponudbo zmanjšal za polovico. Ta deflacijska nastavitev lahko zmanjša celotno ponudbo žetonov BNB, skupaj z okrevanjem trga kriptovalut pa bi lahko ta digitalni žeton vlagateljem potencialno prinesel opazne dobičke.

4. Dash 2 Trade (D2T)

Kot popolni novinec na trgu je Dash 2 Trade platforma za kriptoanalitiko, ki jo je zasnovala zelo izkušena skupina trgovcev in razvijalcev. Platformo poganja Learn 2 Trade, vodilni ponudnik kriptografskih signalov. Cilj Dash 2 Trade je vlagateljem v kriptovalute zagotoviti vsa potrebna sredstva, da bodo na tem zelo nestanovitnem trgu korak pred drugimi. V začetni fazi njihova skupnost šteje že 70.000 trgovcev.

Platforma ponuja orodja, kot so tržne metrike, družbena analitika in on-chain podatki. Vlagateljem zagotavlja tudi signale, ki jim predlagajo, s katerim parom kriptovalut je treba trgovati in po kakšni ceni. Ti signali bodo vključevali tudi ukrepe za obvladovanje tveganja, kot so ravni take-profit in stop-loss. Druga impresivna funkcija je Dash Score. Ekipa, ki stoji za Dash 2 Trade, je pripravila edinstven sistem točkovanja za ročno analizo novih kriptovalut, ki se pojavljajo na trgu. To bo uporabnikom storitve Dash 2 Trade pomagalo prepoznati najboljše ICO kriptožetone, na katere je treba biti pozoren in kjer je čas pomemben.

Ta projekt je še v začetni fazi in bo predvidoma začel delovati v začetku leta 2023. Vendar je platforma že začela ponujati svoje lastne žetone D2T javnosti v predprodaji. D2T je žeton ERC-20 s skupno fiksno zalogo 1 milijarde kovancev, od katerih bo 700 milijonov prodanih v predprodaji, med katero je platforma v samo nekaj tednih zbrala skoraj 9 milijonov dolarjev.

5. Polygon (MATIC)

Polygon, prej znan kot omrežje Matic, je najbolj priljubljen blockchain druge plasti, zgrajen na Ethereumu. Izboljšal je nekatere pomanjkljivosti sistema Ethereum, kot sta skalabilnost in visoki stroški. S Polygonom lahko razvijalci ustvarjajo aplikacije, združljive z Ethereumom, po veliko nižjih stroških. Polygon je že pridobil priljubljenost med vlagatelji v kriptovalute. Poleg tega Polygon vzpostavlja tudi partnerstva, da bi povečal svojo izpostavljenost na trgu kriptovalut.

V začetku leta 2022 je Polygon postal eden od šestih projektov, ki so bili vključeni v Disneyjev zelo prestižni program Accelerator. Priljubljena platforma Robinhood je prav tako napovedala ekskluzivno partnerstvo z MATIC, zaradi česar je Polygon postal prvi podprti blockchain v njegovi Web 3 denarnici.

Po uvedbi leta 2019 je cena MATIC-a do leta 2021 nihala med 0,01 in 0,03 dolarja. Decembra 2021 je žeton dosegel rekordno vrednost pri 2,92 dolarja, vendar je leta 2022 tudi Polygon postal žrtev kripto zime. Če bo Polygonu uspelo ohraniti ta zagon rasti in visoko priljubljenost med vlagatelji, se bo v naslednji bikovski seriji občutno povzpel. MATIC je po Jokerjevem mnenju eden varnejših naložb na našem seznamu.

6. Ripple (XRP)

Ripple je blockchain plačilni protokol, ki omogoča hitre in poceni transakcije. Omrežje RippleNet je bilo zasnovano za poenostavitev mednarodnih transakcij in je že sodelovalo z več kot 200 finančnimi institucijami. Pomembno je, da je Ripple odprtokoden, kar pomeni, da lahko vsakdo uporabi njegovo tehnologijo za razvoj lastnih plačilnih sistemov.

Ripplov lastni digitalni žeton XRP se lahko uporablja kot premostitvena valuta za mednarodne prenose denarja. Ta digitalni žeton se uporablja v Ripplovih izdelkih za hitre pretvorbe med različnimi valutami. Vendar ne pozabite, da uporabnikom omrežja RippleNet za opravljanje transakcij ni treba uporabljati XRP. Uporablja pa se za transakcije med valutami (npr. GBP/TRY). Ripple obstaja že od leta 2012 in glede na njegovo uporabo ga ima morda marsikdo že na svojem seznamu.

Od leta 2020 pa je projekt vpleten v tožbo Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC). Zdi se, da se tožba vseeno premika v smeri, ki je ugodna za Ripple. Ko bodo pravni pomisleki SEC rešeni, bo XRP verjetno na voljo na borzah v ZDA – kar lahko pripomore k povečanju povpraševanja in cene te »stare« kriptovalute.

7. Tamadoge (TAMA)

Tamadoge je ena najnovejših meme kriptovalut s pasjo tematiko, razvita na Ethereumovem blockchainu. Tamadoge (TAMA) je izvorni žeton podjetja Tamaverse. Z drugimi besedami, Tamadoge je v osnovi igra Metaverse, ki temelji na NFT. Tamadoge je bil kategoriziran kot memetoken in je neposredna konkurenca Dogecoinu in Shiba Inu, le da cilja na večjo uporabnost z lastnim metaversom.

Vključuje načela monetizacije Play-to-Earn (P2E) in tehnologijo NFT z idejo Dogecoin, ki prevladuje v industriji meme kovancev. Ekipa Tamadoge upa, da bo v prihodnosti omogočila razširjeno resničnost (AR), tako da bodo uporabniki lahko uživali v svojih virtualnih hišnih ljubljenčkih v resničnem svetu.

Za razliko od drugih meme žetonov, ki so imeli neomejeno zalogo, je bil žeton TAMA uveden z omejeno zalogo, s povečanjem števila transakcij pa se pričakuje, da se bo zaloga zmanjšala in s tem povečala vrednost TAMA. Skupna ponudba žetonov TAMA je določena na 2 milijardi, približno 1 milijarda (polovica celotne ponudbe) pa je bila že ustvarjena v okviru dogodka ustvarjanja žetonov (TGE). Poleg tega Tama začenja tudi svoje igre P2E z žetoni TAMA kot nagradami.

Memecoini so za marsikoga siptom slabe strani kriptovalut zaradi neuporabnosti, toda istočasno smo doživeli neverjetne poskoke cen Dogecona in Shibe Inu, zato morda ni slabo imeti v portfelju kakšen zanimiv memeoin.

8. RobotEra (TARO)

RobotEra je eden od najnovejših metaverse projektov. Ta virtualni svet ponuja nekaj za vsakogar, vključno z vgrajenimi igrami, raziskovanjem, koncerti, skupnostmi NFT in še veliko več. Svet RobotEra je tudi peskovnik za igralce – če torej uporabniki želijo videti nekaj, česar tam še ni, lahko to zgradijo. Vsekakor v določenih segmentih spominja na Sandbox ali Decentraland.

RobotEra je v celoti decentraliziran in ni centraliziranega subjekta, ki bi nadzoroval ekosistem ali igranje. Vse skupne odločitve sprejemajo in potrjujejo vsi uporabniki v ekosistemu RobotEra. Z uvedbo protokola upravljanja DAO v ekosistemu lahko igralci učinkovito odločajo o strategiji izvajanja svoje frakcije in spreminjajo ekonomijo v igri. Nato lahko uporabniki o teh perspektivnih funkcijah glasujejo v skupnosti.

RobotEra ponuja bogat svet, v katerem lahko igralci z žetonom TARO kupijo virtualno zemljišče in ga nato razvijajo po svojih željah. Uporabniki lahko žetone TARO na svojem zemljišču zaslužijo z rudarjenjem, gradnjo mini iger za druge igralce, sajenjem dreves, prodajo NFT ali celo oglaševanjem. Ena od zanimivih stvari pri tem pristopu je, da je na voljo več načinov za zaslužek TARO, zato lahko igralci razvijejo več virov prihodkov. Medtem ko je za vstop v uveljavljene metaverse potrebno kar nekaj kapitala, je vstop v RobotEro kar poceni.

9. Storj (STORJ)

Storj se shranjevanja podatkov v oblaku loteva s tehnologijo blockchain. Tradicionalni ponudniki shranjevanja podatkov v oblaku so na primer vzpostavili lastne podatkovne centre. Storj pa omogoča, da vsakdo prispeva svoj prostor na trdem disku in upravlja vozlišče za shranjevanje podatkov. To pomeni, da lahko vsakdo, ki ima strojno opremo, ki izpolnjuje zahteve Storja, svoj prostor za shranjevanje posodi drugim. Poleg tega je Storj sprejel tudi ukrepe za zagotavljanje varnosti podatkov, ki so zaupani uporabnikom. Primer tega je, da Storj samodejno šifrira uporabnikove datoteke, preden jih naložijo.

Poleg tega Storj podatke razdeli na različne dele in jih porazdeli na ločena vozlišča, tako da do njih ne morejo dostopati drugi. Omrežje uporabnikom za njihove vire plačuje z žetoni STORJ. Na ta način Storj uporabnikom zagotavlja decentraliziran način shranjevanja njihovih podatkov, hkrati pa ponuja pasivni dohodek tistim, ki so pripravljeni deliti svojo strojno opremo. Ker je povpraševanje po shranjevanju podatkov v oblaku vse večje, Storj ponuja kakovosten in delujoč izdelek, ki predstavlja revolucijo na Web3 področju.

STORJ je svojo najvišjo vrednost dosegel marca 2021 pri 3,91 dolarja, v času pisanja tega članka pa znaša cenenih 0,24 dolarja.

10. Waves (WAVES)

Waves (WAVES) je še ena uporabna kriptovaluta. Največji razlog za priljubljenost te kriptovalute je, da za pametne pogodbe ne potrebuje zunanjega programskega mehanizma. Prav tako ima sposobnost, da izboljša splošno učinkovitost pametnih pogodb. Ljudje, ki nimajo nobenega tehničnega znanja, bodo ob uporabi kriptovalute Waves (WAVES) lahko celo delali s pametnimi pogodbami. Še ena stvar, ki jo velja omeniti v zvezi z Wavesom, je, da deluje kot decentralizirana avtonomna organizacija (DAO). Združenje Waves je neprofitna organizacija, ki se osredotoča predvsem na raziskave in razvoj ter izobraževalne projekte.

Waves je svojo pot začel leta 2016, do zdaj pa je doživljal vzpone in padce. Konec decembra 2017 so se cene žetona močno zvišale in presegle 16 USD, vendar je po zavrnitvi pri 16 USD prišlo do strmega padca in v začetku leta 2019 je žeton padel za približno 2 USD. Pozneje je zaznamoval ravnotežni trend, vendar se po oktobru 2020 ni več oziral nazaj in je beležil nenehno rast. Najvišja cena je bila zabeležena 1. aprila 2022, in sicer 48,5 dolarja. Med zlomom trga kriptovalut je padla na trenutno ceno 1.27 dolarja.

Ko potegnemo črto

Če berete ta članek, vam lahkp čestitamo – ste namreč eden redkih kripto navdušencev, ki vztraja kljub kripto zimi. In ravno v kripto zimi se ustvarjajo kripto milijonarji. Ta čas je lahko krut in marsikatere kriptovalute se ne bodo nikoli več pobrale. Toda s hladno glavo in malo raziskovanja, lahko prav vi odkrijete naslednji Shiba Inu. Za brezskrbno kripto trgovanje pa vam svetujemo, da nikoli ne vložite več, kot ste pripravljeni izgubiti. Joker.si vam želi vso srečo!