10 napovedi za Bitcoin čez 10 let: Je prihodnost bikovska ali medvedja?

Home » 10 napovedi za Bitcoin čez 10 let: Je prihodnost bikovska ali medvedja?
bitcoin napoved
Foto: Adobe Stock

Medtem ko je Bitcoin halving za vogalom, cena BTC pa se giblje okoli 69.000 dolarjev, si poglejmo, kaj strokovnjaki napovedujejo za prihodnost.

Cena Bitcoina je že dva meseca pred halvingom dosegla rekord, od takrat pa se giblje med 65.000 in 72.000 dolarji. Bull run se je začel bolj zgodaj, kot smo pričakovali, kar lahko v največji meri pripišemo odobritvi trgovanja z Bitcoin ETF.

In ta čas se nam zdi odlična priložnost za osvežitev potencialnih scenarijev za Bitcoin v prihodnosti, pri čemer se bodo ti gibali od bikovskih do medvedjih. Prihodnost bomo tukaj opredelili kot 10 let od zdaj – dovolj daleč, da je dovolj prostora za igro, in dovolj blizu, da obstaja povezava z resničnostjo.

1. Z Bitcoinom bomo kupovali skodelico kave

Koncept uporabe Bitcoina za vsakodnevne transakcije, kot je nakup skodelice kave, je vizija kriptovalute že od njenega nastanka. Vendar je bila realnost zaradi visokih provizij za transakcije in nestanovitnosti zapletena. Na primer, mediana provizije za transakcijo z bitcoini lahko znaša približno 5,40 EUR, povprečne pa so višje od 11 EUR, zaradi česar so majhne transakcije, kot je nakup skodelice kave (ki stane največ 2 evra), nepraktične.

Kljub tem izzivom je prišlo do poskusa vključitevanja Bitcoina v vsakodnevne transakcije. Starbucks je na primer preučil možnost, da bi kupci lahko plačali kavo z bitcoini z integracijo Bakkt, ekosistemom za kriptovalute. Ta pristop vključuje pretvorbo Bitcoinov v ameriške dolarje na prodajnem mestu, s čimer se izogne neposrednim pristojbinam za transakcije z Bitcoini, vendar uvede zapletenost davčnega poročanja, saj davčna uprava obravnava Bitcoin kot lastnino.

Vas zanima obdavčitev kriptovalut? Preberite si naš članek.

2. Bitcoin bo poganjal blockchain igre

Gaming industrija začenja uporabljati tehnologijo Bitcoin in blockchain ter igralcem ponuja nove načine, kako z igranjem zaslužiti kriptovalute. Primer je podjetje Viker, ki je razvilo nabor priložnostnih iger, vključno s pasjanso in sudokujem, s katerimi lahko igralci zaslužijo Bitcoin. Te igre predstavljajo naraščajoči trend modelov play-to-earn (P2E), kamor spadajo priljubljene igre, kot so Axie Infinity, The Sandbox in Nakamoto Games.

Poleg tega podjetje Satoshi’s Games pripravlja odprto multiplayer igro za preživetje v odprtem svetu, ki jo pogana Bitcoin, imenovano »Satvival«, ki združuje elemente izdelovanja, preživetja in nagrajevanja z Bitcoini. Potem na primer igralna platforma Litenite igralcem ponuja možnost, da z igranjem zaslužijo Bitcoine, pri čemer za lažje mikrotransakcije uporablja omrežje Lightning Network.

Vas zanimajo top play-to-earn igre ta hip? Preberite si naš seznam.

3. Tradicionalni finančni svet bo ukrotil Bitcoin (BTC)

bitcoin napoved
Foto: Adobe Stock

Satoshi Nakamoto je v prvi vrstici svoje bele knjige opisal bitcoin kot elektronsko peer-to-peer gotovino, ki »omogoča pošiljanje spletnih plačil neposredno od ene stranke do druge brez posredovanja finančne institucije«.

Te besede se raziskujejo in analizirajo že več kot 15 let in imajo pomemben pomen za mnoge v skupnosti. Ključni del njihove privlačnosti je zamisel o opravljanju transakcij brez potrebe po banki. Zato je največja zgodba bitcoina v letu 2024 – pojav ETF skladov za Bitcoin – nekoliko nerodna stvar. Bitcoin ETF-je lahko namreč vidimo kot dvorezen meč. Po eni strani so ETF-ji sprostili pritok novega kapitala, ki bi lahko ceno BTC dvignil v stratosfero. In glede na to, da smo prvič v zgodovini videli rekord ene Bitcoina pred halvingom, se grafi s to tezo zaenkrat strinjajo. Toda po drugi strani kapital, ki ga vnašajo ETF-ji, daje več moči podjetjem, kot sta Blackrock in Fidelity. In kaj pomeni koncentracija kapitala? Centralizacijo, ki pa je v nasprotju z etosom Bitcoina.

4. ABI: Artificial Bitcoin Intelligence

Z razvojem tehnologije umetne inteligence se približujemo prihodnosti, v kateri bodo »pametni agenti« umetne inteligence za nas opravljali naloge, kot so rezervacije letov, plačevanje računov in naročanj hrane. David Johnston, vodilni pri projektu Morpheus, katerega cilj je ustvariti decentralizirano platformo, ki bo agentom UI omogočala izvajanje transakcij in upravljanje kriptovalut, ugotavlja, da čeprav UI nimajo na voljo bančnih računov, je bitcoin idealna, izključno digitalna valuta, s katero lahko UI izvajajo transakcije. Kljub temu, da je Morpheus zasnovan za delovanje v različnih tehnologijah, se zdi uporabnost bitcoina še posebej obetavna.

Sodelovanje med bitcoinom in umetno inteligenco presega preproste transakcije. Po Johnstonovih besedah se s pametnim agentom, ki lahko opravlja transakcije ali upravlja DeFi platforme, odpira novo področje zmogljivosti. Podobno kot je ChatGPT poenostavil programiranje za nestrokovnjake, bi lahko prihodnji napredek posameznikom omogočil, da brez težav uporabljajo zapletene DeFi storitve in obidejo tradicionalne bančne sisteme.

Johnston to ponazori s primerom, v katerem govori o zapletenosti ustvarjanja donosa bitcoinov z običajnimi sredstvi, kar je lahko za nekoga brez poglobljenega znanja zastrašujoča naloga. Predstavlja si prihodnost, v kateri bi lahko z upravljanjem bitcoinov s pomočjo umetne inteligence preprosto izrazili željo po ustvarjanju donosa svojih bitcoinov na varen in decentraliziran način. Umetna inteligenca bi nato samostojno raziskala in izvedla transakcije z uporabo uglednih neskrbniških finančnih instrumentov, in se tako izognila nezanesljivim možnostim, ki jih pogosto promovirajo »influencerji«.

Vas zanimajo top AI kriptovalute za nakup? Preberite si naš seznam.

5. Bitcoin dušijo davki in predpisi

Prihodnost regulacije bitcoina ostaja zelo negotova, kar lahko jemljemo tako z optimizmom kot zaskrbljenostjo. Medtem ko sprejetje bitcoinom prijaznih politik v državah, kot je Salvador, velja za pozitiven razvoj, pa zapleteno regulativno okolje v Združenih državah predstavlja nešteto izzivov. Raznolikost javnih uslužbencev v različnih sektorjih povečuje nepredvidljivost tega, kako bo bitcoin na koncu razvrščen, pri čemer se popolna prepoved kljub morebitnim oviram, ki bi lahko ovirale sodelovanje v ekosistemu bitcoinov, šteje za malo verjetna.

Podobno se pojavljajo ugibanja osebnosti, kot je Jackson, da bi vlada lahko uvedla ukrepe za nadzor pretvorbe bitcoinov v fiat valuto. Eden od predlaganih pristopov bi lahko vključeval obvezno uporabo digitalne valute centralne banke (CBDC) kot vmesnega koraka, kar bi lahko v primeru znatnega povečanja vrednosti bitcoina prisililo posameznike, da sprejmejo CBDC, kar bi sprožilo pomisleke glede nadzora in kontrole.

Po drugi strani pa so nekateri bolj optimistični optimističen glede dolgoročne politične situacije v zvezi z bitcoinom. Z naraščanjem števila imetnikov bitcoinov bi lahko prišlo do velikega pritiska javnosti na politike, da sprejmejo ugodnejše predpise za bitcoin. Iz tega sledi, da bi lahko kolektivni vpliv široke baze vlagateljev v bitcoin pomenil velik izziv za politične predstavnike, ki bi poskušali uvesti omejevalne ukrepe za kriptovaluto.

6. Porast bitcoinov na črnem trgu

Ta scenarij izhaja neposredno iz prejšnjega. Če vladi nekako uspe zadušiti ali pretirano regulirati bitcoin, se bo seveda pojavila želja po »bitcoinu na črnem trgu« – bitcoinu, ki je zunaj vladne mreže. Podobno, kot je bila platforma Silk Road. Ljudje, ki na primer zaslužijo bitcoine z rudarjenjem ali imajo v lasti bitcoine, ki jim je težje (če ne celo nemogoče) slediti z orodji, kot je Chainanalysis. Takšna podzemna uporaba Bitcoina bi lahko izkoristila njegove lastnosti psevdonimnosti in decentralizacije, kar bi otežilo regulativna prizadevanja za učinkovit nadzor in obdavčitev transakcij z Bitcoini.

Ti pomisleki niso novi. V ZDA FBI sledi bitcoinom že več kot desetletje, kar nekateri ocenjujejo kot zanesljivo kazenski pregon, drugi pa kot nočno moro nadzora. Če se bosta sledenje in regulacija stopnjevala, bi lahko živeli v svetu »dveh bitcoinov« ali »bitcoinov v senci«, kjer bi morda ljudje plačevali eno ceno za sledeni bitcoin in premijo za bitcoin v senci.

Kljub temu pa lahko sklepamo, da bi vlade to pragmatično težko izvedle. Ko bomo dosegli množično sprejetje, bo dobesedno na milijarde kripto denarnic z bitcoini, tako da Bitcoin vlaka najbrž ne bo mogoče ustaviti.

7. Bitcoin postane eden najuspešnješih hranilcev vrednosti

Vloga bitcoina kot hranilca vrednosti je vse bolj prepoznavna in se primerja s tradicionalnimi sredstvi, kot je zlato. Izpolnjuje bistvena merila za hranilnca vrednosti, vključno s trajnostjo, prenosljivostjo, zamenljivostjo, deljivostjo, redkostjo in preverljivostjo. Za razliko od fizičnega premoženja ima bitcoin prednost zaradi svoje digitalne narave, zaradi česar je odporen na fizično obrabo in zelo prenosljiv po vsem svetu. Njegov decentraliziran sistem povečuje njegovo varnost in ga dela odpornega na cenzuro, čeprav ni povsem imun na morebitne napade na omrežje.

Fiksna zgornja meja ponudbe 21 milijonov kovancev uvaja pomanjkanje, ki je ključna lastnost dragocenih bogastev. Medtem pa vse večja sprejemljivost in likvidnost bitcoina kažeta na njegovo vse večjo uporabnost in vključenost v finančni ekosistem. Države, ki začenjajo Bitcoin sprejemati kot zakonito plačilno sredstvo, in podjetja po vsem svetu, ki ga sprejemajo kot obliko plačila, kažejo na to, da se utrjuje njegov status digitalnega zlata.

8. Stroji bodo avtonomno pošiljali bitcoine

Koncept strojev, ki avtonomno izvajajo transakcije z bitcoini, predstavlja futuristično integracijo kriptovalute v naše vsakdanje življenje in gospodarske sisteme. Ta scenarij predvideva svet, v katerem bi umetna inteligenca in pametne naprave lahko samostojno upravljale z digitalnim premoženjem in izvajale finančne transakcije brez človeškega posredovanja. Naprave IoT (Internet of Things) bi lahko na primer samodejno plačevale svoje vzdrževanje, nadgradnje ali porabo energije z uporabo bitcoinov. To bi zahtevalo zahtevno raven integracije pametnih pogodb in varne, decentralizirane protokole odločanja, ki bi zagotovili natančno in varno izvajanje transakcij. Na primer:

  • Samovozeči avtomobili, kot so modeli Tesla, bi lahko cestnine ali pristojbine za polnjenje plačevali brez človeške interakcije z uporabo transakcij Bitcoin. To brezhibno transakcijo bi lahko omogočilo omrežje Lightning Network za takojšnja plačila.
  • Pametni domovi bi lahko samodejno plačevali elektriko, vodo ali internetne storitve neposredno v bitcoinih ob zapadlosti računov. To bi odpravilo potrebo po ročnem nastavljanju plačil in zagotovilo, da storitve nikoli ne bi bile prekinjene zaradi zamujenega plačila.
  • Predstavljajte si, da pametni hladilnik sam naroči in plača zamenjavo filtra ali da tiskalnik sam kupi črnilo. Te naprave bi lahko v bitcoinih neposredno sklepale transakcije z dobavitelji in tako zagotovile učinkovito delovanje brez človeškega nadzora.
  • Brezpilotni dostavljavci bi lahko sprejemali plačila v bitcoinih, ko bi vam dostavili blago neposredno na dom. Ko je paket varno odložen, bi dron sprožil transakcijo Bitcoin za dokončanje plačila.

Vse kaže, da bodo čez 10 let Bitcoin, stablecoini in ostale kriptovalute izbrana valuta za številne primere uporabe avtomatizacije.

9. Bitcoin ordinals bodo eksplodirali

bitcoin napoved
Foto: Adobe Stock

Bitcoin Ordinals so uvedli nov način vgrajevanja digitalne vsebine neposredno v posamezne satoshije v verigi blokov Bitcoina, s čimer so v samem Bitcoinu dejansko ustvarili NFT-je. Ta razvoj izkorišča nadgradnje, kot sta Segregated Witness (SegWit) in Taproot, za povečanje podatkovne zmogljivosti verige blokov in učinkovitosti transakcij. Od ustanovitve januarja 2023 je priljubljenost žetonov Bitcoin Ordinals skokovito narasla, pri čemer je znatno število dnevnih vpisov do julija 2023 doseglo do 350.000. Ta inovacija omogoča edinstveno identifikacijo vsakega satoshija, zaradi česar je z njimi mogoče trgovati in jih spremljati, s čimer se tem prej premalo izkoriščenim enotam Bitcoina vdihne novo življenje.

Glavna razlika med Bitcoin Ordinals in tradicionalnimi NFT, ki temeljijo na Ethereumu (ETH), je v njihovi naravi na verigi; Ordinals vključujejo dejanske podatke o datotekah v verigi blokov, v nasprotju s tem, da zgolj kažejo na sredstva zunaj verige. Ta razvoj je v skupnosti sprožil zanimanje in razpravo o možnostih za nove funkcionalnosti v omrežju Bitcoin, podobne tistim v omrežju Ethereum, kot so pametne pogodbe ter ustvarjanje varnostnih žetonov in stablecoinov. Nastala sta tržišča, kot sta Gamma in Magic Eden, ki olajšujeta trgovanje z ordinali, čeprav je zaradi začetne narave tega trga potrebno previdno sodelovanje zainteresiranih kupcev.

10. Bitcoin pokonča črni labod (black swan event)

Naj zaključimo s popolnim pesimizmom. Morda je bitcoin vdrl kvantni računalnik. Morda gre za 51% napad. Morda bo bitcoin uničil ChatGPT7. Zato je to nekakšen splošni scenarij konca sveta, s katerim ponižno priznamo, da ne vemo, česa ne vemo.

Obravnavanje možnosti, da bi dogodek »črnega laboda« povzročil padec Bitcoina na nič, zahteva razumevanje tega pojma – črni labod je nepredvidljiv dogodek, ki presega običajna pričakovanja in ima lahko hude posledice. Pri bitcoinih ima lahko tak dogodek različne oblike, vključno s katastrofalnimi tehnološkimi napakami, regulativnimi ukrepi ali nepredvidenimi tržnimi manipulacijami, ki lahko resno vplivajo na njegovo vrednost in uporabnost. Mnogi v kripto prostoru pravijo, da je prevlada bitcoina “neizogibna”, vendar je v življenju zelo malo stvari zares neizogibnih.

Ko potegnemo črto

Opisani scenariji omogočajo vpogled v potencialno prihodnost Bitcoina čez 10 let, od širitve njegove uporabnosti in trga z inovacijami, kot je Ordinals, do eksistenčnih tveganj, ki jih predstavljajo nepredvideni katastrofalni dogodki. Ker se pokrajina kriptovalut še naprej razvija, bodo priložnosti in izzivi za Bitcoin verjetno postali še bolj zapleteni, kar odraža njegovo pionirsko vlogo na tem dinamičnem področju. Kaj pa vi mislite? Kateri od scenarijev vam je najbolj verjeten?

Kriptomat

Hitra in enostavna registracija

Kriptomat
4.8/5