15 velikih inovacij, ki bodo spremenile svet do 2030: V ospredju AI, Bitcoin in rakete za ponovno uporabo

Home » 15 velikih inovacij, ki bodo spremenile svet do 2030: V ospredju AI, Bitcoin in rakete za ponovno uporabo

Priznano ameriško podjetje za upravljanje naložb ARK Invest je pred kratkim izdalo poročilo o 15 velikih idejah, ki bodo spremenile poslovanje, pri čemer bo umetna inteligenca igrala bistveno vlogo. Poglejmo, kaj vse nas čaka v naslednjih 10 letih.

Že leto in pol mineva od pojava ChatGPT, ki je najbrž za vedno spremenil pravila igre kar se tiče vsakodnevne uporabe umetne inteligence v naših življenjih. In medtem ko eksponentno rast umetne inteligence občutimo navadni smrtniki ob vsakdanu, se še večje spremembe dogajajo na gospodarski in družbeni ravni.

Po podatkih ARK Invest, specializiranega za upravljanje naložb v prelomne inovacije, se bo močno povečalo število tehnoloških sprememb, pri čemer bo osrednjo vlogo igrala umetna inteligenca. Cathie Wood, ustanoviteljica, izvršna direktorica in vodja naložb v podjetju ARK, poudarja, da se podjetje osredotoča na pionirstvo in sprejemanje tehnologij, usmerjenih v prihodnost, namesto da bi se držalo tradicionalnih meril, ki odražajo pretekle trende. ARK Invest vsako leto objavi poročilo Big Ideas, ki se poglobljeno ukvarja s tehnološko konvergenco in njenim potencialom za korenito spremembo industrij in gospodarstev na svetovni ravni.

1. Tehnološka konvergenca

Poročilo ARK Big Ideas 2024 napoveduje, da bi se lahko do leta 2030 globalna tržna vrednost lastniškega kapitala, povezana s prelomnimi inovacijami, povečala s 16% na več kot 60%. Ta seizmični premik se pričakuje zaradi napredka na petih glavnih tehnoloških platformah: Umetna inteligenca, javne verige blokov, multiomsko sekvenciranje, shranjevanje energije in robotika. Te tehnologije se ne le združujejo, temveč so tudi pripravljene sprožiti makroekonomske premike, ki bi lahko imeli večji vpliv kot prva in druga industrijska revolucija. To zbliževanje kaže na možno pospešitev realnih stopenj gospodarske rasti in znatno povečanje tržne kapitalizacije motečih tehnologij, ki naj bi se do leta 2030 povečala na približno 220 bilijonov dolarjev.

2. Umetna inteligenca

chatgpt vs google

Umetna inteligenca (AI) je v ospredju tehnološke revolucije, saj znižuje stroške in širi zmogljivosti v različnih sektorjih. Poročilo ARK izpostavlja hiter napredek na področju umetne inteligence in poudarja njeno vlogo pri redefiniranju dela in povečanju produktivnosti. Ključni kazalnik razvoja UI je predvideno zmanjšanje stroškov usposabljanja za UI, ki bi se lahko do leta 2030 zmanjšali za 75% na leto. Zaradi tega zmanjšanja bodo orodja UI postala dostopnejša in zmogljivejša, s čimer se bo okrepila njihova integracija v različne poslovne procese in operacije. UI bo imela tudi osrednjo vlogo pri spodbujanju novih tržnih priložnosti na področjih, kot je splošna robotika, kjer se pričakuje znatna rast prihodkov.

Vas zanimajo top AI kriptovalute za nakup? Preberite naš top izbor.

3. Pametne pogodbe

Pametne pogodbe so v osrčju tehnologije blockchain, njihov pionir pa je Ethereum (ETH). V bistvu gre za samouresničujoče se pogodbe, katerih pogoji so zapisani neposredno v vrsticah kode. Decentralizirana tehnologija veriženja blokov, na kateri temeljijo pametne pogodbe, zagotavlja varnost in preglednost ter v številnih procesih odpravlja potrebo po posrednikih.

Potencial pametnih pogodb daleč presega preproste transakcije; pripravljene so na vzpostavitev internetnega finančnega sistema. Po podatkih poročila ARK Big Ideas 2024 bi lahko omrežja, ki temeljijo na pametnih pogodbah, ustvarila precejšnjo gospodarsko dejavnost, saj naj bi do leta 2030 predvidene provizije znašale do 450 milijard dolarjev. Ta projekcija poudarja njihovo zmožnost, da z zagotavljanjem učinkovitejših, avtomatiziranih in cenejših alternativ tradicionalnim bančnim in pravnim storitvam prekinejo finančne storitve. Posledica je jasna: pametne pogodbe bi lahko temeljito spremenile gospodarsko pokrajino, saj bi omogočile nove poslovne modele in racionalizirale svetovno trgovino.

4. Digitalne denarnice

Vroče denarnice
Foro: Adobe Stock

Digitalne denarnice vse bolj postajajo hrbtenica osebnih financ na internetu. V njih ni shranjena le digitalna valuta, temveč je v njih zavarovana tudi naša identiteta, dostop do različnih storitev in omogočeno nemoteno poslovanje na različnih platformah. Širitev digitalnih denarnic v celovite storitvene platforme bo predvidoma znatno povečala prihodke podjetij v tem sektorju.

Poročilo ARK Big Ideas 2024 napoveduje, da bi lahko digitalne denarnice do leta 2030 povečale prihodke izbranih vertikalnih programskih platform na 27 do 50 milijard dolarjev. To rast poganja povezovanje finančnih storitev, upravljanja osebnih podatkov in funkcij, usmerjenih k potrošnikom, zaradi česar digitalne denarnice postanejo bistvena orodja za vsakodnevne digitalne interakcije. To bo verjetno privedlo do zmanjšanja uporabe tradicionalnih bančnih metod in povečanja uporabe popolnoma digitalnih finančnih ekosistemov.

Vas zanimajo digitalne banke za uporabnike v Sloveniji? Preberite naš izbor.

5. Robotika

Združitev napredne programske opreme z umetno inteligenco in robustne strojne opreme je tem vsestranskim robotom omogočila opravljanje zapletenih nalog, od proizvodnje do kirurgije in celo osebne pomoči. Po podatkih poročila ARK Big Ideas 2024 ima ta veja robotike tržni potencial, ki bi lahko na svetovni ravni presegel 24 bilijonov dolarjev. Ta številka poudarja velik vpliv, ki bi ga robotika lahko imela na produktivnost, trge dela in svetovno gospodarstvo. Pojav splošne robotike bi lahko potencialno privedel do ravni učinkovitosti in inovacij brez primere v vseh sektorjih gospodarstva.

Kot smo poročali, je Apple že predstavil idejo o robotu, ki vam bo pomagal pri vsakodnevnih opravili, poleg tega pa – le kdo ne pozna robotskega sesalca Roomba? Dotaknili smo se le majhnega vrha ledene gore novi AI pomočnikov!

6. Digitalni potrošniki

Vzpon digitalnih potrošnikov spreminja krajino prostega časa in zabave, ki se vse bolj usmerja na spletne platforme. Po podatkih poročila ARK Big Ideas 2024 bi se lahko poraba za digitalno preživljanje prostega časa do leta 2030 povečala na neverjetnih 23 bilijonov dolarjev. Ta porast spodbujajo napredek na področju digitalnih tehnologij in širši dostop do internetnih storitev po vsem svetu, kar omogoča večjemu številu potrošnikov, da se intenzivno ukvarjajo z digitalnimi dejavnostmi. Ta prehod ne spreminja le vedenja potrošnikov, temveč obeta tudi velike priložnosti za rast podjetij, ki se ukvarjajo z digitalnimi vsebinami, spletnimi igrami, pretočnimi storitvami in virtualnimi izkušnjami.

7. Električna vozila

No, tale je tudi kar očitna. Električna vozila (EV), kot je Tesla bodo prevladovala na avtomobilskem trgu zaradi vse nižjih stroškov baterij in izboljšane tehnologije. ARK-ova analiza v poročilu Big Ideas 2024 napoveduje, da bo prodaja električnih vozil do leta 2030 dosegla 74 milijonov enot. To pričakovano rast podpirajo nenehne izboljšave tehnologije baterij, zaradi katerih so električna vozila cenovno dostopnejša in učinkovitejša. Ker se stroški baterij znižujejo, se pričakuje, da se bo stopnja sprejetja povečala, kar kaže na znaten premik potrošnikov od tradicionalnih motorjev z notranjim izgorevanjem k bolj trajnostnim električnim možnostim.

8. Robotaksiji

Robotaksiji (Robotaxis) bi lahko povzročil revolucijo v mestnem prometu in ustvaril novo paradigmo, kako dojemamo mobilnost. Po podatkih poročila ARK Big Ideas 2024 bi lahko platforme robotaxi do leta 2030 ustvarile vrednost podjetja v višini 28 bilijonov dolarjev. Ta preobrazba se pričakuje, ko bo tehnologija avtonomne vožnje dozorela, kar bo privedlo do široke uporabe robotaxijev. Te storitve obljubljajo, da bodo zmanjšale potrebo po lastništvu osebnih vozil, zmanjšale prometne zastoje in izboljšale splošno učinkovitost mobilnosti v mestih, kar pomeni pomemben mejnik v razvoju prometnih storitev.

9. Multiomska orodja

Vključevanje multiomskih orodij in tehnologij bo korenito spremenilo podobo biomedicinskih raziskav, saj bo znatno zmanjšalo stroške in čas, ki so povezani z raziskavami in razvojem. Te tehnologije omogočajo hkratno analizo različnih bioloških podatkovnih točk, kar zagotavlja celovit pogled na molekularno delovanje v organizmih. Ta celovit pristop ni le učinkovitejši, temveč tudi natančnejši, kar omogoča hitrejši razvoj personalizirane medicine, ciljnih terapij in napredne diagnostike. Potencialno zmanjšanje izdatkov za raziskave in razvoj za več kot 25 %, kot je poudarjeno v poročilu družbe ARK Big Ideas 2024, odraža znaten gospodarski učinek, ki se pričakuje od teh tehnologij.

10. Rakete za ponovno uporabo

Rakete za večkratno uporabo so ključna inovacija v letalski in vesoljski industriji, ki bo znatno znižala stroške dostopa do vesolja. Te tehnologije, ki omogočajo izstrelitev, obnovo in ponovno izstrelitev raket, rušijo tradicionalne modele za enkratno uporabo in zmanjšujejo stroške na izstrelitev. Ta stroškovna učinkovitost odpira nove možnosti za uporabo satelitov, ki naj bi do leta 2030 povečale prihodke od satelitskih povezav na več kot 130 milijard dolarjev letno. Širše posledice vključujejo večjo globalno internetno pokritost, izboljšane komunikacijske tehnologije in širjenje podatkovnih storitev iz vesolja, kar bi lahko spremenilo številne sektorje, vključno s telekomunikacijami, opazovanjem Zemlje in obrambo.

11. Avtonomna logistika

Avtonomne logistične tehnologije spreminjajo oskrbovalno verigo in sisteme dostave po vsem svetu. Z uporabo brezpilotnih letal, avtonomnih vozil in robotike ti sistemi povečujejo učinkovitost in zanesljivost logističnih operacij. Pričakovani svetovni prihodki od avtonomnih storitev dostave, ki naj bi do leta 2030 dosegli 900 milijard dolarjev, poudarjajo obseg te preobrazbe. Ta premik ne optimizira le operativne učinkovitosti, temveč tudi rešuje izzive, kot so pomanjkanje delovne sile, zastoji v mestih in vpliv tradicionalnih načinov dostave na okolje. Vključevanje umetne inteligence in strojnega učenja te sisteme še dodatno izpopolnjuje, kar obeta prihodnost brezhibnih, avtomatiziranih in trajnostnih logističnih rešitev.

12. Porast sprejemanja Bitcoina

V zadnjih sedmih letih je Bitcoin (BTC) dosegel izjemen povprečni letni donos v višini približno 44%, kar je bistveno več od tradicionalnih razredov premoženja, ki so v povprečju dosegali približno 5,7%. Poročilo ARK Invest »Big Ideas 2024« zato predlaga znatno povečanje vloge Bitcoina v naložbenih portfeljih. Natančneje, ARK zdaj priporoča optimalno dodelitev 19,4 % sredstev za Bitcoin, kar je več kot v povprečju 4,8 % v letih, odkar so začeli objavljati svoje letno poročilo. Ta pomembna prilagoditev odraža spreminjajoče se dojemanje Bitcoina med vlagatelji, ki se iz špekulativnega razreda spreminja v vse bolj uveljavljen naložbeni razred.

13. Cena Bitcoina do novih rekordov

bitcoin napoved
Foto: Adobe Stock

Poročilo kot ključni katalizator, ki bo verjetno pozitivno vplival na ceno Bitcoina, izpostavlja tudi letošnji Bitcoin halving. Ta dogodek, ki prepolovi hitrost ustvarjanja novih bitcoinov (razpolovi nagrade za rudarjenje BTC) in s tem učinkovito zmanjša stopnjo inflacije Bitcoina, je v preteklosti vodil v rast cene. Poleg tega bi lahko uvedba Bitcoin ETF dodatno spodbudila povpraševanje, saj bi tradicionalnim vlagateljem zagotovila dostopnejše in bolj regulirano sredstvo za vlaganje v Bitcoin, kar bi lahko povzročilo dvig cen na nove rekordne vrednosti.

14. Precizna medicina

Precizna medicina predstavlja preobrazbeni pristop v medicini, katerega cilj je učinkovitejše in stroškovno učinkovitejše zdravljenje bolezni. ARK Invest predvideva, da bo vrednost podjetij, ki se osredotočajo na precizne terapije, znatno narasla. Do leta 2030 bi lahko bil ta sektor ocenjen na približno 4,5 bilijona dolarjev, kar pomeni 28% letno rast s približno 820 milijard dolarjev leta 2023. Ta porast odraža širše sprejemanje in vključevanje naprednih genomskih in biotehnoloških inovacij v zdravstvo, kar obeta novo dobo personalizirane medicine.

15. 3D tiskanje

Tehnologija 3D tiskanja je pripravljena na eksplozivno rast, saj naj bi se njeni prihodki letno povečali za približno 40% in do leta 2030 dosegli približno 180 milijard dolarjev. To rast spodbuja več dejavnikov, med drugim napredek na področju tehnologije tiskalnikov, znanosti o materialih in orodij za digitalno oblikovanje. Razširitev na industrijske aplikacije, zdravstvo za protetiko in vsadke ter celo letalsko in vesoljsko industrijo za proizvodnjo delov še naprej spodbuja to rast. Z zniževanjem stroškov in izboljševanjem zmogljivosti se 3D tiskanje vse bolj vključuje v proizvodne procese različnih industrij, s čimer se spreminjajo proizvodne metodologije in potencialno zmanjšuje potreba po tradicionalni logistiki dobavne verige.

Zaključek

Dejstvo je, da se tehnologija razvija eksponentno hitro – dandanes naredi človeštvo v 10 letih več napredka, kot ga je prej v 50ih letih. Razvoj tehnologije je še dodatno okrepljen z umetno inteligenco, ki pronica v vse pore našega sveta. Tehnološki napredek ni problem, se pa ob tem postavlja vprašanje: ga bomo ljudje znali uporabiti na koristen način, ali bomo pri tem pozabili, kako biti človek? Umetna inteligenca je dober suženj, a slab gospodar.