3 izvršni direktorji se od banke JP Morgan selijo v kripto podjetja

Home » 3 izvršni direktorji se od banke JP Morgan selijo v kripto podjetja

Dober dan za kripto adopcijo. Zgodilo se je namreč nekaj še pred leti nepredstavljivega: Ugledno finančno podjetje, ki se zelo počasi ogreva nad kriptovalutami, kljub medvedjemu trgu izgublja največje talente, ki se selijo v kripto svet.

Ta teden je postal kar zanimiv, ko so megabanko JPMorgan zapustili 3 zaposleni na visokem položaju in se kljub kripto zimi podali v kripto svet. Med zadnjimi odhajajočimi je Eric Wragge, nekdanji izvršni direktor banke JPMorgan z 21 leti delovne dobe v tej banki. Blockchain projektu Algorand se je pridružil kot vodja poslovnega razvoja in kapitalskih trgov.

Ta teden je novo zaposlitev na področju kriptovalut napovedala tudi Puja Samuel, nekdanja vodja oddelka za digitalizacijo pri JPMorgan s sedežem v New Yorku, ki se je pridružila skupini Digital Currency Group (matično podjetje CoinDeska) kot vodja korporativnega razvoja. CoinDesk je že ta teden poročal, da je nekdanji bančnik banke JPMorgan Samir Shah zapustil banko in postal operativni direktor v Web3 investicijskem podjetju Pantera Capital, ki se ukvarja s kriptovalutami.

Wraggeov prihod v Algorand je bil pozdravljen z blogovskim zapisom, v katerem je navedeno, da bo poročal izvršni direktorici Fundacije Algorand Staci Warden in da bo vodil pobude na področju tradicionalnih kapitalskih trgov in decentraliziranih financ (DeFi). Wragge bo tudi predsedoval investicijskemu odboru fundacije. “Ker prihajam iz vodilne svetovne investicijske banke, razumem brezkompromisne zahteve glede učinkovitosti blockchainov 1. plasti, da bi lahko konkuriral in izboljšal številne vidike tradicionalnih financ,” je v objavi zapisal Wragge.

Puja Samuel je o svoji novi vlogi pri DCG povedala: “Vesela sem, da bom lahko pomagala vzpostaviti nova strateška partnerstva skupaj z ekipo, ki je polna energije in ki spodbuja spremembe v celotnem finančnem sistemu.” Omeniti je treba, da nihče od teh ljudi ni delal v oddelku Onyx, ki je JPMorganov oddelek za veriženje blokov in digitalno premoženje.

Obstajajo tudi pretekli primeru izkušenih bankirjev, ki so svoje službe zamenjali za kripto izkušnje:

  • Rast cen bitcoina v drugi polovici leta 2021 in pojav memecoinov, vključno z dogecoinom, ki ga je podprl Teslin milijarder Elon Musk, sta nekaterim trgovcem v finančnem sektorju ponudila nove priložnosti. Aziz McMahon naj bi zapustil Goldman Sachs, potem ko je z osebnim trgovanjem s kriptovalutami (specifično z Dogecoinom) zaslužil milijone.
  • Kyle Downey je 17 let delal v banki Morgan Stanley na različnih vodilnih tehnoloških položajih, povezanih z investicijsko banko. Oktobra lani je dal odpoved in ustanovil podjetje Cloudwall Capital s sedežem v New Yorku, fintech podjetje, ki gradi digitalni sistem za upravljanje tveganj pri premoženju.

Vedno več mladih bankirjev zapušča banke za kripto

Bančništvo je lahko zanimiva in donosna kariera za mlade, ki upajo, da si bodo ustvarili osebni kapital, vendar ima tudi svoje slabosti: številne ure, hierarhijo in – če delate vsaj v oddelku za investicijsko bančništvo – nenehno pripravljanje knjig ponudb, ki morda nikoli ne bodo prinesle ničesar velikega.

Na žalost bank, ki se že leta spopadajo s konkurenco zagonskih podjetij in velikih tehnoloških podjetij, da bi zaposlile in obdržale najboljše mlade talente, se je na tem področju pojavil nov razred tekmecev: kripto podjetja. So nova, bleščeča, nimajo veliko hierarhije in so zelo, zelo dobro plačana, tudi če ste šele mlajši kader.

Dodaj odgovor