30. junija prihajajo nova pravila MiCa. Kaj se bo spremenilo za uporabnike kriptovalut?

Home » 30. junija prihajajo nova pravila MiCa. Kaj se bo spremenilo za uporabnike kriptovalut?

30. junija 2024 bodo za EU v veljavo stopila nova pravila na področju regulacije kriptovalut, ki bodo vplivala predvsem na stabilne kovance. Poglejmo, kaj to pomeni za nas.

Uredba Evropske unije o trgih kripto sredstev (MiCA), ki je v veljavo stopila junija lani, bo uvedla nova pravila za stablecoine, ki bodo začela veljati 30. junija 2024. Cilj tega prelomnega regulativnega okvira je zagotoviti večjo preglednost, varstvo potrošnikov in stabilnost trga v razvijajočem se sektorju digitalnega premoženja v EU, osredotoča pa se predvsem na urejanje izdajanja in delovanja stablecoinov v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP).

Odločitve o tem, kateri stabilni kovanci so ali niso skladni z MiCA, še niso bile sprejete. Zahteve MiCA trenutno izpolnjuje le nekaj stabilnih kovancev.

Kaj bodo nova pravila spremenila za stablecoine?

Za začetek MiCA razvršča stablecoine v dve glavni kategoriji, da bi bolje uredila njihovo izdajanje in uporabo:

 • Asset-Referenced Tokens (ART): ART so stabilni kovanci, katerih vrednost izhaja iz košarice sredstev, ki lahko vključuje fiat valute, blago ali druga kriptoaktivna sredstva. Namen te razpršitve je stabilizirati vrednost žetona. Izdajatelji žetonov ART morajo ohraniti preglednost glede sestave teh sredstev in zagotoviti njihovo ustreznost za kritje vrednosti žetona.
 • E-Money Tokens (EMT): EMT so stabilni žetoni, ki so vezani na eno samo fiat valuto, kot je evro. Ti žetoni delujejo podobno kot tradicionalni elektronski denar, saj zagotavljajo stabilno vrednost in zanesljivo menjalno sredstvo. Izdajatelji žetonov EMT morajo imeti rezerve v višini zneska izdanih žetonov, kar zagotavlja, da jih je mogoče kadar koli unovčiti po nominalni vrednosti.

Se sliši malo komplicirano? Ok, predstavljajmo si naslednje:

ART si predstavljajte kot hibridne avtomobile. Tako kot hibridni avtomobili uporabljajo kombinacijo elektrike in bencina, da se lahko premikajo tudi, ko zmanjka ene vrste goriva, tudi ART pridobivajo svojo vrednost iz kombinacije različnih sredstev. Ta sredstva lahko vključujejo različne valute, blago, kot je zlato, ali celo druge kriptovalute. Ta mešanica pomaga stabilizirati njihovo vrednost, tako kot več virov energije hibridnega vozila zagotavlja stabilno in zanesljivo izkušnjo vožnje.

Po drugi strani pa so vozila EMT podobna običajnim avtomobilom na bencinski pogon, ki delujejo samo na eno vrsto goriva. EMT so vezani na eno samo fiat valuto, kot je euro, podobno kot je avtomobil na bencin v celoti odvisen od bencina. Ta enotni vir vrednosti zagotavlja predvidljivost in enostavnost ter zagotavlja, da lahko žeton (ali avtomobil) vedno učinkovito deluje, dokler je na voljo njegovo edino gorivo (fiat valuta).

Poleg tega nova pravila za izdajatelje stablecoinov prinašajo naslednje:

 • Zahteve za avtorizacijo: Izdajatelji stablecoinov, vključno z žetoni, vezanimi na premoženje (ART), in žetoni elektronskega denarja (EMT), morajo pridobiti dovoljenje ustreznih nacionalnih organov. To vključuje temeljite postopke preverjanja, vključno z ocenjevanjem delničarjev in članov upravnega odbora, da se zagotovita finančna integriteta in preglednost.
 • Obvezne rezerve: Stabilni kovanci morajo biti podprti z zadostnimi rezervami. Pri ART so te rezerve lahko različna sredstva, kot so fiat valute in blago. Po drugi strani pa morajo biti EMT v celoti zavarovani s fiat valuto, na katero se sklicujejo, kar zagotavlja, da jih je mogoče kadar koli odkupiti po nominalni vrednosti.
 • Standardi delovanja in upravljanja: Izdajatelji stablecoinov morajo upoštevati stroge operativne standarde in standarde upravljanja. To vključuje vzdrževanje trdne organizacijske strukture, izvajanje učinkovitih okvirov upravljanja tveganj in zagotavljanje skladnosti s predpisi o preprečevanju pranja denarja (AML).

V bistvu to pomeni, da bodo v EGP lahko samo EMI in banke:

 • izdajali/kovali stabilne kovance
 • sporočali ponudbe za spodbujanje nakupa stabilnih kovancev 
 • prosili trgovalne platforme, naj uvrstijo njihove stabilne kovance na seznam

Kaj nova pravila pomenijo za uporabnike kriptovalut?

MiCA uvaja stroge zahteve glede preglednosti in razkritja za izdajatelje stablecoinov. To pomeni, da boste imeli dostop do podrobnih belih knjig, ki opisujejo značilnosti, funkcije in tveganja stablecoinov, ki jih uporabljate, kar vam bo omogočilo sprejemanje bolj informiranih naložbenih odločitev. Izdajatelji stabilnih kovancev bodo prav tako morali izvajati zanesljive postopke za reševanje pritožb. To pomeni, da bodo v primeru težav z vašimi imetji stablecoinov na voljo jasni postopki za učinkovito obravnavanje in reševanje pritožb.

Uredba uvaja stroge ukrepe za preprečevanje goljufij in tržne manipulacije. Ti vključujejo obvezna razkritja morebitnih nasprotij interesov, pravila za omejevanje trgovanja z notranjimi informacijami ter določbe za odkrivanje in preprečevanje zlorabe trga.

MiCA prav tako določa jasne pravice potrošnikov, vključno s pravico do unovčenja stablecoinov po nominalni vrednosti. Ta določba zagotavlja, da lahko potrošniki zaupajo, da so njihova imetja varna in jih je mogoče zamenjati za enakovredno vrednost v fiat valuti brez nepotrebne zamude ali izgube.

Kako se na nova MiCa pravila pripravljajo kripto borze, kot je Binance?

Od 30. junija 2024 bodo torej lahko le nekateri regulirani subjekti izdajali in javnosti ponujali stablecoine, ki bodo imenovani »regulirani stablecoini«. Obstoječi stablecoini, ki ne bodo izpolnjevali teh meril, bodo uvrščeni med »neodobrene stablecoine« in bodo deležni posebnih omejitev.

Kripto borza Binance bo uvedla postopne spremembe glede razpoložljivosti nepooblaščenih stablecoinov za uporabnike iz EGP, kot je opisano spodaj. Namen teh ukrepov je pomagati uporabnikom pri prehodu na regulirane stablecoine, hkrati pa ohraniti stabilnost trga in skladnost s predpisi MiCA. Družba Binance bo od 30. junija 2024 na svojih platformah omejila razpoložljivost nedovoljenih stabilnih kovancev za uporabnike iz EGP:

 • Binance Convert: Funkcije pretvorbe za neavtorizirane stabilne žetone bodo na voljo samo v načinu »sell-only«, kar bo uporabnikom omogočilo pretvorbo v druge žetone, kot so BTC ali regulirani stabilni žetoni.
 • Spot trading: Trgovanje s promptnimi pari, ki vključujejo neodobrene stablecoine, bo na voljo do nadaljnjega.
 • Denarnica: Uporabniki bodo še vedno lahko vplačevali in izplačevali neodobrene stablecoine Unauthorized Stablecoins iz svojih denarnic Binance.

Binance bo pravila za uporabnike uvedel postopoma

Binance namerava spoštovati MiCA s prehodom uporabnikov z nedovoljenih stabilnih kovancev na regulirane stabilne kovance. Trenutno le nekaj stabilnih kovancev izpolnjuje zahteve MiCA. Da bi olajšala ta prehod, bo družba Binance uporabila strategijo „samo prodaje“ za nedovoljene stabilne kovance, zlasti v funkciji Binance Convert. Družba Binance, ki ima 196,7 milijona uporabnikov, želi med tem prehodom čim bolj zmanjšati motnje na trgu, da bi ohranila stabilnost v EGP in na svetovnih trgih kriptovalut.

Analitiki: MiCa je lahko dobra stvar za kripto svet

Zakon MiCA je bil sprejet maja 2023. Marca je borza OKX umaknila Tether z borze v Evropi, ne da bi omenila MiCA. Binance je septembra zanikal poročila, da načrtuje umik vseh stablecoinov iz seznama v Evropi, kar je v nasprotju s citatom pravne vodje družbe Binance France Marine Parthuisot. Strokovnjaki so glede vpliva MiCA razdeljeni, čeprav mnogi zakon ocenjujejo pozitivno, zaskrbljenost pa je usmerjena predvsem na stabilne kovance. Ekonomist Evropske komisije Joachim Schwerin je izjavil, da bi lahko zaradi MiCA Evropa postala bolj dovzetna za stablecoine.

Prav tako MiCA velja za potencialni »template« za globalno regulacijo kriptovalut. Kot eden najbolj celovitih regulativnih okvirov za kriptožetone bi lahko vplival na druge jurisdikcije, da sprejmejo podobne ukrepe, kar bi privedlo do bolj usklajenih in standardiziranih globalnih predpisov za kriptožetone. To lahko olajša čezmejno poslovanje in zmanjša regulativno razdrobljenost