7 najlepših jezer, manj kot 2 uri vožnje iz Ljubljane

Home » 7 najlepših jezer, manj kot 2 uri vožnje iz Ljubljane

Poletje je pred vrati, kar pomeni višje temperature in posledično iskanje prijetne ohladitve v okoliških vodah. Zato smo vam pripravili ta seznam top jezer, do katerih se lahko pripeljete kar po službi ali šoli!

Seveda se vsak najprej spomni na Blejsko jezero. Toda bodimo iskreni – odkar je postalo naš mednarodni simbol in Instagram ikona, je obisk Blejsko jezero kar zajeten podvig, ki vključuje čakanje v prometnih kolonah, borba z ostalimi ljudmi za prostor, kjer bi postavili brisačo in pregrešno draga hrana.  

Toda majhna Slovenija ne ponuja le tega. Morda vas bo presenetilo dejstvo, da se v Sloveniji nahaja več kot 1000 jezer, ki sicer ne uživajo slave Blejskega ali Bohinjskega jezera, toda vas prav tako osvežijo, za nameček pa vam še ponudijo mir in tišino. S tem v mislih smo vam pripravili ta seznam, ki vključuje manj znane bisere, manj kot 2 uri vožnje iz Ljubljane. 

1. Planšarsko jezero

Planšarsko jezero, ki leži v mirni Jezerski dolini, je očarljivo jezero v obliki srca in slikovit spomin na večje ledeniško jezero, ki je bilo nekoč na tem mestu. Planšarsko jezero je Janez Vajkard Valvasor leta 1689 prvič omenil v Slavi Vojvodine Kranjske;  slovi pa tudi po svoji mirni lepoti in kristalno čisti vodi, ki odseva veličastne Kamniško-Savinjske Alpe. Jezero je osrednjega pomena za lokalne običaje, saj gosti prireditve, kot je Ovčarski bal (pastirski ples).

Območje ponuja različne dejavnosti skozi vse leto. Poleti lahko obiskovalci uživajo v sproščenih vožnjah s čolnom po jezeru, raziskujejo njegovo mirno vodo in občudujejo čudovito alpsko pokrajino. Jezero je odlična končna ali izhodiščna točka za različne planinske pustolovščine, med drugim za odprave na Roblekovo planino, Virnikov Grintovec, Skuto, Veliko Babo, Kočno in Goli Vrh.

Vendar se pripravite na hladno kopanje, saj temperatura vode tudi poleti redko preseže 15°C. Lahko se preizkusite tudi v športnem plezanju na umetni steni ob jezeru. Pozimi se jezero spremeni v drsališče, bodisi neposredno na zamrznjeni površini bodisi na sosednjem umetnem drsališču ob parkirišču.

Kako do tja?

Na glavni cesti do Jezerskega vrha zavijte desno pri tabli za Planšarsko jezero.

2. Vrbsko jezero

Foto: Adobe Stock

Vrbsko jezero (Worthersee) je veliko, živahno jezero, ki leži tik čez mejo v Avstriji in je znano po svoji osupljivi turkizni vodi in živahnem vzdušju. Ta priljubljena destinacija je od Ljubljane oddaljena manj kot dve uri vožnje, zato je idealen kraj za hiter pobeg. Vrbsko jezero je med turisti priljubljeno zaradi svoje tople vode, ki poleti doseže do 27 °C, kar je idealno za kopanje, čolnarjenje in različne vodne športe. Jezero obdaja dobro razvita infrastruktura s številnimi plažami, restavracijami in letovišči, ki poskrbijo tako za sprostitev kot za pustolovščine.

Ob obodu jezera se razprostirajo očarljiva mesta, med njimi Velden in Pörtschach, od katerih vsako ponuja edinstveno mešanico avstrijske gostoljubnosti in slikovitosti. Zlasti Velden je znan po živahnem nočnem življenju in igralnici, ki mirnemu okolju ob jezeru dodata pridih glamurja.

Za ljubitelje rekreacije na prostem je v okolici na voljo mreža kolesarskih in pohodniških poti, ki ponujajo čudovit razgled na jezero in okoliške gore. Ena od priljubljenih poti je Wörthersee Rundwanderweg, ki obkroža jezero in ponuja številne razgledne točke za čudovite fotografije.

Kako do tja?

Iz Ljubljane se po avtocesti odpravite proti Avstriji in se peljete skozi predor Karavanke. Avtocesto zapustite pri Vrbskem jezeru in sledite oznakam za Velden am Wörthersee. V Veldnu lahko parkirate na enem od označenih parkirišč. Od tam lahko jezero raziskujete s kolesom ali se peljete naokrog in se ob poti ustavite na različnih slikovitih točkah.

3. Jezeri v Fiesi

Jezeri v Fiesi, ki se nahajata v bližini Pirana, sestavljata dve očarljivi vodni površini, od katerih je večje sladkovodno jezero, manjše pa je slano. Zanimivo je, da sta jezeri nastali kot posledica pridobivanja gline v nekdanji opekarni. Manjše jezero, ki se nahaja tik pod pobočji, doseže globino do 7 metrov. Večje jezero je globlje in vsebuje slano vodo, saj je od leta 1963 povezano z morjem

Jezeri sta obrobljeni z gostim trstičjem in drugo obrežno vegetacijo, kar zagotavlja varno zatočišče ribam, močvirskim pticam in približno dvajsetim redkim in ogroženim vrstam dvoživk. Zaradi svoje pomembne ekološke vrednosti so merjasci priznani kot pomembno območje naravne dediščine v Sloveniji in so bili leta 1989 razglašeni za naravni spomenik.

To je destinacija za pohodnike, ki uživajo v različnih dejavnostih na prostem, vključno s sprehodi, pikniki in ribolovom. Okoliške poti so dobro urejene, zato so idealne za lagodne sprehode, na katerih lahko obiskovalci uživajo v mirnem vzdušju in opazujejo različne vrste ptic, ki živijo na tem območju. Jezeri sta še posebej privlačni za tiste, ki iščejo miren kraj za sprostitev, saj imajo veliko senčnih predelov, ki so kot nalašč za sprostitev. V toplejših mesecih je večje jezero priljubljeno tudi za kopanje, saj omogoča osvežujoč pobeg pred poletno vročino.

Kako do tja?

Do jezer Fiesa iz Ljubljane se po avtocesti A1 peljete jugozahodno proti Kopru, nato sledite oznakam za Piran. Pot običajno traja manj kot dve uri, zato je to enostaven in prijeten enodnevni izlet.

4. Bobovška jezera

Bobovška jezera se nahajajo v bližini Kranja in so sestavljena iz treh majhnih, slikovitih jezer: Čukova Jama, Krokodilnica in Ledvička. Jezera so obdana s čudovitimi travniki in gozdovi ter ponujajo odlično okolje za ljubitelje narave in fotografe. Območje je znano po mirnem okolju in je manj obiskano s strani turistov, tako da je to popoln oddih. Čukova jama je na primer kot nalašč za kopanje poleti in drsanje pozimi. Privoščite si lahko tudi piknik in preživite popoldne ob jezeru ob pogledu na čudovito naravo. Nič nenavadnega ni videti ljudi, ki so popolnoma pokriti z jezerskim blatom. Domačini vam bodo radi rekli, da ima glina v jezerih zdravilne lastnosti.

Jezera so idealna za različne rekreacijske dejavnosti, kot so sprehodi, tek in pikniki. Zaradi čiste vode in slikovite okolice so priljubljena točka za ribiče, saj imajo veliko prostora za postavitev in uživanje v sproščenem ribolovu. Krožna pot vodi mimo vseh treh jezer. Poti okoli jezer so dobro označene in primerne za pohodnike vseh stopenj ter ponujajo čudovite razglede na vodo in okoliško pokrajino.

Kako do tja?

Do Bobovških jezer se iz Ljubljane pripeljete po avtocesti A2 proti severu v smeri Kranja. Vožnja je enostavna in običajno traja približno 30 minut, zato je to priročna destinacija za hiter pobeg iz mesta.

5. Zelenci

Zelenci, ki ležijo v Julijskih Alpah blizu Kranjske Gore, so čudovito naravno čudo z živo smaragdno zeleno vodo, podobno kot bližnja Soča. Jezera izvirajo iz reke Save Dolinke in kljub ostrim zimam ohranjajo stalno temperaturo okoli 6°C, zato nikoli ne zamrznejo. To edinstveno toplotno stabilnost je mogoče pripisati porozni kredni podlagi jezera, ki omogoča nenehno dvigovanje podtalnice, kar ustvarja fascinanten pojav drobnih mehurčkov, ki jih pogosto primerjajo s podvodnimi vulkani.

Okolica, naravni rezervat Zelenci, se razprostira na približno 47 hektarjih in je zaščiteno mokrišče, znano po bogati biotski raznovrstnosti in čudoviti alpski pokrajini. Obiskovalci lahko uživajo v mreži dobro vzdrževanih poti z informativnimi oznakami, razglednimi mostički in razglednim stolpom, ki ponuja panoramski razgled na jezero ter okoliške vrhove Julijskih Alp in gorskega masiva Ponce.

Rezervat je tudi pravi raj za ljubitelje divjih živali. V njem živijo različne vrste, med drugim tudi ogrožena vrsta netopirja. Bujni travniki okoli jezera so posejani z različnimi divjimi cvetlicami, zato je to slikovit kraj za fotografiranje narave in opazovanje ptic.

Kako do tja?

Popotniki iz Ljubljane se do jezer Zelenci lahko pripeljete v manj kot 2 urah. Po avtocesti se odpravite proti severozahodu proti Jesenicam, nato pa nadaljujte pot skozi Kranjsko Goro. Jezera so dobro označena, ob vhodu v naravni rezervat pa je na voljo veliko parkirišč.

6. Cerkniško jezero

Cerkniško jezero je eno najzanimivejših slovenskih naravnih čudes, saj gre za največje presihajoče jezero v Evropi. To kraško čudo, ki se nahaja med hribovjem Javorniki in planoto Bloke, se pojavlja in izginja skozi vse leto. V deževnem obdobju, ki običajno traja od jeseni do pomladi, se jezero razteza na površini do 26 kvadratnih kilometrov, s čimer je največje jezero v Sloveniji v svoji polnosti. Nasprotno pa se v sušnih poletnih mesecih jezero umakne in razkrije prostrane travnate ravnice, kjer se obiskovalci lahko ukvarjajo s pohodništvom, opazovanjem ptic in raziskovanjem edinstvene kraške pokrajine.

Spremenljiva narava jezera ustvarja raznolik ekosistem, ki privablja več kot 276 vrst ptic in je zato ena najbolj priljubljenih točk za opazovanje ptic v Sloveniji. Jezero je del omrežja Natura 2000 in je opredeljeno kot ramsarsko območje, kar poudarja njegov mednarodni okoljski pomen. Območje je dom številnim rastlinskim in živalskim vrstam, vključno z ribjimi vrstami, kot je ščuka, in je pomemben postanek za ptice selivke, saj jim na dolgih potovanjih nudi bogato prehranjevalno območje.

Okoliški Notranjski regijski park povečuje privlačnost jezera s svojimi naravnimi lepotami in številnimi rekreacijskimi možnostmi. Obiskovalci lahko raziskujejo slikovito dolino Rakov Škocjan z naravnimi mostovi in učnimi potmi ali se podajo v Križno jamo, znano po podzemnih jezerih. Bližnja gora Slivnica ponuja pohodniške poti s čudovitim razgledom na Cerkniško planino.

Kako do tja?

Do Cerkniškega jezera se iz Ljubljane po avtocesti A1 peljete proti jugozahodu proti Postojni, nato zavijete na izvoz Unec in sledite oznakam za Cerknico. Pot je dolga približno 50 kilometrov in traja približno eno uro vožnje z avtomobilom, zato je priročen enodnevni izlet iz naše prestolnice.

7. Zbiljsko jezero

Zbiljsko jezero, ki leži v porečju reke Save v bližini Medvod, je miren pobeg le streljaj od Ljubljane. Nastalo je kot zbiralnik in ima mirno vodo, obdano z bujnim zelenjem, zato je priljubljeno tako za domačine kot obiskovalce, ki iščejo mir in naravne lepote.

Jezero po še posebej pritegnilo opazovalce pric, saj jih v svojem bogatem ekosistemu gosti kar nekaj. Je tudi priljubljena destinacija za rekreacijske dejavnosti, kot so ribolov, vožnja s kajakom in SUP-om. Obale Zbiljskega jezera so prepredene s sprehajalnimi in kolesarskimi potmi, ki obiskovalcem omogočajo lagodne sprehode ali poživljajočo vožnjo s kolesom ob slikovitih razgledih.

Na Zbiljskem jezeru se družine pogosto odpravijo na piknik, saj so na voljo številna piknik mesta s klopmi in mizami. V bližini je tudi več kavarn in restavracij, kjer lahko uživate v lokalni kulinariki s pogledom na vodo. 

Kako do tja?

Do Zbiljskega jezera se iz Ljubljane odpravite proti severu po avtocesti A2 proti Kranju. Izberite izvoz Medvode in sledite oznakam proti jezeru. Vožnja običajno traja približno 30 minut, zato je jezero lahko dostopna destinacija za celodnevno sprostitev in dejavnosti na prostem.

Zaključek

Poletje prinaša s seboj sončne dni, ki so kot zanalašč za pobeg v naravo, in skok v ohlajeno jezero je ena izmed najboljših metod za sproščanje po naporni službi ali šoli. Ker pa se seveda ne želimo po napornem urniku še ure in ure voziti do destinacije, smo vam pripravili ta seznam najlepših jezer, ki so manj kot 2 uri oddaljeni od Ljubljane. Zbiljsko jezero s svojim mirnim ambientom vabi na sproščeno veslanje ali preprosto uživanje v miru, ki obdaja njegove obale. Cerkniško jezero priča o neverjetni moči naravi. To jezero se pojavlja in izginja z letnimi časi in ne glede na to, ali ga boste ujeli v polnem sijaju ali raziskovali njegovo suho dno, bo izkušnja enako očarljiva. In potem so tu Zelenci, smaragdni dragulj Slovenije. Njegove živahne barve in čistost vode so skoraj nadrealistične, zato je zatočišče za tiste, ki iščejo lepoto in samoto obenem. 

Zato spakirajte nahrbtnik, vzemite vodo, sončno kremo (in psa) ter pustite skrbi za seboj in se odpravite na pot. Naj jezera ohladijo vaše telo in osvežijo vašega duha. Srečno raziskovanje!

Pogosta vprašanja

Katera so najlepša slovenska jezera za obisk poleti?

Kdaj je najboljši čas za obisk teh jezer?

Zakaj je Planšarsko jezero tako posebno?

Kako pridem do Vrbskega jezera iz Ljubljane?