9 podjetij z največjim Bitcoin portfeljem

Home » 9 podjetij z največjim Bitcoin portfeljem

Tesla, Microstrategy in Marathon Digital so samo nekatera izmed podjetij, ki kotirajo na borzi in imajo v svojem portfelju tudi Bitcoin. Institucionalni denar je lansko leto bistveno pospešil adopcijo. Poglejmo si nekaj podjetij, ki prisegajo na kripto.

Lanski bikovski trend je bil od ostalih drugačen predvsem po tem, da se je v kripto svet začel stekati institucionalni denar. Institucije in podjetja so na veliko širile svoje portfelje in na ta način prestavili adopcijo ma višjo raven. Dolga leta je bila namreč ideja, da bi lahko podjetja, ki kotirajo na borzi, kupovala bitcoine za svoje rezerve, naravnost smešna. Bitcoin je veljal za preveč nestanovitno in obrobno valuto, da bi jo lahko sprejelo katero koli resno podjetje.

Vrata so se prvič odprla, ko je podjetje MicroStrategy, ki se ukvarja s programsko opremo v oblaku, avgusta in septembra 2020 kupilo bitcoine v vrednosti 425 milijonov dolarjev. Temu so sledili tudi drugi, med njimi obdelovalec plačil Block in proizvajalec električnih vozil Tesla z Elonom Muskom na čelu. Podjetje je sicer julija letos prodalo 75% svojih bitcoinov, a o tem kasneje.

Toda ravno ko se je zdelo, da se institucionalno sprejemanje bitcoina povečuje, je sledil letošnji kripto zlom. Cena Bitcoina je strmo padla skupaj z delnicami tehnoloških podjetij, kar je znatno zmanjšalo vrednost njihovih deležev v Bitcoinu. Po zlomu se je spremenil seznam podjetij z največjim deležem bitcoinov, saj so nekatera podjetja zaradi padca trga prodala del svojih zalog kriptovalut. Za vlagatelje, ki sami ne želijo kupiti Bitcoina, je nakup delnic javnih podjetij z Bitcoin portfeljem lahko način, kako se izpostaviti temu premoženju brez težav z urejanjem lastne hrambe. Nekateri strokovnjaki menijo, da je podjetje MicroStrategy zaradi obsega nakupov Bitcoinov dejansko postalo neke vrste Bitcoin ETF.

1. Microstrategy

MicroStrategy je sprejel Bitcoin kot svoje glavno rezervno sredstvo. Podjetje, ki proizvaja mobilno programsko opremo in storitve v oblaku, je v letih 2021 in 2022 agresivno kupovalo bitcoine in jih nabralo za več milijonov dolarjev, čeprav je trg v letu 2022 doživel padec (ali zlom, semantika tukaj ni toliko pomembna). Od julija 2022 ima na zalogi 129.699 BTC, kar ustreza nekaj več kot 2,8 milijarde dolarjev – čeprav je kriptovalutni zlom leta 2022 iz njegove zaloge kriptovalut izbrisal več milijard dolarjev vrednosti.

Michael Saylor, izvršni direktor podjetja MicroStrategy in znani twitter bitcoin influenser, je v nekem trenutku dejal, da so vsako sekundo kupili 1000 dolarjev v bitcoinih. V nasprotju z drugimi izvršnimi direktorji, ki se običajno izogibajo razpravljanju o svojih osebnih naložbah, je Saylor objavil, da ima osebno v lasti 17.732 BTC, ki so trenutno vredni več kot 434 milijonov dolarjev v času pisanja tega članka. Po podatkih BitInfoCharts se Saylor uvršča med 100 največjih lastnikov bitcoinov – če jih ima vse na enem naslovu. To je nekakšen preobrat za direktorja podjetja MicroStrategy, ki je leta 2013 trdil, da so Bitcoinu šteti dnevi. Na silvestrovo 2020 je družba Morgan Stanley razkrila, da je kupila 10,9% delež podjetja MicroStrategy.

Saylor je po letošnjem kripto zlomu še dodatno podrpl svojo odločitev, da bo Bitcoin namesto zlata uporabljal kot rezervno sredstvo. “Če ne gre na nič, gre na milijon,” je dejal za CNBC. “Očitno je boljši od zlata v vsem, kar želi biti zlato, in če bi bil vreden samo toliko, kot je vredno zlato, bi bil 500.000 dolarjev za kovanec.” Je še dodal.

2. Tesla

Tesla je najbrž najbolj razpravljano podjetje v kripto svetu, predvsem na račun Elona Muska. Proizvajalec električnih vozil se je decembra 2020 pridružil številnim podjetjem, ki imajo v lasti Bitcoin, saj je v prijavi SEC razkril, da je podjetje v Bitcoin vložilo skupno 1,5 milijarde dolarjev. Tesla je v prvem četrtletju 2021 prodala 10 % svojih bitcoinov; po besedah izvršnega direktorja Elona Muska je s tem želela dokazati likvidnost Bitcoina kot alternative držanju gotovine v bilanci stanja.

Družba se je za Bitcoin odločila po več mesecih ugibanj, potem ko je izvršni direktor Elon Musk na Twitterju razpravljal o kriptovaluti. Konec leta 2020 je Saylor iz podjetja MicroStrategy Musku ponudil, da z njim deli svoj »priročnik” za vlaganje v Bitcoin, potem ko je trdil, da bi z vstopom v Bitcoin delničarjem Tesle naredil “100 milijard dolarjev vredno uslugo”. Vendar sta Musk in Tesla z bitcoini imela le občasne odnose. Potem ko je marca 2021 napovedal, da bo Tesla za svoje izdelke in storitve sprejemala plačila v Bitcoinu, je le dva meseca pozneje kralj tviterja nenadoma naznanil, da podjetje ne bo več sprejemalo plačil v tej kriptovaluti; in to argumentiral predvsem z argumentom potratnosti bitcoina. Musk je ob sklicevanju na “hitro naraščajočo uporabo fosilnih goriv za rudarjenje in transakcije bitcoinov” razkril, da podjetje ne bo prodalo nobenega od svojih deležev v bitcoinih in da bo razmislilo o njihovi ponovni uporabi za transakcije, ko bo rudarjenje prešlo na bolj trajnostno energijo. Kasneje je pojasnil, da bo podjetje ponovno začelo uporabljati Bitcoin za transakcije, ko bodo rudarji uporabljali 50 % čiste energije.

Julija 2022 je podjetje v četrtletni posodobitvi za drugo četrtletje razkrilo, da je prodalo približno 75 % svojih bitcoinov, njihova bilanca stanja pa je prikazovala prodajo digitalnih sredstev v višini 936 milijonov USD. V pogovoru z analitiki je Musk izjavil, da niso bili prepričani, kdaj se bodo blokade Covida na Kitajskem umirile, zato je bilo za podjetje pomembno, da čim bolj poveča svoj denarni položaj. Nato je dodal, da je podjetje odprto za povečanje svojih deležev v Bitcoinu v prihodnosti, zato tega naj ne bi smeli razumeti kot neko obsodbo za Bitcoin.

Po podatkih spletne strani bitcointreasuries.org ima Tesla v svojem portfelju 10.725 BTC (približno 258 milijonov dolarjev v času pisanja tega članka), zaradi česar je na lestvici padla z drugega na četrto mesto. Glede na Teslino bilanco stanja za drugo četrtletje leta 2022 so njena digitalna sredstva v drugem četrtletju znašala 218 milijonov dolarjev, kar je manj kot 1,26 milijarde dolarjev v prejšnjem četrtletju. Musk, ki je v letu 2021 postal navdušen zagovornik Dogecoina, je napovedal, da bo Tesla omogočila nakupe Dogecoina za nekatere Tesline izdelke, in poudaril, da podjetje med pogovorom z analitiki v drugem četrtletju 2022 ni prodalo nobenega svojega Dogecoina.

3. Galaxy Digital Holdings

Največji institucionalni imetnik bitcoinov, ki je neposredno vpleten v kripto industrijo, je trgovska banka Galaxy Digital Holdings, ki se osredotoča na kriptovalute in ima po podatkih prej omenjene strani spletne strani bitcointreasuries.org 16.400 BTC, kar je po trenutnih cenah vredno nekaj več kot 370 milijonov dolarjev.

Podjetje, ki ga je januarja 2018 ustanovil Michael Novogratz, je sodelovalo s kripto podjetji, kot sta Block.one in BlockFi. Za Novogratza ni presenetljivo, da je navdušen zagovornik Bitcoina. Aprila 2020 je opozoril, da so spodbujevalni ukrepi, napovedani kot odziv na pandemijo koronavirusa, spodbudili zanimanje za kriptovalute, in to označil za “trenutek Bitcoina”. Vendar je pozneje trdil, da je zaradi nestanovitnosti kriptovalute zlato varnejša stava, in dejal, da je po njegovem mnenju Bitcoin veliko boljši od zlata, vendar bi ljudem svetoval, naj ga imajo veliko manj kot zlata, zgolj zaradi nestanovitnosti. To se je izkazalo za smiseln nasvet; Novogratz je po letošnjem kripto zlomu poudaril, da Bitcoin kot makro premoženje ne bo izginil, hkrati pa je priznal, da je sektor doživel popoln in totalen udarec po vzoru stare šole. Družba Galaxy Digital je septembra 2021 predstavila skupni predlog za promptni ETF za bitcoin; ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo je doslej odobrila le terminske ETF za bitcoin.

4. Voyager Digital LTD

Kripto posrednik Voyager Digital ima po podatkih portala bitcointreasuries.org v lasti 12.260 BTC, kar je po trenutnih cenah vredno približno 290 milijonov dolarjev. Podjetje si prizadeva zagotoviti enotno točko za trgovanje z digitalnim premoženjem, maja 2021 pa je poročalo o četrtletnih prihodkih v višini 60,4 milijona USD, kar je 16-krat več kot v prejšnjem četrtletju. Izvršni direktor Steven Ehrlich je lani izjavil, da so opazili eksponentno adopcijo kriptovalut kot priznanega in naložbenega razreda premoženja.

No, Voyager Digital je postal ena večjih žrtev kripto zloma 2022; po ustavitvi trgovanja na svoji platformi zaradi »trenutnih tržnih razmer” je podjetje razkrilo 661 milijonov dolarjev izpostavljenosti do kriptoinvesticijskega podjetja Three Arrows Capital v Bitcoinu in USDC, ki se spopada s težavami, ter nato predložilo stečaj.

5. Marathon Digital Holdings

Podjetje Marathon Digital, ki se ukvarja z rudarjenjem bitcoinov, je prav tako velik imetnik bitcoinov, saj ima v svoji poslovni blagajni 10.055 BTC, ki so po trenutnih cenah vredni približno 242 milijonov dolarjev. Podjetje, katerega cilj je zgraditi največjo dejavnost rudarjenja bitcoinov v Severni Ameriki z enim najnižjih stroškov energije, je pred preusmeritvijo v rudarjenje kriptovalut nastalo kot podjetje, ki se ukvarja s patenti (in je bilo pogosto imenovano patentni trol). Marathon Digital si sčasoma prizadeva, da bi do leta 2023 več kot 199.000 rudarjev bitcoinov dnevno proizvedlo 23,3 EH/s, kar je 600% povečanje glede na stopnjo izkopavanja iz decembra 2021. Istega meseca je podjetje pri družbi Bitmain naročilo 78.000 »rudarskih« strojev Antminer, ki bodo dobavljeni letos.

Kljub naraščajočim stroškom električne energije in padcu cene Bitcoina Marathon ostaja zavezan rudarjenju kralja kriptovalut; junija 2022 so trdili, da je podjetje dokaj dobro izolirano in v dobrem položaju zaradi nizkih operativnih stroškov in fiksnih cen električne energije, ki mu omogočajo rudarjenje Bitcoina za približno 6.200 dolarjev za kovanec.

6. Block

Poleg Tesle je tudi družba Block z oktobrom 2020, ko je v kriptovaluto vložila 50 milijonov dolarjev, prižgala baklo za institucionalne naložbe v bitcoin. Od takrat je plačilno podjetje še naprej vlagalo v Bitcoin in v izjavi o prihodkih za četrto četrtletje 2020 razkrilo, da je pridobilo še dodatnih 170 milijonov dolarjev. To morda ni bilo presenetljivo, glede na to, da je izvršni direktor Jack Dorsey navdušen zagovornik Bitcoina in vodi celo lastno vozlišče Bitcoin.

Takrat je podjetje naložbo opisalo kot del Squareove stalne zavezanosti bitcoinom in navedlo, da namerava podjetje stalno ocenjevati svojo skupno naložbo v bitcoine v primerjavi z drugimi naložbami. Ker ima zdaj v lasti 8.027 BTC, kar je po trenutnih cenah vredno 201 milijonov dolarjev, Block ni spremenil svojega mnenja o Bitcoinu. Marca 2021 je finančna direktorica podjetja Amrita Ahuja v intervjuju za revijo Fortune trdila, da je absolutno upravičeno, da je v vsaki bilanci stanja Bitcoin, hkrati pa potrdila zavezanost podjetja, da bo kriptovaluto obdržalo na dolgi rok.

Maja 2021 je podjetje ponovno potrdilo svojo zavezanost strategiji nakupa bitcoinov, potem ko je Ahuja v intervjuju dejala, da podjetje ne načrtuje nadaljnjih nakupov bitcoinov. Družba Block si je še naprej prizadevala za vzpostavitev ekosistema Bitcoina, saj je ustanovila sklad v višini 5 milijonov dolarjev za nadaljnje izobraževanje o kriptovalutah in skočila v obrambo Bitcoina z belo knjigo, v kateri zagovarja vpliv kriptovalute na okolje. Podjetje se ukvarja tudi z Bitcoinovo tehnologijo, saj je julija 2021 napovedalo načrte za razvoj Bitcoin strojne denarnice, oktobra 2021 pa je Dorsey tvitnil, da podjetje razmišlja o izdelavi naprav za rudarjenje Bitcoinov. Podjetje je decembra 2021 spremenilo ime iz Square v Block, s čimer se je očitno sklicevalo na tehnologijo blockchain, na kateri temelji Bitcoin. Sprememba blagovne znamke je sledila Dorseyjevi napovedi teden dni prej, da odstopa z mesta izvršnega direktorja Twitterja, da bi se osredotočil na podjetje za plačila.

Block ima zdaj štiri ekosisteme: Square, cash App, TIDAL, TBD.

7. Coinbase Global

Tale vas najbrž ni presenetil. Verjetno najbolj znano kripto podjetje na tem seznamu, kripto borza Coinbase, je aprila 2021 vstopila v neposredno kotacijo na borzi Nasdaq. Poteza je bila razglašena za mejnik v kriptoindustriji, čeprav padajoča cena delnic Coinbase tega ni potrdila; Coinbase je debitiral pri 381 dolarjih, avgusta 2022 (v času pisanja tega članka) pa se je COIN prodaja za 90 dolarjev.

Coinbase je pred uvrstitvijo na borzo februarja 2021 razkril, da ima v svoji bilanci stanja 230 milijonov dolarjev v bitcoinih, do avgusta 2022 pa se je njihovo število zmanjšalo na 106 milijonov dolarjev (4.482 BTC).

8. Riot Blockchain

Še eno podjetje za rudarjenje kriptovalut, Riot Blockchain s sedežem v ZDA, ima 6654 BTC, kar je po današnjih cenah vredno 159 milijonov dolarjev. Ker se je vrednost podjetja, ki kotira na borzi Nasdaq, z manj kot 200 milijonov dolarjev leta 2020 povzpela na več kot 6 milijard dolarjev leta 2021, se je začelo agresivno širiti. Aprila 2021 je porabilo 650 milijonov dolarjev za enogigavatno napravo za rudarjenje bitcoinov v kraju Rockdale v Teksasu; nakup pa so opisali kot transformativni dogodek, s katerim bo podjetje postalo največje na borzi kotirajoče podjetje za rudarjenje in gostovanje bitcoinov v Severni Ameriki, merjeno po skupni zmogljivosti.

Aprila 2022 je Riot razkril nadaljnje načrte za širitev v Teksasu, saj je v okrožju Navarro napovedal še en gigavatni rudnik. Po letošnjem kripto zlomu je izvršni direktor Jason Les za Yahoo Finance povedal, da bo rudarjenje bitcoinov še naprej cvetelo v Združenih državah in da čeprav je ekonomija rudarjenja bitcoinov upadla, je tu še vedno ogromna priložnost. Kljub temu je cena delnice podjetja Riot od najvišje vrednosti več kot 70 dolarjev februarja 2021 padla; avgusta 2022 znaša okoli 9 dolarjev.

9. Bitcoin Group SE

Družba tveganega kapitala Bitcoin Group SE s sedežem v Nemčiji je na zadnjem mestu seznama z razmeroma skromnim imetjem 3.947 BTC, kar je po današnjih cenah vredno nekaj več kot 94 milijonov dolarjev. Njene naložbe vključujejo kripto borzo Bitcoin.de in banko Futurum, ki sta se oktobra 2020 združili v prvo nemško kripto banko. Poteza je sledila odločitvi nemškega parlamenta, da bankam omogoči prodajo in hrambo kriptovalut, pri čemer je izvršni direktor Bitcoin Group SE Marco Bodewein izpostavil priložnost, da institucionalnim vlagateljem banke predstavi visoke donose in varnostne lastnosti kriptovalut.

Dodaj odgovor