97% imetnikov Arbitruma (ARB) je v izgubi. Se lahko cena ARB vrne nad 2 dolarja?

Home » 97% imetnikov Arbitruma (ARB) je v izgubi. Se lahko cena ARB vrne nad 2 dolarja?
arbitrum ARB
Foto: Adobe Stock

Arbitrum, eden najpomembnejših Ethereum layer-2 projektov, se trenutno sooča s precejšnjimi izzivi, saj je kar 97% njegovih imetnikov v izgubi. Poglejmo, za kaj gre in ali se lahko cena Arbtruma ponovno vrne nad 2 dolarja.

Finančni obeti za enega najbolj obetavnih blockchain projektov plasti 2 so zaskrbljujoči. Precejšnje število – kar 97% – vlagateljev v Arbitrum (ARB) je namreč utrpelo izgube, kar v trenutnem razpoloženju na kripto trgu vzbuja dvom o njegovi dolgoročni vzdržnosti. V času pisanaj tega članka je cena Arbitruma približno 0,65 dolarja za žeton ARB, kar je precejšen padec z višjih nakupnih cen od 1,31 do 1,5 dolarja za žeton. Zaradi tega padca cene se številni imetniki, zlasti tisti, ki so kupovali po višjih cenah, soočajo z znatnimi izgubami.

Zaskrbljujoče številke

Če pogledamo podrobneje, je trenutno dobiček izkazan le pri žetonih ARB v vrednosti 2,18 milijarde dolarjev, medtem ko preostali žetoni prispevajo k veliki izgubi. Ta trend kaže na neskladje med tržno kapitalizacijo podjetja Arbitrum, ki je ob popolnem razredčenju ocenjena na 6,75 milijarde dolarjev, in njegovo realno vrednostjo za vlagatelje. Koncentracija izgub na 172.440 naslovih, ki imajo v lasti 2,98 milijarde žetonov ARB, poudarja resnost razmer.

Podatki IntoTheBlock kažejo, da je le 0,02 % imetnikov v dobičku, 3% niso niti v dobičku niti v izgubi, medtem ko jih je kar 97% v izgubi. To breme izgube nosi več kot 1,15 milijona naslovov. Poleg tega je le 29% imetnikov imelo ARB več kot eno leto, 60% več kot en mesec, 11% pa manj kot en mesec. Podatki s priznanega portala Messari potrjujejo, da 97% imetnikov doživlja izgube.

Arbitrum se je začel kot najbolj vroč layer 2 projekt

Rešitve za skaliranje plasti 2, kot je Arbitrum, so namenjene premagovanju izzivov skalabilnosti verige blokov Ethereum. To dosežejo z obdelavo transakcij zunaj verige in nato z njihovo oddajo v glavno omrežje Ethereum, kar v primerjavi z glavnim omrežjem Ethereum omogoča hitrejše transakcije in nižje pristojbine.

Ko se je leta 2023 začel prodajati žeton ARB, je bil eden najbolj priljubljenih projektov, poleg ostalih, kot sta Optimism in Base. Arbitrumov airdrop je bil eden največjih v zgodovini. Poleg tega je bilo na Arbitrumu uvedenih več decentraliziranih aplikacij (Dapps). Januarja 2024 je žeton Arbitrum dosegel rekordno vrednost 2,39 USD. Od takrat je vrednost ARB padla za skoraj 77%.

Vendar pa razkorak med močno osnovno tehnologijo Arbitrum in njeno šibko ceno žetonov kaže na nenehno nestanovitnost na trgu kriptovalut. Tako kot vsaka druga kriptovaluta je tudi cena ARB občutljiva na tržne sile. Donosnost imetnikov žetona ARB se lahko glede na prihodnja gibanja cen nenadoma spremeni.

Analitiki vidijo luč na koncu tunela

Ob padcu cen strokovnjaki na trgu vidijo prepričljive razloge za optimizem glede prihodnosti Arbitrum. Po besedah analitika družbe Messari se zaradi nedavnega predloga organizacije Arbitrum DAO izvajajo resna prizadevanja za neposredno korist imetnikov ARB. Cilj tega predloga je uvesti mehanizem za vlaganje, pri katerem bi se 50% prihodnjih provizij uporabilo za nagrajevanje vlagateljev, s čimer bi Arbitrum potencialno postal prvi žeton plasti 2 z vrednostjo, ki presega preproste pravice do upravljanja.

Pozitivni vpliv tudi Ethereum ETF

Kot Ethereumov projekt plasti 2 je uspeh Arbitruma seveda vezan na uspeh Ethereuma. Po besedah Katherine Dowling, glavne odgovorne za skladnost v Bitwise, se približuje uvedba osmih promptnih Ethereum ETF skladov v Združenih državah Amerike, čeprav je natančen datum še vedno negotov. Dowlingova je opozorila, da spremembe S-1 kažejo na manj vprašanj, o katerih razpravljajo izdajatelji in komisija SEC. Obrazec S-1 vsebuje podrobnosti o izdajatelju in vrednostnih papirjih, ki jih namerava ponuditi, po odobritvi pa se produkti lahko začnejo prodajati. Predsednik SEC Gary Gensler je nedavno napovedal, da bodo promptni ETF-ji Ether začeli delovati nekje poleti.