AI generatorji slik: Kaj so in 10 najboljših orodij v 2023

Home » AI generatorji slik: Kaj so in 10 najboljših orodij v 2023
AI generator slik

Slika pove več kot tisoč besed in AI generativna umetnost se tega verjetno zaveda (pun intended). Medtem ko se ChatGPT osredotoča na podajanje odgovorov na vprašanja, pa obstajajo chatboti, ki po našem nareku ustvarjajo slike. V današnjem članku se bomo spustili v svet generativne umetne inteligence ter pogledali 10 najboljših orodij, kot je DALL-E 2.

Avgusta 2022 se je v svetu umetnosti zgodilo nekaj, kaj se še ni zgodilo prej. Na tekmovanju za likovno umetnost na državnem sejmu v ameriški zvezni državi Kolorado so tradicionalno podelili nagrade v kategoriji digitalna umetnost/digitalno manipulirana fotografija in tako proslavili umetnost v digitalnem mediju. Razstava se je končala dokaj mirno, dokler se ob zmagovalnem delu niso pojavila vprašanja o zmagovalnem umetniškem delu. Po analizi se je kmalu izkazalo, da je avtorjevo zmagovalno delo z zanimivim naslovom Théâtre D’opéra Spatial ustvarila umetna inteligenca.

Novica je seveda razburila javnost, predvsem pa ostale umetnike, ki so avtorja obtožili goljufanja. Kritiki po vsem svetu so izrazili tudi pomisleke glede etike umetnosti, ki jo ustvarja umetna inteligenca, in sprožili ostro razpravo o tem, ali gre pri tej nekonvencionalni obliki za plagiatorstvo.

No, medtem ko se na profesionalnih tekmovanjih porajajo razne dileme, pa lahko na vsakodnevni ravni uživamo v plodovih  generativne umetnosti na zabavne načine ter si tudi bistveno olajšamo delo. Generatorji slik umetne inteligence so še posebej v pomoč grafičnim oblikovalcem, zlasti začetnikom, ki še vedno iščejo ideje in navdih za svoje projekte. Velja omeniti, da tu ni tveganja za avtorske pravice, kar pomeni, da lahko vsakdo ustvari prilagojene slike brez predhodnih izkušenj z digitalno umetnostjo.

AI generatorji umetnosti

Z AI generatorji lahko vnesete poljuben tekst in na zaslonu se takoj pojavi slika, ki ste si jo zamislili. Ta orodja vam lahko pomagajo pri oblikovanju blagovne znamke, ustvarjanju vsebin v družabnih medijih, marketingu, moodboardih in še marsičem drugem. Te generatorje lahko uporabite tako za osebne projekte, kot za pomoč pri delu.

DALL-E 2 je na primer zaradi svojih naprednih zmožnosti in enostavnega dostopa doživel velik odmev in najbrž ne boste presenečeni nad dejstvom, da je njegov ustvarjalec OpenAI – ki je tudi ustvaril slavnega Chat GPT. Vendar je na trgu veliko drugih generatorjev umetne inteligence, ki lahko ustrezajo različnim potrebam.

Kako deluje generativna umetna inteligenca?

Preden se spustimo v generatorje, moramo razumeti koncept generativne umetne inteligence.

Generator besedila v sliko z umetno inteligenco pogosto uporablja tehniko strojnega učenja, imenovano umetne nevronske mreže, ki lahko prejme vhodne podatke v obliki besed, ki jih nato obdela in ustvari sliko. Celoten postopek traja le nekaj sekund, zato lahko rezultate svojega »dela« pa vidite takoj.

Vendar pa nevronske mreže pred zanesljivo uporabo potrebujejo veliko usposabljanja. Predstavljajte si otroka, ki prvič spoznava povezavo med besedami in predmeti. To je enak proces, skozi katerega gredo generatorji umetne inteligence med usposabljanjem, vendar veliko hitreje in z veliko več podatki.

AI generatorji slik: Prednosti

Samo z nekaj kliki lahko ustvarite slike, ki so videti, kot bi jih posnel profesionalni fotograf, ali pa ustvarite prepričljive predmete in osebe, ki v resničnem življenju sploh ne obstajajo. Uporaba generatorja slik z umetno inteligenco prinaša številne prednosti. Spodaj naštevamo samo nekatere:

 • Večja produktivnost: Z generatorjem slik z umetno inteligenco lahko v nekaj sekundah ustvarite osupljive vizualne podobe, ne da bi se vam bilo treba učiti zapletene programske opreme za urejanje. Zdaj se lahko poslovite od neskončnega brskanja po slikah svojih galerij.
 • Več nadzora nad slikami: Enostavno lahko prilagodite teksture, osvetlitev in sence, da dosežete želeni videz.
 • Edinstvenost: Vsaka ustvarjena slika je ustvarjena od začetka, zato ste lahko prepričani, da je “drugačnost” prirojena lastnost.
 • Neomejena domišljija: Z generatorji slik umetne inteligence lahko ustvarite slike česar koli v katerem koli slogu, ki si ga želite. Vaša domišljija je tukaj resnično vaša edina omejitev.

Kateri AI generator je najboljši zame?

Če se nameravate lotiti ustvarjanja slik s pomočjo umetne inteligence, je bistveno, da ugotovite, kateri AI generator slik lahko ponudi vse potrebne funkcije in orodja, ki so najbolj primerna za vas. In prav zato vam je Joker pripravil naslednji seznam.

1. DALL-E 2 (OpenAI)

Ključne lastnosti:

 • Ustvari štiri slike na kredit
 • Vnos je lahko tako podroben, kot želite
 • Brezplačna uporaba (razen če se odločite za več kreditov)
 • Brezplačni krediti se dopolnjujejo vsak mesec
 • Deluje zelo hitro

DALL-E 2 je kot umetniški brat chatbota ChatGPT, saj za obema stoji matično podjetje OpenAI. Gre za nadgradnjo prejšnjega modela DALL-E, ki ima številne izboljšave in je danes najbolj priljubljeni AI generator slik na trgu. No, Joker vam lahko pove, da je njegova priljubljenost čisto zaslužena.

Spletna stran je zelo intuitivna in vam bo v nekaj sekundah postregla rezultate. Vse, kar morate storiti, je, da vnesete poljubno pobudo in navedete toliko podrobnosti, kolikor jih potrebujete za uresničitev svoje vizije. DALL-E 2 pa bo na podlagi vaše vizije in svoje magije ustvaril 4 slike. Sliko lahko ustvarite na 3 glavne načine: z besedilnimi pozivi, različicami in popravki. Če vam končen rezultat ni všeč, lahko enostavno spremenite vaš vnos in hitro boste dobili nov sveženj slik. Najboljši del je, da prvi mesec dobite 50 brezplačnih kreditov, vsak naslednji mesec pa 15 kreditov. Če jih potrebujete več, jih lahko vedno tudi kupite.

2. Dream (Wombo)

Ključne lastnosti:

 • Najboljši generator slik za mobilnike
 • Različne predloge, med katerimi lahko izbirate
 • Realistične upodobitve
 • Brezplačen omejen dostop
 • Omogoča prodajo umetniških del kot NFT

Zaradi velikega uspeha je ta aplikacija prejela prvo mesto za najboljšo splošno aplikacijo v okviru nagrad Google Play 2022. Z aplikacijo lahko ustvarjate umetnine s preprostim vnosom teksta. Dodatna prednost tega AI generatorja slik je, da vam omogoča izbiro različnih slogov oblikovanja, kot so realistični, ekspresionistični, stripovski, abstraktni, fanatični, s črnilom in drugi. Poleg aplikacije ima tudi brezplačno in za uporabo enostavno namizno različico.

Ta generator slik je najboljša možnost za tiste z omejenim proračunom ali študente, ki se še vedno učijo. Brezplačna verzija ima veliko, a omejeno število funkcij. Če pa želite uporabo aplikacije dvigniti na višjo raven, lahko plačate 90 dolarjev na leto, 10 dolarjev na mesec ali doživljenjsko naročnino v višini 170 dolarjev.

3. Midjourney

Ključne lastnosti:

 • Uporablja Discord
 • Najvišja kakovost fotografij
 • Ustvarja umetnost za različne namene
 • Cena se začne pri 8 dolarjih na mesec

Ni skrivnost, da se Joker kot tehnološki navdušenec pogosto poigrava z AI generatorji, saj je ustvarjanje digitalnih umetniških del zabavno in preprosto. Kljub različnim izkušnjam pa ga je Midjourney dodobra presenetil, v pozitivnem smislu.

Rezultat slik tega generatorja je res kristalno jasen in ob tem dobite občutek, da gre za pravo fotografijo. Ta programska oprema je tako dobra, da je ustvarila nagrajeno umetnino. Če želite ustvariti svoje slike, morate le obiskati spletno mesto in se pridružiti beta različici s prijavo prek Discorda. Nato dobite dostop do 25 brezplačnih upodobitev in lahko nadgradite na načrt po ceni od 7 EUR na mesec. Zelo zabavna prednost platforme Midjourney je, da si lahko v Discordovem klepetu ogledate vhodne in izhodne podatke vseh drugih.

Tukaj si lahko pogledate primer, ko je generatorju Midjourney bilo naročeno, naj si »predstavlja konja na dirkališču, sončni zahod, realistično, zeleni to«. Impresivno, kajne?

4. Craiyon

Ključne lastnosti:

 • Najboljši popolnoma brezplačni AI generator umetnosti
 • Preprost vmesnik
 • Takoj ustvari 9 slik
 • Neomejeno število pozivov
 • Lahko si natisnete majice

Craiyon je popolnoma brezplačen AI generator slik, ki je bil prej znan kot DALL-E mini. Tu velja omeniti, da kljub podobnosti v imenu, nima ta generator nobene povezave z zgoraj omenjenim DALL-E 2. Ustvarjalci so raziskovalci iz podjetij Hugging Face in Google. Ko v polje vnesete besedilo, bo na podlagi vašega vnosa v največ 2 minutah ustvaril 9 različnih slik.

https://twitter.com/ladiefantastic/status/1540085887320887296?lang=sv

No, kljub nepovezanosti z imenom pa počne vse, kar počne DALL-E 2 – le z manj natančnimi upodobitvami. Za razliko od DALL-E 2 so izhodi iz Craiyona pomanjkljive kakovosti. Dobra stran je, da lahko zaradi neomejenega števila vnosov še naprej prilagajate iztočnico, dokler ne dobite točno tistega, kar ste si zamislili. Stran je tudi zelo preprosta za uporabo, kar prispeva k splošni privlačnosti in naredi ta generator umetne inteligence močnega tekmeca.

Za uporabo tega generatorja se vam ni treba prijaviti ali navesti svojega e-poštnega naslova. Preprosto obiščite njihovo spletno stran in ga takoj začnite uporabljati. Svoje vzorce lahko natisnete tudi na majico in jo kupite neposredno na spletnem mestu.

5. MyHeritage AI Time Machine

Ključne lastnosti:

 • Ustvarja vaše portrete skozi čas
 • Natančni rezultati so odlične profilne slike
 • Cenovno ugodna premium različica
 • Cena: V določenih oknih je brezplačna

Nekateri generatorji so postali viralni po masovni uporabi na Instagramu ali TikToku, in MyHeritage AI Time Machine je eden izmed njih. Če ste uporabnik TikToka, ste morda lani jeseni opazili ali pa tudi sami delili svoje portrete, ki jih je ustvarila umetna inteligenca. Fotografije je poganjal MyHeritageov “AI Time Machine”, ki na podlagi 10 do 25 fotografij, ki jih je vnesel uporabnik, ustvari realistične portrete, kako bi bili videti čez različna časovna obdobja.

Celoten postopek ustvarjanja slik pri tem AI generatorju je daljši kot pri ostalih, saj traja od 30 do 90 minut. Za uporabo ne potrebujete računa. Če želite dobiti najboljše rezultate, morate naložiti samo svoje selfije iz različnih kotov, na katerih se prikazujete. Ne nalagajte fotografij, ki so bile kliknjene v isti nastavitvi; v nasprotnem primeru ne boste dobili želenih rezultatov.

Jokerjev namig: Če želite slike brezplačno, osvežite spletno mesto in počakate, da se odpre okno za brezplačno preskušanje, označeno z gumbom »Try it now for free«. Če pa ste neučakani, lahko za fotografijo plačate 12 USD.

6. Jasper Art

Ključne lastnosti:

 • Ustvarite lahko neomejeno število edinstvenih slik
 • Brez watermarka na slikah
 • Na voljo so različni slogi
 • Ustvarite slike s preprostim opisom
 • Ustvari 4 slike naenkrat
 • Stroški 20 USD/mesec

Jasper Art je umetniški podaljšek Jasper AI, ki so ga predstavili avgusta 2022 in je od takrat postala zelo priljubljena. Ta generator slik lahko vašo domišljijo z umetno inteligenco spremeni v slike in umetnine v nekaj sekundah. Najboljši del Jasper Art je, da so vse slike, ki jih ustvarite z njim, popolnoma brez vodnih žigov. Orodje je še vedno v beta fazi, kjer se nenehno trudijo izboljšati njegove funkcije. Zdaj lahko dobite popolno sliko s svojim sporočilom in ni se vam več treba zanašati na slike iz osebnih zalog.

7. NightCafe

Ključne lastnosti:

 • Enostavna uporaba
 • Hitro generiranje slik
 • 5 brezplačnih generiranj slik na dan
 • Izbirate lahko med različnimi umetniškimi slogi
 • Možnost ustvarjanja slik visoke ločljivosti za tiskanje

NightCafe je eden izmed najbolj priljubljenih generatorjev za pretvorbo besedila v sliko z umetno inteligenco na trgu. Ima več algoritmov in možnosti kot drugi generatorji. Na voljo sta 2 modela pretvorbe – pretvorba besedila v sliko in prenos sloga:

 • Besedilo v sliko (Text to image): NightCafe bo na podlagi vašega opisa samodejno ustvaril sliko ustreznega prizora.
 • Prenos sloga (Style transfer): Naložite sliko v NightCafe in ta lahko vaše slike spremeni v slog znanih slik.

NightCafe temelji na kreditnem sistemu. Več kot imate kreditov, več slik lahko ustvarite. Kredite lahko pridobite s sodelovanjem v skupnosti ali z nakupom.

8. StarryAI

Ključne lastnosti:

 • Hitra in enostavna uporaba
 • Na voljo za naprave Android in iOS
 • Lahko se uporablja kot NFT generator
 • Lahko ustvarja realistične slike, abstraktne slike in upodobitve izdelkov

StarryAI je samodejni generator slik, ki slike spremeni v NFT. Slike lahko obdela z algoritmi strojnega učenja in od uporabnika ne zahteva vnosa. Eden od najboljših delov aplikacije StarryAI je, da vam omogoča popolno lastništvo ustvarjenih slik, ki jih lahko uporabljate osebno ali komercialno. Njegova glavna prodajna prednost funkcija brezplačnega NFT generatorja. Tehnologija se nenehno izboljšuje, vendar so bili z aplikacijo že ustvarjeni kar neverjetni umetniški primeri.

9. Artbreeder

Ključne lastnosti:

 • Ustvarjanje različnih različic slik
 • Ustvarjajte pokrajine, anime like, portrete
 • Upravljajte ilustracije v mapah, ki jih lahko prenesete v formatih JPG in PNG

Z uporabo strojnega učenja Artbreeder ustvarja ustvarjalne in edinstvene slike z »remiksiranjem« slik. Z njim lahko ustvarite pokrajine, animirane like, portrete in različne druge slike. Vendar kakovost ustvarjenih slik ni tako dobra kot pri drugih generatorjih slik. Ena od naprednih funkcij programa Artbreeder je, da ponuja na tisoče ilustracij in uporabniku omogoča, da jih upravlja v mapah ter jih prenese v JPG ali PNG formatih.

10. DeepAI

Ključne lastnosti:

 • Enostavna uporaba
 • Neomejeno število generacij slik brezplačno
 • Dostop do API za pretvorbo besedila v sliko
 • Ustvarjajte edinstvene in ustvarjalne slike s pomočjo umetne inteligence

DeepAI je bil javnosti predstavljen leta 2016 z namenom demokratizacije umetne inteligence z odprtokodno programsko opremo. Ponuja različna orodja, ki jih je mogoče uporabiti za ustvarjanje realističnih slik.

Njegov model umetne inteligence temelji na mehanizmu Stable Diffusion in lahko iz besedilnega opisa ustvari slike iz nič. DeepAI je brezplačen za uporabo in omogoča ustvarjanje neomejenega števila slik, vsaka pa je edinstvena. Ima tudi brezplačen API za pretvorbo besedila v sliko, ki ga lahko razvijalec uporabi za povezavo z drugim programskim projektom. Vendar pa kakovost ni tako realistična kot pri drugih generatorjih, ki smo jih omenili zgoraj.

Kateri je torej najboljši AI generator slik?

No, to je odvisno od vaših individualnih potreb. Na splošno gledano je Jokerjev zmagovalec zaradi kombinacije natančnosti, hitrosti in stroškovne učinkovitosti DALL-E 2. Med uporabniki je postal izjemno priljubljen zaradi intuitivnega vmesnika in zmožnosti ustvarjanja visokokakovostnih slik v le nekaj sekundah. In medtem ko je število kreditov omejeno, se brezplačni krediti dopolnjujejo vsak mesec.

Seveda pa so glede na specifične potrebe lahko bistveno primernejši drugi. Če ste profesionalec, ki za svoje delo potrebuje generatorja na nivoju, bo Midjourney dobra izbira, saj zagotavlja dosledno, zanesljivo in kakovostno produkcijo.

Kakšne so etične dileme ustvarjanja umetnosti z umetno inteligenco?

Generatorji so usposobljeni na milijardah slik na internetu. Te so pogosto umetniška dela, ki pripadajo določenemu umetniku, ki jih umetna inteligenca nato preoblikuje in ponovno uporabi za ustvarjanje vaše slike. Zato ima nova slika elemente umetnikovega izvirnega dela, ni pa to direktno plagiat.

Je pa res, da so vprašanja dela, energije, avtorstva, avtorskih pravic, predstavljanja in prilaščanja teme, ki jih je treba obravnavati, preden se bo generativna umetna inteligenca lahko množično uporabljala.

Ko potegnemo črto

Če je prihodnost še včeraj bila za vogalom, je danes že tu. AI generator slik lahko vaše misli spremeni v digitalno sliko z vsemi želenimi prilagoditvami. Vendar so nekateri generatorji slik umetne inteligence dragi, drugi pa morda nimajo tistega, kar iščete. Zato morate pred uporabo generatorje slik umetne inteligence temeljito raziskati. Če imate težave pri izbiri orodja, si oglejte vse te funkcije in preverite, ali ustreza vašemu proračunu. Ko vidite, da ima generator slik umetne inteligence vse, kar potrebujete, ga izberite. Upamo, da vam bo naš članek v pomoč. Veselo ustvarjanje!

Pogosta vprašanja

Kaj je AI generator slik?

Kateri generator slik je najboljši?

So generatorji slik z umetno inteligenco grožnja umetnikom?

Je umetniško delo, ustvarjeno z umetno inteligenco, že kdaj osvojilo nagrado?