AI klepetalni robot Grok odslej na voljo v Sloveniji

Home » AI klepetalni robot Grok odslej na voljo v Sloveniji
grok klepetalni robot
Foto: Adobe Stock

Pa smo ga dočakali! Podjetje X je napovedalo, da bo njihov klepetalni robot Grok zdaj na voljo tudi v EU, potem ko so dosegli dogovor z regulatorji. Bo pa Grok v regiji na voljo šele po prihodnjih splošnih volitvah. Poglejmo, kaj vemo za zdaj.

Na evrospki trg klepetalnih robotov po ChatGPT in Gemini vstopa nov tekmec: Grok. Chatbot, ki ga je razvila ekipa izkušenih inženirjev v podjetju Luminary Technologies, je že pridobil veliko priznanje zaradi svojih naprednih algoritmov za obdelavo naravnega jezika (NLP) in sposobnosti vključevanja uporabnikov v smiselne in učinkovite pogovore.

Širitev v EU poteka v času, ko podjetja v različnih sektorjih vse bolj uporabljajo klepetalne robote z umetno inteligenco za racionalizacijo storitev za stranke, avtomatizacijo opravil in izboljšanje splošne operativne učinkovitosti. S svojim vstopom na evropski trg želi podjetje Grok zadovoljiti naraščajoče povpraševanje po izpopolnjenih pogovornih rešitvah AI, prilagojenih edinstvenim jezikovnim in kulturnim odtenkom evropskih uporabnikov. 

Ena od ključnih značilnosti sistema Grok je njegova prilagodljivost in vsestranskost. Opremljen z najsodobnejšimi algoritmi strojnega učenja se Grok nenehno uči iz interakcij z uporabniki, kar mu omogoča razumevanje konteksta, zaznavanje čustev in zagotavljanje prilagojenih odzivov. Ta zmožnost je še posebej pomembna v raznolikem jezikovnem okolju EU, kjer morajo klepetalni boti za učinkovito komunikacijo z uporabniki obvladati več jezikov in narečij.

Poleg tega Grok daje prednost zasebnosti in varnosti podatkov ter se pri tem ravna po strogih predpisih iz Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR). Z izvajanjem zanesljivih protokolov šifriranja in upoštevanjem načel vgrajene zasebnosti Grok zagotavlja, da podatki uporabnikov ostanejo zaščiteni in zaupni.

Najbrž pa je glavna prodajna točka Groka v tem, da si prizadeva biti čimbolj objektiven in postati proti utež »wokeness-u«, ki se naj bi nahajal v ostalih chatbotih.

Zakaj šele po EU volitvah?

Elon Muskov klepetalni robot je po dogovoru z regulatorji EU zdaj na voljo tudi v Sloveniji. Za naročnike storitve X Premium se je začela uvajati funkcija pomočnika za iskanje z umetno inteligenco Grok. Vendar bodo dodatni povzetki novic Grok v regiji na voljo šele po prihodnjih splošnih volitvah v EU

Ta zamuda je verjetno posledica pomislekov, ker je Grok že razširil različne lažne zgodbe, evropski uradniki pa so pred volitvami razumljivo zaskrbljeni. Če je tako, potem bi ta sodba dejansko pomenila, da regulativni organi EU priznavajo, da lahko Grok ustvarja lažna poročila, vendar so manj zaskrbljeni zaradi tega v drugih obdobjih?

Tega ne vemo, toda v vsakem primeru Grok prihaja v Evropo, pri čemer lahko plačilni uporabniki preizkusijo novo orodje. Družba X je prejšnji teden objavila, da bo Grok prišel v Združeno kraljestvo, in sicer kot del širšega uvajanja, za katerega upa, da bo pritegnilo več ljudi, ki bodo želeli plačati naročnino X Premium.

Kar pa očitno še ni bila velika vaba, saj po podatkih podjetja AppFigures so se prihodki iz naslova prodaje aplikacije X aprila dejansko zmanjšali, kar kaže na to, da se zagon naročnine X Premium sčasoma upočasnjuje.