AI novice: Google Bard v Sloveniji, Elon Musk odpira lastno AI podjetje xAI, CancerGPT pa pomaga pri zdravljenju raka

Home » AI novice: Google Bard v Sloveniji, Elon Musk odpira lastno AI podjetje xAI, CancerGPT pa pomaga pri zdravljenju raka
google bard

Googlov klepetalni robot Bard je zdaj končno na voljo v EU, s sabo pa prinaša še dodatne izboljšave. Elon Musk po prepiru z ustvarjalcem Chat GPT -ja OpenAI odpira lastni AI startup, nov model umetne intelifence CancerGPT pa bi lahko napovedal raka. Pester teden v svetu umetne inteligence!

1. Google Bard Slovenija je končno tu

Google Bard je zdaj na voljo v EU in Braziliji, kar je največja razširitev izdelka od njegove predstavitve v ZDA in Združenem kraljestvu, poteza pa še priliva ogenj na rivalstvo s slavnim Chat GPT. Oba sta velika jezikovna modela (LLM), ki sta bila usposobljena na obsežnih naborih podatkov z besedilom in kodo. Na ta način lahko ustvarjata besedilo, prevajata jezike, pišeta različne vrste ustvarjalnih vsebin in informativno odgovarjata na vaša vprašanja. Če vas delovanje chatbotov zaniam bolj podrobno, si lahko preberete naš članek.

Bard je v EU začel delovati šele zdaj, ker je glavni regulator podatkov izrazil pomisleke glede zasebnosti. Irska komisija za varstvo podatkov je dejala, da tehnološki velikan ni zagotovil dovolj informacij o tem, kako njegovo orodje generativne umetne inteligence varuje zasebnost Evropejcev. Podjetje je sporočilo, da se je od takrat sestalo z nadzornimi organi, da bi jih pomirilo glede vprašanj, povezanih s preglednostjo, izbiro in nadzorom.

Google uvaja tudi nekaj drugih novih funkcij, med drugim možnost pripenjanja in preimenovanja pogovorov, deljenja odgovorov s prijatelji ter spreminjanja tona in sloga odgovorov, ki jih dobite nazaj od Barda. Druga nova funkcija uporabnikom omogoča nalaganje fotografij, ki jih lahko Bard analizira za iskanje informacij.

Bitka med velikanoma Google in Microsoft

Google skuša dohiteti Microsoft, ki je v številne svoje izdelke, vključno z iskalnikom Bing, hitro vključil orodja, povezana z GPT Chat. S četrtkovo uvedbo je Bard zdaj mogoče uporabljati v več kot 40 jezikih, vključno s slovenščino, arabščino, kitajščino, hindujščino, španščino… Prej je bil na voljo v treh jezikih – angleščini, japonščini in korejščini. ChatGPT še vedno konsenzualno velja za boljšega klepetalnega robota, toda Bard je dokazal, da ima resne namene glede svojega razvoja – polegtega pa ima za razliko od ChatGPt dostop do interneta.

2. Elon Musk je naznanil lastno podjetje z umetno inteligenco xAI

Najbogatejši Zemljan Elon Musk je nekaj mesecev po tem, ko je pozval k napredku na področju raziskav umetne inteligence, ne da bi pri tem ogrozil varnost družbe, naznanil lastni AI startup z imenom xAI. Na spletni strani podjetja je rahlo misteriozno navedeno, da je cilj podjetja “razumeti vesolje”. Elon, ki stoji za podjetji Tesla, SpaceX, Neuralink in Twitter, bo vodil tudi xAI.

xAI: Dinamična ekipa AI strokovnjakov

Več ključnih članov ekipe xAI se je že odlikovalo na področju raziskav in razvoja umetne inteligence:

  • Jimmy Ba je na primer docent na Univerzi v Torontu, ki je študiral pri priznanem pionirju umetne inteligence Geoffreyju Hintonu, ki je do svojega odstopa vodil Googlove pobude na AI področju.
  • Christian Szegedy je več let delal kot Googlov raziskovalec in se ukvarjal z osrednjimi pobudami na področju umetne inteligence.
  • Dan Hendrycks, ki vodi Center za varnost umetne inteligence – organizacijo, ki se ukvarja z zmanjševanjem domnevnih groženj umetne inteligence in je zaslovela po objavi pisma v enem stavku, v katerem je vlade pozval, naj uredijo umetno inteligenco, preden uniči človeštvo. Elon Musk je pismo sopodpisal.

Podjetje xAI ima, kot bi pričakovali, sedež v San Franciscu, ki je postalo središče raziskav in razvoja umetne inteligence, podjetje pa tudi aktivno zaposluje izkušene inženirje in raziskovalce, da bi se pridružili ekipi. Če smo rahlo hudomušni – to verjetno pomeni, da bodo tisti, ki se bodo Elonu pridružili pri njegovem novem podvigu, sprejeti s široko odprtimi rokami in jih ne bo doletela enaka usoda kot tiste, ki so delali na Twitterju, ko je Elon prevzel podjetje.

Musk ima z umetno inteligenco zapleteno zgodovino. Sodeloval je pri soustanovitvi OpenAI, enega najvidnejših zagonskih podjetij na področju umetne inteligence, ki stoji za chatbotom ChatGPT. Vendar je Musk leta 2018 zapustil upravni odbor podjetja OpenAI in od takrat pogosto kritiziral podjetje ter izrazil prepričanje, da ga zdaj nadzira Microsoft, ki je v podjetje vložil več milijard.

Zdi se, da je Musk pri gradnji xAI izhajal iz svojih številnih poslovnih podvigov. Wall Street Journal je poročal, da je marca prek svoje osebne investicijske družbe registriral podjetje X.AI. Po drugi strani pa X Corp, matično podjetje za Twitterjem, ni povezano z xAI.

3. Ameriški znanstveniki razvili nov model umetne inteligence CancerGPT

Skupina ameriških raziskovalcev je razvila model umetne inteligence, imenovan CancerGPT, ki uporablja velike vnaprej usposobljene jezikovne modele (LLM) za napovedovanje, kako lahko različne kombinacije zdravil vplivajo na redka človeška tkiva pri bolnikih z rakom. Ta novi pristop bi lahko pomenil velik napredek na področju medicinskih raziskav, zlasti na področjih, kjer so strukturirani podatki in velikost vzorcev omejeni.

Študijo je izvedla skupna skupina z Univerze v Teksasu in Univerze v Massachusettsu, v njej pa so bili uporabljeni LLM za pridobivanje predhodnega znanja iz besedil medicinskih raziskav in nato uporabljeni pri predlaganih nalogah biološkega sklepanja. Ekipa je dokazala, da je model dosegel precejšnjo natančnost.

CancerGPT je model LLM s približno 124 milijoni parametrov, kar je primerljivo z večjim natančno uglašenim modelom GPT-3, ki ima približno 175 milijonov parametrov. V raziskavi je bil uporabljen model GPT-3 z ničelnim posnetkom, ki je vrsta LLM in zagotavlja skladne odzive. Odgovore na različne naloge so ovrednotili s primerjavo z obstoječo znanstveno literaturo in ugotovili, da je LLM zagotavljal večinoma točne argumente.

Raziskavo si lahko preberete tukaj.

Umetna inteligenca ima velik doprinos k zdravstvu, saj so se samo v zadnjih nekaj letih zgodile kar impresivne stvari:

  • Nov antibiotik za uničenje superbakterije: Znanstveniki z univerze McMaster in Tehnološkega inštituta v Massachusettsu so s pomočjo strojnega učenja našli nov antibiotik, ki uničuje bakterijo Acinetobacter baumannii, ki jo pogosto najdemo v bolnišnicah in lahko povzroči hude okužbe.
  • DeepMind sistem po imenu AlphaFold je julija 2021 napovedal strukture proteinov za 330.000 proteinov, vključno z vsemi 20.000 proteini v človeškem genomu. Podatkovna zbirka AlphaFold Protein Structure Database se je od takrat razširila na več kot 200 milijonov proteinov, kar zajema skoraj vse katalogizirane proteine, ki jih pozna znanost.
  • Insilico Medicine je februarja 2022 poročala o začetku prve faze kliničnih preskušanj za prvo molekulo, ki jo je odkrila umetna inteligenca in temelji na novi tarči, ki jo je odkrila umetna inteligenca – vse to v manjšem času in s krajšimi stroški od tradicionalnih predkliničnih programov.