AI novice: OpenAI izdal kriptovaluto Worldcoin, Prihaja Apple GPT …

Home » AI novice: OpenAI izdal kriptovaluto Worldcoin, Prihaja Apple GPT …
OpenAI

Spet pester teden v svetu umetne inteligence. Apple je napovedal vstop v AI bitko z lastnim chatbotom Apple GPT, medtem pa se je najslavnejši med njimi – Chat GPT – skozi čas poslabšal. Umetna inteligenca pa je medtem pognala strah v kosti hollywoodskih scenaristov in igralcev, ki bodo s stavko nadaljevali še kar nekaj časa.

1. Worldcoin: OpenAI te dni lansiral lastno kriptovaluto

Worldcoin – kriptovaluta, ki jo je delno ustvaril izvršni direktor podjetja OpenAI Sam Altman, naj bi 24.7. 2023 prišla v obtok. Žeton je bil v Silicijevi dolini sporen zaradi svojega ambicioznega in nekonvencionalnega pristopa k reševanju dveh perečih problemov: avtentikacijo spletne identitete in dohodkovno neenakost. Vendar je izvršni direktor OpenAI Altman v nedavnih pogovorih z vlagatelji po navedbah oseb, ki so bile seznanjene z zadevo, izkoristil svojo prednostno karto in z napredkom na področju umetne inteligence ljudi prepričal, naj vložijo denar v podjetje Tools for Humanity, ki stoji za Worldcoinom. Če se bo vrednost kovanca povečala, bi to za Altmana in druge vlagatelje lahko pomenilo velik nepričakovan izkupiček.

Trenutno je kripto borza OKX odprla stran za polnjenje Worldcoin (WLD), ki podpira ERC20 in Optimism.  Pred tem je tehnološko podjetje Tools for Humanityzbralo 115 milijonov dolarjev v okviru financiranja serije C, ki ga je vodil Blockchain Capital, sledili pa so mu a16z in drugi.  Projekt trdi, da ima 2 milijona uporabnikov. Pričakovanje kriptovalute Worldcoin je povzročilo skokovit porast obsega transakcij Optimism. Worldcoin je pred tem razkril, da bo prenesel svoj World ID in aplikacijo World App na glavno omrežje Optimism.

Več o tem pa bomo izvedeli prihodnje dni!

2. Prihaja Apple GPT, ki pa ni namenjen javnosti

Apple, tehnološki velikan, znan po svojih inovativnih izdelkih iPhone in MacBook, naj bi nedavno interno razvijal lasten veliki jezikovni model (LLM), znan kot Apple GPT. Ta poteza gotovo kaže, da Apple ne misli izostati v vroči dirki za prevlado v umetni inteligenci, kjer se že borijo številni tehno velikani, kot sta OpenAI (podprt z Microsoftom) in Google. V nasprotju s Chat GPT pa Applovo orodje vsaj zaenkrat ni namenjeno javni uporabi in ga podjetje ne namerava izdati potrošnikom.

Apple GPT je torej interni klepetalni robot, ki ga podjetje trenutno uporablja za pomoč zaposlenim pri izdelavi prototipov prihodnjih funkcij, povzemanju besedila in odgovarjanju na vprašanja na podlagi podatkov, s katerimi je bil usposobljen. Klepetalni robot je del večjega ogrodja, interno znanega kot “Ajax“, ki se uporablja za ustvarjanje velikih jezikovnih modelov, sistemov, na katerih temeljijo roboti, kot sta Chat GPT in Google Bard. Ljudje, ki so seznanjeni s prizadevanji, so povedali, da je Apple lani prvič uvedel Ajax, da bi poenotil notranja prizadevanja za razvoj tehnologije strojnega učenja.

Apple previdno vstopa v svet umetne inteligence

Glede na nedavno eksponentno rast umetne inteligence je svetovna javnost zaskrbljena, da lahko umetna inteligenca poseže v človekovo zasebnost, saj porabi preveč osebnih podatkov. Podobno kot Apple se je tudi Samsung odločil, da bo izdelal notranjega klepetalnega robota, in zaposlenim prepovedal uporabo Chat GPT. Podjetje se je za potezo odločilo, ko je zaradi ChatGPT-ja prišlo do uhajanja občutljive kode.

Apple je umetno inteligenco doslej vključil v številne druge izdelke, vključno z glasovno pomočnico Siri, Zemljevidi in prihajajočo nadgradnjo samodejnega popravljanja v mobilnih napravah. Kljub temu pa je do zdaj ostal na mrtvi točki, kar zadeva izjemno izpopolnjeno tehnologijo za obdelavo besedil, ki se uveljavlja kot orodje za samodejno ustvarjanje prispevkov na blogih, esejev, pisanje kode in celo izdelavo videoposnetkov.

No, Apple GPT naj bi bil podoben klepetalnikom Bard, ChatGPT in Bing AI, saj nima dodatnih funkcij, ki bi ga razlikovale od trenutno komercialno dostopnih chatbotov.

Novica pozitivno vplivala na Apple delnice

Novica, da Apple razvija lastna orodja za generativno umetno inteligenco, je pomembno vplivala na tržno vrednost podjetja. Zaradi te objave je delnica podjetja Apple poskočila za 2,3 % in dosegla rekordno vrednost 198,23 dolarjev, kar je 3 bilijone dolarjev vredni tržni vrednosti podjetja dodalo 71 milijard dolarjev.

3. Chat GPT se »slabša«, OpenAI pa bo lansiral lastno kriptovaluto

ChatGPT je konec lanskega leta v velikem stilu vstopil na sceno in osupnil človeštvo s svojimi človeku podobnimi pogovornimi sposobnostmi, ob izidu zadnje različice pa je sprožil rast cene kriptovalut in pozive k prekinitvi razvoja umetne inteligence. Toda glede na novo raziskavo strokovnjakov z Berkeleya in Stanforda so sposobnosti Chat GPT morda dejansko v upadu.

Raziskovalci so sistematično analizirali različne različice Chat GPT iz marca in junija 2022 ter razvili stroga merila za ocenjevanje usposobljenosti modela pri matematičnih nalogah, kodiranju in vizualnem sklepanju. Rezultati so bili presenetljivi in so razkrili znaten padec uspešnosti med različicami. V matematičnem izzivu določanja praštevil je Chat GPT marca pravilno rešil 488 od 500 vprašanj, kar pomeni 97,6% natančnost. Junija pa je ChatGPT pravilno rešil le 12 vprašanj in dosegel 2,4% natančnost. Še posebej se je poslabšala sposobnost klepetalnega robota za programsko kodiranje. Odstotek generacij, ki jih je mogoče neposredno izvesti, je padel z 52,0 % marca na 10,0 % junija.

Kaj so možni razlogi za slabšo kakovost odgovorov ChatGPT?

Raziskovalci domnevajo, da je zmanjšanje zmogljivosti ChatGPT morda stranski učinek optimizacij, ki jih izvaja OpenAI, njegov ustvarjalec. Eden od možnih vzrokov so spremembe, ki so bile uvedene za preprečevanje, da bi Chat GPT odgovarjal na nevarna vprašanja. Ta varnostna uskladitev bi lahko zmanjšala uporabnost ChatGPT za druge naloge. Raziskovalci so ugotovili, da model zdaj namesto jasnih odgovorov raje daje razglabljajoče, posredne odgovore.

Druga možnost je, da je prvotno arhitekturo ChatGPT nadomestila “cenejša in hitrejša” mešanica modelov. Govorice kažejo, da OpenAI uporablja več manjših in specializiranih modelov GPT-4, ki delujejo podobno kot velik model, vendar je njihovo delovanje cenejše. To bi lahko pospešilo odzive uporabnikov, vendar zmanjšalo usposobljenost.

4. Holywoodski igralci in scenaristi na štrajku zaradi umetne inteligence

Umetna inteligenca je postala osrednje vprašanje v hollywoodskih delovnih sporih, ki so pripeljali do stavke sindikatov igralcev in scenaristov. Tehnologija je pogajanja potisnila na neznano področje, potencialne posledice umetne inteligence pa povzročajo zaskrbljenost med strokovnjaki v industriji. Nerešenih je še mnogo vprašanj, med drugim tudi – Ali bodo igralcem postale konkurenca njihove lastne AI replike?

Z razvojem tehnologije ustvarjanja brez avtorjev se zvezdniki bojijo, da bodo izgubili nadzor nad svojimi donosnimi podobami. Neznani igralci pa se bojijo, da jih bodo popolnoma nadomestili. Pisatelji in scenaristi se bojijo, da si bodo morali deliti zasluge ali pa jih bodo izgubili zaradi strojev. Predlagane pogodbe, ki so privedle do obeh stavk, trajajo le tri leta. Celo ob navidezno hitrem tempu, s katerim napreduje umetna inteligenca, je zelo malo verjetno, da bi v tem času prišlo do vsesplošnega premeščanja pisateljev ali igralcev. Toda sindikati in delodajalci vedo, da je v primeru ene pogodbe težko ponovno doseči soglasje glede nekega vprašanja v naslednji pogodbi.

Različne različice te tehnologije so že prodrle v skoraj vse dele filmskega ustvarjanja in se uporabljajo za pomlajevanje igralcev, kot sta Harrison Ford v najnovejšem filmu “Indiana Jones” ali Mark Hamill v seriji “The Mandalorian”, za ustvarjanje abstrahiranih animiranih podob Samuela L. Jacksona in vrtinca več tujcev v uvodu filma “Secret Invasion” na Disney+ ter za priporočila v storitvi Netflix.

Bo igralce nadomestila njihova AI replika?

V opisu, ki so ga ogorčeni igralci delili na družbenih omrežjih, je SAG-AFTRA objavila opis stališča studiev, ki ga je AMPTP označila za namerno izkrivljanje: “Želimo si, da bi lahko skenirali podobo igralca v ozadju, mu plačali za pol dneva dela in nato za vedno uporabili posameznikovo podobo v kakršen koli namen brez njegovega soglasja,” je dejal sindikat. “Želimo tudi, da bi lahko spreminjali dialoge glavnih igralcev in celo ustvarjali nove prizore brez njihovega soglasja. Prav tako želimo, da bi lahko brez privolitve ali nadomestila uporabljali podobe, podobo in performanse nekoga za usposabljanje novih generativnih sistemov umetne inteligence.”

V pogajanjih o pogodbi med scenaristi, ki so v začetku maja propadla, je združenje ameriških scenaristov (Writers Guild of America – WGA) izjavilo, da bo dovolilo uporabo umetne inteligence, vendar le, če bo to orodje, ki ga bodo scenaristi uporabljali pri svojem delu. Morebiti bi bili pripravljeni oblikovati zgodbe s pomočjo programske opreme umetne inteligence. Ne želijo pa, da bi to vplivalo na zasluge oz. avtorske pravice, ki so bistvenega pomena za njihov prestiž in plačilo.