AI token: Kaj so in top 10 obetavnih kripto projektov na področju umetne inteligence

Home » AI token: Kaj so in top 10 obetavnih kripto projektov na področju umetne inteligence

Kripto projekti, ki se ukvarjajo tehnologijo umetne inteligence, v zadnjih nekaj mesecih beležijo ekponentno rast. Je to začetek nove ere ali gre samo za mimobežni »hype«? V tem članku vam bomo predstavili AI kripto žetone in navedli najboljših 10 AI kriptovalut za investiranje.

Umetna inteligenca je v samo nekaj letih oz. desetletjih prešla iz znanstvene fantastike v klepetalnega robota, ki vam iz udobja doma piše esej ali oblikuje sliko. Gre za prebojno tehnologijo, ki lahko temeljito spremeni nešteto panog, med njimi tudi kriptovalute. Navdušenci jo vidijo kot ključni sestavni del novih finančnih in družbenih ekosistemov, vključno z decentraliziranimi financami (DeFi). Zato ni presenetljivo, da so številni novi kripto projekti tesno prepleteni z vidiki umetne inteligence.

Ob Microsoftovi 10 milijard dolarjev težki investiciji v OpenAI (ki stoji za ChatGPT), je tema umetne inteligence na področju kriptovalut bolj vroča kot kdaj koli prej. Nekatere kriptovalute so konec leta 2022 ob vzponu ChatGPT pridobile kar nekaj 100%, ti dobički pa se še naprej kopičijo pri nekaj izbranih AI žetonih. Sredi februarja 2023 je skupna tržna vrednost vseh žetonov UI znašala približno 4,6 milijarde dolarjev (CoinMarketCap) kar je sicer malo v primerjavi s širšim prostorom kriptovalut, vendar občuten poskok glede na prejšnja leta. In industrija umetne inteligence hitro narašča, zlasti ker se denar institucionalnih vlagateljev pospešeno zliva vanjo.

Kaj je AI token?

Preprosto povedano so žetoni umetne inteligence (AI tokens) kriptovalute, ki na nek način uporabljajo umetno inteligenco za izboljšanje varnosti, uporabniške izkušnje, skalabilnosti ali različnih drugih dejavnikov. Teoretično je mogoče umetno inteligenco usposobiti za nadaljnjo avtomatizacijo in gradnjo zaupanja ali učinkovitosti v številnih kripto sistemih. Žetoni AI so lahko tudi digitalne valute, namenjene pogonu aplikacij ali projektov, ki temeljijo na AI, vključno z decentraliziranimi tržnicami ali borzami, storitvami za generiranje slik ali besedil, investicijskimi protokoli, ki temeljijo na AI, itd.

AI kriptovalute: Ključni poudarki

Kriptovalute, ki temeljijo na umetnoi inteligenci naj bi poganjale decentralizirane sisteme z umetno inteligenco. Za razliko od drugih različic altcoinov se ponašajo z naslednjimi značilnostmi:

 • Povezani AI žetoni so odvisni od primera uporabe.
 • Poraba kriptovalut umetne inteligence vam lahko pomaga pri dostopu do storitev v resničnem svetu.
 • Ker umetna inteligenca pomaga pri odkrivanju goljufij, je mogoče predhodno odpraviti napake v pametnih pogodbah, vezanih na porabo žetonov, specifičnih za posamezen projekt.
 • Zadevni ekosistem je pogosto manj dovzeten za vdore, zahvaljujoč lastnostim AI pri odkrivanju groženj.
 • Krivuljo ponudbe in povpraševanja AI žetonov določa monetizacija storitev, kar je primer uporabe, ki ga raziskuje projekt SingularityNET.
 • Manj manipulacij s specifičnimi žetoni, saj se v večini primerov žetoni, sproščeni ustanoviteljem in projektu, uporabljajo za razvoj ekosistema z boljšimi podatki za usposabljanje.
 • Manj so dovzetni za širšo medvedjo naravnanost trga, saj jih je priljubljeno pro-AI razpoloženje potisnilo proti toku. Prav zato lahko v zadnjem času opazimo bistven poskok vrednosti AI kriptovalut v primerjavi z ostalimi področji.

Kateri so najboljši AI kripto žetoni za investiranje?

Če smo iskreni, je na kripto trgu kriptovalut veliko projektov, ki jih poganja umetna inteligenca. Vendar pa vsak blockchain projekt ne uporablja tehnologije umetne inteligence. Nekateri projekti so celo psevdo-AI, saj je le nekaj vidikov avtomatiziranih ali podprtih z umetno inteligenco.

V nadaljevanju bo zato Joker za vas ločil plevel od solidnih AI kripto projektov z umetno inteligenco na prenatrpanem trgu. Upoštevali bomo primer uporabe, temelje, tok pametnega denarja in cenovno delovanje vsake kriptovalute z umetno inteligenco.

1. SingularityNET (AGIX)

SingularityNET je blockchain platforma, ki vsakomur omogoča gradnjo, deljenje in monetizacijo storitev umetne inteligence. Vsak posameznik ali podjetje, ki poskuša zgraditi infrastrukturo umetne inteligence, lahko v tem ekosistemu poišče prave aplikacije in sisteme. AGIX, izvirni žeton projekta, je sredstvo za spodbujanje ustvarjalcev modelov umetne inteligence.

Projekt je začel delovati decembra 2017 in danes omogoča deljenje in izmenjavo širokega nabora storitev, ki temeljijo na umetni inteligenci, kot so obdelava naravnega jezika, računalniški vid in napovedna analitika. Cilj platforme je demokratizirati dostop do umetne inteligence in ustvariti decentraliziran ekosistem umetne inteligence, v katerem lahko vsakdo sodeluje in ima koristi.

Uporaba:

 • Trg za storitve umetne inteligence
 • Podpora decentraliziranemu razvoju, ki temelji na umetni inteligenci
 • Izboljšana dostopnost umetne inteligence
 • Zasebnost podatkov
 • Monetizacija modelov umetne inteligence

Kje lahko kupim AGIX?

AGIX je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot je Binance ter KuCoin, pa tudi na dexih, kot je Uniswap. Cena žetona AGIX se je pred pojavom ChatGPT gibala okoli 0,046 dolarja, v februarja pa anaša kar 0,46 dolarja, kar pomeni 10x rast. Potencial je zagotovo tu!

2. Fetch.ai (FET)

Infrastruktura umetne inteligence je strojna oprema, programska oprema, podatki, računalniški viri in druge stvari, ki so potrebne za izgradnjo, uvajanje in delovanje sistemov umetne inteligence.

Fetch je platforma, ki zagotavlja orodja in infrastrukturo, potrebno za izgradnjo digitalnega AI gospodarstva, in pomaga povezovati ljudi, naprave in storitve ter omogoča izmenjavo podatkov in sodelovanje. Začela je delovati junija 2019 in je decentralizirana platforma za gradnjo in uvajanje avtonomnih agentov, ki se lahko uporabljajo za številne aplikacije, kot so upravljanje dobavne verige, logistika in decentralizirane finance (DeFi). Fetch.ai je neke vrste blockchain AI laboratorij, katerega cilj je omogočiti vsem dostop do kompletov orodij za umetno inteligenco.

Zakaj je Fetch.ai tako pomemben?

Fetch.ai je kot ogromno igrišče. Majhni roboti (avtonomni agenti) na igrišču vam lahko pomagajo pri prenašanju rekvizitov in navigaciji po igrišču. Vsakdo, ki želi raziskati igrišče, lahko zaprosi za robote. Celotno igrišče pa je zgrajeno na verigi blokov, ki se osredotoča na varnost in nespremenljivost.

Uporaba:

 • Ponuja skalabilno in varno digitalno infrastrukturo
 • Ponuja pripravljene modele strojnega učenja in inteligentne pametne pogodbe
 • Podpora transakcijam z nizko latenco
 • Izvajanje v logističnih, energetskih in finančnih vertikalah

Kje lahko kupim FET?

FET je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Bitstamp, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot je Pancakeswap. Pred »AI bumom« se je njegova cena gibala okoli 0,063 dolarja, sredi februarja 2023 pa znaša 0,46 dolarja. Vsekakor gre za enega najbolj temeljnih AI kripto projektov na trgu.

3. Graph (GRT)

The Graph je po tržni kapitalizaciji največja kriptovaluta z umetno inteligenco. Gre za web3 projekt, ki je namenjen poizvedovanju po podatkih iz sistemov, kot je Ethereum. In čeprav ni neposredno povezan z umetno inteligenco v smislu ponudbe storitev ali uvajanja, je zanesljiva rešitev za razvijalce umetne inteligence, ki nameravajo razviti model z zahtevanjem podatkov iz storitev, povezanih z The Graph. Njegova globalna uvrstitev na področju kriptovalut je (na podlagi portala CoinMarketCap) 40.mesto in je izpostavljen več vertikalam – Big Data, AI, DeFi, Enterprise Solutions in drugim. Nazadnje, The Graph prav tako temelji na Ethereumu, njegov žeton GRT  pa je združljiv z ERC-20.

Preprosto povedano, The Graph vas lahko pripravi, če nameravate svojo blockchain AI aplikacijo napajati s podatki iz drugih verig blokov. Zato posameznikom omogoča, da naredijo prostor za več interoperabilnih aplikacij DApps, ki jih poganja umetna inteligenca.

Uporaba:

 • Decentraliziran in varen dostop do podatkov
 • Brezhibno urejanje podatkov za modele, strojno učenje in algoritme umetne inteligence
 • Omogočanje decentraliziranih aplikacij (Dapps), ki jih poganja umetna inteligenca

Kje lahko kupim GRT?

GRT je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Bitstamp, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot je Uniswap. Cena žetona GRT se je pred eksplozijo priljubjenosti decembra 2022 gibala okoli 0,05 dolarja, v februarju pa znaša kar 0,18 dolarja.

4. Ocean Protocol (OCEAN)

Preprosto povedano je Ocean Protocol projekt za izmenjavo podatkov, namenjen predvsem pobudam za umetno inteligenco. Čeprav je večina projektov umetne inteligence v resničnem svetu podprta z velikim številom podatkov, jih še vedno pestijo varnostna vprašanja in pomanjkanje anonimnosti. Ocean Protovol želi to spremeniti z uvedbo decentralizacije kot dela procesa.

Ocean Protocol temelji na Ethereumu, njegov lastni žeton OCEAN pa omogoča monetizacijo vidikov nadzora, varnosti in zasebnosti.

Uporaba:

 • Ekosistem za izmenjavo podatkov, ki »evangelistom« umetne inteligence pomaga pri delu s pripravljenimi modeli umetne inteligence
 • Platforma za dostop do podatkov, ki se ukvarja z aplikacijami in vpogledi, ki podpirajo napovedno analitiko, prepoznavanje slik in NLP
 • Platforma za skladnost podatkov za spremljanje uporabe in primerjavo s smernicami HIPAA in GDPR
 • Ekosistem za razvoj umetne inteligence, vendar s poudarkom na decentralizaciji, ki jo poganja blockchain

Kje lahko kupim OCEAN?

OCEAN je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Bitstamp, Kraken, pa tudi na dexih, kot je Uniswap. Cena žetona OCEAN se je pred eksplozijo priljubjenosti decembra 2022 gibala okoli 0,14 dolarja, v februarju pa znaša kar 0,5 dolarja.

5. Vechain (VET)

Vechain je na kripto trgu že nekaj časa, poznavalci se ga najbolj spominjajo v povezavi z dobavnimi verigami. Gre namreč za blockchain platformo, ki se osredotoča na zagotavljanje rešitev za upravljanje dobavne verige. Platforma integrira umetno inteligenco, ki omogoča sledenje in preverjanje različnih vrst izdelkov in informacij, od hrane in farmacevtskih izdelkov do luksuznega blaga in industrijskih izdelkov.

Predstavljajte si, da se odpravite v Mercator in vas zanima poreklo izdelka. Enostavno skenirate QR kodo, in že imate na zaslonu vse relevantne podatke, ki so priskrbljeni s pomočjo tehnologije blockchain in umetne inteligence.

Platforma ponuja nabor rešitev za podjetja, vključno z izvajanjem pametnih pogodb, sledenjem sredstev, shranjevanjem podatkov in drugimi poslovnimi procesi. Izvorni žeton VET omogoča transakcije v omrežju, dostop do različnih storitev in nagrajevanje uporabnikov za njihove prispevke.

Uporaba:

 • Izboljšanje upravljanja dobavne verige in poslovnih procesov
 • S platformo je mogoče spremljati kakovost, pristnost, temperaturo skladiščenja, prevozni medij in zadnjo miljo dostave zdravila ali stekleničke od proizvodnega obrata do končne dostave končnemu kupcu
 • Si prizadeva vzpostaviti proof-of-authority (PoA) metodo konsenza, ki olajšuje delovanje decentraliziranih aplikacij

Kje lahko kupim VET?

VET je na voljo na praktično vseh večjih kripto borzah, kot so Binance, Bitstamp, Kraken ali Coinbase, pa tudi na dexih, kot je Uniswap.

6. Numeraire (NMR)

Numeraire je blockchain AI omrežje, ki deluje kot sklad tveganega kapitala in z uporabo umetne inteligence in strojnega učenja vlaga v delniške trge po vsem svetu. Naložbeni portfelj lahko vključuje številne dejavnosti, kot so izbira sredstev, upravljanje tveganj in uravnoteženje portfelja. Numerai je bil ustanovljen leta 2015 in za sprejemanje naložbenih odločitev uporablja algoritme strojnega učenja. Platforma uporablja edinstven pristop, saj iz globalne skupnosti podatkovnih znanstvenikov pridobiva napovedi in jih za točne napovedi nagrajuje z lastnim žetonom Numeraire (NMR). Numerai nato te napovedi uporabi za upravljanje svojih algoritmov trgovanja.

Numeraire prav tako temelji na Ethereumu, znan je po finančnem modeliranju z umetno inteligenco in uporablja tehnologijo blockchain za večjo varnost in zaščito celotnega ekosistema.

Uporaba:

 • Cilj je decentralizacija modeliranja umetne inteligence in podatkovne znanosti
 • Eden prvih skladov tveganega kapitala, ki se pri strateškem načrtovanju naložb v veliki meri zanaša na umetno inteligenco
 • Spodbujanje podatkovnih znanstvenikov s tekmovanji
 • Spodbuja koncept varnega in s podatki podprtega trgovanja

Kje lahko kupim NMR?

NMR je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase, Kraken, pa tudi na dexih, kot je Uniswap. Cena žetona NMR se je pred eksplozijo priljubjenosti decembra 2022 gibala okoli 11,6 dolarja, v februarju 2023 pa znaša kar 25 dolarjev.

7. Hera Finance (HERA)

Hera je luč sveta ugledala leta 2022 in je algoritem za iskanje poti, ki uporabnikom pomaga najti najučinkovitejšo in najbolj donosno trgovalno pot pri trgovanju na DEXih. Agregator Hera uporablja iskalnik poti z umetno inteligenco, ki z algoritmi strojnega učenja analizira obseg trgovanja, cene in likvidnost ter tako določi najboljšo pot za trgovanje. To lahko vključuje določitev najučinkovitejših trgovalnih parov, ki jih je treba uporabiti, in optimalnih zneskov za trgovanje, da se zmanjša zdrs, ki je razlika med pričakovano ceno posla in dejansko izvedeno ceno.

Ekipa je začela v omrežju Metis, vendar bo letos začela uporabljati več verig, naslednji cilj pa je začeti v omrežju Arbitrum.

Uporaba:

 • Povezuje bazene vzdrževalcev trga z modeli umetne inteligence, ki pomagajo poiskati vse možne poti za zamenjavo kriptovalut
 • Protokol, ki ga poganja umetna inteligenca, lahko razdeli vaše obsežne posle na manjše dele in vam poišče boljšo likvidnost v verigah

Kje lahko kupim HERA?

HERA je voljo na dexih, kot je Netswap ali Hermes Protocol. Cena žetona HERA se je pred eksplozijo priljubjenosti decembra 2022 gibala okoli 0,36 dolarja, v februarju 2023 pa znaša kar 3,3 dolarja.

8. dKargo (DKA)

dKargo želi z optimizacijo poti, ki jo poganja umetna inteligenca, revolucionirati globalno logistično področje. Kot protokol želi ponuditi verodostojne informacije, kar pomeni celovito logistično rešitev – od prvega do zadnjega kilometra. Gre za enega redkih web3 projektov, ki ponuja dejanske koristi za svet, večinoma specifične za dobavno verigo. Osnovna misija projekta je torej vzpostaviti odprt logistični ekosistem.

Uporaba:

 • Pomaga zagotoviti verodostojne vpoglede, ki jih omogoča preglednost tehnologije blockchain
 • Omogoča tudi interoperabilno izmenjavo podatkov prek optimizacije poti z umetno inteligenco

Kje lahko kupim DKA?

DKA je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot sta Huobi in Gate.io, pa tudi na dexih. Cena žetona DKA se v februarju giblje okoli kar 0,04 dolarja.

9. Cortex (CTXC)

Namen kripto projekta Cortex je omogočiti uporabnikom, da svoje modele umetne inteligence naložijo v porazdeljeno omrežje. Poleg tega kot odprtokodna platforma omogoča dostop do umetne inteligence ter brezhibno integracijo modelov in logike s pametnimi pogodbami in decentraliziranimi aplikacijami.

Gre za enega od pionirskih projektov umetne inteligence iz različnih razlogov – umetno inteligenco uvaja v decentralizirani svet in služi kot tržnica za vaše različne potrebe, povezane z umetno inteligenco. Poleg tega izvirni žeton CTXC deluje spodbujevalno na tem področju.

Uporaba:

 • Urejanje poti za varne decentralizirane aplikacije, ki jih poganja umetna inteligenca
 • Podpira nakup in prodajo modelov umetne inteligence
 • Deluje tudi kot tržnica za podatke o umetni inteligenci

Kje lahko kupim CTXC?

CTXC je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot so Binance, Bithub in Huobi, pa tudi na dexih. Cena žetona CTXC se je pred eksplozijo priljubjenosti decembra 2022 gibala okoli 0,09 dolarja, v februarju 2023 pa znaša 0,27 dolarja.

10. DeepBrain Chain (DBC)

Kljub temu, da smo ga uvrstili šele na 10. mest, pa to ne odraža potenciala projekta DeepBrain Chain. Gre za ekosistem za usposabljanje, razvoj in uporabo modelov umetne inteligence za širok nabor storitev in izdelkov, ki je prilagojen tehnologiji blockchain.

Ta kripto AI projekt je edinstven zaradi razpoložljivosti decentraliziranega ekosistema za razvoj modelov umetne inteligence. Centraliziran razvoj ni najbolj prijazen do razvijalcev umetne inteligence, ki se pogosto izgubijo v pozabi. Zato želi DeepBrain Chain to spremeniti, saj podjetjem in posameznikom omogoča dostop do moči umetne inteligence, hkrati pa ohranja ponudnike v ospredju.

Uporaba:

 • Ponuja stroškovno učinkovite podatke za trening umetne inteligence
 • Pomaga tudi pri shranjevanju in obdelavi podatkov, povezanih z umetno inteligenco. Takšen decentraliziran ekosistem preprečuje manipulacije

Kje lahko kupim DBC?

DBC je na voljo na kar nekaj večjih kripto borzah, kot sta Gate.io in Huobi, pa tudi na dexih. Cena žetona DBC se je pred eksplozijo priljubjenosti decembra 2022 gibala okoli 0,0005 dolarja, v februarju 2023 pa znaša 0,008 dolarja, kar je zares impresivna rast!

Ko potegnemo črto

Kot vidimo, so AI kriptovalute naslednja vroča stvar, saj umetna inteligenca ni zgolj modna muha, temveč ogromna industrija z velikim potencialom. Velikost trga kripto AI žetonov je pri približno 4,6 milijarde dolarjev še vedno razmeroma majhna. Za primerjavo – skupna vrednost NFT žetonov znaša 23 milijard dolarjev, celotni kripto trg pa je na 16. februar 2023 vreden 1,11 bilijona dolarjev.  Zato je lahko logično pričakovati, da se bo v prihodnjih letih trg AI kriptovalut znatno povečal, saj bo vse več projektov in podjetij začelo raziskovati uporabo umetne inteligence na področju kriptovalut.

Seveda pa je trg umetne inteligence in blockchaina je še vedno v začetni fazi razvoja in se sooča s številnimi izzivi, ki bi lahko vplivali na njegovo rast in sprejetje. Eden glavnih izzivov je regulativna negotovost, saj trenutno ni jasnih in doslednih predpisov, ki bi urejali trg kriptovalut, kamor spadajo tudi žetoni umetne inteligence. Ker je težko predvideti, kakšna bo regulativna ureditev v prihodnosti in kako lahko vpliva na vrednost in uporabnost žetonov umetne inteligence, to predstavlja izziv za projekte in vlagatelje, saj deluje odvračilno.

Upamo, da vam bo zgornji seznam pomagal pri oblikovanju bolj celostne slike glede AI kriptovalut. Joker vam želi vso srečo, in – saj veste – nikoli ne vložite več, kot ste pripravljeni izgubiti.

Pogosta vprašanja

Kaj pomeni umetna inteligenca v kripto svetu?

Kateri so najbolj obetavni kripto projekti z umetno inteligenco?

Koliko AI kriptovalut je na trgu?

Kaj je The Graph (GRT)?