Ali je Satoshi Nakamoto v resnici Steve Jobs?

Home » Ali je Satoshi Nakamoto v resnici Steve Jobs?

Je mogoče, da je ustanovitelj Bitcoina, legendarni ustanovitelj Macintosha in Apple-a, Steve Jobs? V zadnjih dneh se je razširilo veliko teorij, da je Jobs, oče iPhona, v resnici Satoshi Nakamoto. Tehno-mag Andy Baio je v začetku aprila izjavil, da je na svojem računalniku MAC naključno naletel na kopijo bele knjige bitcoina Satoshija Nakamota. Od tistega trenutka do danes je bilo mogoče videti in prebrati na desetine teorij, ki so misterioznega ustvarjalca najvrednejše kriptovalute na svetu, Bitcoina, povezovale s Steve Jobsom, soustanoviteljem Apple-a.

Biao pravi, da je želel le popraviti svoj tiskalnik. Med popravljanjem je naključno naletel na PDF kopijo Bitcoin bele knjige Satoshija Nakamota, ki se, kot pravi, nahaja na vsaki kopiji Mac operacijskega sistema od Mojavea 2018.

Za tisto majšino, ki morda tega še ne vedo, je Satoshi Nakamoto psevdonim neznanega posameznika ali skupine, ki je ustvarila kriptovaluto Bitcoin. Oni so hkrati avtorji njenega izvirnega beležja iz leta 2008. Kljub mnogim poskusom razkritja njihove prave identitete, ostaja prava identiteta Satoshija Nakamota neznana, njihova anonimnost pa je postala eden najbolj intrigantnih vidikov zgodnje zgodovine kriptovalute.

Zato ni nič kaj presenetljivo, da bitcoin skupnost na Twitterju zanima ta teorija. Od začetka aprila so brezobzirno delili posnetke zaslona manifesta, ki je shranjen na njihovih Mac-ih. V tem času je bilo ugotovljeno, da Manifest res obstaja v operacijskem sistemu MAC v podjetju Baio.

Kaj je to Bela knjiga oz. White Paper?

Bitcoin White Paper
Bitcoin White Paper

Bela knjiga o Bitcoinu je dokument, ki v bistvu predstavlja prvotni osnutek za ustvarjanje Bitcoina, prve decentralizirane digitalne valute. V Beli knjigi najdemo tehnične podrobnosti Bitcoin sistema, vključno z opisom, kako omogočiti peer-to-peer transakcije brez posrednika. Prav tako vsebuje zgodbo o kriptografiji za zagotavljanje transakcij in preprečevanje prevar ter o tem, kako sistem spodbuja uporabnike, da ohranjajo integriteto omrežja.

Na podlagi Bele knjige je med drugim razvita blockchain tehnologija. Baiovo odkritje je spodbudilo nove spekulacije, da je morda Nakamoto bil Steve Jobs, pokojni soustanovitelj Apple-a in tehnološki vizionar. Eno od njih je sestavil Lark Davis, znameniti bitcoin investitor, ki je postavil vprašanje: “Ali je Steve Jobs dejansko Satoshi Nakamoto, tvorec Bitcoina?” Njegov Tweet je imel ogromen doseg. Nadaljeval je z trditvijo, da je Satoshi izginil decembra 2010, Jobs pa je umrl leta 2011, kar v časovnem okvirju podpira to teorijo.

Kaj na to pravijo skeptiki?

Skeptiki v Bitcoin skupnosti pravijo, da ta teorija ni mogoča. Nakamoto je izginil s spleta približno v istem času, ko je Jobs umrl. Vendar pa se je Beli papir pojavil na Mac računalnikih sedem let po Jobsovi smrti, zato trdijo, da tehnološki guru ni mogel osebno naložiti osnov najvrednejše kriptovalute v OS.

Skeptiki poudarjajo, da prisotnost Bele knjige na MAC OS ne pomeni ničesar. Poleg tega Jobs ni bil programer, niti ni znal napisati delov operacijskih sistemov. Za to je bil zadolžen Wozniak, genij v senci Steva Jobsa.

Kdo je pravzaprav Satoshi Nakamoto?

Nakamoto je še vedno velika skrivnost za svet financ in kriptovalut. Identiteta ustvarjalca Bitcoina nikoli ni bila razkrita. Morda gre za enega človeka ali pa za celo skupino ljudi, glede na kompleksnost kode, ki nam ga je prinesel Bitcoin. Ustvarjalec Bitcoina je bil aktiven na internetu vse do 12. decembra 2010, ko je brez sledu izginil.

Bilo je veliko ugibanj o identiteti Nakamota. Eden od njih je bil, da za Bitcoinom v resnici stoji ustanovitelj podjetij SpaceX in Tesla, Elon Musk. Govorice so se verjetno začele z objavo na blogu Sahila Gupteja na spletni strani Medium.

Gupta je bil pripravnik v Muskovi družbi SpaceX in verjel je, da bi lahko Muskovo znanje in interesi privedli milijarderja k razvoju kriptovalute, kot je Bitcoin. Musk je moral večkrat zanikati te trditve.

Koliko je vreden Satoshi Nakamoto?

Obstajajo (nikoli do konca potrjene) ocene, da je za psevdonimom Satoshi Nakamoto povezanih več kripto denarnic, v katerih se nahaja več kot 1,1 milijon Bitcoinov.

Z več kot milijon Bitcoinov, ki so danes pripisani Satoshiju Nakamoti, velja za največjega lastnika BTC-ja na svetu. Dobri poznavalci razmer v svetu kriptovalut vedo, da to ni ravno impresivno število. Nakamotovo imetje namreč predstavlja 5% skupnega števila Bitcoinov, ki se jih sploh lahko ustvari. Kljub temu pa je dovolj, da je Nakamoto največji posamezni lastnik Bitcoinov.

Bitcoin se lahko izdela in »izrudari« v 21 milijonih in nič več. Na vrhuncu te kriptovalute, ko je vrednost Bitcoina dosegla 68.000 USD, je bila vrednost imetja Satoshija Nakamota ocenjena na 73 milijard USD. Toda to so spet zgolj samo ugibanja.

Pogosta vprašanja

Kateri so najbolj znane kriptovalute?

Kako preveriti tečaj kriptovalut?

Kje lahko kupim kriptovalute v Sloveniji?

Kaj je Bitcoin menjalnica?

Kako se izogniti rug pull-u?