Ali Kitajska končno odpira vrata kriptovalutam? ByBit od zdaj na voljo kitajskim uporabnikom!

Home » Ali Kitajska končno odpira vrata kriptovalutam? ByBit od zdaj na voljo kitajskim uporabnikom!

Kitajska je leta 2021 prepovedala kriptovalute in s tem takrat povzročila velik padec cene Bitcoina. Toda zdaj se vetrovi obračajo – analitiki napovedujejo, da je samo še vprašanje časa, kdaj bo Kitajska dala zeleno luč kriptovalutam, medtem pa je kripto borza ByBit državljanom celinske Kitajske, ki živijo v tujini, začela omogočati trgovanje na svoji platformi.

Cena Bitcoina (BTC) je nedavno presegla dosedanje rekordne vrednosti in se povzpela nad 70.000 dolarjev. Zaradi tega vzpona in odobritve lastnega ETF sklada se je tudi cena Ethereuma (ETH) dvignila, cena Rippla (XRP) pa se je z najnižjih vrednosti iz leta 2022 povečala za skoraj 50%. Glavni izvršni direktor podjetja Ripple je napovedal, da je pojav novega XRP ETF neizogiben, potem ko so na Wall Streetu uspešno začeli delovati promptni Bitcoin ETF.

Medtem ko je ameriški Federal Reserve subtilno priznaa, da zlato začenja nadomeščati ameriški dolar, je soustanovitelj dolarskega stablecoina Tether (USDT) Brock Pierce povedal, da je le vprašanje časa, kdaj bo Kitajska ponovno odprla svoja vrata kriptovalutam, potem ko je njeno zatrtje leta 2021 povzročilo znaten padec cene bitcoina. Dejal je, da so na Kitajskem sicer prepovedane vse dejavnosti, povezane s kriptovalutami, vendar je le vprašanje časa, kdaj bo država sprejela kriptovalute. Pierce je poudaril, da ni vprašanje, ali se bo Kitajska odprla za kriptovalute, temveč kdaj se bo to zgodilo.

Pomembna vloga Hongkonga

Hongkong je že dolgo vrata za finančne storitve med Kitajsko in preostalim svetom. V zadnjem času je naredil korak naprej in postal vodilno kriptocentro v Aziji. S 1. junijem 2023 je Hongkong legaliziral nakup, prodajo in trgovanje s kriptovalutami za vse svoje državljane, tudi tiste iz celinske Kitajske. Ta regulativna sprememba je del širše strategije za privabljanje institucionalnih vlagateljev in omogočanje znatnega pretoka kapitala na kripto trg.

Nova hongkonška ureditev izdajanja dovoljenj zagotavlja trden regulativni okvir za borze kriptovalut in z njimi povezane dejavnosti. Cilj predpisov, ki so sicer strogi, je ustvariti varno in skladno okolje za male in institucionalne vlagatelje. Hongkonški monetarni organ (HKMA) je poudaril, da bo mesto sicer spodbujalo inovacije in razvoj ekosistema, vendar ne bo sklepalo kompromisov glede regulativnega nadzora.

Pierce je komentiral tudi regulativno okolje v Hongkongu in menil, da je ta regija v boljšem položaju kot Singapur in Japonska zaradi obsežnih povezav dobavne verige s Kitajsko. Vendar je opozoril, da so zahteve za pridobitev licence za virtualno premoženje v Hongkongu trenutno zelo stroge. Izrazil je upanje, da se bodo ti predpisi sčasoma omilili.

Kripto borza ByBit zdaj na voljo kitajskim uporabnikom

Ta teden so se pojavili dodatni znaki, da se Hongkong in Kitajska postopoma ogrevata za bitcoin in kriptovalute, saj je kripto borza Bybit s sedežem v Dubaju napovedala, da bo kitajskim državljanom, ki živijo v tujini, omogočila odpiranje računov in trgovanje s kriptovalutami.

Bybit zdaj omogoča prijavo z osebnimi dokumenti iz celinske Kitajske, vendar še vedno blokira prijave računov z naslovov IP in telefonskih številk iz celinske Kitajske. To je storjeno zaradi skladnosti s predpisi, čeprav številni kitajski vlagatelji uporabljajo VPN omrežja, da bi se izognili takšnim omejitvam. Bybitovi ukrepi so strožji v primerjavi z drugimi borzami, kot je Binance, ki je uporabnikom s celinske celine omogočala prijavo z uporabo nacionalnih osebnih dokumentov, tako da so kot lokacijo izbrali Tajvan.

Bybitovo spoštovanje predpisov je bilo pod drobnogledom po poročilu podjetja Wu Blockchain, ki je domnevalo, da bi Kitajska lahko omilila svojo strogo politiko kriptovalut. Vendar Peking poostruje nadzor nad dejavnostmi v zvezi s kriptovalutami in jih je s skupno izjavo desetih agencij na celini razglasil za nezakonite. Bybitova odločitev, da nekaterim kitajskim uporabnikom dovoli uporabo, je morda komercialno motivirana, saj želi pritegniti male vlagatelje v času bikovskega trga kriptovalut in vse večjega globalnega regulativnega nadzora. Poteza borze je skladna z njeno zavezanostjo k zagotavljanju varnih in uporabnikom prijaznih platform za kitajske izseljence in mednarodne kitajske skupnosti.

Kljub temu da je Bybit druga največja kripto borza po obsegu trgovanja, se je skupaj z drugimi borzami, povezanimi s Kitajsko, zaradi strogih predpisov v Hongkongu umaknila od želje po pridobitvi dovoljenja za delovanje v Hongkongu. Ti predpisi borzam prepovedujejo, da bi oskrbovale prebivalce celinske Kitajske. Borza si aktivno prizadeva razumeti zahteve Hongkonga za pridobitev licence, da bi v prihodnosti morda lahko služila prebivalcem tega mesta.