Ali so NFT-ji lahko okolju (bolj) prijazni?

Home » Ali so NFT-ji lahko okolju (bolj) prijazni?
nft

Eden glavnih očitkov kriptovalutam in NFT-jem je njihov ekološki vpliv. Toda uporabo okolju prijaznih, uporabno naravnanih NFT lahko ustvarjalci odprejo novo področje možnosti za vzpostavljanje povezav in delitev vrednosti.

Popularnost NFT

V zadnjih 2 letih so NFT zavladali v umetnosti, športu in popkulturi. Digitalni umetnik Beeple je na primer prodal svoj NFT kos za rekordnih 69 milijonov dolarjev, samo ime »NFT« je je postalo eno od besed leta.  Skoraj vsak dan se pojavi nov zvezdnik, ki najavi svoje zanimanje za novo tehnologijo – običajno tako, da predstavi svojo NFT kolekcijo. Od Pulp Fiction Quentina Tarantina (ki se je prodal za dober milijon dolarjev) do NFT glasbene založbe Snoop Dogga – številna znana imena se začenjajo zavedati ustvarjalne vrednosti, ki jo ponujajo NFT. Vključevanje znanih osebnosti je imelo ključno vlogo pri ozaveščanju širše javnosti o vrsti primerov uporabe NFT in naložbenem potencialu, vendar je povzročilo tudi gnev nekaterih oboževalcev.

Med navdušenjem okoli pojava NFT so se povečali pomisleki o vplivu tehnologije na okolje. V enem od pomembnih primerov je priljubljena južnokorejska fantovska skupina BTS pred nekaj meseci naletela na precejšnje nasprotovanje zaradi načrtov za predstavitev lastne kolekcije NFT. To je eden od številnih podobnih primerov, zaradi katerih so nekateri umetniki postali previdni, da bi se sami podali v nov trend.

NFT-ji so lahko okolju bolj prijazni

Mnogi ljubitelji pa ne vedo, da je mogoče ustvariti NFT na način, ki ni na škodo okolja. Številne platforme za NFT so namreč sprejele okoljsko odgovornejše metode kovanja z vključitvijo energetsko učinkovitih blockchainov, kot so Tezos, Flow, Polygon in Solana. Ti blockchaini delujejo z uporabo mehanizma soglasja, imenovanega Proof-of-stake (PoS), ki potrjuje transakcije v blockchainov, kot je denimo ustvarjanje NFT. Ta vrsta mehanizma soglasja zahteva bistveno manj energije kot mehanizem Proof-of-work (PoW), ki je bil prej prevladujoč način potrjevanja transakcij, kot bomo pojasnili v kratkem. Če vas razlika med PoS in PoW zanima bolj podrobno, si lahko preberete naš članek.

Lahko se zdi, da je vstopna ovira pri izvedbi skrbnega pregleda zaradi številnih strokovnih izrazov in napačnih informacij v zvezi z NFT prevelika. Preden umetnik vstopi na področje NFT, je treba upoštevati štiri ključne dejavnike, da bi bil čim bolj prijazen do okolja: PoW, PoS, stranske verige in ogljična nevtralnost.

NFT in proof-of-work

Okoljski pomisleki v zvezi z NFT izhajajo predvsem iz mehanizma soglasja, imenovanega proof-of-work. V bistvu deluje kot varnostna podrobnost za transakcije kriptovalut. Da bi zagotovili, da so transakcije varne in legitimne, morajo računalniki kot preverjanje rešiti poljubne matematične uganke. Računalniki, vključeni v ta postopek, potrebujejo velike količine električne energije, zato so bili nekateri zvezdniki po zagonu NFT na verigah PoW deležni odpora skupnosti.

NFT in proof-of-stake

Na srečo vsi blockchaini ne zahtevajo PoW in – v nasprotju s splošnim napačnim prepričanjem – se lahko NFT kujejo na okolju prijazen način. Tu proof-of-stake prepričljiva rešitev. V nasprotju z zahtevo po energetsko potratnih računalnikih, ki rešujejo uganke za preverjanje transakcij, PoS od posameznikov preprosto zahteva, da zastavijo svoje kriptovalute, da bi sodelovali pri potrjevanju transakcij in si prislužili nagrade.

Kot smo že omenili, so med priljubljenimi verigami PoS tudi Tezos, Flow, Solana in Polygon. Zlasti Tezos je pritegnil veliko pozornosti zaradi nizke porabe energije – za lažjo primerjavo, 50 milijonov transakcij na Tezosu povzroči emisije ogljika le 17 svetovnih državljanov.

Poleg tega bo eden od vodilnih blockchainov v ekosistemu NFT, Ethereum, kmalu prešel s sistema PoW na sistem PoS. Po navedbah fundacije Ethereum bo prihajajoči prehod omrežja s PoW na PoS, ki naj bi se zgodil to jesen, omogočil, da bo omrežje postalo približno 2000x energetsko učinkovitejše in zmanjšalo skupno porabo energije za 99,95 %.

Stranske verige in rešitve 2. plasti (layer 2)

Druga možnost, kako se izogniti preveliki porabi energije pri PoW, so stranske verige, ki so neodvisne verige blokov in delujejo vzporedno z glavnimi blockchaini, kot sta Solana ali Ethereum. Ta neodvisnost stranskim verigam omogoča, da sprejmejo lastna pravila v zvezi s transakcijami, varnostjo in upravljanjem. Ker se stranskim verigam pri preverjanju transakcij ni treba zanašati na porazdeljeno omrežje računalnikov, se njihov ogljični odtis močno zmanjša.

Odličen primer priljubljene stranske verige na področju NFT je Polygon. Pomembno je, da je tudi Polygon rešitev drugega sloja ali protokol tretje osebe, ki podpira glavno verigo Ethereum z izboljšanjem hitrosti transakcij in učinkovitosti »plina« (stroškov transakcij). Skupnostno upravljanje, ki ga ponujajo številne od teh stranskih verig, je še posebej dobro usklajeno z ustvarjalci in razvijalci, ki s svojimi oboževalci skušajo zgraditi vzajemno koristno gospodarstvo, zaradi česar so stranske verige privlačna možnost za tiste, ki vstopajo v prostor kriptovalut.

Ogljična nevtralnost

Ne glede na to, ali projekt uporablja PoW, PoS ali stranske verige, je pomembno, da priznava in ohranja odgovornost za svoj ogljični odtis. Projekti si lahko na različne načine prizadevajo za doseganje ogljične nevtralnosti, na primer z izvajanjem kompenzacij ogljika prek povezovanja s projekti odstranjevanja ogljika. Vzemimo na primer integracijo podjetja Rarible s priljubljeno tržnico za odstranjevanje ogljika Nori v začetku letošnjega leta, ki vsakomur omogoča kompenzacijo ogljičnega odtisa za večino ethereumovih NFT, ki so na seznamu Rarible.

Ob upoštevanju teh dejavnikov je pomembno, da umetniki skrbno preverijo, ali se odločajo za sodelovanje z NFT tržnicami in projekti, ki podpirajo njihove vrednote. Nekateri so NFT označili kot sredstvo za pridobivanje denarja brez občutka za okolje, vendar ta opredelitev napačno prikazuje namere futuristov in inovatorjev Web3, ki stojijo za to tehnologijo in so usmerjeni v skupnost. S sprejetjem okolju prijaznih in uporabno naravnanih NFT lahko umetniki odprejo novo področje možnosti za vzpostavljanje povezav in deljenje vrednosti s svojimi oboževalci.

Dodaj odgovor