Analitiki: Naslednja v vrsti za ETF sta Solana (SOL) in Ripple (XRP)

Home » Analitiki: Naslednja v vrsti za ETF sta Solana (SOL) in Ripple (XRP)

Solana ETF in XRP ETF že naslednje leto? Kripto analitiki pravijo, da ja.

Letos smo doživeli dva pomembna mejnika v sprejemanju kriptovalut: Marca smo dobili odobritev Bitcoin ETF, maja pa še Ethereum ETF. In zdaj se poraja vprašanje, kateri so naslednji kandidati za ETF. Poglejmo, kakšne možnosti imata Solana (SOL) in Ripple (XRP).

1. Solana (SOL) ETF

Solana (SOL) je hitro postala pomemben igralec na področju veriženja blokov, predvsem zaradi svojih hitrih in poceni transakcij v primerjavi z Ethereumom in odličnemu ekosistemu za memecoine. Solana uporablja kombinacijo mehanizmov konsenza proof-of-history (PoH) in delegiranega proof-of-stake (DPoS), kar ji omogoča obdelavo več tisoč transakcij na sekundo (TPS) z minimalnimi pristojbinami. Kot taka ponuja odličen ekosistem za memecoine, kot smo mu tudi priča trenutno.

Leta 2024 Solana še naprej izboljšuje svojo tehnološko infrastrukturo z več ključnimi novostmi. Pomemben napredek je uvedba razširitev žetonov, ki vključujejo funkcije, kot so zaupni prenosi in metapodatkovni kazalniki. Z večanjem zaupanja in ugleda se tudi povečuje interes institucij za SOL. Večja podjetja lahko zdaj namestijo vozlišča Solana z minimalnim naporom z uporabo načrtov AWS, podatki Solana pa so dostopni v aplikaciji BigQuery od Google Cloud.

Cena SOL in adopcija

V začetku leta 2024 bo Solana po tržni kapitalizaciji četrta največja kriptovaluta, k čemur bosta pripomogla njena dobra učinkovitost in uporabniku prijazna platforma. Cena SOL v času pisanja tega članka znaša neverjetnih 177 dolarjev, kar je blizu rekordne vrednosti. To je še posebej impresivno glede na to, da je v medvedjem primežu kripto trga po propadu borze FTX cena SOL padla celo na 9 dolarjev.

Potem so tu še drugi dejavniki, ki utrjujejo pozicijo SOL kot enega glavnih kandidatov za ETF. Ekosistem Solana se hitro širi, vse več decentraliziranih aplikacij (dApps), DeFi projektov in NFT platform pa se za Solano odloča zaradi njene učinkovitosti in skalabilnosti. Ključni primeri uporabe vključujejo vzpostavitev decentraliziranih borz, blockchain gaming partnerstva in izvajanje Solana Pay, plačilnega okvira, ki trgovcem omogoča sprejemanje plačil v stablecoinih.

2. Ripple (XRP) ETF

Ripple z lastno kriptovaluto XRP izstopa zaradi svoje edinstvene osredotočenosti na čezmejna plačila in finančno vključenost. Eden od glavnih tehnoloških napredkov, ki podpira Ripplov primer za ETF, je njegova knjiga XRPLedger (XRPL), ki je doživela pomembne nadgradnje. Leta 2024 je Ripple predstavil XLS-30, avtomatiziranega vzdrževalca trga (AMM), ki povečuje likvidnost na verigi in poenostavlja delovanje decentralizirane borze (DEX).

Poleg tega Ripple aktivno povezuje svoj XRPL z drugimi platformami, kot je Axelar, da bi razvijalcem omogočil delo s pametnimi pogodbami in decentraliziranimi aplikacijami v več kot 55 verigah blokov. Ta raven interoperabilnosti postavlja XRPL kot vodilno platformo veriženja blokov, ki lahko podpira široko paleto finančnih dejavnosti, od decentraliziranih finančnih aplikacij (DeFi) do tradicionalnih bančnih rešitev.

Cena XRP in adopcija

Kar se tiče cene, je XRP zaradi regulativnih pritiskov potegnil »takratko«. Tožba SEC proti Ripplu, ki se osredotoča na vprašanje, ali je treba XRP uvrstiti med vrednostne papirje, je predstavljala veliko oviro in je zagotovo vplivala na to, da se med 2021 bull runom cena XRP ni dvignila do novih rekordov.

Vendar pa je bil pomemben razvoj dogodkov v tej pravni bitki naklonjen podjetju Ripple. Sodnica Analisa Torres je v ključni sodbi odločila, da prodaja XRP prek borz ne izpolnjuje meril za transakcije z vrednostnimi papirji v skladu s testom Howey, s čimer je zagotovila določeno stopnjo regulativne jasnosti, ki koristi tržnemu položaju XRP.

V prvem četrtletju leta 2024 je XRP na večjih kripto borzah, kot so Binance, Coinbase in Bitstamp, doživel velik obseg trgovanja, kar je bilo posledica močne tržne dejavnosti in zaupanja vlagateljev v dolgoročni potencial Rippla. Cena XRP je pokazala bikovski trend, saj se je vrednost znatno povečala zaradi dejavnosti kitov in pozitivnega razpoloženja vlagateljev.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Z odobritvijo ključne vloge za ETH ETF vodilni v panogi ugibajo, da bi lahko bila naslednja kandidata Solana (SOL) ali Ripplov XRP, vendar šele leta 2025. Družba Standard Chartered meni, da se bo pozornost trga za status ETF preusmerila na te kriptovalute, vendar bosta Bitcoin in Ethereum še naprej prevladovala. Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo je odobrila obrazce 19b-4, kar je korak k uvedbi ETF za promptni ether, vendar pa odobritev dokumenta S-1 še ni bila odobrena. Strokovnjaki ugotavljajo, da je Solana, ki je po tržni kapitalizaciji tretja največja kriptovaluta za bitcoinom in etherjem, zaradi podobnosti z etherjem logična izbira za prihodnji ETF.

Top kripto borze 2024:

Registriraj se

hitro in enostavno

Kupuj, trguj in vlagaj!

4.8

Registriraj se in prejmi do:

700 USDT

omejen čas!

4.8

Registriraj se in prejmi do:

100 USDT popusta

za trgovanje

4.8

Registriraj se in prejmi:

$25 v BTC

darila!

4.8