Apple namerava v novi iPhone vgraditi ChatGPT!

Home » Apple namerava v novi iPhone vgraditi ChatGPT!

Vse kaže, da se je Apple namesto za Google odločil za OpenAI, da bi s ChatGPT podprl prihajajoče funkcije iPhona na iOS 18.

Po pogovorih tako z OpenAI kot Googlom o njunih modelih umetne inteligence se Apple približuje dogovoru o sodelovanju z OpenAI in uporabi ChatGPT za prihodnje funkcije iPhona, poroča Bloomberg. Delovanje obeh podjetij lahko pričakujemo že prihodnji mesec na Applovi konferenci WWDC (Worldwide Developers Conference). Po poročanju Bloomberga je Apple najprej obnovil pogovore z OpenAI, da bi tehnologijo zagonskega podjetja uporabil za nove funkcije umetne inteligence, ki bodo na voljo v prihodnjih telefonih iPhone, zdaj pa se približuje uradnemu partnerstvu.

Napoved je bila objavljena po tem, ko je družba OpenAI razkrila, da bo ta ponedeljek, le dan pred dogodkom Google I/O, predstavila nove funkcije za ChatGPT. Po prejšnjih poročilih agencije Bloomberg so pogovori med podjetjem za umetno inteligenco, ki ga podpira Microsoft, in podjetjem Apple močno napredovali, kar kaže, da pogovori o sodelovanju potekajo že nekaj časa. Čeprav se Apple ponaša z veliko ekipo raziskovalcev, ki se ukvarja z razvojem lastnih modelov umetne inteligence, se zdi, da ti morda še niso povsem pripravljeni za pozornost. Zato podjetje aktivno išče zunanjo pomoč.

Prihaja iOS 18, ki bo bistveno »pametnejši«

Pred nami je skorajšnja predstavitev sistema iOS 18, ki naj bi bila napovedana na konferenci WWDC 10. junija. Ker je Apple vse bližje sklenitvi dogovora z organizacijo OpenAI, obstaja možnost za vključitev znanih funkcij ChatGPT v pomembne funkcije iOS, kot so iMessage, FaceTime in vseprisotna Siri.

Tukaj velja omeniti, da je bil ChatGPT na iPhonu predstavljen približno dva meseca pred prihodom na Android. Apple uradno ni napovedal nobenih funkcij umetne inteligence za iPhone, če pa si ogledate telefona Pixel 8 Pro ali Galaxy S24, si lahko predstavljate, kakšne bi lahko bile nove funkcije: urejanje fotografij z generativno umetno inteligenco, prepisovanje glasovnih zapiskov, povzemanje spletnih strani, generiranje besedil, ozadja po meri itd.

Podrobnosti o tem, v katerih modelih iPhonov bo nova umetna inteligenca na voljo, še ni, a če bo Apple sledil svojim konkurentom, bodo funkcije verjetno debitirale v najnovejšem paradnem konju in se počasi širile na druge modele.

Pri Bloombergu dodajajo, da se Apple še ni dokončno odločil: morda bo sodeloval z Googlom, OpenAI ali pa z obema podjetjema. Gotovo pa je, da bo iOS 18 zelo osredotočen na umetno inteligenco. Apple je to že potrdil. Pričakujemo lahko, da bo iOS 18 vseboval tudi nekakšno »lokalno« umetno inteligenco, ki bo temeljila na napravi. Apple je že pokazal nekaj novih velikih jezikovnih modelov (LLM), ki so dovolj majhni, da jih je mogoče shraniti in zagnati s pametnega telefona.