Apple razvija domače robote, ki vam bodo pomagali pri opravilih

Home » Apple razvija domače robote, ki vam bodo pomagali pri opravilih

Vse kaže, da je Apple je opustil ambiciozni projekt samovozečih avtomobilov in se usmeril v drugo vejo prihodnosti – domači roboti.

Apple v začetni fazi preučuje možnost izdelave domačih robotov z umetno inteligenco, kar se zdi, da si prizadeva ustvariti »naslednjo veliko stvar«, potem ko je v začetku leta opustil projekt samovozečega avtomobila, znanega kot Project Titan.

Projekt Titan, ki se je začel leta 2014, je bil eden najbolj ambicioznih Applovih projektov, saj je podjetje v desetih letih vanj vložilo vsaj 10 milijard dolarjev. V okviru projekta je Apple že januarja 2018 v Kaliforniji registriral samovozeča vozila, se pogajal z avtomobilskimi velikani, kot so BMW, Mercedes in Hyundai, ter v nekem trenutku zaposloval do 5000 delavcev, ki so se ukvarjali s programsko opremo za avtonomno vožnjo. Kljub tem prizadevanjem je projekt naletel na več neuspehov, vključno z neuspešnimi partnerstvi, odpuščanji in tehnološkimi ovirami, kar je na koncu privedlo do njegove prekinitve v začetku letošnjega leta.

Neuspešna konkurenca Tesli in ChatGPT

Apple se v zadnjem času srečuje s kar nekaj problemi:

  1. Applov podvig v avtomobilski industriji je veljal za neposreden izziv Tesli in poskus pridobitve deleža na donosnem avtomobilskem trgu. Ker so se na področje električnih vozil usmerili tudi sodobniki iz Silicijeve doline, kot je Google, je Apple želel izkoristiti svoje strokovno znanje na področju oblikovanja, programske opreme in uporabniške izkušnje, da bi revolucionarno spremenil osebni prevoz. Vendar je bilo spoznanje, da je doseganje popolne avtonomije bolj zapleteno in polno regulativnih, tehnoloških in varnostnih izzivov, kot je bilo pričakovano, skupaj z nezmožnostjo projekta, da bi izpolnil Applova pričakovanja glede dobičkonosnosti, razlog za njegovo ukinitev.
  • Od začetka leta 2024 se Apple sooča z upadanjem prodaje iPhonov na Kitajskem, skoraj 2 milijardi dolarjev kazni s strani EU in protimonopolno tožbo ameriškega ministrstva za pravosodje.
  • Ko se je podjetje končno podalo na področje umetne inteligence, pa je bil kritizirano, da zaostaja za konkurenti kot so OpenAI (ChatGPT), Microsoft (Copilot AI) in Google (upokojeni Bard in nato Gemini), ki so izdala klepetalne robote.

Toda konec projekta Apple Car ne pomeni, da so bila prizadevanja zaman. Razvite tehnologije in pridobljene izkušnje naj bi bilo mogoče prenesti tudi na druga področja, vključno z umetno inteligenco, na katero se Apple že osredotoča. Poročila kažejo, da bo na stotine zaposlenih, ki so prej delali na projektu Titan, zdaj preusmerjenih v oddelke, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco in tudi z robotiko za osebne domove.

Svojo srečo želijo obrniti z domačimi roboti

Stava na domače robote, ki so nekakšni osebni asistenti, je lahko poskus, da bi Apple sčasoma ponovno pridobil svoj zagon za nove izdelke. Podjetje naj bi robotiko začelo raziskovati leta 2019.

Čeprav je ta projekt še vedno v zelo zgodnji fazi, so že začeli delati na mobilnem robotu, ki lahko sledi uporabnikom po njihovem domu, in že razvili namizno napravo, ki s pomočjo robota premika zaslon. V ozadju slednjega je zamisel o napravi, ki lahko posnema gibanje glave in se lahko prilepi na posamezno osebo v skupini, predvidoma za boljšo izkušnjo video klicev. Ker naj bi se ti roboti lahko premikali sami, podjetje preučuje tudi uporabo algoritmov za navigacijo. Na podlagi poročila je za njihov razvoj odgovorna Applova skupina za domače naprave, ekipi pa se je pridružil vsaj en inženir, ki je sodeloval pri ukinjeni pobudi za električna vozila.

Vendar pa roboti niso podobni telefonom v smislu, da jih ljudje dandanes potrebujejo v svojem življenju. Apple očitno skrbi, ali bi ljudje za robote, ki jih ima v mislih, plačali previsoko ceno, vodstvo pa se še vedno ne more dogovoriti, ali naj podjetje nadaljuje z delom na teh projektih. Pojavila so se poročila, da je Apple morda prodal svoj električni avtomobil za 100.000 dolarjev – če to drži, je imel večji potencial za povečanje prihodkov podjetja. Vendar je Apple Car zdaj izpadel iz igre, podjetje pa naj bi se v celoti osredotočilo na Vision Pro in nove izdelke za dom, ki vključujejo tudi napravo za domače vozlišče z zaslonom, ki spominja na iPad. Seveda lahko Apple še vedno opusti te projekte in poišče druge razrede izdelkov, v katere bi lahko investiral, če bi ugotovil, da bi lahko v prihodnosti prinesli več denarja.

Zaenkrat le pobuda

Ni še jasno, ali bodo Applovi roboti prišli do potrošnikov. Toda zdi se, da je Apple že postavil nekaj temeljev. Vsaj en inženir, ki je bil prej v ekipi za strojno opremo projekta avtomobila, je bil po poročanju Bloomberga premeščen v oddelek za dom in robotiko. Viri prav tako pravijo, da bi SafetyOS, operacijski sistem, ki bi avtomobilu zagotovil samovozeče zmogljivosti, tehnično lahko ponovno uporabili za robote.

No, na koncu je treba priznati, da domača robotika ni nič novega. Roomba je na primer priljubljen avtonomni sesalnik, ki ga je ustvaril iRobot in ga je Amazon leta 2022 poskušal kupiti. Pametni zvočniki in termostati so prav tako pogosti v domovih ljudi.