Apple WWDC 2024: 10 najbolj osupljivih razkritij z Applove konference

Home » Apple WWDC 2024: 10 najbolj osupljivih razkritij z Applove konference
apple intelligence

Zaključila se vroča konferenca Apple WWDC 2024, ki je v ospredje postavila – tako je, umetno inteligenco. Integracija s ChatGPT, kalkulator v beležki, samodejni izračuni matematičnih nalog na podlagi skice, in še več -, poglejmo najbolj fascinantna razkritja, ki jih lahko pričakujemo od Appla.

Končala se je konferenca Worldwide Developers Conference podjetja Apple, ki je imelo veliko za povedati. Prvič smo si lahko ogledali funkcije umetne inteligence, ki prihajajo v Applove naprave, in nekaj pomembnih posodobitev operacijskih sistemov podjetja. Med drugim je novost tudi ta, da bo prihajajoči iOS 18 na voljo tudi v slovenščini.

Apple je na konferenci predstavil nov nabor funkcij umetne inteligence za telefone iPhone, računalnike Mac in druge naprave. Posodobitev, ki bo predstavljena pozneje letos, obljublja bolj pogovorno Siri, personalizirane »genmoji«, ki jih ustvarja umetna inteligenca, in dostop do GPT-4o, ki Siri omogoča uporabo klepetalnega robota OpenAI za obdelavo zapletenih zahtev.

Če niste uspeli spremljati predstavitve v živo, pa smo mi zbrali vse najpomembnejše napovedi in razkritja, ki si jih lahko ogledate spodaj.

1. Prihaja AI nadgradnja pod skupnim imenom »Apple Intelligence«

Ker skoraj vsa velika tehnološka podjetja podpirajo razmah umetne inteligence, ni presenetljivo, da Apple končno uvaja svoj sistem umetne inteligence. »Apple Intelligence« je nov osebni sistem inteligence, ki je zasnovan tako, da v iPhone, iPad in Mac vgrajuje zmogljive generativne modele. Ta integracija omogoča številne nove funkcije v Applovih lastnih aplikacijah, vključno z generiranjem slik in povzemanjem besedil.

Apple Intelligence daje prednost varnosti in samodejno določi, ali naj se za izpolnjevanje zahtevkov uporabi obdelava v napravi ali povezava z Applovim zasebnim strežnikom za računalništvo v oblaku. Sistem bo brezplačno na voljo v iPhonu 15 Pro ter iPadih in računalnikih Mac s čipom M1 ali novejšim.

Apple Intelligence želi izboljšati uporabniško izkušnjo z zagotavljanjem bolj prilagojenih in intuitivnih interakcij. Ključne funkcije vključujejo:

 • Pametni povzetki: Povzetek vsebine v brskalniku Safari in drugih aplikacijah.
 • Urejanje fotografij in videoposnetkov: Izvajajte zapleteno urejanje s pisnimi ali govorjenimi ukazi.
 • Ustvarjanje emotikonov po meri: Ustvarite emojije na podlagi opisov uporabnika.
 • Izboljšane funkcije kodiranja v programu Xcode: Pomoč razvijalcem z orodji za kodiranje, ki jih poganja umetna inteligenca.

Apple je napovedal, da bodo njegove funkcije umetne inteligence opravljale naloge v aplikacijah, upravljale obvestila, samodejno ustvarjale besedilo ter povzemale vsebino v pošti in drugih aplikacijah. Podobno kot pri drugih orodjih za pisanje z umetno inteligenco lahko s pozivom prilagodite ton svojega pisanja. Poleg tega se lahko Applova umetna inteligenca sklicuje na eno aplikacijo, da izvede dejanja v drugi, na primer predvaja podcast, ki vam ga je poslal partner.

2. Siri bo z AI postala še pametnejša

Slavna Applova virtualna pomočnica Siri je bila z vključitvijo naprednih zmožnosti umetne inteligence precej nadgrajena. Ta izboljšava je del Applove širše strategije umetne inteligence, ki je bila razkrita na konferenci WWDC 2024. Nova in izboljšana Siri zdaj vključuje funkcije, ki jih poganja ChatGPT, zahvaljujoč partnerstvu z OpenAI.

Apple pravi, da ima Siri, ko jo pokličete, “zavedanje na zaslonu”, kar pomeni, da lahko razume, kaj sprašujete, in sčasoma ukrepa z vsebino uporabnikov v več aplikacijah. Podjetje pravi, da bo to delovalo tako v aplikacijah družbe Apple kot tudi v aplikacijah tretjih oseb. Poleg tega boste lahko Siri tudi pisali, ne le govorili.

Siri z izboljšano umetno inteligenco lahko:

 • Odgovarja na kompleksne poizvedbe in tako zagotovi podrobnejše in kontekstualno ustrezne odgovore.
 • Sestavlja besedila in e-poštna sporočila z izboljšano obdelavo naravnega jezika in tako pomaga pri pisanju sporočil.
 • Ustvarja slike: Ustvarjajte vizualne slike na podlagi uporabniških opisov.
 • Izboljšani glasovni ukazi: Izvajajte zahtevnejša opravila z glasom in tako izboljšajte splošno izkušnjo interakcije z uporabnikom.

3. Matematični kalkulator v realnem času na iPadu

Ena od najbolj presunljivih napovedi je bila uvedba funkcije »Math Notes«v novi aplikaciji Kalkulator za iPad. Ta težko dodatek spremeni iPad v zmogljivo matematično orodje, še posebej koristno za študente, inženirje in strokovnjake, ki pogosto delajo z zapletenimi izračuni. Matematični zapiski v iPadOS 18 lahko namesto vas rešijo vaše ročno napisane enačbe.

To se zgodi z uporabo svinčnika Apple Pencil. Aplikacija prepozna ročno napisane enačbe in jih reši v realnem času ter takoj prikaže rezultate. Ta funkcija odpravlja potrebo po preklapljanju med aplikacijami ali ročnem vnašanju izračunov, kar znatno poenostavi potek dela. Poleg tega aplikacija podpira spremenljivke, kar uporabnikom omogoča ustvarjanje dinamičnih grafov, ki se posodabljajo ob spreminjanju spremenljivk. Nočna mora za profesorje matematike, kajne?

Poleg tega ta funkcija ni omejena na aplikacijo Kalkulator. Povezuje se tudi z aplikacijo Notes in uporabnikom omogoča, da zapletene enačbe in izračune vstavijo neposredno v svoje zapiske.

4. Integracija s ChatGPT

Apple je na konferenci predstavil tudi prelomno partnerstvo z OpenAI, ki prinaša ChatGPT v sisteme iOS 18, iPadOS 18 in macOS Sequoia. To sodelovanje pomeni pomemben premik v Applovi strategiji umetne inteligence, saj so zmogljive zmogljivosti generativne umetne inteligence vgrajene neposredno v njegove naprave. S to integracijo lahko uporabniki zdaj uporabljajo ChatGPT prek Siri in različnih orodij za pisanje v napravah Apple. Ta izboljšava omogoča bolj izpopolnjene interakcije, kot so npr:

 • Odgovarjanje na kompleksne poizvedbe: Uporabniki lahko zastavijo podrobna vprašanja in prejmejo izčrpne odgovore.
 • Sestavljanje besedil in e-poštnih sporočil: Umetna inteligenca lahko z izboljšanim razumevanjem naravnega jezika pomaga pri pisanju e-poštnih sporočil, sporočil in drugih pisnih vsebin.
 • Ustvarjanje slik in emojijev: Uporabniki lahko opišejo želene slike ali emojije, umetna inteligenca pa jih bo ustvarila na podlagi teh opisov.

Elon Musk zelo kritičen do partnerstva z OpenAI

Partnerstvo z OpenAI pa ni bilo brez polemik. Skrbi glede zasebnosti in varnosti podatkov so bile izražene, zlasti s strani Elona Muska. Muska skrbi predvsem možnost zlorabe podatkov. Boji se, da bi vključitev ChatGPT v Applov ekosistem lahko povzročila večje tveganje, da tretje osebe dostopajo do podatkov uporabnikov in jih izkoriščajo. Musk je celo zagrozil, da bo prepovedal uporabo naprav Apple v svojih podjetjih, če bo integracija potekala brez ustreznih zaščitnih ukrepov za zaščito zasebnosti uporabnikov.

Kljub Muskovim kritikam je Apple uporabnikom zagotovil, da je še naprej zavezan ohranjanju strogih standardov zasebnosti. Podjetje poudarja, da partnerstvo z OpenAI ne bo ogrozilo varnosti podatkov uporabnikov in da bodo vzpostavljeni ukrepi za zagotavljanje varstva podatkov. Cilj te integracije je izboljšati uporabniško izkušnjo z izkoriščanjem naprednih zmogljivosti umetne inteligence, hkrati pa ohraniti visoke standarde zasebnosti, pravijo pri Applu.

5. »Genmoji«

Ena od najbolj napovedanih inovativnih funkcij, ki bo razveselila predvsem generacijo Z,  je »Genmoji«. Ta nova funkcija uporabnikom omogoča, da ustvarijo emojije po meri s pomočjo besedilnih opisov, ki jih poganja umetna inteligenca. Genmoji lahko oživi vašo domišljijo, ne glede na to, ali želite emotikon mačke s klobukom ali plešočega robota. Ta funkcija izkorišča napredno tehnologijo umetne inteligence za ustvarjanje teh edinstvenih emojijev v realnem času.

6. Animacija svetilke

Še ena zabavna in resnici na ljubo kar uporabna funkcija, uvedena v iOS 18, je nova animacija svetilke. Ko uporabniki aktivirajo svetilko v nadzornem središču ali na zaklenjenem zaslonu, se zdaj prikaže dinamična animacija, ki vizualno predstavlja vklop svetilke. Ta majhna, a prijetna izboljšava doda uporabniškemu vmesniku iPhona malo elegance in sodobnosti, zaradi česar postanejo rutinska dejanja bolj zanimiva.

Poleg animacije svetilke iOS 18 prinaša tudi prilagodljive postavitve domačega zaslona, ki uporabnikom omogočajo namestitev ikon in gradnikov kjer koli na zaslonu, ter nove animacije v aplikaciji Sporočila, ki jih je mogoče uporabiti za vsako besedo posebej.

7. Funkcije za ustvarjanje slik

V iOS 18 prihaja nova funkcija za ustvarjanje slik, imenovana Image Playground. Apple pravi, da bo ta funkcija delovala v več aplikacijah in bo imela tudi samostojno aplikacijo z istim imenom. Razvijalci bodo imeli dostop do vmesnika API, s katerim bodo lahko Image Playground vključili v svoje naprave.

Apple z možnostmi umetne inteligence izboljšuje tudi aplikacijo Photos. Medtem ko lahko v svoji fototeki že iščete predmete, namerava Apple to funkcijo še izboljšati in omogočiti iskanje določenih dejavnosti, kot je na primer oseba, ki dela kolebnice. Poleg tega je Apple dodal funkcije, podobne Googlovemu Magic Eraser, vključno z možnostjo odstranitve osebe s fotografije.

8. Mac in »zrcaljenje« iPhona

Apple je v sistemu macOS Sequoia predstavil zanimivo novo funkcijo: zrcaljenje iPhona. Ta funkcija uporabnikom omogoča zrcaljenje zaslonov iPhona neposredno na njihovem Macu, kar omogoča nemoten dostop in nadzor nad aplikacijami iPhona z uporabo tipkovnice in trackpada Maca. Ta funkcija je del Applovega paketa Continuity, ki izboljšuje interoperabilnost med napravami iOS in macOS.

S funkcijo zrcaljenja iPhone Mirroring lahko uporabniki hitro preverjajo obvestila, sodelujejo z aplikacijami družabnih omrežij in celo vlečejo in spuščajo datoteke med iPhonom in Macom, pri čemer ne potrebujejo AirDrop ali aplikacije Files. Ta integracija naj bi poenostavila delovne postopke za uporabnike, ki uporabljajo obe napravi skupaj, saj bodo naloge učinkovitejše in bolj povezane.

9. Apple Intelligence v e-pošti daje prednost nujnim e-poštnim sporočilom

Ta nadgradnja uporablja napredne algoritme umetne inteligence za samodejno določanje prednosti nujnih e-poštnih sporočil, tako da so ta prikazana na vrhu uporabnikovega poštnega predala. Namen te funkcionalnosti je pomagati uporabnikom pri učinkovitejšem upravljanju elektronske pošte z izpostavljanjem pomembnih sporočil in zmanjšanjem tveganja, da bi zamudili ključna sporočila.

Aplikacija Pošta bo na podlagi analize konteksta in vsebine določila nujnost e-poštnih sporočil in jih ustrezno razvrstila. Te izboljšave bodo na voljo v operacijskih sistemih iOS 18, iPadOS 18 in macOS Sequoia.

10. iPhone je v iOS 18 občutno bolj prilagodljiv

Poleg napredka na področju umetne inteligence Apple v sistemu iOS 18 uvaja tudi bolj prilagodljivo nadzorno središče. Uporabniki bodo lahko tudi prosto postavljali ikone aplikacij na domači zaslon. Posodobitev bo vključevala možnost zaklepanja določenih aplikacij, kar bo zagotovilo, da bodo ostale nedostopne drugim, ko boste predali svoj telefon.

Druge pomembne spremembe vključujejo prenovljeno aplikacijo Fotografije in nov igralni način za iPhone, ki zmanjša dejavnost v ozadju in tako izboljša igranje.

iPhone bo prav tako dobil težko pričakovano podporo RCS

Po lanski napovedi je Apple potrdil, da bo podpora za RCS vključena v sistem iOS 18, vendar dodatnih podrobnosti ni navedel.

Tudi iMessage bo deležen več nadgradenj, med drugim možnosti načrtovanja besedil in podpore za pošiljanje sporočil SMS prek satelita. Poleg tega Apple uvaja barvne možnosti Tapback ter možnost krepkega, podčrtanega in poševnega tiska besedila.

11. Orodja za pisanje

Nova orodja za pisanje vključujejo funkcije, kot so pisanje, prepisovanje, popravljanje in povzemanje s pomočjo umetne inteligence. Te zmožnosti uporabnikom omogočajo lažje in natančnejše ustvarjanje, urejanje in izpopolnjevanje besedila.

Na primer, v programih Pages in Keynote lahko uporabniki zdaj uporabljajo umetno inteligenco za pripravo dokumentov, predlaganje popravkov ter izboljšanje slovnice in sloga. Pričakuje se, da bo ta integracija znatno poenostavila postopek pisanja in uporabnikom olajšala ustvarjanje dovršenih in profesionalnih dokumentov brez obsežnega ročnega urejanja. S to potezo Apple neposredno konkurira drugim orodjem za pisanje z umetno inteligenco na trgu, kot je Grammarly.

12. Zvočni prepis

Druga pomembna novost konference WWDC 2024 je uvedba naprednih možnosti za prepisovanje zvoka. Ta funkcija, vgrajena v aplikacijo Notes, uporablja Applovo umetno inteligenco za prepisovanje zvočnih posnetkov v besedilo v realnem času. Uporabniki lahko zdaj delajo glasovne zapiske ali snemajo sestanke in predavanja, aplikacija pa bo govorjene besede samodejno pretvorila v pisno besedilo.

To orodje za prepisovanje je še posebej uporabno za strokovnjake in študente, ki potrebujejo natančne in učinkovite načine za zajemanje in urejanje govorjenih informacij. Poleg tega lahko funkcija za prepisovanje povzame dolge zvočne datoteke in zagotovi jedrnat pregled, ki olajša pregled ključnih točk in ukrepov

Zaključek

Pričakovati je bilo, da bo tudi Apple s polno paro zakorakal v svet umetne inteligence, in to se je tudi zgodilo. Vse kaže, da bo novi sistem iOS 18 zares eden prelomnih posodobitev, ki bo prilagajanje uporabniku postavil na novo raven. Zanimivo pa bo spremljati, kako se bo odvila zgodba s partnerstvom z OpenAI in ali se bo Apple res držal dogovorov o varovanju zasebnosti uporabnikov. Zanimivi časi nas čakajo!

Pogosta vprašanja

Kdaj izide iOS 18?

Katere glavne funkcije Appla so bile razkrite na konferenci WWDC 2024?

Kaj je Apple Intelligence?

Katere nove možnosti prilagajanja so na voljo v iOS 18?