Argentina izvolila predsednika, ki je naklonjen Bitcoinu

Home » Argentina izvolila predsednika, ki je naklonjen Bitcoinu

Novoizvoljeni predsednik Argentine Javier Milei ima ambiciozne načrte za reformo denarne politike in je javni podpornik Bitcoina. Po novici je cena Bitcoina prebila 37.000 dolarjev.

Izvolitev Javierja Mileja za argentinskega predsednika pomeni pomemben preobrat v finančnem okolju države in pozitivno novico za Bitcoin (BTC) in s tem širši kripto trg. Ta neortodoksni politik je Bitcoin označil za “vrnitev denarja njegovemu prvotnemu ustvarjalcu – zasebnemu sektorju”. Cena Bitcoina je po njegovi zmagi prebila 37.000 dolarjev, tržna kapitalizacija celotnega kripto trga pa se je povečala za 2%.

Grayscale Research je v svojem nedavnem zapisu izpostavil potencialni vpliv novega argentinskega predsedstva na vključevanje kriptovalut v gospodarstvo te države. Poudarili so, kako bi to lahko ponudilo rešitev za kronične težave Argentine z inflacijo in finančno nestabilnostjo. V zapisu, ki je bil objavljen v ponedeljek, so opozorili na hudo hiperinflacijo cen življenjskih potrebščin, ki je narasla na 143%. Grayscale je novega predsednika, anarhokapitalista, opisal kot tistega, ki Bitcoin vidi kot bistveno orodje za boj proti neučinkovitosti in korupciji, ki sta značilni za centralizirane finančne sisteme. Poleg tega je Grayscale opozoril, da nekateri predsednikovi podporniki menijo, da je Bitcoin realna alternativa tradicionalnim gospodarskim strukturam.

Milei, ki je znan po svojih libertarnih pogledih, bo uvedel politike, ki lahko drastično spremenijo argentinski denarni sistem. Poglejmo, kaj bi to lahko pomenilo za Argentince, argentinski peso, Bitcoin in svet kriptovalut:

Vpliv na Argentince

  • Pobeg iz hiperinflacije: V Argentini se borijo s hiperinflacijo, saj je lokalna valuta v primerjavi z ameriškim dolarjem na letni ravni oslabila za več kot 100 %. Sprejetje kriptovalut ponuja način, kako se izogniti tem težavam, in zagotavlja stabilnejšo alternativo argentinskemu pesu.
  • Okrepitev gospodarske vloge: Mileijevi načrti za reformo monetarnega sistema bi lahko privedli do večje finančne neodvisnosti državljanov. Njegov predlog za prehod na bolj decentralizirano finančno strukturo, vključno s potencialno ukinitvijo argentinske centralne banke, bi lahko Argentincem omogočil večji nadzor nad svojimi financami brez neučinkovitosti in korupcije centraliziranih sistemov.

Vpliv na argentinski peso

  • Potencialna zamenjava z dolarjem: Obstajajo ugibanja, da bi lahko dolar sčasoma nadomestil peso, če bi valuta propadla zaradi tekočih gospodarskih reform ali hiperinflacije. Milejeva pro-dolarizacijska drža, po kateri velik del gospodarstva posluje v tujih valutah, bi lahko privedla do tega, da bi bil peso potisnjen na stranski tir.
  • Zakonodaja o plačilnem prometu: Zaradi načrtov za odpravo zakonov o zakonitem plačilu bodo Argentinci morda kmalu lahko zakonito opravljali transakcije v bitcoinih in stablecoinih, kar bo še dodatno zmanjšalo vlogo pesa v vsakodnevnih transakcijah.

Vpliv na Bitcoin in kriptovalute

  • Rast cene Bitcoina: Izid volitev je povzročil znatno rast cene Bitcoina, kar kaže na pozitiven odziv trga na Bitcoinu prijazno upravo. Ta skok poudarja vse večjo povezavo med političnim dogajanjem in dinamiko trga kriptovalut.
  • Dolgoročni obeti glede cene in adopcije kriptovalut: Strokovnjaki menijo, da bi lahko bilo Milejevo predsedovanje dolgoročno pozitiven dejavnik za ceno Bitcoina in kriptovalut nasploh. Če bo njegova politika spodbujala širše sprejetje Bitcoina v Argentini, bi to lahko povzročilo znatno povečanje cene in splošnega sprejetja te kriptovalute.

Vse kaže, da se zeleni znaki za prihajajoči bull run vrstijo. Predsedovanje Javierja Mileja v Argentini bi lahko bilo prelomno za svet kriptovalut. Predstavlja priložnost, da spremljamo, kako nacionalno gospodarstvo vključuje kriptovalute za spopadanje z gospodarskimi izzivi, s čimer vzpostavlja precedens za globalno sprejetje kriptovalut in finančne inovacije.