BTC in ETH sta imela šibek teden, medtem ko je se je AVAX v istem tednu povzpel za 40%.

AVAX kljubuje slabemu trendu trga …

Večina vodilnih svetovnih kriptovalut je v zadnjem tednu padla v vrednosti, vključno z Bitcoinom (padec za 3 %) in Ethereumom (za 2 %), vendar je nekaj kriptovalutam uspelo preživeti ta padec. Avalanchev AVAX se je od prejšnje sobote povzzpel za impresivnih 40 % in trguje po 115 USD, medtem ko se je LUNA povzpela za 14 % na 72 USD. “Ubijalec Ethereuma” AVAX je bil pred šestimi meseci vreden le 10 dolarjev. Od takrat je njegova cena skokovito narasla in danes predtsavlja 9. kriptovaluta po tržni kapitalizaciji.

Zakaj se AVAX tako dobro drži?

AVAX

Za ta vzpon lahko sumimo dva dejavnika: dodatek USDC, ki je v torek, 14. decembra 2021, dosegel 10,5% rast. USDC je stablecoin, ki ga je izdal Circle in se bo uporabljal na Avalanchevi verigi blokov za hitra in poceni nakazila. Avalanche je sedma veriga blokov, ki podpira USDC.

Avalanche je v zadnjem času pritegnil pozornost institucij. Podjetje Bitgo, ki se ukvarja s skrbništvom kriptovalut, je nedavno napovedalo, da bo AVAX uvrstilo na borzo. Kot posledica je 16. decembra 2021 dosegel dvotedensko najvišjo vrednost 106,11 USD. BitGo institucionalnim vlagateljem zagotavlja likvidnost, skrbništvo in varnost. Cena je nato padla, nato pa se je v petek, 17. decembra 2021, po objavi na Twitterju, da bo Avalanche sodeloval s pospeševalnikom Web 3.0 DeFi Alliance, ponovno zvišala. Po podatkih CoinGecko je Avalanche nedavno, 23. novembra 2021, dosegel rekordno vrednost 144,96 USD. Avalanche je združljiv tudi z Ethereumovimi pametnimi pogodbami.

Institucionalni interes

Zanimanje institucij za prebojno blockchain tehnologijo podjetja Avalanche se vztrajno povečuje. Svetovalno podjetje Deloitte je objavilo načrte za uporabo tristopenjskega omrežja veriženja blokov Avalanche za vzpostavitev platforme v oblaku za upravljanje nesreč. Analitik banke Bank Of America je prepričan, da je lahko Avalanche resen konkurent Ethereumu. Podjetje Ava Labs je bilo izbrano za sodelovanje v pobudi Mastercard Start Path Crypto, katere namen je razširiti primere uporabe veriženja blokov. Družba Avalanche je 16. septembra 2021 pridobila tudi 230 milijonov dolarjev institucionalnih naložb, ki sta jih izvedli družbi Polychain in Three Arrows Capital. Ta napoved je bila objavljena 9. decembra 2021. AVAX je v tednu od 15. decembra 2021 kotiral tudi na borzi FTX in na Coinbase v Združenem kraljestvu.

Avalanche in njegova vrednost

Tristopenjski blockchain Avalanche poskuša poosebljati decentralizacijo, varnost in hitrost hkrati. Avalanche je pridobil sloves vroče destinacije za decentralizirane projekte, saj je bilo v zadnjih 15 mesecih na njegovi verigi blokov aktivnih 364 projektov. Skupna vrednost, zaklenjena v sistemu DeFi, zdaj že presega 11 milijard dolarjev. Tržna kapitalizacija AVAX-a znaša približno 28 milijard dolarjev. V začetku letošnjega leta je Avalanche prehitel Dogecoin in Shiba Inu ter se prebil med 10 največjih kriptovalut po tržni kapitalizaciji. Avalanchev mehanizem za potrjevanje dokazov o deležu (proof-of-stake) je energetsko manj potraten kot druge verige blokov z dokazom o delu (proof-of-work blockchains).

Dodaj odgovor