Axie Infinity: Najbolj igrana blockchain igra na svetu

Home » Axie Infinity: Najbolj igrana blockchain igra na svetu
Axie Infinity

Blockchain igre so nov trend. Kupujte NFT, bojujte se, vzgajajte čudovite pošasti, za nameček pa še zaslužite. To je osnovni koncept igre Axie Infinity, trenutno najbolj vroče play-to-earn igre na trgu. Poglejmo si, kako deluje in v čem je njen čar, s katerim je očarala na milijone igralcev po vsem svetu.

Najbrž se vsi spomnimo igre World of Warcraft, ki je veljala za najbolj priljubljeno spletno igro MMO vseh časov. Na igro Axie Infinity lahko gledamo kot na njenega blockchain bratranca, le da so zbirateljski predmeti zamenjani z nezamenljivimi žetoni (NFT), namesto fiktivnega zlata pa igralci služijo kriptovaluto. Igralci za igranje potrebujejo digitalne hišne ljubljenčke, znane kot Axieji, v obliki NFT. Te prikupne pošasti, podobne Pokemonom, se bodo v digitalni areni pomerjale med seboj.

Začeti z igro ni tako enostavno ali poceni, poleg tega je potrebna veliko večja začetna naložba kot pri povprečni igri za PlayStation ali Xbox. Dobra stran pa je, da ste lastniki svojih žetonov Axie NFT in jih lahko preprodajate, poleg tega pa vas “play-to-earn” pristop nagrajuje s kriptožetoni, ki jih lahko seveda tudi zamenjate za denar. In ravno možnost zaslužka za prav vsakega igralce (ne glede na rang) je bistvena razlika z ostalimi igrami. Številni igralci, predvsem iz držav v razvoju, služijo kruh z igranjem Axie Infinity. Je v tem prihodnost? Spustimo se v svet Axie Infinity in preverimo.

Axie Infinity: Zgodovina

Razvoj igre se je začel v začetku leta 2018, ko so Trung Thanh Nguyen, Aleksander Leonard Larsen in Jeffrey Zirlin soustanovili igralni studio Sky Mavis v Ho Chi Minh Cityju, gospodarski prestolnici Vietnama. Trio si je delil vizijo razvoja zanesljivejše alternative zgodnjim iteracijam iger, ki temeljijo na tehnologiji blockchain, saj jih je navdihnila priljubljenost igre World of Warcraft.

Za zagon igre je bila februarja 2018 organizirana prodaja Axiejev, v okviru katere je bilo v zameno za ETH “posvojenih” 3112 živalic. Podjetje Sky Mavis je novembra 2019 zbralo 1,5 milijona ameriških dolarjev, da bi pospešilo razvoj igre in pritegnilo ugledne vlagatelje, kot so Yat Siu iz podjetja Animoca Brands, Sébastien Borget iz podjetja The Sandbox in Simon Kim iz podjetja Hashed.

Kaj je torej Axie Infinity?

Kot smo že omenili, je Axie Infinity najbolj priljubljena blockchain igra na svetu, ki jo dnevno igra več kot milijon igralcev. V osrčju igre so Axieji – virtualne živalice, ki jih lahko igralci zbirajo, razmnožujejo in se z njimi borijo v zameno za dnevne nagrade.

Obstaja 9 razredov Axiejev in podobno kot pri Pokemonih ima vsak razred prednost v boju. Kljub pripadnosti isti vrsti pa je vsak lik drugačen. Acieji imajo šest delov telesa, vsak del pa vsebuje enega od treh genov: dominantnega (D), recesivnega (R1) in manj recesivnega (R2). Vsak Axie se lahko vzredi do sedemkrat, pri čemer so nekatere lastnosti močnejše od drugih, odvisno od razreda in igralčeve želene bojne izgradnje. Igralci lahko za določitev najverjetnejših genov svojih potomcev NFT uporabijo kalkulator za vzrejo Axiejev.

Igralci potrebujejo 3 Axieje, da se lahko borijo v arenskem načinu igre igralec proti igralcu (PvP) ali pustolovskem načinu igre igralec proti okolju (PvE). Za zmago bodo igralci nagrajeni z žetoni Smooth Love Potion (SLP). SLP in AXS, izvirna kriptovaluta igre, sta potrebna za vzrejo novih Axiejev. Igra Axie Infinity temelji na osnovnih načelih play-to-earn koncepta in tako spodbuja igralce, da jih za zmage in izpolnjevanje dnevnih nalog nagrajuje z žetoni SLP. Edinstvenost tega sistema nagrajevanja je v tem, da je SLP mogoče zamenjati za druge kriptovalute in fiat na borzah s kriptovalutami. Poleg tega je mogoče Axieje prodati v zameno za ETH kot NFT prek tržnice Axie Infinity Marketplace.

Igra prvotno na Ethereumovem blockchainu

Axie Infinity je bil prvotno zgrajen na omrežju Ethereum in Axieji so bili kot žetoni ERC-721, domači kriptovaluti AXS in SLP pa sta bili žetona ERC-20. Podjetje Sky Mavis je medtem razvilo Ronin, z Ethereumom združljivo stransko verigo, zgrajeno za gostovanje igre. Prenos igre Axie Infinity na Ronin se je začel aprila 2021.

Axieji, zemljišča in vsi drugi zbirateljski predmeti v igri so NFT, kar zagotavlja varen dokaz lastništva. S tem ohranijo tudi svojo vrednost, saj jih je vedno mogoče prodati na igralni tržnici. Igralci so za zmago v bitkah v igri nagrajeni z žetoni SLP. Lahko bi rekli, da so zbirateljski predmeti v tej igri prvič resnično v lasti igralcev. Igralci, ki želijo kupovati na tržnici, morajo odpreti denarnico Ronin in jo povezati s svojimi računi. Igra je na voljo za uporabnike operacijskih sistemov Windows, Mac, Android in iOS.

Žetona AXS in SLP

Žeton za upravljanje igre (governance token), Axie Infinity Shard (AXS), je mogoče kupiti na kripto borzah ali zaslužiti v igri. Julija lani je bil žeton deležen precejšnje pozornosti kripto navdušencev, saj je v manj kot mesecu dni poskočil za več kot 800%. AXS ima fiksno število žetonov v cirkulaciji 270 milijonov z vnaprej določenim razporedom dodeljevanja in odklepanja.

Trenutno lahko z AXS plačujete stroške vzreje. V prihodnosti bodo imetniki AXS lahko glasovali o odločitvah v zvezi z igro in njenim prihodnjim razvojem ter vlagali žetone AXS za pridobivanje nagrad v igri. V beli knjigi Axie Infinity je navedeno, da se igra postopoma razvija v decentralizirano avtonomno organizacijo (DAO), ki omogoča popolno upravljanje skupnosti.

Igralci morajo za vzrejo Axiejev torej porabiti SLP in ALX. SLP, porabljene za vzrejo, protokol sežge, da se izravna inflacija žetona. V kombinaciji z dejstvom, da vsaka od sedmih ravni vzreje stane vedno več, je zaradi tega tokenomskega modela ta še dražji. Ta mehanizem nadzoruje tudi populacijo in redkost novo ustvarjenih NFT Axie NFT-jev. V nasprotju z naraščajočimi stroški SLP morajo igralci porabiti štiri AXS vsakič, ko želijo vzrediti novo digitalno žival. Žetoni AXS, uporabljeni za vzrejo, se stekajo neposredno v skupno zakladnico.

Kako kupiti AXS?

AXS je na voljo na številnih kripto borzah, kot so Binance, FTX in Huobi Global, ni ga pa na primer na slovenskem Bitstampu. Ponujajo pa ga tudi decentralizirane borze, kot sta Uniswap in SushiSwap. Če želite žeton AXS kupiti preko Uniswapa, lahko to storite tako:

  1. Ustvarite si kripto denarnico Metamask in se povežite z Uniswapom.
  2. Z borze (npr. Binance) si na denarnico pošljite nekaj Ethereuma (ETH).
  3. Povežite denarnico z Uniswapom in pod žetoni izberite AXS. V prvo vrstico torej vstavite ETH, v drugo pa AXS.
  4. Kliknite Swap, transakcija se bo izvršila in v denarnici se vam bo kmalu zatem pokazalo imetje AXS (predlagamo, da si žeton AXS importate, da ga lahko vidite).

Kako začeti?

Za začetek igranja igre Axie Infinity potrebujete 3 Axieje, kar je lahko finančni zalogaj. Medtem ko so se cene za posameznih Axiejev na tržnici gibale okoli 225-250 dolarjev za lik, zdaj najcenejše razpoložljive osmice stanejo le okoli 28 dolarjev. Ne pozabite, da lahko svoje osmice ponovno prodate, poleg tega pa z igranjem ustvarjajo nagrade.

Ker so pri Axie Infinity prenesli sredstva iz Ethereuma v svojo stransko verigo Ronin, morate ustvariti denarnico Ronin in imeti tudi Ethereum denarnico (kot je MetaMask). Ko imate vzpostavljeno denarnico Ronin, lahko uporabite most Ronin (Ronin Bridge) za prenos ETH na Ronin, kjer postane WETH (Wrapped ETH). To lahko nato uporabite za nakup Axiejev.

Nato si ustvarite račun na spletnem mestu Axie Infinity in prenesite igro na PC ali Mac. Za namestitev v pametni telefon ali tablični računalnik lahko prenesete tudi APK za Android. Igra je bila v beta različici prek Applovega programa TestFlight dostopna tudi za iOS, vendar v času pisanja tega članka ni na voljo. Ne glede na to, katero različico izberete, boste morali denarnico Ronin povezati s svojim računom in nato sinhronizirati svoje Acieje iz denarnice v igro, da boste lahko začeli igrati.

Zakaj je Axie Infinity tako posebna igra?

Eden od najbolj prepoznavnih vidikov igre Axie Infinity je, da uporablja tehnologijo blockchain za prenos iger v Web 3.0. Čeprav so v preteklosti obstajali tudi drugi poskusi, je to prva igra, ki je pritegnila funkcionalno, svetovno gospodarstvo igralcev. Teoretično lahko igralci z rednim igranjem zaslužijo dobršen dohodek. S tega vidika lahko igro prepoznamo kot potencialno revolucionarni mejnik.

Igralci so za zmage v bitkah v igri nagrajeni z žetoni SLP. Lahko rečemo, da so zbirateljski predmeti v tej igri prvič resnično v lasti igralcev. Primerjajmo to s priljubljenimi igrami MMO, kot je World of Warcraft, kjer je igralna valuta fiktivno zlato, ki izven igre nima vrednosti. Predmeti in nagrade, ki jih igralci zaslužijo, ne morejo biti predmet menjave, prodaje ali prenosa med liki. Igralci lahko izgubijo vse svoje predmete in napredek, če se igralni studio Blizzard odloči zapreti njihov račun, medtem ko pri igri Axie Infinity ta sredstva pripadajo igralcu.

Poleg igralcev tudi vlagatelji vidijo velik potencial v igri. Septembra 2020 je podjetje Delphi Digital, ki se ukvarja z raziskavami kriptovalut, v okviru naložbe NFT za pet Axiejev porabilo 162.000 ameriških dolarjev v ETH. Vrednost mističnih Axiejev izhaja iz njihove redkosti, njihova cena pa se bo verjetno povečala, ko se jim bo pridružilo še več igralcev.

Še en zanimiv vidik Axie Infinity je, da si prizadeva za decentralizacijo. Poleg postopnega prehoda na DAO se ekipa ukvarja tudi z Lunacia SDK, urejevalnikom zemljevidov, ki igralcem omogoča ustvarjanje igralnih načinov in drugih izkušenj ter njihovo shranjevanje kot NFT. Cilj Lunacia SDK je postopno decentralizirati postopek ustvarjanja iger.

Pomankljivosti se kažejo predvsem v hekerskih vdorih

Kljub uspehu pri ustvarjanju popolnoma funkcionalne play-to-earn igre je bila igra Axie Infinity 23. marca žrtev velikega hekerskega napada, v katerem so hekerji z mostu Ronin Bridge ukradli okoli 600 milijonov USD (takrat okoli 550 milijonov USD) v ETH in USDC.

Pri Sky Mavis so od takrat že obljubili, da bodo nadomestili izgube uporabnikov, in zbrali 150 milijonov USD od podjetij, kot so Binance, Animoca Brands in a16z. ZDA trdijo, da so za napad odgovorni severnokorejski hekerji. Vdor je odložil dolgo pričakovano posodobitev Axie Infinity V3: Origins, ki je na koncu uvedla brezplačne začetne Axieje za nove igralce. Pred tem je bila vstopna ovira v igro Axie Infinity visoka zaradi dragih pristojbin, ki so bile potrebne za nakup začetnih Axiejev.

Podpora in financiranje

Axie Infinity je konec junija 2021, kmalu po prehodu na Ronin in napovedi 7,5 milijona dolarjev vrednega financiranja serije A, v katerem sta med drugim sodelovala tudi Mark Cuban in Alexis Ohanian, doživel velik razmah. Sky Mavis podpira tudi velik založnik iger Ubisoft, ki je ekipi nudil mentorstvo v svojem pospeševalnem programu Entrepreneur’s Lab in pomagal pri zagonu Ronina. V krogu financiranja serije B oktobra 2021, ki ga je vodil Andreessen Horowitz, naj bi bila družba Sky Mavis ocenjena na skoraj 3 milijarde dolarjev.

Do septembra 2021 je Axie Infinity že dosegel skupni obseg NFT transakcij v višini več kot 2 milijardi dolarjev, v času pisanja tega članka pa so že pri več kot 4 milijardah. Dolgoročni igralci so bili septembra 2021 nagrajeni s 60 milijoni USD vrednih žetonov AXS. Novembra 2021 je Roninova stranska veriga Axie dodala lastno decentralizirano borzo (DEX) Katana, s čimer so igralci lažje zamenjali žetone, ne da bi jim bilo treba premostiti na Ethereum. Čeprav so pri Axie Infinity od decembra 2021 do prvega četrtletja leta 2022 upadale cene žetonov in obseg trgovanja z NFT, so začeli izvajati ekonomske spremembe, da bi se poskušali boriti proti padcu. Igra na primer zdaj izdaja bistveno manj žetonov SLP, potem ko je cena nagradnega žetona padla na manj kot en cent za kos.

Pri Axie Infinity so objavili celoten načrt svojih prihodnjih ciljev. Načrt vsebuje vse glavne pretekle in prihodnje mejnike, kar je dober pokazatelj tekočega razvojnega procesa.

Prihodnost: Axie Infinity in Web 3.0

Igra Axie Infinity je edinstvena, saj izpolnjuje ideale Web 3 igranja, saj igralcem omogoča, da se preživljajo v metaverzumu. Veliko vprašanje je, ali bo Axie Infinity vzdržen, ko se bo igralna industrija razvijala v smeri ekonomije play-to-earn. Igra je februarja lani postavila rekord za največjo transakcijo NFT vseh časov, ko je nekdo za virtualno nepremičnino v Genesis Estate odštel 888,25 ETH oziroma približno 1,5 milijona ameriških dolarjev. V zadnjem letu je igra ustvarila 1,3 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, pri čemer je 6. avgusta 2021 dosegla najvišjo dnevno vrednost 17,5 milijona ameriških dolarjev.

Poleg tega se ponaša z več kot 1 milijonom dnevno aktivnih igralcev. Do izida igre Axie Infinity na operacijskih sistemih iOS in Android se pričakuje, da bo to privabilo nove uporabnike. Vendar pa podjetje po številnih zamudah še ni izdalo dokončnega časovnega načrta, kdaj bosta ti različici izdani.  Žetona Axie SLP in AXS se v času pisanja članka trgujeta vsaj 70 % nižje od svojih najvišjih vrednosti, saj se je rast števila uporabnikov konec lanskega leta zmanjšala, deloma zaradi drage vstopne ovire, kar je igralcem prineslo manjše dobičke. Posodobitev Axie Infinity Origin 7. aprila 2022 je vključevala niz brezplačnih začetnih žetonov Axie NFT, s katerimi so poskušali pritegniti nove igralce.

Naslednji pomemben mejnik na načrtu je stakeanje $AXS, kar bo verjetno spodbudilo več vlagateljev, da imajo žeton v lasti. Če bodo krivuljo sprejemanja igre spodbujale nove funkcije v igri in nenehna širitev ekosistema, pri Axie Infinity upajo, da bodo postali zaščitni znak za trajnostne igralne modele, ki temeljijo na play-to-earn načinu v metaverzumu.

Axie Infinity: po domače

Kako deluje Axie Infinity?

Axie Infinity je play-to-earn igra, podobna igri Pokémon, saj imate like v obliki NFT, ki jih postavite v boj proti NFT drugega borca. Zmagovalec dobi kovance, s katerimi lahko odklene nadgradnje moči in tako poveča verjetnost zmage svojega borca. Vendar gre za to, da so ti kovanci dejanski kriptožetoni. Torej lahko pridobivajo vrednost na enak način kot bitcoin ali ethereum, zaslužek pa lahko unovčite in uporabite v resničnem življenju. Marsikdo se zato s to igro tudi preživlja.

Kaj je to play-to-earn igra?

Zakaj je to blockchain igra?

Zakaj so nekateri Axieji redkejši od ostalih?

Se lahko s to igro res preživljam in dam odpoved?

Dodaj odgovor