Splošni sentiment na kripto trgu je optimističen. Analitiki so navdušeni nad zelenim tedenskim zaključkom, saj je videti, da se bo tako imenovani “Moonvember” nadaljeval. Kaj pa ga lahko potencialno ustavi?

Bitcoin (BTC) začenja nov teden z dirko proti najvišjim vrednostim vseh časov, saj so biki v zadnjem trenutku rešili dan – in teden. Teden stranskega gibanja cen BTC se je končal ravno ob tedenskem zaključku, ko se je Bitcoin odbil nazaj na 66.000 USD. Gre za kar klasično potezo, ki je v zadnjih tednih postala vse preveč znana, pozornost pa je zdaj znova usmerjena v bikovske izide. Vse kaže, da je  vrenost 100.000 USD ob koncu leta še vedno v igri.

Ali lahko Bitcoin to doseže? Oglejmo si 5 dejavnikov, ki bi lahko v prihodnjih dneh oz. tednih vplivali na razplet vrednosti.

Zaključek tedna ne pušča prostora za medvede

Za tiste, ki jih je skrbel nedeljski tedenski zaključek, lahko mirno zaspijo – Bitcoin ni razočaral. Po tem, ko je večino tedna sledil stranskim gibanjem, se je BTC/USD v klasičnem slogu dvignil in zapečatil novo najvišjo tedensko svečo vseh časov, ki ga je popeljala do 65.500 USD. Dvigi v višini nekaj 1.000 dolarjev so bili doseženi dobesedno v zadnji uri, kar je značilno za obnašanje v zadnjih tednih.

Bitcoin je tako tedensko zaprl nad večmesečnim trendom, ki je prej veljal za pomemben preizkus splošne »moči«. Za priljubljenega analitika TechDev je bil zaključek pomemben še iz enega razloga, saj je prišel nad Fibonaccijevo raven 1,618 in tako kopiral dejanje, ki je delovalo kot odskočna deska tako med bikovsko serijo leta 2013 kot 2017.

135.000 dolarjev še vedno v igri

O seriji napovedi cene Bitcoina analitika PlanB ob koncu meseca po “najslabšem možnem scenariju” bi se dalo razpravljati – toda analitik vztraja pri svojih ocenah. Ker je PlanB tri mesece zapored skoraj natančno napovedal mesečni zaključek trgovanja z BTC, zdaj pravi, da sta 98 000 USD do 1. decembra in 135 000 USD do 1. januarja 2022 še vedno dosegljiva cilja.

In še zdaleč ni sam – kot je poročal Cointelegraph, več virov v prihodnjih tednih pričakuje premik proti vsaj 85.000 dolarjem. Če pogledamo še širšo sliko, se PlanB-jevim modelom stock-to-flow pridružijo še druge raziskave, ki kažejo, kako cikličen je bil Bitcoin v resnici – celo pred letom 2013. Ena od napovedi iz prejšnjega tedna pa je govorila o tem, da bo Bitcoin januarja dosegel vrtoglavo vrednost 250.000 dolarjev, kar bo dokončno ovrglo enega od modelov “stock-to-flow”.

Začela se je distribucija bikovskega trga

Ali je to lahko začetek konca bikovskega trenda v tem ciklu? Če pogledamo, kaj počnejo dolgoročni imetniki (long term holders – LTH), se zdi, da je bitcoin vstopil v svoje zadnje – a najbolj nestanovitno – bikovsko poglavje. Podatki analitičnega podjetja Glassnode, ki jih je izpostavil analitik William Clemente, kažejo, da so LTH vlagatelji prenehali z neto kopičenjem in se bodo zdaj začeli prodajati.

Ta vsrat prodaje, ki je značilna za vrhove bikovske serije, pomeni prvo neto zmanjšanje imetja LTH od aprila, ko je BTC/USD dosegel najvišjo vrednost 64.900 USD, ki je ostala zgornja meja šest mesecev.

“Dolgoročni imetniki kupujejo BTC v šibkem trgu in prodajajo v močnem,” je komentiral Clemente.

Nazadnje, v četrtem četrtletju 2020 (Q4), so dolgoročni imetniki začeli prodajati pred dramatičnim porastom cene Bitcoina, pri čemer je distribucija dosegla vrh in nato upadla, preden se je uresničil rekordni znesek 64.900 USD.

Hitrost iskanja ključev (hash rate) se je vrnila na najvišjo raven doslej

Eden od vidikov Bitcoina, ki ta teden resnično dosega rekordne vrednosti, je hash rate. Po hitrem, a vseeno dolgem okrevanju po zlomu pred petimi meseci je osnovni temelj omrežja zdaj na ravni, ki je bila konec aprila in v začetku maja. Po podatkih vira MiningPoolStats, če izvzamemo konice in padce v neobdelanih podatkih, je hash rate približno 168 exahashov na sekundo (EH/s).

Penjenje pred mehurčkom?

Tradicionalni trgi, ki so se oddaljili od Bitcoina, začenjajo vznemirjati – in to ne le vlagatelje. Raghuram Rajan, nekdanji guverner indijske centralne banke, je prejšnji teden na konferenci opozoril na pretirano rast delnic.

“Pojavljajo se očitni znaki pene (froth),” je dejal o košarici priljubljenih ameriških delnic Nomura-Wolfe, ki jo je med drugim citiral Financial Times. Pri opcijah, ki bodo v obdobjih hitre rasti cen bolj spominjale na bitcoin, je opaziti resen obseg – in s tem povezan finančni vzvod.

“Vse se zdi noro, mehurčki so tu, mehurčki tam, povsod,” je medtem Financial Times citiral Erika Knutzena, glavnega naložbenega direktorja pri upravljalcu naložb Neuberger Berman.

Medtem ko je november tradicionalno dober mesec za tradicionalne finančne trge in trge kriptovalut, pa ta ton podžiga obstoječe sume o “zgolj navzgor” usmerjeni naravi zlasti delnic. Za »bitcoiniste« se vprašanje vrti okoli splošne korelacije med njima. Eden od primerov zunanjih vplivov je bila Tesla, ki je prejšnji teden padla skupaj z Bitcoinom zaradi 10% prodaje deleža izvršnega direktorja Elona Muska.

Dodaj odgovor