Binance Futures – Kaj so in kako delujejo?

Home » Binance Futures – Kaj so in kako delujejo?
binance futures

Binance Futures je platforma za trgovanje s terminskimi pogodbami na kriptovalute, ki jo je leta 2019 zagnala ena največjih kripto borz – Binance. Platforma omogoča trgovanje s terminskimi pogodbami s finančnim vzvodom za različne kriptovalute, kot so Bitcoin, Ethereum in Dogecoin. Poglejmo si, kako deluje Binance Futures platforma.

Binance Futures ključni poudarki:

 • Finančni vzvod do 125x
 • Visoka likvidnost
 • Široka paleta trgovalnih parov

Ste že nekaj časa v kripto svetu in bi si morda želeli dodaten izziv? Potem lahko pogled obrnete na kripto terminske pogodbe, ki vam omogočajo, da z uporabo finančnega vzvoda špekulirate na gibanje cen različnih kriptovalut. Na ta način lahko potencialno ustvarite večje dobičke (ali izgube) kot s tradicionalnim trgovanjem.

In Binance Futures je ena najboljših platform za kripto terminske pogodbe, ki ponuja finančni vzvod vse do 125x. S svojo vrhunsko tehnologijo, uporabniku prijaznim vmesnikom in široko paleto trgovalnih parov je Binance Futures v samo 4 letih hitro postala priljubljena med kripto trgovci po vsem svetu.

Kaj so kripto terminske pogodbe?

Trgovanje s kripto terminskimi pogodbami vključuje stavo na prihodnje gibanje cene kriptovalute. Pri tej vrsti trgovanja trgovec sklene pogodbo o nakupu ali prodaji določene količine kriptovalute po vnaprej določeni ceni in ob določenem času v prihodnosti.

Primer: Kripto trgovec verjame, da se bo cena Bitcoina (BTC) v naslednjem mesecu zvišala. Trgovec lahko sklene terminsko pogodbo za nakup enega Bitcoina po fiksni ceni v 30 dneh. Če se cena Bitcoina v tem času poveča, lahko trgovec Bitcoin proda z dobičkom. Po drugi strani pa lahko trgovec, če se cena Bitcoina zniža, utrpi izgubo.

Trgovanje s terminskimi pogodbami na kriptovalute je lahko zelo tvegana strategija, saj je cena kriptovalut lahko nestalna in nepredvidljiva. Pomembno je, da kot trgovec dobro razumete trg in uporabljate strategije za obvladovanje tveganja, da omejite morebitne izgube. Prav tako je pomembno, da izberete ugledno kripto borzo ali platformo za trgovanje s terminskimi pogodbami ter da razumete pristojbine in zahteve glede kritja.

Če vas trgovanje s terminskimi pogodbami zanima podrobneje, si lahko preberete naš vodič.

Kako delujejo kripto terminske pogodbe?

Terminska pogodba na kriptovalute ima na splošno 3 glavne komponente:

 • Datum izteka: To se nanaša na datum, ko mora biti terminska pogodba poravnana. Z drugimi besedami, ena stranka mora kupiti, druga pa prodati po vnaprej dogovorjeni ceni. Vendar je treba omeniti, da lahko trgovci svoje pogodbe po želji prodajo drugim vlagateljem pred datumom poravnave.
 • Enote na pogodbo: Ta vrednost določa, koliko je vredna posamezna pogodba osnovnega sredstva, in se razlikuje med posameznimi platformami.
 • Finančni vzvod: Da bi povečali potencialne dobičke, ki jih lahko trgovec ustvari s svojo terminsko stavo, kripto borze uporabnikom omogočajo, da si izposodijo kapital in tako povečajo obseg trgovanja. Tudi v tem primeru se stopnje finančnega vzvoda med platformami zelo razlikujejo. Kraken uporabnikom omogoča, da svoje posle povečajo do 50-x, Binance Futures pa 125x.

Določanje cen terminskih pogodb na kriptovalute

Vrednost terminske pogodbe na kriptovalute se lahko občasno spremeni, ko zapade (ko se približuje datumu poravnave), čeprav naj bi natančno odražala ceno osnovnega sredstva. To običajno povzročijo nenadna, dramatična nihanja volatilnosti, ki jih lahko sproži temeljni dogodek, kot je nakup več bitcoinov s strani podjetja, kot je Tesla ali prepoved kriptovalut s strani velike države. Razponi v enem ali več sklopih terminskih pogodb se lahko povečajo ali zmanjšajo glede na druge zaradi težav s ponudbo in povpraševanjem po določenih pogodbah.

Druge spremembe cen vključujejo tako imenovane vrzeli (gaps). Gre za časovna obdobja na cenovnih lestvicah, v katerih se ne trguje, zato za te časovne vrzeli ni podatkov o cenah. Prisotne so le na tradicionalnih platformah, , saj imajo določene ure trgovanja, za razliko od širšega trga kriptovalut, na katerem se trguje 24 ur na dan. Če cena kriptovalute v času zaprtja tradicionalnega trga močno poskoči, se lahko naslednji dan ob ponovnem odprtju trga na tradicionalni platformi v grafu cene sredstva pojavijo velike vrzeli.

Kaj je Binance Futures?

Kadar izbiramo trgovalno platformo za terminske pogodbe, so nam pomembni varnost, zanesljivost, dobri trgovalni pari ter ugled – in kripto borza Binance ima vse to. Svojo platformo Binance Futures so lansirali septembra 2019 in danes ima največji obseg trgovanja. Prednosti trgovanja z Binance Futures so številne:

 • Visoka likvidnost: Binance Futures svojim trgovcem ponuja visoko likvidnost, kar pomeni, da lahko kadar koli kupujejo in prodajajo terminske pogodbe, ne da bi jih skrbelo pomanjkanje kupcev ali prodajalcev.
 • Široka ponudba kriptovalut: Na voljo je več kot 550 trgovalnih parov med kriptovalutami, s katerimi lahko uporabniki trgujejo z različnimi kriptovalutami, od Bitcoina, DeFi žetonov, AI žetonov, pa do memecoinov, kot sta Dogecoin in Shiba Inu. Nenehno se tudi uvrščajo novi kovanci, da bi trgovcem zagotovili najboljšo izkušnjo trgovanja.
 • Nizke pristojbine: Binance Futures zaračunava ene najnižjih pristojbin za trgovanje v panogi, zato je privlačna platforma za trgovce, ki se zavedajo stroškov. Provizije za posredovanje (maker/taker) so lahko le 0,000 %/0,017 %, kar trgovcem omogoča, da obdržijo svoj težko zasluženi dobiček. Te pristojbine lahko še dodatno znižate, če preprosto držite BUSD ali BNB.
 • Finančni vzvod: Platforma pri nekaterih pogodbah ponuja do 125x finančni vzvod, kar trgovcem omogoča sklepanje velikih poslov z razmeroma majhnim kapitalom. To lahko potencialno poveča dobiček, vendar tudi poveča tveganje. Binance Futures ponuja tudi širok razpon finančnega vzvoda za račune s stanjem od 0 do 50.000 USD, tako da lahko vsak trgovec poveča svoj portfelj ne glede na stanje na računu.
 • Napredne funkcije trgovanja: Binance Futures ponuja napredne funkcije trgovanja, kot so naročila stop-loss, naročila take-profit in naročila trailing stop. Te funkcije lahko trgovcem pomagajo pri upravljanju tveganja in povečanju dobička.
 • Ugled in priljubljenost: Z več kot 30 milijoni aktivnih uporabnikov si je Binance v preteklih letih ustvaril velik ugled, tako da bi veliko ljudi po vsem svetu trdilo, da je kriptovaluta, ki je uvrščena na borzo Binance, legitimen projekt. Veliko število uporabnikov platforme Binance je pripomoglo k temu, da se je obseg trgovanja na platformi povečal na bilijone dolarjev. Binance je bil leta 2021 odgovoren za 7,7 bilijona dolarjev obsega borze kriptovalut, 24-urni vrh pa je znašal 76 milijard dolarjev.
 • Uporabniku prijazen vmesnik: Binance Futures ima uporabniku prijazen vmesnik, ki je enostaven za navigacijo tudi za začetnike. Zaradi tega je dobra izbira za začetnike v trgovanju s terminskimi pogodbami.

Kako trgovati s terminskimi pogodbami na Binance

binance futures
binance futures

Trgovanje s pogodbami o izvedenih finančnih instrumentih na kriptovalute na Binance Futures je precej preprosto:

 • Ustvarite račun: Če nimate računa Binance, obiščite spletno mesto Binance in si ga ustvarite. Če račun že imate, se prijavite.
 • Omogočite trgovanje s terminskimi pogodbami: Ko ste prijavljeni, na vrhu strani kliknite zavihek Futures. Če še niste omogočili trgovanja s terminskimi pogodbami, boste pozvani, da to storite. Sledite navodilom, da omogočite trgovanje s terminskimi pogodbami.
 • Položite sredstva: Preden lahko začnete trgovati s kripto terminskimi pogodbami, morate na svoj račun za terminske pogodbe položiti sredstva. To storite tako, da na vrhu strani kliknete zavihek Fiat and Spot in izberete Deposit. Izberite valuto, ki jo želite položiti, in sledite navodilom za prenos sredstev na svoj račun za terminske pogodbe.
 • Izberite terminsko pogodbo: Na strani boste zdaj videli seznam razpoložljivih terminskih pogodb. Izberite pogodbo, s katero želite trgovati, in kliknite nanjo, da si ogledate podrobnosti pogodbe.
 • Izberite svoj trgovalni par: Binance Futures vam omogoča trgovanje s terminskimi pogodbami z več trgovalnimi pari. Izberite trgovalni par, ki ga želite uporabiti, in kliknite nanj za nadaljevanje.
 • Oddajte naročilo: Ko izberete pogodbo in trgovalni par, lahko oddate naročilo. Izberete lahko nakup (long) ali prodajo (short) pogodbe. Vnesite velikost svoje pozicije in ceno, po kateri želite vstopiti na trg. Ko ste vnesli vse potrebne podatke, kliknite gumb Buy/Long ali Sell/Short in oddajte naročilo.
 • Spremljajte svoj položaj: Po oddaji naročila lahko na strani za trgovanje spremljate svoj položaj. Ogledate si lahko svoj nerealizirani PnL, stanje kritja in druge pomembne podrobnosti o svoji poziciji.
 • Zaprite pozicijo: Ko ste pripravljeni zapreti svojo pozicijo, lahko to storite tako, da oddate naročilo za prodajo (long) ali nakup (short). Izberite velikost svoje pozicije, ceno, po kateri želite zapustiti trg, in kliknite gumb Sell/Long ali Buy/Short, da zaprete svojo pozicijo.
 • Izplačajte svoja sredstva: Ko zaprete pozicijo, lahko s svojega terminskega računa dvignete sredstva. To storite tako, da na vrhu strani kliknete na zavihek Fiat and Spot in izberete Withdraw. Izberite valuto, ki jo želite dvigniti, in sledite navodilom za prenos sredstev z računa Futures v denarnico.

Trgovanje s finančnim vzvodom na Binance Futures

Binance uporabnikom omogoča sklepanje poslov z do 125x finančnim vzvodom na določenih parih (na primer BTC/BUSD). Nastavitev finančnega vzvoda je zelo preprosta. Nad okenci za naročila boste našli gumb za finančni vzvod (Leverage), s klikom nanj pa se vam bo odprla naslednja nastavitvena vrstica, s katero lahko nastavite natančen finančni vzvod.

Ključno je, da se zavedate, da je uporaba velikega finančnega vzvoda povezana s precejšnjimi tveganji, zato se je ne bi smeli lotiti trgovci začetniki.

Ko ste določili finančni vzvod, morate določiti tudi, ali želite uporabiti navzkrižno (cross) ali izolirano (isolated) kritje. To lahko storite z gumbom tik ob vrstici finančnega vzvoda.

 • Isolated margin (izolirano kritje): Pri tej metodi je znesek kritja, ki ga razpošljete za vsako trgovino, omejen na znesek, ki ste mu ga dodelili. Če razmerje kritja doseže 100 %, se pozicija likvidira, vendar le do zneska, ki ste ga zanjo vplačali kot kritje – kar varuje stanje na vašem računu pred nadaljnjo nevarnostjo.
 • Cross margin (navzkrižno kritje): Bilanca navzkrižnega kritja sredstev je enaka za vse navzkrižne pozicije. To pomeni, da bo v primeru likvidacije likvidiran celoten vaš terminski račun – vključno z morebitnim kritjem, ki ste ga vplačali za druge pozicije.

Pristojbine za trgovanje na Binance Futures

Pristojbine za trgovanje so eden pomembnejših dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri terminskega trga. To je še posebej pomembno, če trgujete na dan, saj se lahko stroški hitro povečajo.Pri Binance so tu spet opravili odlično delo pri prikazu svoje strukture provizij. Trgovci se morajo zavedati dveh vrst pristojbin: Maker in taker provizije.

 • Maker provizije: Te provizije se zaračunajo, kadar trgovci oddajo limitna naročila, ki se ne izvršijo takoj, tj. so dodana v knjigo naročil. Pri terminskih pogodbah Binance Futures se pristojbine Maker gibljejo od -0,025 % do 0,02 %, odvisno od obsega trgovanja uporabnika.
 • Taker provizije: Po drugi strani pa se taker provizije zaračunajo, kadar trgovci oddajo tržna naročila, ki se takoj izvršijo proti obstoječemu naročilu v knjigi naročil. Taker provizije na Binance Futures znašajo od 0,04 % do 0,1 %, odvisno od obsega trgovanja uporabnika.

Poleg teh osnovnih pristojbin Binance Futures zaračuna tudi pristojbino za financiranje za vsako pogodbo. Pristojbina za financiranje (funding fee) se plačuje med dolgimi in kratkimi pozicijami in temelji na razliki v ceni med terminsko pogodbo in osnovnim sredstvom. Pristojbina za financiranje se običajno plačuje vsakih 8 ur.

Binance Futures ponuja tudi VIP program, ki omogoča nižje provizije za trgovanje in druge ugodnosti za trgovce z velikim obsegom trgovanja. Raven VIP se določi glede na obseg trgovanja in stanje BNB kovancev na Binance računu.

Pomembno je opozoriti, da se lahko provizije za trgovanje s terminskimi pogodbami Binance sčasoma spremenijo in se razlikujejo glede na tržne razmere. Trgovci morajo vedno preveriti informacije za pristojbine na spletnem mestu Binance. Na splošno Binance Futures trgovcem ponuja konkurenčno strukturo pristojbin, ki lahko pomaga zmanjšati stroške trgovanja in povečati dobičkonosnost.

Trgovanje s terminskimi pogodbami – tveganja

Kot pri vsaki vrsti trgovanja so tudi pri trgovanju s kripto terminskimi pogodbami na Binance Futures prisotna tveganja. V nadaljevanju so navedena nekatera tveganja, ki jih je treba upoštevati:

 • Tveganje zaradi nestanovitnosti: Kriptovalute so znane po svoji visoki nestanovitnosti, kar pomeni, da lahko cena hitro in nepričakovano niha. To lahko povzroči velike dobičke, pa tudi velike izgube.
 • Tveganje finančnega vzvoda: Čeprav lahko finančni vzvod poveča potencialne dobičke, lahko poveča tudi potencialne izgube.
 • Likvidnostno tveganje: Likvidnost terminske pogodbe pomeni, kako enostavno jo je mogoče kupiti ali prodati, ne da bi to vplivalo na ceno. V nekaterih primerih lahko nizka likvidnost oteži izhod iz pozicije, zlasti če se cena hitro giblje. Sicer Binance velja za borzo z največjo likvidnostjo.
 • Sistemsko tveganje: Binance Futures je sicer ugledna, a še vedno centralizirana borza, kar pomeni, da obstaja tveganje vdora v platformo ali tehničnih težav.
 • Regulativno tveganje: Obstaja tveganje, da bi novi predpisi lahko vplivali na trgovanje s terminskimi pogodbami na kriptovalute na borzi Binance Futures.

Binance velja za varno kripto borzo

Binance je nedvomno ena najbolj varnih borz kriptovalut, ki so na voljo n trgu. Čeprav ni odporna na hekerje, korporacija odlično varuje denar potrošnikov.

Vzpostavili so tako imenovani sklad SAFU za primer, če bi se borza soočila z vdori, kar se je v preteklosti že zgodilo. Da bi potrošnikom zagotovila dodatno varnost v primeru izrednih okoliščin, je borza sredi leta 2018 začela namenjati 10% vseh provizij za trgovanje v svoj sklad varnih sredstev za potrošnike (SAFU).

Ko potegnemo črto

Trgovanje s terminskimi pogodbami na Binance ponuja številne prednosti tako za izkušene kot za začetnike. S svojo robustno trgovalno platformo, široko paleto trgovalnih produktov, nizkimi pristojbinami ter naprednimi orodji in funkcijami Binance Futures trgovcem zagotavlja visoko zmogljivo trgovalno izkušnjo. Poleg tega so pri Binance Futures uvedli napredne varnostne ukrepe za zagotavljanje varnosti sredstev in podatkov uporabnikov, kar trgovcem zagotavlja mir pri uporabi platforme. Čeprav je trgovanje na Binance Futures lahko zapleteno, lahko trgovci s pravim znanjem in strategijami v veliki meri izkoristijo funkcije platforme in možnosti za dobiček. Na splošno je to ena najboljših možnosti za trgovce, ki iščejo zanesljivo in zmogljivo platformo za trgovanje s terminskimi pogodbami. Srečno!

Pogosta vprašanja

Kaj je Binance Futures?

Kako se prijavim na Binance Futures?

Kakšne pristojbine zaračunava Binance Futures?

Je Binance Futures varna in zanesljiva platforma?

Ali lahko trgujem s terminskimi pogodbami Binance Futures preko mobilne aplikacije?

S katerimi pari kriptovalut lahko trgujem na Binance Futures?