Binance zapušča ZDA s plačilom 4,3 milijarde dolarjev težke poravnave

Home » Binance zapušča ZDA s plačilom 4,3 milijarde dolarjev težke poravnave
binance

Ena najbolj popularnih kripto borz Binance mora zaradi kršitve pravil plačati največjo kazen v zgodovini pri 4.3 milijarde dolarjev in zapustiti ZDA. Izvršni direktor CZ pa je že odstopil s sedeža Binance US.

Ključni poudarki:

  • Ustanovitelj in izvršni direktor družbe Binance Changpeng Zhao, znan tudi kot »CZ«, je prav tako priznal krivdo in se strinjal, da bo odstopil s svojega položaja ter osebno plačal 50 milijonov dolarjev za poravnavo
  • Kripto trg se po novici drži presenetljivo dobro, saj je cena Bitcoina padla le za 2,9%
  • Ob novici se je že pojavil memecoin CZ in zabeležil vrtoglavo rast cene

Ameriško ministrstvo za pravosodje je včeraj sporočilo, da bo kripto borza Binance zapustila ameriški trg in plačala 4,3 milijarde dolarjev – eno največjih kazni za podjetja v zgodovini ZDA – za odpravo kršitev na področju preprečevanja pranja denarja in sankcij. Odhod in sankcija sta posledica obsežne kazenske preiskave organizacije in njenih vodilnih uslužbencev. Izvršni direktor Changpeng Zhao je odstopil po priznanju krivde zaradi kršitev predpisov o preprečevanju pranja denarja in privolitvi v plačilo dodatne globe v višini 50 milijonov USD. Poleg tega pogoji sporazuma o priznanju krivde določajo, da se Zhaoju za najmanj tri leta prepove kakršno koli sedanje ali prihodnje sodelovanje v podjetju.

V obtožnici je navedeno, da se je kripto borza Binance »osredotočila na dobiček, ne pa na pravno skladnost«, saj je ameriške stranke oskrbovala brez ustreznega nadzora. To je omogočilo, da so se sredstva, povezana s terorizmom, hekerskimi napadi in drugimi kaznivimi dejanji, neopaženo pretakala prek Binance. Ministrstvo za pravosodje je v sporočilu za javnost navedlo, da se je Zhao zavedal ključne vloge ameriških uporabnikov pri širitvi Binance in njihovega pomembnega prispevka k prihodkom podjetja. Zavedal se je, da bi izvajanje učinkovitega programa za preprečevanje pranja denarja (AML), ki bi vključeval protokole Know Your Customer (KYC), lahko nekatere stranke odvrnilo od uporabe družbe Binance. Po navedbah ministrstva za pravosodje je Zhao svojim zaposlenim svetoval, naj dajo prednost rasti podjetja pred upoštevanjem ameriških predpisov, in jim svetoval, da je bolje prositi za odpuščanje kot za dovoljenje.

Ob tem so tudi poudarili obnašanje enega od uslužbencev, ki je v službo prinesel transparent z naslovom »Je pranje denarja od drog danes pretežko? Pridite na Binance. Za vas imamo torto«.

Po podatkih pravosodnega ministrstva Binance ni preprečil več kot 898 milijonov dolarjev nezakonitih transakcij med ameriškimi uporabniki in uporabniki iz držav, za katere veljajo sankcije, kot je Iran. V sporazumu o priznanju krivde se je družba Binance strinjala, da bo predala več kot 2,5 milijarde dolarjev in plačala kazensko globo v višini 1,8 milijarde dolarjev. Priznanje, ki ga je podal izvršni direktor Zhao, se nanaša zlasti na odsotnost učinkovitih ukrepov proti pranju denarja na borzi in kršitve zakona o bančni tajnosti. Ta situacija je nekoliko podobna lanskoletnemu primeru ustanovitelja borze BitMEX Arthurja Hayesa, ki je priznal krivdo zaradi primerljivih obtožb. Hayes je moral plačati kazensko globo v višini 10 milijonov dolarjev, namesto zaporne kazni pa je bil obsojen na dve leti pogojne kazni.

CZ: »Storil sem napako«

In kako se je na vse skupaj odzval izvršni direktor Binance, CZ? Odstopil z mesta izvršnega direktorja in priznal svoje napake ter prevzel odgovornost zanje, ob tem pa vsaj tri leta ne sme opravljati vodstvenih funkcij pri Binance. Vendar pa ohrani večinsko lastništvo v družbi Binance, ki bo še naprej poslovala zunaj ZDA, tudi pri nas. Richard Teng, ki je bil prej globalni vodja regionalnih trgov družbe Binance, je bil potrjen kot novi izvršni direktor. Teng, ki se je družbi Binance pridružil leta 2021, sprva kot singapurski izvršni direktor, prinaša več kot tri desetletja izkušenj na področju finančnih storitev in predpisov. Zhao je izrazil zaupanje v Tengovo vodenje in poudaril njegove sposobnosti pri vodenju podjetja skozi naslednjo fazo rasti s poudarkom na varnosti, preglednosti, skladnosti in rasti.

Kripto skupnost je že našla način, da kapitalizira na novici

Svet kriptovalut se vrti okoli izkoriščanja novic in psihologije ljudi, kar je še najbolj očitno na trgu memecoinov oz. meme kovancev. Po novici so kripto navdušenci, imenovani  tudi »degeni«, izkoristili priložnost in začeli špekulirati z novo ustvarjenim žetonom z imenom “CZ”. Ta žeton, ki nima nobene uradne povezave z borzo Binance ali Zhaom, je bil kmalu po objavi novice lansiran na decentralizirani borzi Uniswap in doživel osupljivo 18.000% rast. Kljub hitremu nihanju tržne vrednosti, ki je dosegla celo 300.000 USD, je ta žeton ustvaril anonimni razvijalec, kar naznanja pogost trend v svetu kriptovalut, kjer se dogodki z novicami hitro spremenijo v špekulativne trgovalne priložnosti. Poleg tega se je pojavil tudi drugi žeton z imenom “TENG”, ki se verjetno nanaša na Richarda Tenga, potencialnega naslednika Zhaoa na mestu izvršnega direktorja družbe Binance, in je od začetka trgovanja pridobil 14.000 %. Ti dogodki poudarjajo pogosto špekulativno in nestanovitno naravo trga kriptovalut, zlasti kot odziv na pomembne novinarske dogodke.

Medtem ko se špekulativni memecoini zdijo zelo dobra priložnost, pa pogosto vodijo v rug pull ali kakšno drugo obliko razočaranja. Lahko pa si pogledate naš seznam top kriptovalute za nakup za december 2023, kjer se nahajajo projekti z dejansko uporabnostjo.