Bitcoin bankomati v Sloveniji: Kje lahko kupim Bitcoin v 2023?

Home » Bitcoin bankomati v Sloveniji: Kje lahko kupim Bitcoin v 2023?
Bitcoin bankomati

V Sloveniji imamo kar 22 bitcoin bankomatov – naprav, preko katere lahko z gotovino ali kartico kupimo oz. prodamo bitcoine. Za razliko od bančnih bankomatov niso povezani z bančnim računom, temveč s kripto borzo. Poglejmo si, kako kupiti in prodati kriptovalute preko bitcoin bankomata, kje se nahajajo in kakšen je davek na kriptovalute v tem primeru.

Če ste kdaj med sprehodom po večjem slovenskem mestu opazili bankomat, ki se je bohotil z znamenitim rumenim Bitcoin znakom, ste naleteli na enega izmed 22 Bitcoin bankomatov v Sloveniji. Kripto bankomati se za opravljanje transakcije ne povežejo z vašim bančnim računom kot običajni bankomati, temveč z uporabnikovo digitalno denarnico. Gre za hiter in enostaven način za nakup kriptovalut, hkrati pa so tudi eden najbolj zasebnih načinov. Nekateri omogočajo celo nakup bitcoinov z gotovino, ne da bi za to potrebovali bančni račun. Medtem ko običajni bankomati transakcije opravijo v nekaj sekundah, lahko bankomat za bitcoine za izvedbo transakcije potrebuje od 10 minut do ene ure.

Zanimivost: Prvi Bitcoin bankomat je bil nameščen oktobra 2013 v Vancouvru v Kanadi. Bankomat je ljudem omogočal zamenjavo kanadskih dolarjev za bitcoine. Od takrat se je število kripto bankomatov drastično povečalo in danes šteje več kot 35.000 naprav po svetu (Statista).

Kako kupiti Bitcoin na bankomatu?

Uporaba Bitcoin bankomata je precej preprosta.

 • Najprej ustvarite svojo kripto denarnico. Obstaja veliko priljubljenih spletnih denarnic, nekateri kripto bankomati pa ponujajo celo lastno programsko opremo za ta namen.
 • Najdite Bitcoin bankomat blizu vas. To lahko storite z obiskom spletne strani, kot je recimo CoinAtmRadar.
 • Preverite svojo identiteto (do določene točke). Najprej vas bo bankomat verjetno pozval, da vnesete svojo telefonsko številko. Telefonska številka se uporabi za vašo identifikacijo in registracijo transakcije. Prek sporočila boste prejeli kodo za preverjanje, ki jo morate vnesti, če želite nadaljevati transakcijo.
 • Nato vnesite naslov svoje blockchain denarnice. Najlažji način vnosa naslova je s kodo QR, ki vam jo bo ustvarila večina mobilnih denarnic. Prepričajte se, da uporabljate denarnico posebej za kriptovaluto, ki jo nameravate kupiti. V to denarnico bo Bitcoin bankomat poslal vašo kriptovaluto po končani izmenjavi.
 • Zdaj lahko v napravo vstavite denar. Avtomat vas bo obvestil, koliko ste položili in za koliko lahko denar zamenjate v želeni kriptovaluti. Če je tečaj sprejemljiv, lahko pritisnete gumb in nadaljujete z zamenjavo. Naprava lahko natisne potrdilo o opravljeni transakciji, vendar ni nujno, da je ta zaključena. Pri bitcoinih je za potrditev transakcije potrebnih 6 potrditev v blockchainu, kar lahko traja približno eno uro. Ko se transakcija zaključi, boste videli, da je kriptovaluta deponirana v vaši kripto denarnici.

Nekateri Bitcoin bankomati ponujajo natisnjen kupon, ki ga lahko pozneje unovčite, drugi pa sredstva preprosto položijo v vašo denarnico. Spet pri drugih je za uporabo bankomata morda treba prenesti posebno aplikacijo. Pred nakupom na kripto bankomatu zato vedno natančno preberite navodila na zaslonu.

Kako poslati kriptovaluto drugi osebi preko Bitcoin bankomata?

 1. Poiščite Bitcoin ATM v svoji bližini.
 2. Vpišite znesek gotovine, ki ga želite poslati (znesek bo pretvorjen v bitcoine po trenutnem tržnem tečaju).
 3. V bankomat vnesite naslov prejemnikove denarnice.
 4. Potrdite transakcijo.
 5. Prejemnik bo prejel bitcoine v svojo kripto denarnico, običajno v 10 do 60 minut.

Kako prodati Bitcoin preko bankomata?

Če želite prodati Bitcoin in dvigniti gotovino na bankomatu, sledite naslednjim korakom:

 1. Poiščite Bitcoin bankomat v svoji bližini.
 2. Vnesite znesek bitcoinov, ki ga želite prodati (znesek bo pretvorjen v gotovino po trenutnem tržnem tečaju).
 3. V napravo vnesite naslov svoje denarnice.
 4. Potrdite transakcijo.
 5. Prevzemite gotovino v avtomatu.

Kakšne so pristojbine za Bitcoin bankomat?

Za razliko od običajnih bančnih bankomatov, ki lahko za uporabo bankomata zunaj omrežja zaračunajo majhno pavšalno pristojbino, bankomati za bitcoine zaračunajo pristojbino na podlagi odstotka vrednosti transakcije. In te pristojbine so lahko precej visoke (med 5 – 12%), odvisne pa so tudi od posamezne naprave in lokacije. Za primerjavo, številne kripto borze zaračunajo manj kot 1.5 % za transakcije v zelo likvidnih valutah, kot je Bitcoin. Ampak to je pač cena, ki jo plačamo za priročnost in anonimnost (vsaj do neke mere).

Bitcoin bankomati: lokacije po Sloveniji

Kot smo omenili, imamo v majhni Sloveniji kar 22 bankomatov. Za primerjavo: 200 milijonska Brazilija jih ima samo 6. Ljubljana jih ima 12, Maribor 4, Celje, Jesenice, Nova Gorica, Brežice, Koper in Krško pa po enega. Na spletni strani Coin ATM Radar si lahko pogledate podrobne podatke o vsakem kripto avtomatu: katere kriptovalute ponuja, ali gre samo za nakup ali tudi prodajo kriptovalut, kakšne so  pristojbine ter ostale podatke. Vidimo lahko, da lahko z do 1000 EUR vrednosti trgujemo anonimno.

Moram plačati davek pri prodaji Bitcoina na bankomatu?

Kako se izogniti davku na kriptovalute na legalni način je vprašanje, ki se marsikateremu kripto navdušencu poraja v glavi. V Sloveniji lahko fizične osebe kriptovalute do 10.000 EUR unovčimo (= spremenimo v fiat valuto) brez davka. Pri fizični osebi, ki kupuje in prodaja virtualno valuto v svojem imenu in za svoj račun, se ne šteje kot opravljanje dejavnost, ne glede na število opravljenih transakcij. Pri zneskih, ki so višji od 10.000 EUR, pa se zaračuna 10% oddavčne osnove. Lani je bil na obravnavo poslan tudi Zakon o debirokratizaciji obdavčitve unovčenja virtualnih valut, ki bi obdavčitev kriptovalut postavil na 5%, toda ni bil sprejet.

Več o obdavčitvi kriptovalut v 2023 si lahko preberete v našem članku.

Na bitcoin bankomatu lahko do 1000 EUR unovčite anonimno in torej brez davka, plačate samo pristojbino. Preden se odločite za to, morate tudi preveriti, ali bitcoin bankomat omogoča tudi prodajo kriptovalut, saj nekateri ponujajo le nakup. Prav tako preverite, ali ima bankomat dovolj likvidnosti. Svetujemo vam, da pred prodajo kriptovalut na bankomatu pokličete njihovo podporo uporabnikom.

Toda za višje zneske boste morali preveriti svojo identiteto, podobno kot to zahtevajo vse večje kripto borze (KYC preverjanje). Da bi se temu izognili in trgovali anonimno, se lahko registrirate na kripto borzah brez preverjanja KYC.

Kripto debetne kartice

Kripto debetne kartice so odličen način opravljanja plačila, brez da bi morali unovčiti svoje kriptovalute, saj vam omogočajo plačila v kriptovaluti. Te debetne kartice omogočajo porabo kriptovalut, ki jih hranite na svojem računu ali v denarnici, in jih običajno sprejmejo vsi prodajalci, ki sprejemajo debetne kartice. Če si želite priskrbeti svojo kripto debetno kartico, si oglejte naš seznam najboljših kripto kartic za 2023.

Ste registrirani v Nemčiji? HODL in ne boste plačali davka na kriptovalute

Nemčija obravnava bitcoin in druge kriptovalute kot zasebni denar in ne kot kapitalsko premoženje. Če v Nemčiji držite (HODL) kriptovaluto več kot 1 leto, ste oproščeni davka.Ključno je, da kriptovaluto hranite – ker je kriptovaluta, ki jo hranite manj kot eno leto, obdavčena, razen če je dobiček manjši od 600 EUR. Če vas zanimajo ostale kriptovalutam prijazne države, si preberite naš članek o 10 najboljših državah glede adopcije kriptovalut.

Zaključek

Bitcoin bankomat je enostaven način, kako lahko vsakdo hladen denar pretvori v kriptovaluto. Z njim je mogoče zaobiti tradicionalne finančne institucije, zaradi česar je svet kriptovalut in decentraliziranih financ na voljo skoraj vsakomur. Ta kripto naprava ima vsekakor svoje pomanjkljivosti, in sicer visoke provizije, povezane s transakcijami. Toda če vam je privlačna zamisel, da bi ostali zunaj omrežja in anonimni, so vam bitcoin bankomati kar pisani na kožo. Dobra novica je tudi, da jih imamo v Sloveniji kar 22. Uporabljajte naprave uglednih podjetij, ki od vas ne zahtevajo pošiljanja denarja v denarnico tretje osebe.

Pogosta vprašanja

V splošnem ločimo 2 tipa: Enosmerni in dvosmerni. Enosmerni bitcoin bankomati omogočajo le nakup bitcoinov, dvosmerni pa nakup in prodajo.

Bitcoin bankomat se poveže s kripto borzo. Naprava vam bo dala gotovino v zameno za vaše bitcoine ali bitcoine v zameno za vašo gotovino. Menjalni tečaj bitcoina bo odvisen od trenutnega tržnega tečaja v času transakcije.

Vse lokacije bitcoin bankomatov so vam na voljo na spletni strani CoinAtmRadar.

Uporaba je na splošno varna, vendar je bilo nekaj poročil o prevarah in krajah. Vsekakor vam svetujemo, da si pred uporabo bankomata preberete kakšno oceno.

Bitcoin bankomati načeloma ponujajo anonimne transakcije do vrednosti 1000 EUR, toda pred tem preverite, ali omogočajo izplačilo ter ali imajo dovolj likvidnosti.