Bitcoin ETF je končno tu. Bo kmalu sledil Ethereum ETF?

Home » Bitcoin ETF je končno tu. Bo kmalu sledil Ethereum ETF?
bitcoin etf

Po pestrem tednu pričakovanja in malem morju takšnih in drugačnih novic smo dobili Bitcoin ETF. Toda kripto svet se že spogleduje z novim mejnikom – Ethereum ETF.

Ključni poudarki:

  • Po napovedih Bloomberg Intelligence obstaja 70% verjetnost za odobritev Ethereum ETF
  • Rok za prvo razsodbo SEC v zvezi z vlogo za spot Ethereum ETF je 23. maj 2024

Kripto skupnost je zgodovinsko odobritev Bitcoin ETF proslavila z zelenimi svečami na kripto grafih, saj so altcoini zabeležili od 15-25% rast.

Toda zanimivo je bilo, da se glavni junak zgodbe – Bitcoin (BTC) – ni bistveno premaknil, temveč je rast zabeležila druga največja kriptovaluta, Ethereum (ETH). V 24 urah po odobritvi Bitcoin ETF se je cena etra zvišala za 8% na 2613 USD, v zadnjem tednu pa je kovanec zrastel za skoraj 20%. Strokovnjaki pravijo, da to pomeni optimizem vlagateljev za morebitni Ethereum ETF. Eric Balchunas, izkušeni analitik ETF pri Bloombergu, je ocenil, da je približno 70% verjetnost, da bo Ethereum spot ETF odobren do maja tega leta. Ta optimistična napoved sproža vprašanja, zlasti glede na zgodovinsko daljšo pot, ki jo je do tega mejnika prehodil Bitcoin, in na videz bolj previdno stališče SEC do Ethereuma v primerjavi z Bitcoinom.

Spremembo v pristopu SEC je mogoče v veliki meri pripisati pravnim strategijam, ki jih uporabljajo zagovorniki kriptovalut. Ključni trenutek je bil, ko je podjetje Grayscale izpodbijalo SEC po odobritvi terminskega sklada ETF za bitcoin leta 2021. Grayscale je v tožbi ugovarjal navidezno nedoslednemu stališču SEC, ki je odobrila terminski ETF za bitcoin, medtem ko je zavrnila promptni ETF za bitcoin. Ta pravna tožba je morda imela pomembno vlogo pri vplivanju na bolj prijazno stališče SEC do promptnih ETF na področju kriptovalut.

Terminski ETF, ki se bistveno razlikujejo od promptnih ETF, so finančni produkti, ki sledijo vrednosti pogodb o izvedenih finančnih instrumentih, ki imetniku omogočajo nakup ali prodajo Bitcoina na datum v prihodnosti. Za razliko od promptnih ETF nakup terminskih ETF ne vključuje dejanskega nakupa in prodaje Bitcoina. Po drugi strani promptni ETF, ki jih izdajajo velika podjetja, kot so BlackRock, Fidelity in Grayscale, vključujejo neposreden nakup in hrambo Bitcoina v imenu svojih strank. Grayscale je na sodišču uspešno dokazovalo, da z regulativnega vidika ne bi smelo biti razlik med terminskimi in promptnimi ETF-ji. Po tem argumentu se je zdelo, da je SEC prisiljena ponovno razmisliti o svojem stališču do promptnih Bitcoin ETF-jev.

Zdi se, da se ta razvijajoča se regulativna perspektiva zdaj širi tudi na Ethereum. Odobritev prvih terminskih ETF na ethereum s strani SEC v oktobru kaže na morebitno spremembo njihovega pristopa.. Analitik Eric Balchunas je med nastopom na radiu Rug Radio poudaril, da bi se SEC lahko ponovno soočila s pravnimi izzivi, če ne bo odobrila tudi promptnega ETF za ethereum, kar je odmev na podobno situacijo z bitcoinom. Temu optimističnemu mnenju se pridružujejo tudi drugi strokovnjaki:

  • Britanska multinacionalna banka Standard Chartered predvideva, da bi lahko promptni ETF Ethereum dobil odobritev že v drugem četrtletju letošnjega leta.
  • James Butterfill iz podjetja CoinShares, ki deli podobno mnenje, je opozoril na vzporedno obravnavo BTC in ETH s strani SEC, kar namiguje na verjetno odobritev v istem časovnem okviru.
  • BlackRock, pomemben igralec na Wall Streetu, je nedavno vložil vlogo za promptni ETF za ETH. Njihova udeležba velja za pomemben pozitiven kazalnik, podobno kot njihov vstop v tekmo za promptni ETF za Bitcoin.

Ustanovitelj stablecoina Tether (USDT): »Do Ethereum ETF je še dolga pot«

Glede odobritve Ethereum ETF pa obstajajo tudi skeptiki. Soustanovitelj stablecoina Tetherja William Quigley opozarja na pomembne razlike med Bitcoinom, ki nima pametnih pogodb, in večplastnim ekosistemom Ethereum. Po njegovem mnenju bi te razlike lahko vplivale na postopek odločanja Komisije za vrednostne papirje in trge. Quigley poudarja kompleksnost Ethereuma kot tehnološke platforme v primerjavi z verigo blokov Bitcoin. Ta kompleksnost po njegovem mnenju prinaša dodatne pomisleke za SEC, zaradi česar je morda časovni okvir za odobritev Ethereum ETF manj predvidljiv.

Vendar bi lahko imela ta tehnična razlika med Bitcoinom in Ethereumom tudi svoje prednosti. Quigley predvideva, da bi bil promptni ETF Ethereum, ko bo odobren, verjetno zelo privlačen za vlagatelje z Wall Streeta. Kot pojasnjuje, je privlačnost posledica zapletenega in aktivnega ekosistema Ethereuma, za katerega je značilno na tisoče pametnih pogodb in uporaba verig blokov druge plasti.

Bitcoin primerja s preprosto stojnico z limonado, Ethereum pa z večplastno banko denarnega centra, pri čemer poudarja kompleksnost slednjega in velik obseg dejavnosti, ki jih podpira. K privlačnosti ethereuma prispeva tudi njegova prevlada v ekosistemu trgovanja s kriptovalutami.

Je možno, da bomo dobili tudi Solana ETF?

Rachael Lucas iz BTC Markets in Caselin iz BIT menita, da če bo SEC odobrila promptne ETF Ethereum, bi to lahko odprlo pot ETF-jem za druge velike kriptovalute, kot je Solana (SOL). Lucasova je izpostavila izjemno 920% rast cene Solane v letu 2023, ki je presegla 155% rast cene Bitcoina, in to pripisala pozitivnemu razvoju in povečani dejavnosti razvijalcev v njenem ekosistemu. Caselin se strinja in predvideva potencialno vrsto ETF-ov, ki bodo pokrivali kriptovalute z najvišjo tržno kapitalizacijo (kot so na primer Cardano (ADA), Ripple (XRP), Polkadot (DOT)…). Predlaga, da bi bil lahko en sam ETF, ki bi zajemal 50 najpomembnejših kriptovalut, podobno kot S&P 500 za pomembna kriptovalutna sredstva, bolj praktičen kot posamezni ETF za vsako od njih.