Bitcoin ETF: Kaj je in kako deluje?

Home » Bitcoin ETF: Kaj je in kako deluje?
Bitcoin ETF

V zadnjem času je v kripto medijih (pa tudi mainstream medijih) veliko govora o Bitcoin ETF. Bitcoin ETF sklad ponuja enostaven in zakonsko odobren način trgovanja z vrednostjo Bitcoina, ki ga vlagatelji že dobro poznajo in za to ne potrebujejo tehničnega znanja o kriptovalutah. Zakaj naenkrat dviguje toliko prahu? Poglejmo.

Ključni poudarki:

 • ETF je naložbeni instrument, s katerim se trguje kot z delnicami, vendar sledi ceni osnovnega sredstva (Bitcoin) ali indeksa in ne le enega podjetja
 • Z ETF se vlagatelji izpostavijo vrednosti osnovnega sredstva, na primer zlata, nafte ali Bitcoina, brez da bi posedovali to sredstvo
 • Ena glavnih prednosti Bitcoin ETF je, da ponuja regulirano in dobro znano naložbeno strukturo

Mnogim navdušencem nad kriptovalutami se zdi nakup Bitcoina prek kripto borze zastrašujoč in nejasen proces. Tehnični elementi, povezani z lastništvom Bitcoina, kot so digitalne denarnice, Bitcoin naslovi in zasebni ključi, so lahko za nove uporabnike tega področja španska vas, kar nekatere potencialne vlagatelje odvrne od nakupa kriptovalut. In to je le še povečalo privlačnost Bitcoin ETF, s katerim se trguje na borzi. Premik v tej smeri se dogaja z v ZDA, kjer finančne inštitucije kot so Blackrock, Fidelity in Invesco, zaprosile Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC) zaprosile za uvedbo ETF. SEC do zdaj še ni potrdil nobene, je pa to sprožilo veliko govora v kripto krogih, sama cena Bitcoina pa je po novicah poskočila za slabih 10%.

Kaj je Bitcoin ETF sklad?

Najprej osvežimo znanje, kaj je ETF. ETF je kratica za Exchange-Traded Fund, vrsto investicijskega sklada, s katerim se trguje na borzah, podobno kot s posameznimi delnicami. ETF ima sredstva, kot so delnice, obveznice ali blago, in želi odražati uspešnost svojih osnovnih sredstev. Čar skladov ETF je v tem, da vlagateljem omogočajo razpršitev portfeljev, ne da bi jim bilo treba kupiti vsako posamezno sredstvo. To je kot degustacijski krožnik finančnega trga. Če vas investiranje v ETF sklade bolj podrobno zanima, si preberite naš vodič.

No, zdaj pa temu dodajmo še Bitcoin (BTC). Bitcoin ETF je v bistvu ETF, ki sledi ceni Bitcoina. Namesto da bi se sami ukvarjali z nakupom, shranjevanjem in zavarovanjem Bitcoina – kar je lahko tehnično kar zahtevna naloga -, vam Bitcoin ETF omogoča, da vlagate v Bitcoin prek tradicionalnega naložbenega instrumenta. V bistvu kupujete delnice ETF, ki hrani Bitcoin. To pomeni, da ste izpostavljeni gibanju cene Bitcoina, ne da bi bili dejansko lastniki tega digitalnega premoženja.

Zakaj torej Bitcoin ETF dviguje toliko prahu?

Bitcoin ETF
Bitcoin ETF

Morda ste se ob zapisanem vprašali »Zakaj torej vlagatelji ne bi preprosto kupili Bitcoina«?

Razlogov je več. Prvi tiči v tem, da so Bitcoin in kriptovalute na splošno za večino običajnih malih vlagateljev še vedno delujejo preveč tvegani. Bitcoin ETF tradicionalnim vlagateljem omogočajo dostopnejši vstop na trg kriptovalut. Pri imetništvu bitcoinov je breme varnosti v celoti na vas, saj ste odgovorni za varnost svojih zasebnih ključev (razen če jih želite zaupati borzi). To lahko pomeni nakup strojne denarnice za zaščito kupljenih Bitcoinov ali varno shranjevanje zasebnih ključev. Prav tako boste morali ugotoviti, kako vložiti davčno napoved za prodajo Bitcoinov, ki je povzročila kapitalski dobiček. Pomislite na svoje starše ali stare starše, ki se jim morda zdi koncept digitalnih denarnic in zasebnih ključev prezapleten. Bitcoin ETF poenostavi postopek in ga naredi tako enostavnega, kot bi kupili delnico.

Drugič, Bitcoin ETF bi lahko v kriptovalute prinesel nov val institucionalnega denarja. Govorimo o »hedge« skladih, pokojninskih skladih in drugih velikih igralcih, ki so doslej sedeli ob strani in čakali na bolj reguliran in enostaven način vlaganja v Bitcoin. Prav zato so številni hedge skladi in druga investicijska podjetja pri ameriški Komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC) vložili vloge za Bitcoin ETF. Ustanovitelja podjetja Gemini Cameron in Tyler Winklevoss sta že leta 2013 prva vložila vlogo za sklad Winklevoss Bitcoin Trust. Leta 2018 je ameriški urad za patente in blagovne znamke bratoma Winklevoss podelil patent za “produkte, s katerimi se trguje na borzi”. Vendar komisija SEC še vedno ni odobrila njunega ETF-ja ali katerega koli drugega v ZDA.

Nazadnje, odobritev Bitcoin ETF bi lahko služila kot žig legitimnosti za celotno kripto industrijo, kar bi lahko povzročilo dvig cene Bitcoina in drugih kriptovalut.

Zanimivost: Obstajajo tudi ETF za konopljo, ki so postali priljubljeni iz istih razlogov kot BitcoinETF-ji. Tako kot kriptovalute tudi industrijo marihuane tradicionalni vlagatelji, ki si še vedno želijo priložnosti za dobiček, obravnavajo kot tvegano in negotovo.

Kako deluje Bitcoin ETF?

Cilj Bitcoin ETF je slediti ceni Bitcoina in vlagateljem ponuditi način izpostavljenosti kralju kriptovalut brez zapletov pri nakupu in skladiščenju Bitcoina. Toda kako to doseči? No, Bitcoin ETF ima Bitcoin kot svoje primarno sredstvo, delnice ETF pa predstavljajo del tega Bitcoina.

Bitcoin ET sklad F upravlja podjetje, ki kupuje in hrani dejanske bitcoine; cena je vezana na količino bitcoinov v skladu. Takšna nastavitev vlagateljem omogoča, da se izognejo tehničnim izzivom lastništva bitcoinov, kot sta upravljanje zasebnih ključev in spopadanje z morebitnimi varnostnimi kršitvami. Podjetje uvrsti ETF na tradicionalno borzo vrednostnih papirjev, vi, vlagatelji, pa z ETF skladi trgujete tako kot s katero koli drugo delnico. Bitcoin ETF-ji ponujajo tudi nove vrste trgovalnih priložnosti, vključno s kratko prodajo (short-sell), pri kateri lahko vlagatelji stavijo proti Bitcoinu.

Obstaja pa nekaj ključnih razlik med običajnimi ETF in Bitcoin ETF:

 • Nekateri ETF-ji, na primer tisti, ki sledijo indeksu S&P 500, predstavljajo lastniške delnice, zato dobite del dividend, ki jih vsako podjetje v ETF-ju izplača svojim delničarjem. Ko Tesla izplača dividende in imate delnice ETF, ki vključuje Teslo, dobite (manjšo) dividendo. Bitcoin je decentraliziran, zato se to pri ETF-ju Bitcoin ne bo zgodilo.
 • Tako kot pri drugih ETF-jih morate plačati pristojbine podjetju, ki ponuja ETF. Toda pri ETF Bitcoin bo del vaših pristojbin namenjen plačilu pristojbin za skrbništvo in upravljanje za nakup in hrambo Bitcoina, ki je osnova ETF.

Kako Bitcoin ETF uspešno sledi ceni Bitcoina?

Ključni vidik Bitcoin ETF je, da lahko natančno sledi ceni Bitcoina. To se doseže z mehanizmom, znanim kot neto vrednost sredstev (NAV), ki se dnevno izračuna na podlagi trenutne tržne vrednosti Bitcoina v ETF. NVS se uporablja za določanje cene posameznih delnic ETF, s čimer se zagotovi, da je cena ETF v skladu z vrednostjo njegovega osnovnega sredstva.

Likvidnost je pomemben dejavnik uspeha vsakega ETF in Bitcoin ETF ni izjema. Pri tem imajo pomembno vlogo vzdrževalci trga, ki kupujejo in prodajajo delnice ETF, s čimer zagotavljajo likvidnost in ohranjajo ceno ETF blizu njegove neto vrednosti sredstev. Če cena ETF-ja znatno odstopa od njegove NVS, se pojavijo arbitražne priložnosti. Trgovci lahko kupijo ali prodajo delnice ETF in tako izkoristijo razliko v ceni, kar pripomore k temu, da se cena ETF ponovno uskladi z njegovo NVS.

Hitra zgodovina Bitcoin ETF

 • 2013: Prvi poskus uvedbe Bitcoin ETF z dvojčkoma Winklewoss. Na žalost ga je ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) leta 2017 zavrnila.
 • 2018: Borza Chicago Board Options Exchange (CBOE) je vložila vlogo za ETF za bitcoin. Kasneje ga umakne zaradi zaprtja s strani vlade. Istega leta SEC zavrne drugi predlog Winklevossovih za Bitcoin ETF.
 • 2019: Bitwise zaprosi za ETF, vendar je zavrnjen zaradi pomislekov o goljufivih dejavnostih in tržni manipulaciji.
 • 2020: Wilshire Phoenix je postal najnovejši projekt, pri katerem je SEC zavrnila projekt Bitcoin ETF.
 • September 2020: Prvi ETF Bitcoin na svetu kotira na bermudski borzi.
 • Februar 2021: V Kanadi se začenja prvi Bitcoin ETF, Purpose Bitcoin ETF (BTCC). V istem mesecu naj bi bila odobrena še dva: Evolve Bitcoin ETF (EBIT) in CI Galaxy Bitcoin ETF (BTCX).
 • Oktober 2021: ProShares Bitcoin ETF je postal prvi Bitcoin ETF, s katerim se trguje na glavni ameriški borzi. Uporablja terminske pogodbe na Bitcoin.
 • 2023: Londonska družba Jacobi Asset Management je uvedla prvi evropski ETF za Bitcoin. To predstavlja tudi prvi dekarbonizirani sklad digitalnih sredstev, ki je skladen s členom 8 evropske uredbe o trajnostnem financiranju (SFDR), ki velja za sklade, ki spodbujajo okoljske in družbene cilje. Podjetje je sodelovalo s platformo za digitalno premoženje Zumo pri izvajanju preverljive vgrajene rešitve certifikatov obnovljive energije (REC), ki institucionalnim vlagateljem ponuja možnost trgovanja z bitcoini, hkrati pa izpolnjuje njihove okoljske, družbene in upravljavske cilje (ESG).

Bo BlackRock Bitcoin ETF katalizator za nov kripto bikovski trend?

BlackRock, največji upravitelj skladov na svetu, je 15. junija 2023 zaprosil za promptni ETF za Bitcoin. Vloga je sovpadala s tožbami Komisije za vrednostne papirje in borzo Združenih držav Amerike (SEC) proti Coinbase in Binance – dvema uglednima borzama s kriptovalutami. Podružnica iShares družbe BlackRock je zaprosila za odobritev sklada iShares Bitcoin Trust, promptnega ETF za Bitcoin.

ETF namerava uporabljati skrbniške storitve, ki jih ponuja kripto borza Coinbase. BlackRock namerava slediti cenam bitcoinov z uporabo referenčnega tečaja CME CF Bitcoin, ki zbira informacije z zanesljivih borz kriptovalut po vsem svetu, je navedeno v uradni vlogi. Za zbiranje informacij o cenah je zadolžena podružnica borze Kraken, CF Benchmarks. Poleg preučitve naložbenega potenciala je pomembno oceniti tudi položaj promptnega Bitcoin ETF v okviru obstoječih ponudb na ameriškem trgu. Skrbniški skladi, ETF, ki temeljijo na terminskih pogodbah, in delniški skladi, povezani z Bitcoinom, so tri glavne vrste skladov, ki so na voljo na trgu Bitcoin ETF. Uvedba promptnega Bitcoin ETF – kot je tisti, ki ga predlaga BlackRock – bi ustvarila ločeno četrto kategorijo, saj se ne prilega obstoječim možnostim.

Kaj to pomeni za širšo kripto industrijo?

Uvedba BlackRock Bitcoin ETF bi lahko pomembno vplivala na sektor kriptovalut. Tukaj je nekaj možnih učinkov:

 • Adopcija kriptovalut: Vstop BlackRock na področje kriptovalut prek ETF bi lahko bil magnet za institucionalne in individualne vlagatelje. Ta poteza ne le dviguje položaj Bitcoina kot legitimnega naložbenega sredstva, temveč tudi privablja tradicionalne vlagatelje, da se podajo na trg kriptovalut.
 • Likvidnost in cena Bitcoina: ETF ponuja regulirano in enostavno pot, po kateri lahko vlagatelji pridobijo izpostavljenost Bitcoinu brez zapletov neposrednega lastništva in shranjevanja. Povpraševanje ETF bi odražalo razpoloženje na trgu, kar bi lahko povečalo likvidnost Bitcoina in vplivalo na dinamiko njegove cene.
 • Regulacije kriptovalut: Vloga Bitcoin ETF družbe BlackRock opozarja na potrebo po regulativni jasnosti in zanesljivih varnostnih ukrepih v sektorju kriptovalut. Prisotnost finančne težke sile, kot je BlackRock, ki ponuja regulirano naložbeno možnost, poudarja ključni pomen vzpostavitve okvirov, osredotočenih na varnost vlagateljev.
 • Dolgoročna stabilnost in rast trga kriptovalut: Te prelomne pobude bi lahko utrle pot preglednemu in varnemu naložbenemu okolju, ki bo podvrženo regulativnemu nadzoru. To pa bi lahko prispevalo k trajni stabilnosti in širitvi trga.
 • Tveganja in tržna nihanja: ETF sicer lahko poveča likvidnost trga in pritegne zanimanje širše javnosti, vendar je povezan tudi s povečanimi tržnimi tveganji in nestanovitnostjo. Dejavniki, kot so nenadne razprodaje ali znatni institucionalni nakupi, bi lahko vplivali na ceno Bitcoina, saj so ETF-ji po naravi občutljivi na tržna nihanja.
 • Učinki vpliva na celoten kripto ekosistem: Odločitev družbe BlackRock je sprožila bikovski trend na širšem trgu kriptovalut. Pozitivne napovedi vplivnih subjektov, kot je BlackRock, širijo optimizem onkraj zgolj Bitcoina. Posledično je več kriptovalut doživelo porast cen in obsega trgovanja, saj vlagatelji skušajo izkoristiti vzpon trga.

Kako investirati v Bitcoin ETF?

No, medtem ko čakamo odobrenja Bitcoin ETF-jev, pa se lahko sprehodimo po korakih trgovanja z njimi:

 • Izberite svojega borznega posrednika: Če želite vlagati v ETF Bitcoin, potrebujete posredniški račun. Če že trgujete z delnicami, imate srečo; uporabite lahko isti račun. V nasprotnem primeru ga boste morali vzpostaviti. Poiščite borzne posrednike, ki ponujajo široko paleto ETF-ov in imajo nizke provizije za trgovanje.
 • Odločite se za Bitcoin ETF, ki vam ustreza: Vsi BitcoinETF skladi niso enaki. Nekateri lahko neposredno sledijo ceni Bitcoina, drugi pa vključujejo mešanico kripto sredstev. Vsak ima svoje stroškovno razmerje, ki je letna pristojbina, ki jo boste plačali za imetništvo ETF-ja. Prepričajte se, da ste prebrali prospekt ETF-ja, da boste razumeli njegovo naložbeno strategijo in povezana tveganja.
 • Oddajte naročilo: Ko ste izbrali svoj ETF Bitcoin, je čas, da naredite korak. Prijavite se v svoj borznoposredniški račun, poiščite ETF z njegovim simbolom in oddajte naročilo. Izbirate lahko med tržnim naročilom, s katerim ETF kupite po trenutni tržni ceni, in limitnim naročilom, s katerim ETF kupite šele, ko doseže določeno ceno.
 • Čestitke, zdaj ste ponosni lastnik ETF Bitcoin!

Ko potegnemo črto

Bitcoin ETF institucionalnim in individualnim vlagateljem ponuja poenostavljen način vlaganja v Bitcoin, saj ne potrebujejo shranjevanja ključev denarnice, računov na borzi kriptovalut ali skrbi glede varnosti borze. Pričakovana uvedba promptnega sklada Bitcoin ETF na ameriškem trgu je pripravljena povečati verodostojnost in splošno sprejemljivost naložb v Bitcoin. Medtem ko so velike javne korporacije, kot sta Square in Tesla, v letih 2020 in 2021 že vključile Bitcoin v svoje bilance stanja – kar spodbuja njegovo sprejetje -, številni konservativni vlagatelji digitalno premoženje še vedno dojemajo kot zelo tvegan podvig ali celo novost. Če bi SEC dala zeleno luč za Bitcoin ETF, bi poenostavila postopek za institucionalne igralce, da se vključijo v špekulacije s ceno Bitcoina. To bi v bistvu pomenilo vključitev Bitcoina v Wall street ekosistem, kar bi omogočilo trgovanje z Bitcoin ETF skupaj s tradicionalnimi sredstvi, kot so delnice, obveznice, zlato in nafta.

Pogosta vprašanja

Kaj je Bitcoin ETF?

Zakaj sploh potrebujemo Bitcoin ETF?

Kako lahko investiram v Bitcoin ETF?

Ali je vlaganje v Bitcoin ETF tvegano?

Zakaj je BlackRock Bitcoin ETF tako pomemben?