Bitcoin ETF: Kdo so glavni igralci v zgodovinskem mejniku za Bitcoin?

Home » Bitcoin ETF: Kdo so glavni igralci v zgodovinskem mejniku za Bitcoin?

V težkem pričakovanju odobritve Bitcoin ETF si poglejmo, kdo so glavni akterji v zgodovinski zgodbi. Medtem Bloomberg ocenjuje verjetnost, da bodo Bitcoin ETF odobrili še januarja, pri 95%.

Zdi se, da se novice o Bitcoin ETF že od začetka leta menjavajo na vsaki dve uri, skladno s tem pa cena Bitcoina niha za kar nekaj odstotkov višje ali nižje. Zaenkrat tudi vpliv odobritve na ceno kriptovalut ni jasen, saj bi lahko na začetku tudi šlo za sell the news dogodek. No, medtem ko smo v pričakovanju ene najbolj vzpodbudnih mejnikov v zgodovini kriptovalut kar se tiče adopcije, pa si poglejmo, kdo je sploh v igri, da svojim strankam ponudi Bitcoin ETF:

1. BlackRock

Junija 2023 je največji svetovni upravljavec premoženja z več kot 9 bilijoni dolarjev sredstev BlackRock vložil vlogo za Bitcoin spot ETF, pri čemer je za skrbnika kriptovalut določil Coinbase, za skrbnika denarja pa BNY Mellon. Bloombergov višji analitik ETF Eric Balchunas je to opisal kot pravi ETF za promptni trg in poudaril, da ima BlackRock pri odobritvah ETF-jev pri SEC dobre rezultate. To potezo je pozdravil nekdanji izvršni direktor družbe Barclays Bob Diamond, zaradi nje pa so se podobno prijavile družbe WisdomTree, Invesco in Valkyrie, kar je ceno Bitcoina takrat dvignilo nad 30.000 USD.

Vendar je SEC izrazila pomisleke glede jasnosti teh vlog, zaradi česar je družba BlackRock julija 2023 ponovno vložila vlogo z dodatnimi podrobnostmi, vključno s sporazumom o nadzoru s kripto borzo Coinbase. V decembrskih spremembah so bila podrobneje opisana morebitna tveganja in pojasnjeni postopki likvidacije. BlackRock je prejel tudi 100.000 USD zagonskega kapitala za svoj iShares Bitcoin Trust in dokončal ETF kot samo gotovinski pod novo oznako IBIT. Nadaljevali so se sestanki z ameriško komisijo za vrednostne papirje in borzo, vključno z razpravami o Nasdaqovi predlagani spremembi pravil. BlackRock je nato imenoval JP Morgan in Jane Street za pooblaščene udeležence, s čimer je še dodatno utrdil strukturo ETF.

2. GrayScale

Grayscale, vodilni upravitelj kripto naložbenih skladov, si od oktobra 2021 aktivno prizadeva, da bi svoj Bitcoin trust GBTC, v katerem je več kot 600.000 BTC (v vrednosti skoraj 21 milijard USD po trenutni ceni Bitcoina), pretvoril v Bitcoin spot ETF. Ta pretvorba bi Grayscale omogočila znižanje provizij za upravljanje in lažje izvajanje finančnih transakcij. Podjetje Grayscale je leta 2016 sprva poskušalo vzpostaviti Bitcoin ETF, vendar je leta 2017 umaknilo svojo vlogo, pri čemer se je sklicevalo na premalo razvito regulativno okolje.

Odsotnost ETF za bitcoin je predstavljala izziv za Grayscale in trg bitcoinov. GBTC, ki je glavni nosilec ameriškega institucionalnega povpraševanja po Bitcoinu, občasno trguje z negativno premijo v primerjavi z dejansko vrednostjo Bitcoina, česar trenutna struktura ne more organsko rešiti. Odobreni ETF bi omogočil odkup delnic v realnem času, kar bi verjetno preprečilo takšna odstopanja in uskladilo vrednosti delnic z osnovnim bitcoinom. V pripravah na ETF so najeli strokovnjake in sklenili partnerstvo z družbo BNY Mellon za storitve ETF. Vendar je komisija SEC junija 2022 zavrnila njihovo vlogo, zaradi česar je podjetje Grayscale začelo sodni postopek. Po decembrskem odstopu predsednika Barryja Silberta, za katerega se je ugibalo, da je naklonjen odobritvi ETF, je družba Grayscale spremenila svojo prijavo, da bi se uskladila z željo SEC po ETF, ki temelji samo na gotovini.

Registriraj se in prejmi do:

700 USDT

omejen čas!

3. Fidelity

Marca 2021 je Fidelity Investments vložila vlogo za ETF za bitcoine z imenom Wise Origin Bitcoin Trust, upravitelj je bila družba Fidelity Service Company Inc, skrbnik pa Fidelity Digital Assets. Za razliko od večine prijaviteljev, ki so za skrbništvo izbrali družbo Coinbase, se je družba Fidelity odločila za lastno skrbništvo bitcoinov. Maja 2021 je družba Cboe Global Markets predlagala uvrstitev tega ETF na borzo, pri čemer je menila, da so se pomisleki glede tržne manipulacije zmanjšali zaradi vse večje zrelosti trga bitcoinov in vse večjega sprejemanja s strani institucij.

SEC je še isti mesec začela pregledovati Fidelityjevo vlogo. Vendar je bila vloga januarja 2022 zavrnjena. Družba Fidelity je junija 2023 ponovno vložila vlogo in odpravila pomisleke komisije SEC tako, da je v dogovoru o souporabi nadzora navedla Coinbase. Ta ponovna vloga je sovpadala z vlogo družbe BlackRock in je začela veljati v tritedenskem obdobju za pripombe. Tako je Fidelity je 17. oktobra spremenila svojo vlogo in se osredotočila na povezana tveganja. Do decembra 2023 je družba Fidelity posodobila svojo vlogo S-1, v katero je kot pooblaščenega udeleženca dodala Jane Street Capital in določila pristojbino v višini 0,39 %.

4. Bitwise

Bitwise je oktobra 2019 prvič vložila vlogo za promptni ETF za bitcoin, vendar jo je SEC zavrnila, ker ni upoštevala pravnih standardov za preprečevanje nezakonitih dejavnosti, kot je tržna manipulacija. Ta prva vloga je temeljila na terminskih pogodbah na bitcoin. Leta 2021 je družba Bitwise svojo vlogo obnovila, tokrat pa se je osredotočila na trgovanje, ki temelji na Bitcoinu, in ne na terminskih pogodbah. Kljub temu, da je direktor podjetja Matt Hougan izrazil prepričanje, da so bili pomisleki SEC odpravljeni, je bila vloga junija 2022 ponovno zavrnjena.

Septembra 2023 je Bitwise spremenil svojo vlogo z novimi argumenti, s katerimi je nasprotoval razlogom regulatorjev za zavrnitev dostopa ameriških vlagateljev do produkta. Novembra 2023 je podjetje še dodatno prilagodilo svojo vlogo in spremenilo ime predlaganega produkta iz »Bitwise Bitcoin ETP Trust« v »Bitwise Bitcoin ETF«. Tako je podjetje pokazalo optimizem glede odobritve svoje vloge za ETF in začelo oglaševalsko kampanjo z Jonathanom Goldsmithom, znanim kot »najzanimivejši človek na svetu« iz oglasov za Dos Equis, s čimer je okrepilo sporočilo, da je »Bitwise zanimiv«. S to potezo je Bitwise postal prvi upajoči ETF za bitcoin, ki je začel takšno kampanjo.

Registriraj se in prejmi do:

700 USDT

omejen čas!

5. VanEck

VanEck je že leta 2018 prvič poskusil s skladom VanEck SolidX Bitcoin Trust, vendar je leta 2019 vlogo umaknil. Nato je VanEck decembra 2020 vložil vlogo za sklad VanEck Bitcoin Trust, s katerim je želel trgovati na borzi Cboe BZX. Ta vloga je bila vložena kmalu po tem, ko je Jay Clayton, takratni predsednik SEC, znan po svojem skepticizmu do Bitcoin ETF, zapustil svoj položaj. Kljub upanju na ugodnejše stališče SEC pod novim vodstvom se je družba VanEck soočila s ponavljajočimi se zamudami in končno zavrnitvijo svoje druge vloge za Bitcoin ETF novembra 2021.

Sredi leta 2022 je VanEck vložil tretjo vlogo, ki jo je SEC prav tako zavrnila marca 2023. VanEck je vztrajal pri svojih prizadevanjih in 22. junija 2023 ponovno vložil vlogo za sklad VanEck Bitcoin Trust, sredi julija pa je bila njegova vloga dodana v uradni koledar SEC. SEC je odločitev odložil do 15. januarja. Vloga podjetja VanEck je izstopala po tem, da je za skrbnika svojih bitcoinov izbralo kripto borzo Gemini, v nasprotju z večino vlagateljev, ki so izbrali podjetje Coinbase.

Oktobra 2023 je VanEck vložil spremenjeno vlogo, v kateri je navedel možnost neposredne vključitve Bitcoina. Nato je bila v drugi spremembi razkrita pridobitev delnic sklada VanEck Bitcoin Trust s strani neimenovanega vlagatelja zagonskega kapitala. Decembra 2023 je vloga razkrila, da je družba VanEck za svoj bodoči ETF izbrala oznako »HODL«, kar kaže na zaupanje in dolgoročni pogled na Bitcoin.

Registriraj se in prejmi do:

100 USDT popusta

za trgovanje