Bitcoin ETF odobren s strani Ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC)

Home » Bitcoin ETF odobren s strani Ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC)
Bitcoin ETF
Bitcoin ETF

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je uradno odobrila ETF sklade za trgovanje z Bitcoini na borzi ZDA – le dan po tem, ko je napačna objava, objavljena na uradnem Twitter profilu SEC, povzročila zmedo na trgih.

9. januarja so številni medijski viri objavili netočno zgodbo po tem, ko je uradni račun X (prej Twitter) SEC objavil tvit, v katerem trdi, da je regulator prvič odobril borzno trgovalne sklade za Bitcoin.

Približno 15 minut kasneje je predsednik SEC Gary Gensler izjavil, da komisija “ni odobrila kotiranja in trgovanja s spot produktnimi borznimi skladi Bitcoin.” Različni medijski viri – vključno s Cointelegraphom, Blockworksom in Reutersom – so sprva poročali o zgodbi SEC pred izjavo Genslerja.

Pred izjavo Genslerja, ki trdi, da je bil račun SEC X ogrožen, so kripto uporabniki in trg ustrezno reagirali. Cena BTC se je povečala za približno 2,5% s $46,729 na $47,901, preden je padla za približno 7% na $44,701. Ob času objave je bila cena BTC pod $46,000, po podatkih iz Cointelegraph Markets Pro.

Nekateri na družbenih omrežjih so predlagali, da so informacije, vsebovane v umaknjenem tvitu SEC, bile točne, a predčasno objavljene. Račun komisije X je pokazal, da je “všečkal” dva odgovora na lažni tvit od naključnih uporabnikov — nenavadna aktivnost za SEC.

Odločitev bo verjetno pripeljala do preoblikovanja sklada Grayscale Bitcoin Trust, ki ima v lasti približno 29 milijard dolarjev te kriptovalute v ETF, kot tudi do uvedbe konkurenčnih skladov glavnih izdajateljev, kot je iShares podjetja BlackRock.

Odobritev bi lahko pomenila prelomni dogodek pri adopciji kriptovalut posebej v “mainstream” finančnem sektorju, saj struktura ETF omogoča institucijam in finančnim svetovalcem znano in regulirano pot za nakup in tako izpostavljenost Bitcoinu.

Več o Bitcoin ETF si lahko preberete v spodnjih člankih:

Bitcoin ETF: Kdo so glavni igralci v zgodovinskem mejniku za Bitcoin?

Bitcoin ETF: Kaj je in kako deluje?

Cena Bitcoina 2024: Bomo prebili 100.000 USD? Vprašali smo tudi ChatGPT

Kako kupiti Bitcoin in ostale kriptovalute v Sloveniji?

Top kripto borze 2024:

Registriraj se in prejmi do:

700 USDT

omejen čas!

4.8

Registriraj se in prejmi do:

100 USDT popusta

za trgovanje

4.8

Bitcoin cena: