Večina trga kriptovalut je danes v rdečih številkah, kar je povzročilo 523 milijonov dolarjev likvidacij terminskih pogodb. V zadnjih 24 urah je trg padel za 7%. Vse bolj pa se tudi uveljavlja prepričanje o podaljševanju cikla (Lengthening cycles theory).

Spet na sporedu rdeči teden?

Kripto trg je konec prejšnjega tedna doživel majhen Božičkov pohod in je bil v zelenih številkah, saj se je Bitcoin približal vrnitvi na 52.000 dolarjev, skupna tržna vrednost kriptovalut pa se je vrnila nad 2,5 bilijona dolarjev. Ta teden je bila zgodba drugačna. Večina trga je v torek doživela vse globlje izgube, pri čemer so se vodilne kriptovalute, kot sta Bitcoin in Ethereum, v 24 urah padle za več kot 6 %, skupaj z metaverse in gamerskimi žetoni.

Bitcoin (BTC) je po podatkih portala Coinmarketcap v času pisanja tega članka na ravni 47.950 dolarjev. V zadnjem tednu je še vedno v plusu za 1,5 %, v 30 dneh pa se je znižal za več kot 12 %. Ker 50.000 USD velja za trenutno ključno uporno raven, ni presenetljivo, da je Bitcoin po preseganju mejnika med vikendom padel nazaj pod to raven. Deloma je to lahko tudi posledica pobiranja dobičkov pred novim letom.

Likvidirane pozicije in finančni vzvodi

Po podatkih družbe CoinGlass je padec trga povzročil precejšnjo likvidacijo pozicij s finančnim vzvodom, kar je verjetno povzročilo nadaljnje izgube. Spletna stran kaže likvidacije terminskih pogodb v vrednosti skoraj 523 milijonov dolarjev v zadnjih 24 urah s strani več kot 165.000 trgovcev, od tega več kot 167 milijonov dolarjev samo v pozicijah Bitcoina.

Vsekakor pa danes na trgih ne trpi le Bitcoin. Skupna tržna vrednost kriptovalut se je od trenutka pisanja tega članka znižala za 7 %. Tudi cena ethereuma (ETH) se je znižala za več kot 6 % pri trenutni ceni 3.827 USD, medtem ko je cena tretje največje kriptovalute Binance Coin (BNB) padla za skoraj 6 % in je zdaj pri ceni 537 USD na kovanec. Solana (SOL) je v zadnjih 24 urah doživela še bolj izrazit padec, in sicer za skoraj 10 % na trenutno ceno 181 USD, Cardano (ADA) za skoraj 9 %, Polkadot (DOT) pa za skoraj 12 %.

Metaverse žetoni

Nekateri kovanci in žetoni, povezani z metaverse in kripto igrami in ki so v zadnjem času med nedavnimi znatnimi dobički doživljali nestanovitna nihanja, so se danes prav tako znižali za dvomestne številke. Gala Games (GALA) je na primer beležila pade za 13 %, Decentraland (MANA) in Enjin Coin (ENJIN) pa sta v 24 urah izgubila vsak približno 12 % svoje vrednosti. The Sandbox (SAND) se je medtem v tem obdobju znižal za skromnejših 8 %.

Kaj lahko pričakujemo v 2022?

Veliko bo odvisno od vladnih politik. Kitajska, največji kripto trg na svetu, je septembra prepovedala vse transakcije. Analitiki pravijo, da bo zaradi širše uporabe tehnologije veriženja blokov to stališče Kitajsko le izoliralo od preostalega sveta. V Indiji je vlada pripravila zakonodajo, ki bo urejala uporabo in trgovanje s kriptovalutami, toda zakon še ni bil sprejet. Vsekakor je kripto svet pokazal neverjetno moč regulacijam navkljub, in splošna adopcija je samo še vprašanje časa. Toda pot do tja bi lahko bila trnova.

Dodaj odgovor