Bitcoin halving je pred vrati: zakaj cena BTC po halvingu običajno pade?

Home » Bitcoin halving je pred vrati: zakaj cena BTC po halvingu običajno pade?
bitcoin halving

Cena Bitcoina je slaba 2 tedna pred halvingom spet prebila 72.000 dolarjev, ob tem pa se poraja vprašanje: Če se zgodovina ponavlja, bo Bitcoin takoj po halvingu spet padel, preden bo nadaljeval do novih rekordov?

V nestanovitnem svetu kriptovalut z Bitcoinom na čelu je vedno več vprašanj in odgovorov, a ena stvar velja zagotovo: Bitcoin halving je dober katalizator za rast cene Bitcoina.

Da hitro ponovimo – Bitcoin halving oz. »razpolovitev« je vnaprej programiran dogodek, ki za 50% zmanjša hitrost ustvarjanja ali rudarjenja novih bitcoinov. Ta dogodek je v preteklosti veljal za ugodnega za dolgoročne imetnike, saj se je po vsaki razpolovitvi v enem letu cena Bitcoina povečala za 3230%. Toda kmalu po tem skoku cena bitcoina običajno doživi precejšen popravek navzdol in se spusti v obdobje, ki ga pogosto imenujemo kripto zima, saj njegova cena v povprečju pade za več kot 80%, kar smo doživljali še pred kratkim.

Zadnji halving je bil 11. maja 2020, ko se je nagrada za rudarjenje blokov bitcoinov zmanjšala z 12,5 na 6,25 BTC. Prihodnji halving pa se bo izvršil predvidoma 18. aprila in bo nagrado za rudarjenje še dodatno znižal na 3,125 BTC.

Poglejmo, kaj se je s ceno Bitcoina dogajalo ob prejšnjih halvingih:

 • 2012: 28. novembra 2012 se je zgodil halving, do novembra 2013 pa je Bitcoin doživel znaten padec in v istem letu padel s 1.130 na 170 dolarjev – kar je osupljiv padec za 85%.
 • 2016: Druga razpolovitev julija 2016 je imela podoben potek, pri čemer je Bitcoin novembra 2017 dosegel 20.000 USD, nato pa se je v naslednjih mesecih zrušil na 3.191 USD, kar je 84% padec.
 • 2020: Pred kratkim je tretja polovitev maja 2020 poskrbela, da je Bitcoin novembra 2021 dosegel rekordno vrednost 68.789 USD, vendar je nato do junija 2022 padel na 15.600 USD, kar je 77% korekcija.

Zakaj cena Bitcoina takoj po halvingu strmoglavi?

1. Padce v ceni Bitcoina po halvingu bi lahko deloma pripisali vlagateljem, ki so unovčili svoje dolgoletne naložbe, kar je morda povezano z »januarskim učinkom«. Ta učinek kaže, da se cene delnic po decembrskem padcu januarja običajno povečajo, kar je posledica povečanja nakupov po razprodaji ob koncu leta zaradi davčnih razlogov. Vlagatelji decembra prodajo delnice s slabšimi rezultati, da bi zmanjšali davek na kapitalski dobiček, in jih januarja ponovno kupijo, kar poveča povpraševanje in cene. Obstajajo tudi ugibanja, da bodo nekateri vlagatelji prerazporedili svoje portfelje tako, da bodo decembra prodali nestabilna sredstva, kot je Bitcoin, in nato januarja, ki je običajno močan mesec za delniški trg, vlagali v delnice.

  2. Potem je tukaj še en pommeben faktor, in sicer »kapitulacija rudarjev«. Rudarji v dobičkonosnih obdobjih kopičijo bitcoine in prispevajo k povečanju hitrosti prenosa v omrežju. Vendar pride čas, ko morajo rudarji del svojih Bitcoinov likvidirati, da bi financirali nadgradnjo ali nakup nove opreme, da bi ostali konkurenčni ali povečali dobičkonosnost, saj se omrežje krepi. Ta razprodaja, čeprav ni vedno neposredno povezana s tržnimi cenami, lahko skupaj z drugimi medvedjimi razpoloženji sproži učinek domin, ki vodi do kapitulacije rudarjev in morebitnega padca cen. Ta scenarij vključuje prodajo rudarjev ne le zaradi nadgradnje, temveč tudi zaradi ohranjanja dejavnosti.

  Vas zanima rudarjenje kriptovalut ? Preberite si naš članek na to temo.

  Kako se kot trgovec spopasti s padci cen kriptovalut?

  1. Ko ste v dvomih, poglejte širšo sliko

  Michael Saylor, ustanovitelj in predsednik MicroStrategy ter zelo priznan zagovornik Bitcoina, svetuje naslednje: »Pri investiranju v bitcoin upoštevajte 4 leta kot kratkoročno zavezo, 10 let pa kot srednjeročno perspektivo. V idealnem primeru bi si morali prizadevati, da bi Bitcoin obdržali za nedoločen čas.” Saylor poudarja vrednost Bitcoina kot naložbe, zlasti za tiste, ki so pripravljeni zadržati svoja sredstva od enega do drugega halvinga, pri čemer poudarja, da zgodovinsko gledano imetniki Bitcoina v nobenem štiriletnem obdobju niso doživeli finančne izgube. In to je dober vpogled, kajti ko je letos cena Bitcoina dosegla nov rekord pri 73.000 dolarjih, je vsak, ki je kadarkoli kupil Bitcoin, bil v plusu.

  2. Buy the dip strategija

  Strategija »buy the dip« je postala priljubljena zlasti po padcu trga kriptovalut v letu 2018. Ta pristop temelji na predpostavki, da so padci cen začasni in da se bo trg sčasoma popravil. Vendar je pomembno, da se te strategije lotite previdno, saj zahteva poglobljeno razumevanje turbulentne narave trga in posamezne zadevne kriptovalute. Za trgovce, ki razmišljajo o tem pristopu, sta bistvenega pomena čustvena inteligenca in sprejemanje nestanovitnosti trga. Torej, da ste nekako čustveno imuni na kratkoročna nihanja in prepričani v pozitivno srednjeročno prihodnost.

  3. Diverzifikacija in strategija DCA (Dollar-Cost Averaging)

  Ena od učinkovitih metod za obvladovanje nestanovitnosti in zmanjšanje tveganja je razpršitev portfelja. Z razpršitvijo naložb v različne kriptovalute lahko trgovci ublažijo vpliv padca posameznega sredstva. Poleg razpršitve je strategija DCA (dollar cost averaging), ki vključuje časovno razporeditev nakupov, kar lahko zmanjša vpliv nestanovitnosti. Ta pristop trgovcem omogoča, da povprečijo svojo vstopno ceno, zaradi česar je manj verjetno, da bo nenaden padec negativno vplival na njihovo celotno naložbo.

  Je Bitcoin špekulativni balon?

  Vzorec, po katerem se vrednost bitcoina močno poveča, čemur sledijo znatni padci, ki nato vodijo v novo bikovsko fazo, pomeni, da ne gre zgolj za špekulativni balon. Namesto tega bitcoin predstavlja nestanoviten razred premoženja, ki postopoma pridobiva na sprejetosti v glavnem finančnem svetu. Korekcije cen imajo za bitcoin konstruktiven namen, saj umirjajo razpoloženje vlagateljev in preprečujejo nastanek nevzdržnih balonov, ki bi lahko privedli do popolnega zloma vrednosti.

  Zgodovinsko gledano je obdobje po vsakem bitcoin halvingu pomenilo začetek obdobja, ki ga pogosto imenujemo kripto zima, tj. podaljšane medvedje faze. Na krajši časovni osi pa se je mesec september dosledno izkazal za posebej medvedjega za Bitcoin, kar kaže na niansiran vzorec v njegovem tržnem obnašanju. Po drugi strani pa je zgodovinsko gledano april zelo dober mesec za kriptovalute.

  Vir: Bitcoinmonthlyreturn.com

  Vas zanimajo napovedi cen kriptovalut? Preberite si katerega izmed naslednjih člankov:

  Kriptomat

  Hitra in enostavna registracija

  Kriptomat
  4.8/5