V zadnjem času smo na kripto trgu doživeli veliko turbulentnosti in volatilnosti. Po rdečem poletju zdaj na vrednosti negativno vpliva tudi strah pred novim sevom koronavirusa. Toda kljub vsemu temu Bitcoin letos beleži 88% rast.

Po petkovem strmem padcu vrednosti Bitcoina (BTC), ki je bil posledica zaskrbljenosti, da bo nova različica koronavirusa povzročila kaos na običajnih trgih, je trg kriptovalut v soboto, 27. novembra, začel okrevati.  Vodilna digitalna valuta Bitcoin je namreč ponovno trgovala v zelenih številkah, kar je posledično vplivalo tudi na druge kriptovalute, katerih cene so se zaradi okrevanja začele zviševati.

Pomembna razlika med vrednostjo Bitcoina na začetku leta 2021 in njegovo trenutno vrednostjo je, da se v času pisanja tega članka z Bitcoinom trguje po 55.223 USD, kar pomeni 88% donosnost naložbe od začetka leta, ko se je z njim trgovalo po 29.286 USD. Vrednost kralja kriptovalut se je v zadnjih 24 urah povečala za 0,25 %, v preteklem tednu pa se je zmanjšala za 5,87 %, tako da njena tržna kapitalizacija znaša 1,04 bilijona dolarjev, prevladujoči delež na trgu pa 41,6 %.

Nestanovitnost na kripto trgu

Na kripto trgu vlada negotovost, saj so strokovnjaki razdeljeni glede tega, ali je trg izgubil zagon, potem ko je novembra dosegel rekordno vrednost. Po mnenju nekaterih se na trgu začenja medvedji trend, medtem ko drugi predvidevajo, da bodo nedavnemu padcu pred koncem leta 2021 sledile nove rekordne vrednosti.

Pomembno dejstvo je, da je kripto trg prvič po 43.000 dolarjih ponovno vstopil na območje “ekstremnega strahu” (extreme fear), saj je Bitcoin v petek v eni točki trgoval za približno 53.700 dolarjev, le nekaj ur po tem, ko je trgoval za približno 58.000 dolarjev. Crypto Birb, certificirani tehnični analitik, je v zvezi s tem delil misli, da ga je stanje »ekstremnega strahu« ob trgovanju BTC nad 50.000 USD zelo presenetilo.

Na drugi strani je vrhunski analitik za trgovanje s kriptovalutami Michael van de Poppe priznal, da se je začela realizirati teorija podaljšanega cikla (lengthening cycle), saj je videti, da cilj modela priznanega kripto strokovnjaka Plan B, tj. 98.000 dolarjev do konca novembra, ne bo šel skozi.

Kaj je Fear & Greed index?

Vlagatelji uporabljajo različna orodja za analizo gibanja kriptovalut, da bi določili prihodnjo gibanje cen. Eno najpogosteje uporabljenih orodij pa je kazalnik trendov kriptovalut, ki se imenuje indeks strahu in pohlepa (Fear & Greed Index). Ta se uporablja za merjenje razpoloženja vlagateljev do trgov. Ta indeks razkriva, ali je trg bikovski (visok) ali medvedji (nizek), sestavljen pa je na podlagi dveh nasprotnih čustev, strahu in pohlepa.

Kripto trg po svetu

Kljub temu je svetovni trg kriptovalut v 24 urah pokazal znake okrevanja, saj se je vrnil v zeleno barvo in povečal svojo vrednost za skoraj 1,5 %, s čimer je po statistiki CoinMarketcap ponovno presegel 2,5 bilijona dolarjev. V zadnjih 24 urah je bil obseg trga 147,78 milijarde dolarjev, kar pomeni 2,14% zmanjšanje. V 24 urah je skupni obseg DeFi trenutno 23,35 milijarde dolarjev, kar je 15,80 %, medtem ko je stablecoinov zdaj 113,92 milijarde dolarjev, kar je 77,09 % celotnega 24-urnega obsega trga kriptovalut.

Dodaj odgovor