Koliko Bitcoina naj kupim v 2022?

Home » Koliko Bitcoina naj kupim v 2022?
  • Ali so kriptovalute dobra investicija?
  • Kaj je najboljši način za kupovanje Bitocina?
  • Kakšna je dobra strategija za naložbo v Bitcoin?
  • Koliko naj investiram v Bitcoin?
  • Koliko Bitcoina naj kupim?

S takimi vprašanji se lahko popolnoma zapletete in naložba v Bitcoin ostane samo zamisel, iz katere se nič ne izcimi. V tem članku bomo z vami delili nekaj nasvetov, koliko je pametno investirati v Bitcoin. Članek je zasnovan kot vodič, da vam olajšamo začetni postopek.

Koliko naj investiram v Bitcoin?

Kako investirati v Bitcoin in posledično koliko Bitcoina naj kupim? Koliko znaša vaš naložbeni kapital? Predlagamo, da v Bitcoin investirate med 5 % in 30 % tega zneska. Pri tem je 5 % precej varna naložba, 30 % pa že dokaj tvegana. Če ob izgubi denarja ne doživite ravno paničnega napada, vam priporočamo, da stavite med 15 % in 30 % naložbenega kapitala. Definitivno pa močno odsvetujemo investicije, višje od 50 % naložbenega kapitala.

Seveda, pa gre za vaš denar in vašo odločitev. Dejavniki na trgu igrajo pomembno vlogo pri investiciji, ampak ni potrebno, da greste preko sebe. Upoštevajte tudi lastno toleranco do tveganje in investirajte le toliko denarja, kot ste ga pripravljeni izgubiti.

Za začetek investirajte 10 € na ugledni kriptoborzi ali posredniku. Saj veste, kako pravijo; za ceno ene, dveh kav. Na ta način lahko začnete in vaše razumevanje, kako deluje svet kripto investicij, bo sčasoma postalo vse boljše.

Razdelite znesek, ki ste ga nameravali investirati, na več obdobij. Delež prvotnega zneska lahko investirate vsake 3, 6 ali 9 mesecev – izbira je v celoti vaša. Na ta način se boste izognili delanju dragih napak, v vmesnem času pa boste nehote začeli spremljati kriptosvet in postajali vse bolj izkušeni.

Zapomnite si, da lahko kadarkoli reevalvirate svojo odločitev in popolnoma spremenite svoj prvotni odgovor na vprašanja koliko Bitcoina naj kupim.

Izberite najboljše platforme za kupovanje Bitcoina. Za čim lažji začetek, smo za vas zbrali seznam naših najljubših kriptoborz. 

1. Toleranca za tveganje

Kripto trg je izredno volatilen. Zato je vredno razmisliti, koliko denarja ste pripravljeni izgubiti. Premislite, koliko denarja si lahko privoščite izgubiti in koliko lahko prenesete, da ga izgubite.

To so pomembna vprašanja, ki si jih preprosto morate zastaviti. In če se ob zamišljeni vsoti počutite nelagodno, jo toliko znižajte, da da takega občutka ne boste imeli. Če sami nikakor ne morete priti do zneska, ki vas ne bi navdajal s strahom, se posvetujte z ljudmi, ki vas poznajo.

Ljudje, ki preveč investirajo, se lahko znajdejo v situaciji, ko ob veliki izgubi v paniki nepremišljeno prodajo sebi v izgubo. Prodaja z izgubo je včasih lahko prava odločitev, ampak mora biti sprejeta racionalno in ne na podlagi čustev.

Investirani znesek naj bo takšen, da ne bo vplival na vašo presojo.

2. Toleranca do dobička

Morda se na prvi pogled zdi kot neumen nasvet, vendar pomislite: če investirate znesek, ki vas lahko ob izgubi močno čustveno vznemiri, kako bo na vas vplival 10-kratni profit? 

To se je zgodilo številnim vlagateljem konec leta 2017, ko so cene kriptovalut rasle kot gobe po dežju. Imeli so neverjetno srečo, da so kljub slabi odločitvi investicije svojih življenskih prihrankov postali milijonarji.

A če so bili preveč pohlepni, da bi bili glede svoje naložbe razumni, mislite, da so prodali svoje pozicije in pobrali svoj dobiček? Seveda, ne. Jasno je, da to še zdaleč ni dober način za investiranje v Bitcoin. Leto kasneje, ko se je trg zrušil, so bili v enakem položaju kot pred rekordnim letom 2017.

Z Bitcoinom in kriptovalutami na splošno, zaslužijo samo investitorji, ki vlagajo na podalgi racionalnih odločitev.

Zato še enkrat razmislite o vsoti, ki jo nameravate investirati v kriptovalute. Prav tako pomembno je tudi vprašanje, kako bi izjemno uspešna investicija vplivala na vaše vsakodnevno življenje. Kakšen je vaš cilj?

Kako torej investirati v Bitcoin? Naj še enkrat ponovimo zlato pravilo investiranja v kriptovalute – investirajte vsoto, do katere niste čustveno navezani. Vsoto, ki ne bo vplivala na kvaliteto vašega življenja, če jo izgubite. Na tak način boste sprejemali dobre odločitve in izgubljali manj denarja, ko bo kripto trg padal in imeli več dobička, ko bo rasel.

3. Izbira pravega trenutka

Gotovo ste veliko več slišali o kriptovalutah, ko je cena Bitcoina dosegala rekordne višave, kot ko je bil trg stabilen ali v trendu navzdol. To je iz preprostega razloga, ker smo ljudje in mediji nagnjeni k temu, da sledimo ustaljenim obstoječim trendom.

Ampak ali veste, da je kripto trg sestavljen iz ponavljajočih ciklov? Ti tržni cikli navadno trajajo od enega do dveh let. Cene hitro narastejo, kar ustvarja velike mehurčke. In neizogibno je, da bodo ti mehurčki enkrat počili. In večji, kot je mehurček, večji je pok in hitreje cene padejo. 

Zato je izbira pravega trenutka izrednega pomena. To lahko povsem spremeni vašo kripto pot in kako gledate na kriptovalute. Preverite, na kateri točki v tržnem ciklu se trenutno nahajamo, preden se odločite, koliko investirati v kriptovalute.

V veliko pomoč vam je lahko graf globalnega trga spletne strani CoinMarketCap. Dobro ga preučite in si odgovorite na naslednja vprašanja:

  1. Ali smo blizu tržnega ATH?
  2. Koliko časa je minilo od zadnje stabilne rasti trga (bull run)?

Bližje kot smo tržnemu ATH-ju, tako časovno kot cenovno, bolje je, da se investiciji izognete. Splača pa se tudi preveriti trenutno ceno in ATH (najvišjo) ceno. Torej, če je trenutna cena Bitcoina 6.000 €, in je bila najvišja cena pred dvema letoma 20.000 €, potem investicija v Bitcoin ni tako slaba odločitev.

Četudi smo sredi višanja cen, investicija v kriptovalute v tem trneutku ni napačna odločitev. S tem namreč naredite prvi korak v kripto svet, kar ni slaba ideja. Izbira pravega trenutka je pomembna pri načinu, na kakršnega nameravate vstopiti na trg in pri višini zneska, ki ga nameravate investirati.

4. Sprememba mišljenja

Zelo redki so investitorji, ki se odločijo, da bodo vložili določeno vsoto in od tega ne odstopajo. Ljudje stalno spreminjamo svoje mišljenje, še toliko bolj, kadar gre za trg, ki se tudi sam nenehno spreminja.

Preden se torej dokončno odločite, koliko nameravate investirati v Bitcoin, si pustite kak evro prostora, če si v prihodnosti premislite. Najlažji način, kako se tega lotiti, je razdelitev investicijskega vložka na daljše časovno obdobje. Znesek, ki ste si ga zamislili, investirajte po korakih v naslednji 3, 6 ali 12 mesecih.

Recimo, da v naslednjem letu želite investirati 6.000 €, ampak je trg v tem trenutku zelo blizu ATH. Namesto, da vsak mesec investirate 500 €, je bolje, da začnete z nižjo vsoto, in kasneje, ko bodo cene padle, nadoknadite z višjimi vsotami.

5. Razvejanost

Razvejanost naložb  je tehnika, ki jo izkušeni investitorji uporabljajo, da čim bolj zmanjšajo vpliv sreče na naložbo. To pomeni, da ne investirate samo v kriptovalute, ampak svoja sredstva razporedite v različna investicijska področja. Recimo nepremičnine, delnice, zlato.

Nekaj denarja pa seveda lahko pustite tudi na bančnem računu in tako zaslužite manjšo obrestno mero. Konec koncev ne stavite vsega denarja na kripto konja.  Drugače boste zmagali in zmagovali, ampak enkrat boste izgubili, in takrat boste izgubili vse.

Razvejanost pa se nanaša tudi na sam kripto portfelj. Ni potrebno, da trgujete samo z eno kriptovaluto. Če pozorno sledite trgu, vam nemalokrat sam pove, kam je namenjen.  Katere so najboljše kriptovalute za nakup v tem trenutku?

Kje kupiti Bitcoin?

Obstaja na stotine spletnih strani, kjer lahko kupite Bitcoin. Predlagamo, da preizkusite različne preverjene in ugledne kriptoborze, da ugotovite, katera vam najbolje ustreza.

Kolikšna je najmanjša možna investicija v Bitcoin?

Minimalno število Bitcoinov, ki bi jih morali kupiti, da bi si lahko odprli vrata v svet kripto trgovanja, ne obstaja. Edini minimum, ki se ga morate držati, je ta, ki ga določi izbrana platforma, kjer boste investirali v svoj delež Bitcoina. Coinbase, na primer, omogoča minimalno investicijo 2 $.

Kljub temu pa ne priporočamo, da kupite tako majhno vsoto Bitcoina. Kriptoborze namreč zaračunajo pristojbino za kupovanje, prodajanje in prenašanje kriptovalut. Ti stroški bodo hitro zagrizli v vašo investicijo, če se odločite za minimalno dovoljeno vsoto.

Nekako priporočamo investicijo vsaj 50 € za nakup Bitcoina. Tudi če lahko vložite manj, ne pomeni, da je to smiselno ali nujno. Kratek odgovor na vprašanja koliko Bitcoina naj kupim je, kolikor ste pripravljeni ali sposobni izgubiti.

Ta članek ne smatrajte kot finančni nasvet.

Dodaj odgovor