Bitcoin: Napoved vrednosti za 2023

Home » Bitcoin: Napoved vrednosti za 2023
Bitcoin napoved 2023

Kam bo šla cena Bitcoina je vprašanje za milijon dolarjev (dobesedno). Medtem ko smo se zdaj našli v neusmiljenem medvedjem trgu in BTC trguje okoli 15.000 dolarjev, marsikoga zanima cenovni trend v 2023. Poglejmo, kam bi lahko Bitcoin cena znašala 2023.

Danes že vsakdo pozna Bitcoin, istočasno pa nihče ne ve, koliko bo jutri znašala vrednost te najstarejše kriptovalute. V kripto skupnosti se krešejo mnenja glede tega, ali bo cena BTC v prihodnjem letu narasla ali padla.

Večina analitikov in tehničnih kazalnikov meni, da bi lahko v prihodnjih mesecih Bitcoin dosegel »poden« med 10.000 in 16.000 dolarji. To je povezano z nestanovitnim makroekonomskim okoljem, cenami delnic, novem kripto porazu v obliki bankrotirane kripto borze FTX, inflacijo, podatki ameriške centralne banke Federal Reserve in morebitno recesijo, ki bi lahko trajala do leta 2024. Na drugi strani pa imamo pa vplivneže ter Bitcoin maksimaliste, ki samozavestno trdijo, da bi se lahko cena povzpela na 70.000 dolarjev in več.

Obstajajo analize in pa zgodovina, ki podpirajo obe strani. Eno od bistvenih vprašanj se poraja glede časovnega obdibja. Trenutno v skupnosti trdni argumenti, da bo cena BTC v prihodnjih mesecih verjetno močno padla, vendar se bo sredi ali konec leta 2023 potencialno zvišala, bodisi v obliki začasnega »relief rally«, ali pa pravega bikovega trenda.

Kaj vpliva na ceno Bitcoina?

Zgodovina nas uči, da naceno Bitcoina lahko vpliva veliko različnih dejavnikov. Za razliko od večine altcoinov BTC ni tako močno odvisen od preostalega trga kriptovalut in je na koncu tisti, ki določa trend. Vendar se BTC še vedno odziva na velike kripto novice. Na te je še posebej občutljiv v času medvedjega trga. Nedavni tragični padec borze kriptovalut FTX in povezane firme Alameda Research v lasti Sama Bankmana-Frieda, je še poglobil intenzivni medvedji trend na trgu. Svetovna kriptovaluta številka ena je na primer po propadu FTX dosegla dveletno najnižjo vrednost. Ko je kripto skupnost mislila, da je debakel LUNE bil najnižja točka industrije, se je zgodil še FTX.

Na ceno bitcoina vplivajo tudi novice, ki niso povezane s kriptovalutami – lep primer tega je gibanje cene spomladi 2020. Še en novičarski sektor, na katerega bi morali biti pozorni tisti, ki so investirali v Bitcoin ali to nameravajo storiti, je ekologija. Ob tem se spomnimo na Teslo, ko so začeli sprejemati Bitcoin kot plačilo in si nato premislili zaradi ekološkega vtisa.

Bitcoin cena 2023: Optimistični scenarij

Zgodovinsko gledano bikovski trendi sovpadajo s 4-letnim tržnim ciklom, ki vključuje akumulacijo (nakup), trend naraščanja, distribucijo (prodajo) in trend upadanja. Na splošno pričakujemo, da se bo akumulacijski del tega procesa začel leta 2023, čeprav nekateri menijo, da bi se lahko zavlekel do leta 2024. Kljub temu se bodo cene kriptovalut sredi leta 2023 verjetno zvišale in obstajajo dokazi, ki to potrjujejo. Po mnenju priznanega analitika Kevina Svensona bi lahko bili priča začetku bikovskega trga okoli aprila, ko se bi 80-tedenski medvedji trg končal.

Tudi deflacijska narava bitcoina, ki jo povzročajo dogodki “razpolovitve” oz. halving, sčasoma spodbuja to zviševanje cen. Kljub tržnim pretresom deflacijska narava Bitcoina dolgoročnim vlagateljem prinaša rast cen. Vendar bodite pri napovedih previdni. Vplivneži in trgi se dobro zavedajo, da pohlep prodaja. Napovedi, se bo Ethereum leta 2023 povzpel za 10x, je treba gledati skeptično. Poleg tega je zelo malo verjetno, da bo bitcoin kljub takšnim trditvam dosegel 100.000 dolarjev ali se jim celo približal.

Tone Vays: Bivši analitik z Wall Streeta napoveduje 100.000 dolarjev za 2023

Po mnenju nekdanjega analitika z Wall Streeta Toneja Vaysa bi se lahko cena bitcoina leta 2023 občutno povečala kljub dolgotrajnemu medvedjemu stanju na trgu. Vays je med nagovarjanjem svojih pristašev na YouTubu napovedal, da bo Bitcoin leta 2023 doživel dolgo bikovsko obdobje. Z njegovega vidika bi lahko digitalno premoženje, če Bitcoin pade na najnižjo vrednost 11 tisoč dolarjev, leta 2023 še vedno doseglo novo najvišjo vrednost 100 tisoč dolarjev. Prepričan je, da bo njegova napoved privabila dolgoročne vlagatelje, da bodo kupili več BTC.

Tim Draper: Bitcoin bo dosegel 250.000 dolarjev sredi 2023

No, obstajajo tudi vplivni ljudje v kripto prostoru, ki se ne bojijo streljati visoko (verjetno tudi v prazno). Ameriški tvegani kapitalist in ustanovitelj podjetja Draper Fisher Jurvetson (DFJ) Tim Draper je še vedno prepričan v svojo napoved o bitcoinu, po kateri bo kralj kriptovalut dosegel 250 tisoč dolarjev Draper je že aprila 2018 napovedal 250 tisoč dolarjev do leta 2022, nato pa je na letošnjem dogodku Web Summit 2022 podaljšal svojo napoved za šest mesecev in torej to številko postavlja sredi leta 2023.

Legitimnost njegovim napovedim daje predvsem dejstvo, da je leta 2014 pravilno napovedal, da bo BTC 2017 presegel 10.000 dolarjev. Zanimivo je tudi dejstvo, da je omenjeni kupil 30.000 bitcoinov, ki jih je vlada zasegla z zloglasne spletne strani Silk Road.

Draper je tudi dejal, da pričakuje, da bodo ženske predstavljale glavno demografsko skupino malih vlagateljev, ki bodo pomagali dvigniti ceno bitcoina na 250 tisoč dolarjev. Porast povpraševanja po bitcoinih bo tako po njegovem mennju izhajal iz maloprodajne porabe Pojasnil je tudi, da trenutno ni enostavno uporabljati bitcoinov za stvari, kot so hrana, oblačila in najemnina. Ko pa bodo maloprodajni porabniki lahko uporabljali bitcoin (BTC), Draper iskreno verjame, da ne bo nobenega razloga, da bi se držali fiat valute. Na splošno se zdi, da milijarder uživa v kripto recesiji. Pravi, da je to njegov najljubši čas za vlaganje.

Bitcoin cena 2023: Pesimistični scenarij

Na drugi strani pa imamo analitike, ki pravijo, da bikovega trenda zagotovo ne bomo videli ped 2024. Gareth Soloway iz InTheMoneyStocks je navedel, da obstaja majhna verjetnost, da bi se cena lahko spustila celo na 3.500 USD. Svojo tezo je podprl s teorijo, da bo prišlo do Bitcoin preobrata, ko bo dozorel, saj bo regulacija pomagala ljudem, da se počutijo bolj samozavestno. Meni, da bomo v bližnji prihodnosti videli malo odboja, nato pa val navzdol do 12.000 do 13.000 dolarjev, pri čemer nista izključena niti 10.000 do 8.000 dolarjev. Kot najslabši možni scenarij je navedel 3.500 dolarjev, čeprav se mu to zdi  malo verjetno in bi bilo primerljivo s propadom Amazon.com v obdobju dot com mehurčka.

Če bo cena bitcoina padla na 12.000 dolarjev ali še nižje, se rudarjem morda ne bo splačalo upravljati ekosistema. To bi pomenilo, da se transakcije ne bi več obdelovale, kar bi lahko ohromilo industrijo. Spomnimo se tudi, da nismo opazili močne korelacije med cenami kriptovalut in množično adopcijo, kar ni ravno zdrav vzorec. Cene kriptovalut so bile odvisne od tega, koliko denarja (prek pogodb o izvedenih finančnih instrumentih in drugih finančnih instrumentov) vlagatelji, predvsem kiti in institucije, vržejo v kripto premoženje.

Bitcoin cikli se spreminjajo

V zvezi z bitcoin cikli je treba obravnavati še druge pomisleke. Nekateri predlagajo, da ti štiriletni cikli zaradi različnih razlogov morda ne bodo več veljali. Eden od njih je ta, da BTC v nasprotju s prejšnjimi cikli večinoma ni edini otrok v vrtcu. Najstarejša kriptovaluta je zdaj stara 14 let in ima poleg sebe še na stotine, če ne tisoče ostalih kriptovalut, ki se dotikajo različnih industrij ter bistveno vplivajo na sentiment trga.

Številne izmed njih so z več pogledov »boljše« oz. bolj uporabne od Bitcoina, skupaj z decentraliziranimi financami (DeFi), GameFi, nezamenljivimi žetoni (NFT), decentraliziranimi avtonomnimi organizacijami (DAO), Web3 startupi, itd. Za vključitev v Web3 in DeFi je potreben nakup ETH in ne BTC. Mnogi domnevajo, da se bo zaradi tega, ker bodo ljudje postali “bolj zainteresirani za DeFi”, cena BTC povečala, toda to ni nujno. Tukaj je pomemben tudi ekološki faktor, saj bitcoin še vedno temelji na proof-of-work, ki je energetsko bistveno bolj potraten od konsenza proof-of-stake, na katerega je sredi 2022 prešel na primer Ethereum. Kljub temu je bitcoin vedno prvi kovanec, h kateremu bodo institucije težile, ko se bodo vključevale v kripto prostor. Prav tako pa ima samo ime »Bitcoin« ogromen marketinški vpliv, saj ga praktično vsak pozna.

Glede na vse navedeno je dokajverjetno, da bo cena bitcoina sredi leta 2023 poskočila, čeprav bomo v prihodnjih mesecih najbrž priča padcu.

»Kiti« so začeli akumulirati BTC

18. oktobra je bilo z borz kriptovalut v zasebne denarnice umaknjenih več kot 38.000 BTC v vrednosti 750 milijonov dolarjev, kar je znak, da kiti akumulirajo Bitcoin in ga shranjujejo za nestabilne čase. Premiki z borz se običajno interpretirajo kot bikovski kazalniki. Robert Kiyosaki, avtor knjige Rich dad, poor dad, je naklonjen BTC zaradi zanimanja institucij in pokojninskih skladov. Pravi, da je nesmiselno vlagari v obveznice in delnice ter da pokojninski skladi to dobro vedo. Medtem ko so včasih vlagali v srebro in zlato, pa danes vlagajo v Bitcoin.

Kaj naj storim, če sem veliko vložil/-a in cena Bitcoina še kar naprej pada?

Volatilnost je del vsakdanjika v kripto svetu in za večino prav to predstavlja glavno privlačnost. Seveda pa ni prijetno, ko se cene spustijo bistveno nižje in bistveno prej, kot smo pričakovali. Kaj naj v teh negotovih razmerah storimo, da se izognemo nadaljnji izgubi?

Ostanite mirni in se poskušajte izogniti prodaji v paniki.

Panična prodaja ali nakup lahko poslabšata vaš naložbeni portfelj. V teh težkih razmerah boste morda morali zmanjšati stres in ohraniti jasen um, da boste lahko sprejeli pravo naložbeno odločitev in ne boste padli v veliko izgubo. Trg se bo pobral, še vedno se je. Zato je najboljši recept v teh časih mirni živci in potrpežljivost. Ne glejte grafov, raje pojdite ven in se posvetite hobijem in ljudem, ki vas osrečujejo.

Če vam je pri teh zahtevnih razmerah še posebej težko, se lahko posvetujete ali razpravljate z nekom, ki ima na tem področju več izkušenj.