Bitcoin prebil 40.000 dolarjev prvič po aprilu 2022, zlato do novega rekorda

Home » Bitcoin prebil 40.000 dolarjev prvič po aprilu 2022, zlato do novega rekorda
Cena Bitcoina 2024

Zanimiv konec tedna na več trgih. Bitcoin se je čez noč povzpel čez 40.000 dolarjev, zlato pa se je pri 2100 dolarjih na unčo povzpelo do novega rekorda.

Kralj kritovalut Bitcoin (BTC) je v izjemnem koncu tedna trgovanja presegel mejo 40.000 dolarjev, kar se ni zgodilo že od aprila 2022, preden se je zgodil zlom kripto trga zaradi propada Terre (LUNA). Ta rast cene Bitcoina razširja dobiček Bitcoina od začetka leta do danes na več kot 152%, kar najbrž pomeni občutno oživitev zaupanja vlagateljev in tržnega zagona. Ta vzpon bitcoina pri skoraj 20-mesečnem vrhu pa je več kot le številčni mejnik. Zajema tudi 15% vzpon v zadnjih 30 dneh kar ne odraža le optimizma vlagateljev, temveč tudi širše prepričanje o dolgotrajnosti in vse večji sprejetosti kriptovalut.

Katalizatorji rasti cene Bitcoina

Pozitivno rast cene Bitcoina je mogoče pripisati več ključnim dejavnikom. Prvič, narašča navdušenje nad pričakovano odobritvijo Bitcoin ETF v Združenih državah Amerike. Ta razvoj bi lahko napovedal novo obdobje institucionalnih naložb v sektor kriptovalut ter mu zagotovil večjo legitimnost in stabilnost. Poleg tega so bile konec tedna likvidirane pozicije v večnih terminskih pogodbah na kriptovalute v vrednosti izjemnih 220 milijonov dolarjev. Od tega je bilo skoraj 85% dolgih pozicij v pozicijah, ki so bile usmerjene v bikovske pozicije. Poleg tega je bilo od petka likvidiranih za več kot 120 milijonov dolarjev kratkih pozicij za bitcoin – stav proti dvigu cene. Ta naval dejavnosti ni le spodbudil rasti cen, temveč je nakazal tudi spremenjeno razpoloženje med trgovci, ki zdaj vse bolj stavijo na nadaljnjo volatilnost in gibanje navzgor.

Ni pa Bitcoin edini beležil zelene sveče, temveč se je celotni kripto trg pozvpel. Cena Ethereuma tako prvič po maju 2022 trguje nad 2.200 USD. Poleg tega so priljubljeni NFT projekti, kot so Pudgy Penguins, DeGods in Azuki, prav takozabeležili dvomestne odstotne dobičke, kar kaže na širše bikovsko razpoloženje na trgu kriptovalut.

Če vas zanima naš izbor top kriptovalut za nakup v decembru, si oglejte naš seznam.

Kaj to pomeni za vlagatelje v kriptovalute?

Trenutni vzpon cene kriptovalut je za vlagatelje tako priložnost kot izziv. Možnost visokih donosov je očitna, vendar pa obstaja tudi tveganje, povezano z večjo nestanovitnostjo. Ker odprti interes na kripto borzah (kot je na primer BitMEX) dramatično narašča, kar kaže na velike stave velikih igralcev, je za vlagatelje ključno, da ostanejo obveščeni in previdni. Povečan finančni vzvod in likvidacijski dogodki lahko signalizirajo tako vrhove kot dna cenovnih gibanj, kar zahteva spretno tržno analizo in upravljanje tveganj.

Kripto analitiki: Bitcoin je na poti do 100.000 dolarjev do konca 2024

Standard Chartered Bank je potrdila svojo aprilsko napoved in napoveduje, da bo Bitcoin (BTC) do konca leta 2024 dosegel 100.000 USD. Banka to pričakovano rast pripisuje več dejavnikom, zlasti pričakovanim odobritvam več promptnih Bitcoin ETF. Te odobritve, ki se bodo verjetno zgodile prej, kot je bilo predvideno, natančneje v prvem četrtletju leta 2024, naj bi utrle pot za večje institucionalne naložbe v Bitcoin inEthereum.

K temu porastu cene pomembno prispeva tudi naslednji Bitcoin halving, ki se bo izvršil konec aprila 2024 in bo razpolovil nagrde Bitcoin rudarjem. Gre za mehanizem, ki je namenjen omejevanju ponudbe bitcoinov, bo po pričakovanjih še povečalo njihovo ceno. Banka je opozorila tudi na ohranjeno dominanco Bitcoina na trgu digitalnega premoženja, saj se je njegov tržni delež od aprila s 45% povečal na 50%. Zanimivo je, da obstaja tudi možnost, da bo Bitcoin dosegel mejo 100.000 dolarjev še pred koncem leta 2024. To pričakovanje spodbuja morebitna zgodnejša kot pričakovana uvedba ameriških promptnih ETF-ov, ki bi lahko povzročila občutnejše zvišanje cen pred halvingom.

Zlato do rekorda

Tudi cena zlata se je občutno povzpela in z zaporednimi rekordi presegla 2.100 USD. Ta porast je posledica kombinacije geopolitičnih napetosti, ugibanj o šibkejši vrednosti ameriškega dolarja in pričakovanj o znižanju obrestnih mer. Trenutni izraelsko-palestinski konflikt je še posebej spodbudil povpraševanje po zlatu, ki velja za varno naložbo v času negotovosti. Strokovnjaki napovedujejo, da se bodo cene zlata v prihodnjem letu ne le obdržale na sedanji ravni nad 2.000 USD, temveč bodo dosegle tudi nove najvišje vrednosti. Heng Koon How iz banke UOB meni, da bosta skupni padec vrednosti ameriškega dolarja in obrestnih mer pomembna dejavnika, ki bosta povzročila dvig cen zlata in do konca leta 2024 morda dosegla 2.200 USD. Nicky Shiels iz MKS PAMP deli podobne bikovske napovedi, pri čemer opaža zmanjšanje tržnega vzvoda v primerjavi s prejšnjimi leti.

V zadnjem času so promptne cene zlata dosegle rekordno vrednost 2110,8 USD za unčo, nato pa so se nekoliko znižale. Ta trend je presegel prejšnji rekord iz avgusta 2020. Bart Melek iz TD Securities napoveduje, da bo povprečna cena zlata v drugem četrtletju leta 2024 znašala približno 2.100 USD, k čemur bodo prispevali znatni nakupi s strani centralnih bank. Raziskava Svetovnega sveta za zlato je pokazala, da namerava približno četrtina centralnih bank povečati svoje zlate rezerve, kar kaže na vse večjo skepso do ameriškega dolarja kot rezervnega sredstva.

Več o tem kako kupiti kriptovalute si preberite tukaj.

Kucoin kripto borza:

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5