Bitcoin prebil 50.000 dolarjev prvič po 2021

Home » Bitcoin prebil 50.000 dolarjev prvič po 2021

Cena Bitcoina se je povzpela čez 50.000 dolarjev, medtem pa je obseg iskanj za »bitcoin« v Googlu še vedno izjemno nizko. Je to zadnja zelena luč za bike?

Trg kriptovalut je v pričakovanju Bitcoin halvinga (ki se bo odvil neklje sredi aprila) doživel spodbuden mejnik, saj je Bitcoin prvič po maju 2021 presegel mejo 50.000 dolarjev. To se je zgodilo v ponedeljek popoldne, ko je cena bitcoina dosegla izjemno 3,8% rast in dosegel 50.272 USD.

Medtem so nekateri tržni opazovalci opozorili, da je zanimanje za iskanje besede »bitcoin« v Googlu v primerjavi s ceno še vedno izjemno nizko, kar pomeni, da je zanimanje za to temo med trgovci na drobno (»retail«) še vedno majhno. Google Trends uporabnikom omogoča primerjavo relativnega obsega iskanj. Vendar to ne pomeni, da se skupno število iskanj za ta izraz zmanjšuje, temveč le, da se njegova priljubljenost zmanjšuje v primerjavi z drugimi iskanji. Vsekakor je to vzpodbudna metrika za vse kripto navdušence, ki spremljajo trg tako čez kripto zimo kot poletje, saj pomeni, da večina ljudi še sploh ni vstopila na trg. »We are so early«, bi rekli na kripto Twitterju.

Bitcoin pa ni bil sam na pohodu, temveč so se mu pridružili še glavni altvoini:

Konec kripto zime

Bitcoin je novembra 2021 dosegel najvišjo vrednost približno 69.000 USD. Vendar so leto 2022 zaznamovali veliki pretresi v industriji kriptovalut, ki so jih zaznamovali propad ekosistema Terra, propad borze FTX in spori, povezani z njenim ustanoviteljem Samom Bankmanom-Friedom. Ti dogodki so skupaj z drugimi večjimi motnjami povzročili, da je vrednost bitcoina do konca leta 2022 padla na nekaj več kot 16.000 dolarjev, kar je 75% padec glede na najvišjo vrednost v zgodovini, druge kriptovalute pa so doživele še večji padec. V panogi je prišlo tudi do obsežnih odpuščanj in zapiranj.

Kljub tem izzivom se je leto 2023 izkazalo za velik bikovski trg kriptovalut, čeprav je bila cena Bitcoina večino leta skromna. Do 1. oktobra 2023 se je cena Bitcoina v letu povečala za več kot 65% in dosegla 27.000 USD, kar je veljalo za skromno okrevanje od prejšnjih najvišjih vrednosti. V zadnjem četrtletju leta 2023 se je cena Bitcoina močno povečala, za skoraj 60%, in leto zaključila nad 42.000 USD. To rast je poganjalo vse večje zaupanje, da bo komisija za vrednostne papirje in borzo v začetku leta 2024 po letih oklevanja in zavračanja končno odobrila Bitcoin ETF.

Michael Saylor: »Povpraševanje po Bitcoinu je 10x večje od ponudbe«

Dežurni Bitcoin navdušenec Michael Saylor, ki s svojim podjetjem Microstrategy vztrajno kupuje Bitcoine (v času pisanja tega članka imajo v svojem portfelju okoli 160,000 BTC), je podal presenetljivo napoved, da se bo povpraševanje po Bitcoinu v naslednjih 12 mesecih povečalo za kar desetkrat. Saylor predlaga, da bo Bitcoin doživel preobrazbo iz »nereguliranega offshore premoženja« v »institucionalizirano mainstream aplikacijo«. Pričakuje, da se bosta podjetji, kot sta Apple in Meta, intenzivno potegovali za nakup Bitcoina, da bi izkoristili prihodnji dobiček. Poleg tega se pričakuje, da bodo velike finančne institucije, kot so JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs in druge, Bitcoin vključile v svoje storitve, kar bo še utrdilo njegov položaj v finančnem ekosistemu.

Ali je Joe Biden z objavo na X podprl Bitcoin?

Po velikem dogodku Superbowl je z objavo na omrežju X presenetil ameriški predsednik Joe Biden. Objavil je namreč sliko z laserskimi očmi, ki v internetnem žargonu pomenijo podporo Bitcoinu. Ta meme je nastal leta 2017 in je postal viralni način, s katerim navdušenci nad bitcoini izražajo svoje optimistično stališče do digitalne valute. Seveda Biden oz. oseba, ki upravlja z njegovim profilom, najbrž ni vedel za skriti pomen laserskih oči, a je vseeno naredil simbolično promocijo.

Ja, biki so nazaj!

KuCoin

Welcome Gift Pack do 700 USDT!

KuCoin
4.8/5