Bitcoin prebil 56.000 dolarjev, kar je najvišja cena po jeseni 2021

Home » Bitcoin prebil 56.000 dolarjev, kar je najvišja cena po jeseni 2021

Cena Bitcoina se je v slabih 48 urah povzpela za 10% in se spogleduje z novo najvišjo vrednostjo pri 69.000 dolarjev.

Cena Bitcoina se je cel ponedeljek spogledovala s 55.000 dolarji, nato pa v jutranjih urah torka brez oklevanja poskočila nad 56.000 dolarjev, kljub likvidaciji več kot 157 milijonov dolarjev kratkih pozicij BTC v zadnjih 24 urah. Pri tem gre za to, da so vlagatelji zavzeli kratko pozicijo v BTC in stavili, da se bo njegova cena znižala od trenutka, ko je bila zagotovljena možnost nakupa. Ko pa cena Bitcoina namesto tega naraste, se sproži likvidacija njihovih pozicij, kar sproži samodejne ukrepe borz za preprečitev nadaljnjih izgub. Velike likvidacije lahko signalizirajo lokalni vrh ali dno strmega gibanja cen, kar lahko trgovcem omogoči, da se ustrezno pozicionirajo.

Povečanje cene Bitcoina je spodbudilo precejšnjo aktivnost v ameriških promptnih ETF-jih za bitcoin, ki so v ponedeljek dosegli rekorden obseg trgovanja v višini 2,4 milijarde dolarjev.

V Bitcoin se zliva vse več institucionalnega kapitala

Eden od glavnih razlogov za rast cene bitcoina je poleg Bitcoin ETF in pričakujočega bitcoin halvinga velik priliv institucionalnega denarja na trg kriptovalut. Velike korporacije, hedge skladi in finančne institucije vse bolj sprejemajo Bitcoin kot legitimen razred premoženja, predvsem ker lahko deluje kot varovalo pred inflacijo in devalvacijo valut, zlasti v času gospodarske negotovosti – v kateri smo se zagotovo znašli v teh dneh.

MicroStrategy, vodilni institucionalni imetnik bitcoinov, je nedavno razširil svoj portfelj bitcoinov na 193.000 BTC, kar po trenutni vrednosti Bitcoina znaša dobrih 10 milijard dolarjev. Ustanovitelj Michael Saylor je danes zjutraj objavil, da je dodal 3.000 Bitcoinov, kar je na začetku pomenilo, da je skupno imetje vredno 10,28 milijarde USD. Po tej napovedi se je vrednost njihovih sredstev v Bitcoinu povečala na 10,9 milijarde USD, kar pomeni izjemno povečanje za 620 milijonov USD v samo enem dnevu. Saylor je omenil tudi, da povprečna nakupna cena Bitcoinov v podjetju znaša 31.813 USD na enoto.

Vas zanima, katera podjetja si lastijo največ Bitcoina? Preberite naš članek.

Smo na pragu novega Bitcoin ATH?

Oktobra 2021 je skupnost kriptovalut navdušil skok bitcoina čez 57.000 dolarjev, kar je bil pomemben mejnik, saj se je odražal na najvišji vrednosti v vseh časovnih obdobjih v začetku tistega leta. Ta vzpon je bil del dvotedenskega rallyja, ki se je končal tako, da je Bitcoin novembra dosegel najvišjo vrednost 69.000 USD.

Tudi Ethereum (ETH) je doživel omembe vreden dan, saj je njegova cena le uro pred Bitcoinovim vzponom dosegla 3.280 USD. Ta cenovna točka je bila nazadnje opažena aprila 2022, v obdobju padanja z zgodovinskega vrha 4.878 USD novembra 2021.

Hiter in enostaven nakup:

Kriptomat

Hitra in enostavna registracija

Kriptomat
4.8/5