Bitcoin prebil 65.000 dolarjev in postavil nov rekord cene v evrih

Home » Bitcoin prebil 65.000 dolarjev in postavil nov rekord cene v evrih

Cena Bitcoina se ne ustavlja in je danes prebila 65.000 dolarjev, kar je le 6% manj od rekorda cene v dolarjih. V razmerju do evra pa se je Bitcoin že danes prebil do novega rekorda.

Bitcoin (BTC) je teden začel nad 65.000 USD in je le še 6% oddaljen od najvišje cene vseh časov 69.044 USD, ki jo je dosegel 10. novembra 2021. Zaradi evforičnega razpoloženja, povpraševanja po institucionalnih nakupih in zgodovinskih dobičkov v povezavi z dogodkom razpolovitve, pa je digitalna valutana dobri poti, da že marca preseže najvišjo vrednost.

V času pisanja tega članka je cena bitcoina 65.040,24 USD. To pomeni, da se je cena od včeraj povzpela za 6% in samo v zadnjem tednu po podatkih CoinMarketCap zabeležila izjemno 27% rast ene, tržna kapitalizacija kralja kriptovalut pa znaša neverjetnega 1.2 bilijona dolarjev. In če mu bo uspelo ponoviti ta 6% dvig cene, se bo izenačil z najvišjo vrednostjo vseh časov (ATH). In to dober mesec pred Bitcoin halvingom. Najstarejša kriptovaluta na svetu je poleg tega danes zabeležila že 27 milijard dolarjev vreden obseg trgovanja – kar je že zdaj več, kot ga je zabeležila v celotnem včerajšnjem dnevu. Še en znak, da je trgovanje z bitcoini ob koncu tedna zares padlo v nemilost vlagateljev.

V določenih metrikah je cena Bitcoina že dosegla ATH

Medtem ko cena bitcoina v ameriških dolarjih še ni presegla najvišje vrednosti iz leta 2021, je cena bitcoina v različnih drugih svetovnih valutah dosegla nove rekordne vrednosti. Med drugim tudi v našem evru. Na isti dan, ko je Bitcoin dosegel najvišjo ceno v ameriških dolarjih, se je v Evropi trgovalo z 59.716,82 evra. Do trenutka pisanja tega članka se je Bitcoin povzpel na 59.901,25 EUR, kar pomeni nove rekordne vrednosti v valutah, kot so kitajski juan, japonski jen, britanski funt in indijska rupija. Ta pojav poudarja privlačnost bitcoina kot varovala pred devalvacijo valute in inflacijo ter njegovo vse večje sprejemanje kot legitimnega finančnega sredstva, ki je konkurenca zlatu.

Vas zanima kaj je boljša investicija, Bitcoin ali zlato? Preberite naš članek.

To razliko v doseganju rekordnih vrednosti v različnih valutah, ne pa tudi v ameriških dolarjih, je mogoče pripisati nihanju menjalnih tečajev. Novembra 2021 je bil en evro enakovreden približno 1,16 dolarja. Vendar se je menjalni tečaj od takrat prilagodil in v času pisanja tega članka je en evro vreden 1,08 USD. To kaže, da se je ameriški dolar od leta 2021 okrepil v primerjavi s številnimi drugimi valutami, kar vpliva na relativno vrednotenje bitcoina v teh različnih denarnih enotah.

Do razlike v cenah Bitcoina pride tudi med kripto borzami

Sledenje najvišjim vrednostim Bitcoina postane še bolj zapleteno, če upoštevamo razlike med različnimi kripto borzami. Glede na raziskavo podjetja Kaiko, ki se ukvarja z blocckhain analitiko, se prijavljeni rekordni vrh Bitcoina v USD nekoliko razlikuje glede na borzo, pri čemer najvišji vrh beleži borza OkCoin. To nakazuje, da bi lahko enotno preseganje praga 69.000 USD na večjih platformah bilo splošno priznano kot vzpostavitev novega zgodovinskega vrha cene bitcoina.

Poleg tega se je zaradi bližajočega se datuma izteka opcij 29. marca opazno povečala tržna aktivnost. Kot poroča CoinGlass, se je odprto zanimanje za opcije na bitcoin močno povečalo, saj se je samo v enem dnevu povečalo za 10%. Zaradi tega povečanja je skupni odprti interes presegel mejo 30 milijard dolarjev, kar kaže na povečano pričakovanje in špekulativno dejavnost pred tem ključnim finančnim mejnikom.

Odprte obresti za bitcoin se nanašajo na vrednost vseh odprtih terminskih pogodb, ki še niso bile poravnane. Ker se omrežje Bitcoin približuje četrtemu dogodku halvinga – ki je v preteklosti ustvaril velik zagon navzgor za ceno BTC – je v opcijskih pogodbah, ki potečejo 29. marca, zgodovinsko visoka vrednost. Trgovci z opcijskimi pogodbami stavijo na to, kako se bo cena gibala v prihodnosti.

V času pisanja tega članka je na priljubljeni borzi izvedenih finančnih instrumentov Deribit za 775 milijonov dolarjev odprtih dolgih pogodb, ki stavijo, da bo Bitcoin pred koncem meseca dosegel 70.000 dolarjev.

Hiter in enostaven nakup:

Kriptomat

Hitra in enostavna registracija

Kriptomat
4.8/5