Skupna tržna kapitalizacija vseh kriptovalut se je približala mejniku 3 bilijonov dolarjev, medtem ko se je tržna kapitalizacija samega Bitcoina približala srebru. Indikatorji kažejo, da se bikov trend še krepi.

Najstarejša kriptovaluta Bitcoin je v ponedeljek prvič presegel 68.000 dolarjev in med azijskim trgovanjem dosegel 68.382,60 dolarja. Trgi so od začetka oktobra v bikovskem trendu, saj je kripto trg v samo enem mesecu na skupno vrednost dodal skoraj 1 bilijon dolarjev. Po podatkih portala CoinMarketCap je v času pisanja tega članka skupna tržna kapitalizacija kriptovalut skoraj 3 bilijone dolarjev.

Kot je poročal CoinDesk, mnogi vlagatelji bitcoin dojemajo kot sredstvo za shranjevanje vrednosti, kot je recimo zlato. Zato je ta kriptovaluta bolj kot plačilno sredstvo varovalka v času, ko se povečujejo skrbi glede inflacije. Medtem podatki o veriženju blokov družbe Glassnode kažejo, da se je število edinstvenih denarnic s stanjem več kot nič bitcoinov vrnilo na skoraj 39 milijonov, kar je blizu rekordne vrednosti iz maja. Hkrati je Glassnode v svojem tedenskem poročilu v ponedeljek opozoril, da se je stanje bitcoinov na borzah še naprej zmanjševalo, medtem ko bi se lahko hashrate rudarjenja bitcoinov (merilo skupne računske moči, ki se uporablja za zavarovanje verige blokov bitcoinov) pred koncem leta vrnil na nove rekordne vrednosti. Kar bi pomenilo zdravo okrevanje po tem, ko je julija zaradi kitajskega zatiranja rudarjenja bitcoinov vrednost padla.

Bitcoin je v torek ob približno 5:00 uri zjutraj po UTC času presegel 68.000 dolarjev. Tudi Ether, druga največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji, je po podatkih CoinDeska dosegel rekordno vrednost – in sicer 4.823,95 USD. Do vzpona Etherja je prišlo, ko so poročila pokazala, da je omrežje Ethereum vsaj teden dni »pokurilo« več etherja, kot ga je bilo izdanega. To se je zgodilo zaradi nadgradnje Ethereuma z londonskim hard forkom, ki je uvedla mehanizem za sežig velikega dela provizij za transakcije, merjenih v etherjih, namesto da bi jih poslala rudarjem. Sežig (burn) pomeni, da se ether trajno odstrani iz ponudbe v obtoku.

Ethereum in njegova konkurenca

Medtem se je zaradi pomislekov glede skalabilnosti verige blokov Ethereum in visokih pristojbin za transakcije pozornost trga še naprej usmerjala na tako imenovane alternativne žetone (altcoins), kot so Solana (SOL), Polkadot (DOT), Terra (LUNA) in Avalanche (AVAX).

Podatki podjetja Kaiko, ki se ukvarja s podatki o veriženju blokov, kažejo, da ethereum od začetka leta izgublja tržni delež na račun drugih priljubljenih blockchainov prve plasti, saj se je obseg trgovanja z etherjem na največji borzi kriptovalut na svetu Binance zmanjšal na 42 % (s 76 % v začetku leta), pri čemer se je izgubljeni obseg prenesel na druge žetone prve plasti.

Kakšne so napovedi za prihodnost?

Januarja je ameriška investicijska banka JPMorgan podala drzno napoved, da bi se lahko bitcoin dolgoročno povzpel do 146.000 dolarjev, saj kot alternativna valuta tekmuje z zlatom.

Do najnovejših dobičkov je prišlo po tem, ko je ameriški tehnološki podjetnik Jack Dorsey, izvršni direktor in soustanovitelj plačilne storitve Square, dejal, da si prizadeva, da bi bitcoin postal “domača valuta interneta”, in da njegovo podjetje ne namerava razširiti svoje ponudbe na druge kriptovalute. Analitikom je prejšnji teden na klicu financah povedal, da podjetje pripravlja številne pobude, kot so strojne denarnice za shranjevanje bitcoinov in funkcije, ki bodo potrošnikom omogočale tudi rudarjenje te kriptovalute.

Vendar pa je namestnik guvernerja Bank of England sir Jon Cunliffe prejšnji mesec dejal, da bi digitalne valute, kot je bitcoin, lahko povzročile finančni zlom, če vlade ne bodo ukrepale s strogimi predpisi. Vsekakor se nahajamo v zanimivi tranzicijski dobi nove ekonomije.

Dodaj odgovor